4th pregnancy



Assalamualaikum hye :)

Sebagai kenang-kenangan di usia tua nanti (cewahhh), ibu sharekan perkembangan ibu yang makin pesat berkembang semasa mengandung anak ke-4. hehe. 

Alhamdulillah segala mabuk-mabuk loya bagai dah takde, masa 1st trimester je teruk sampai rasa macam dunia ni gelap bagaikan tiada hari esok.haha.

Masuk je 3 bulan ke atas, dah boleh makan macam biasa. Muntah pun takde. Cuma sakit-sakit kepala je la and macam biasa start daripada ibu mengandung anak ketiga time Umar dulu, cepat rasa mengah. Sebenarnya macam rasa lelah, macam tak cukup nafas. Tak boleh berdiri lama, kalau bawak pi shopping ke apa, mesti berhenti tengah jalan and rasa nak duduk. Kena hold something (maybe troli or stroller anak,something like that). Kalau tak diriku tumbang. Kalau takde apa nak pegang atau takde tempat duduk, ku pandang kiri dan kanan kalau takde orang, terus cangkung kejap sebab nak amik napasss. huhu. 

Bukan sebab masalah kesihatan ke apa, mungkin sebab faktor pregnant anak ke-4.hoho. 


Dapat banyak jugak soalan macam mana boleh struggle pregnant ke 4. Tak letih ke or etc. Jawapannya, ialah lebih kepada support yang tak berbelah bahagi daripada husband. walaupun jawapan nampak so cliche, tapi tuh la kenyataan. Mana mungkin boleh menidakkan yang husband banyak bantu serba serbi daripada awal pregnancy sampailah sekarang. Eh dah dia yang buat kita mengandung! haha. 


Setakat ni, naik dalam 6kg daripada berat asal. Awalnya dulu masa pregnant drop 5-6 kilo jugak. Sebelum pregnant sumpah degil gilerrr nak turun berat, tapi bila tau pregnant je dengan alah sickness nya lagi, mendadak turun berat. Walaupun agak perit, tapi daku bersyukur sebab berat akhirnya turun siap-siap, so takdelah naik banyak sangat nnt! haha. Masa dah habis mabuk dan selera kembali datang, baru slow-slow naik berat semula :)

Cabaran paling besar setakat ni, mungkin lebih daripada menahan rasa sakit pinggang yang teramat-amat sakit. Yelah jarak pregnant pun dekat-dekat,jadi no wonder lah rasa sakit.Lagipun ni bukan pregnant yang pertama, tapi yang ke-4. Jadi rasa nya berkali-kali ganda lah yek. 

Apa-apapun, moga kesakitan yang kena hadapi ni ada ganjarannya di sana. Walaupun dekat mulutku hari-hari dok merungut BILA NAK BERSALIN NIIIII.CEPATLAAAAA!! haha. Husband pun dah jemu dengar ayat yang sama je dok ulang-ulang.kehkeh. bertabahlah. 

Walau macam mana sekalipun, Wallahi, diri sendiri sangat enjoy setiap kali pregnancy :) Rasa sangat special bila kendongkan anak dalam perut, tak pernah rasa mengandung ni satu bebanan tapi satu anugerah istimewa.MashaAllah :') 

Moga Allah lindungi anak ibu dalam perut ni dan memudahkan proses semasa nak bersalin nanti. Aminnnn. 







3rd birthday,Hasya Tasnim


Assalamualaikum hye :)

Kalau ada yang pernah mengikuti kisah lahir Hasya terutamanya yang pernah beli buku Irine, Cerita & Cinta sebelum ni, mesti tau macam mana proses kelahiran daripada dia kecik dulu. And now Alhamdulillah, kejap sangat masa berlalu anak kedua ibu ayah ni dah pun genap umur 3 tahun. Fuhhh satu pengalaman mencabar jugak sebab anak no 2 ni memang boleh nampak sifat dia lain daripada yang lain sikit. Of course anak no 2 ni hati depa sensitif.hihi. Nak marah kalau geram pun fikir 10x.haha. 


3 tahun lepas Hasya lahir dalam keadaan ibu stuggle meyakinkan doctor yang ibu boleh bersalin normal. Padahal doctor lebih 3x offer nak tak bersalin ceaser lagipun dah sampai due. Rezeki ibu dapat doctor yang sangat menjaga hati patient dan berbudi bahasa (moga Allah limpahkan rezeki berlipat kali ganda untuk doctor ni). Doctor ni x paksa-paksa pun tapi dia offer je sebab tengok ibu bersungguh cakap nak tunggu sampai betul-betul keluar tanda dan nak rasa sendiri macam mana rasanya "CONTRACTION".

Akhirnya, masa 41 weeks keluarlah seketul Hasya Tasnim.hehe. Punyalah sakittt contraction.Fuhhh. Masa anak 1st x pernah merasa contraction sebab bersalin "ikut tingkap". 


Sempat celebrate dengan family untuk birthday Hasya haritu :) Seminggu sebelum birthday hari-hari nyanyi lagu happy birthday siap buat lakonan semula tiup candle.kehkeh.


So for this year, ibu tempahkan cake theme BABY SHARK sebab anak bertuah sorang ni suka bebeno dengan baby shark. tahun depan agak-agak suka watak apa pulak. Anyway, ibu pun tumpang seronok bila dapat celebrate birthday anak dan boleh tempah cake comel-comel sebab zaman ibu kecik-kecik dulu x merasa cake2 bermacam bentuk ni. hehe. 


3rd birthday. 
Mudah-mudahan anak ibu ni membesar dengan baik, solehah, sihat dan bijak.Aminnn InshaAllah.Moga Allah sayang dan lindungi anak ibu.


















 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in