Supplement yg Irine consume for 3rd pregnancy


Assalamualaikum and hye uols. 

Harini nak share satu entry yang InshaAllah ramai boleh refer in future dan boleh bg sedikit manfaat sama-sama. Sebabkan ramai sangat dan tak putus-putus orang email, msg, DM aku, tiap-tiap kali pregnant makan apa, minum apa, dan amalkan supplement apa, jadi harini aku rajinkan sikit diri sharekan full info. Lepasni jgn tanya lagi :P haha. Sbb sebelum ni pernah jugak share, tapi maybe entry tu x berapa complete dan dah jauh ke belakang-belakang. Kiranya, anggaplah entry ni sebagai sharing entry ok ! Takde niat lebih dari tu selain nak bagi kebaikan dan manfaat bersama. 

Every pregnancy which is 1st, 2nd and 3rd trimester aku memang antara pengguna tegar product Set Shaklee. Ada jugak yg dah tau tentang ni sbb pernah bagitau dulu dalam blog. Bukan takat waktu tiap kali mengandung je consume Shaklee, tapi time pantang jugak memang aku akan sediakan siap-siap set bersalin dan pantang product Shaklee jugak. Tak terfikir nak tukar dengan set lain sbb dah rasa sendiri keberkesanan dia sendiri untuk 1st baby,2nd baby dan InshaAllah 3rd baby yg tgh mengandung sekarang. 


1st TRIMESTER

Bagi clearkan kekeliruan korang yg selalu tanya tu, aku sharekan sikit pengalaman sendiri. Once dapat tau je pregnant, atas ni adalah antara vitamin yg aku consume iaitu set Shaklee. Untuk awal-awal pregnant which is 1st trimester, aku consume, vitamin Vitalea, Vit-C Plus, Ostematrix dan juga B-Complex. Set ni utk 1st trimester tau. Ramai jugak yang tanya, kalau dah consume set ni, ubat yg doctor bagi macam acid folid tu makan jugak ke? Jawapannya, tak payah dah sebenarnya sebab Vitalea dan B-complex tu pun dah ada folid acid jugak. So, memang dah cukup kandungan dia. Ok faham x setakat ni? hehe

Setiap ibu mengandung mesti nak dapatkan khasiat yg terbaik kan untuk anak dalam kandungan. Boleh aku cakapkan yang Shaklee antara sgt membantu aku semasa pregnant lagi-lagi bila mengandung anak ketiga dan nak handle lagi 2 anak yang sedang aktif dan membesar!


2nd TRIMESTER 

Bila dah masuk 2nd trimester, which is 3 bulan ke atas, aku tambahkan dengan beberapa supplement lain. Kali ni dah start dengan penambahan selain supplement Shaklee, iaitu Set Salindah. 



Set Salindah ni pun aku dah pernah ceritakan entry yang lepas. Aku akan wajibkan setiap kali mengandung ambil set Salindah sebab berdasarkan pengalaman akak aku dan orang2 terdekat yg consume Salindah masa mengandung, anak jenis aktif, bijak dan cepat tangkap. (InshaAllah dengan izin-NYA). 1st baby, 2nd baby dan 3rd baby aku makan Salindah. Lain-lain kebaikan Salindah, korang kena pandai-pandai study sendiri. hihi. Sebab supplement ni tak wajib pun, depends lah kat korang yek, dah nama pun pengalaman aku sendiri.  Salindah ni dia ada B1, B2, B3,B4,B5 dan B6 (1 set). B1 start makan masa kandungan cecah 12 minggu ke atas, dan B2 pula start makan lepas kandungan dah cecah 24 minggu ke atas. Ramai jugak yg cakap, Salindah ni kalau orang tu ngam dan sesuai, memang bagus kesannya. Wallahualam. Sebabkan anak 1st aku ngam dengan Salindah, jadi aku teruskan untuk next pregnancy. Beli dekat mana?  (i x jual tau.hehe).Dekat mana-mana kioks ubat-ubat banyak jual, boleh carik


Selain penambahan Salindah masa dah masuk 2nd trimester, doctor dah start bagi makan Neurogain. Neurogain ni function dia untuk perkembangan otak bayi. Mana-mana doctor pun dia akan suggestkan makan Neurogain, kalau x silap aku bila dah masuk 4 bulan macamtu baru dia bagi makan dan lepas bersalin pun boleh teruskan. Neurogain ni sejenis kapsul minyak ikan. Sangat baguss untuk otak baby. Kalau korang tak nak makan Neurogain, boleh jugak add on Omega Guard daripada set Shaklee punya. Dah alang-alang makan set Shaklee kan, so tambah utk beli Omega Guard je. Sama je minyak ikan :) Cuma yg aku ni sebab dah terbeli neurogain :P 

Basically, kalau set Shaklee yang betul-betul bila dah masuk 2nd trimester ialah yg bawah ni. Yg atas tu aku cerita penambahan utk diri sendiri. hehe.


2nd trimester :-

1) Vitalea
2) Vit-c 
3) B-complex
4) Ostematrix 
(sangat suka dengan Ostematrix! memang tiap-tiap malam sebelum tidur aku make sure WAJIB makan sebab Ostematrix ni aku higly recommendedkan kalau u all time pregnant ada sakit-sakit badan, sakit pinggang, dan kaki. Dulu aku tak amik sgt, cuma kali ni punya pregnant aku consume, dan aku cuba buat perbandingan antara makan dan aku cuba skip makan Oste. Bila makan, tak rasa dan kurang sangat rasa sakit2 badan/pinggang/kaki, rasa badan lebih kuat, boleh buat macam-macam benda. Masa puasa pun rasa bertenaga sangat. Kalau masa aku test skip makan Oste tu, badan aku lembikkk ! Serius talk nih! Bukan reka-reka. Kalau aku reka-reka cerita pun tak dapat apa.hehe. Lagi-lagi masa 1st trimester which is aku rasa time tu waktu paling kemuncak mabuk,loya dan badan langsung tak boleh buat satu keje pun)

5) Omega Guard



Set 2nd trimester ni u all boleh proceed sampai 3rd trimester. 3rd trimester pun makan yg sama jugak, takde penambahan lain :) Rasanya tuh je lahh yang supplement yg aku consume. Tu dari segi makan supplement lah, dari segi minum susu apa, aku akan ceritakan next entry.Kang padat sangat entry ni malas pulak nak baca. hehe.


Ibu-ibu dekat luar sana, memang nampak supplement semua ni macam banyak dan kena sedikit pengorbanan nak keluarkan sedikit wang, tapi demi anak yang dalam kandungan tidak ternilai. Semua ibu mesti nak yang terbaik kan since anak dalam kandungan lagi? :) Setakat ni Set Shaklee memang set paling lengkap utk yang mengandung. 

Jadi, aku harap entry ni boleh membantu ibu-ibu muda dan tak berapa muda (hihi) dekat luar sana boleh jadikan sumber rujukan dari segi bab pemakanan supplement masa mengandung. Kalau ada lagi yang korang confuse dan nak tau lebih mendalam, apa khasiat dan kebaikan each vitamin, boleh contact me :) 

And good news, aku dah aktif semula ambil order untuk Set Shaklee. So, kalau u all nak beli set Shaklee dan nak dapatkan harga promo yang best, boleh lah order dengan kita ok :) Jangan malu-malu and jangan segan, InshaAllah i boleh guidekan u all. 

Ingin mengetahui best price dan harga PROMO jauh lebih murah, 
Irine akan bukakan untuk 10 orang sahaja untuk dapatkan harga special untuk Set Mengandung 1st,2nd and 3rd trimester dengan harga promo ni.

Boleh contact/order di Whatssap :- 
010-221.0776 atau 
boleh juga emailkan kepada irineshaklee@gmail.com

boleh contact Irine dan Irine sendiri akan sarankan supplement mana yg terbaik dan sesuai utk u all mcm Irine consume.S erta Irine akan guide semua customer2 yang purchase dan jangan risau Irine ajar juga cara-cara makan yang betul set vitamin ni :)


Ibu dengan anak-anak ibu :)
Sekian untuk entry perkongsian kali ni. Enjoy your reading guys!


Your Shaklee Independent Distributor 
IRINE NADIA | irineshaklee@gmail.com
ID : 1231198
Whatsapp : 010-221.0776
Instagram : @irine_nadia








5 comments:

sheAYANG said...

Saya pun makan set Shaklee ni masa pregnant n berpantang. Ostematrix paling mantap sebab jenis tak minum susu sangat, takut tulang rapuh n risau baby tak cukup kalsium, makanya amek je oste. Senang!

Sara Delisha said...

Belum ada ibu-ibu yang baca entry ni ke? Takde komen pun lagi? Takpelah, biar yang belum jadi ibu ni komen. Eheh

nadhie wueen said...

alooo...comelnyaa anak2 irine =D

Ainul Mustafa said...

sama pun makan shaklee masa pregnant, berpantang, menyusu. mmg best. masalah ms pregnant pun takde

Nurmujahidah Ismail said...

jeleznya.. irene dah otw untuk yang ketiga dah.. huhuu

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in