Finally ! Jumpa jugak dengan susu kambing yang sesuai bila wean off !



Assalamualaikum and hye. 

Sebenarnya dah lama nak cerita pasal ni.

Anak pertama, Medina officially boleh menerima susu lain (selain susu ibu) dalam umur dia 2 tahun 4 bulan macamtu (sekarang umur dia 2 tahun 8 bulan dah) Siapa yang pernah follow breastfeeding journey yang tak seberapa pernah aku sharekan dulu, mesti tau serba sedikit betapa susahnya utk aku wean off sepenuhnya. Dan soalan-soalan yang sentiasa ramai orang inbox dan email pada aku ialah masa mengandung kali kedua masih boleh menyusukan anak pertama ke? aku memang takkan explain panjang lebar tangg tu, sebabkan aku pun takdelah pro mana. Ikutkan pengalaman sendiri, aku menyusukan anak pertama macam biasa daripada awal dapat tau mengandung kedua dan sampailah bersalin dan sampailah sekarang pun masih tandem atau gilir-gilir bagi susu adik dan kakak. Cuma yang bezanya, anak pertama taklah sepenuhnya lagi full bf sebab dah separuh berjaya support dengan susu lain, cuma dia nak time waktu tertentu je macam waktu bangun dr tidur pagi, nak tidur tengahari, dan nak tidur malam. 3 waktu tu yang aku boleh consider lagi susukan anak pertama. 

Kalau tanya aku, boleh ke menyusukan masa pregnant? Nasihat aku, depends pada keadaan dan kesihatan diri sendiri. Apa-apa pun consult lah dengan doctor. Sesetengahnya boleh dan sesetengahnya pulak memang tak boleh sebabkan ada problem/alahan/sakit/pedih/ngilu tiap kali susukan anak. Bahagian aku, Alhamdulillah takde mengalami rasa sakit apa-apa lagi2 dekat bahagian bekas luka ceaser yang lama. Cuma bila makin sarat, terasa ngilu sikit je di situ. Ngilu tahap manja-manja yg aku boleh describe. 


Rupanya nak putuskan susu bukan mudah. Aku boleh cakap dan mana mungkinlah aku tak penah rasa tertekan dengan situasi ni pada awal-awal dulu. Adik nak susu, dalam masa yang sama kakak pun nak bertempek sekali.  Macam-macam jenis susu try belikan untuk anak pertama, Medina. Macam-macam susu formula daripada brand mahal sampailah brand yang biasa-biasa cuba try bagi. Dan muka nih jugaklah yang selalu jadi muka tebal amik susu trial/pek-pek kecik dekat klinik-klinik atau farmasi utk cuba bagi dekat Medina. Last-last, susu yang paling boleh diterima ialah Dutch Lady! Itupun flavour coklat, yang original totally reject ! 

Pernah ada someone comment dekat blog aku dulu (entah aku tak pasti dah sape dia), dia cakap why not lepas wean off dengan susu ibu, sambung dan digantikan dengan susu kambing. Lagi bagus sambung dengan susu kambing. Yang lain-lain tu aku malas nak sentuh sebab pilihan ibu masing-masing lebih arif dan tahu mana yang terbaik utk anak dia. 

Bukan taknak cuba dengan susu kambing, tapi takut Medina tak boleh terima minum. Apatah lagi orang kata susu kambing ni kan ada bau hamisnya. Selalu jugak cakap dengan suami, 

"kita tak nak cuba ke bagi Medina minum susu kambing pulak?"

"Apa kata kalau lepasni kita tukarkan susu Dutch Lady pada susu kambing pulak, abang dah tak payah beli lagi dah Dutch Lady tu".

Suami pulak dia jenis yang bab-bab gitu akan cepat terikut sikit dengan pilihan aku, asalkan dia cakap 

"try lah bagi dulu, kalau Medina nak".


Aku pun try carik susu kambing yang ada dekat pasaran which is ada flavour coklat . 

Dan aku jumpa dengan susu kambing Khalish. 
Memang aku tercari-cari susu kambing kalau boleh ada sekali flavour coklat. Kebetulan pulak, flavour coklat susu kambing Khalish ni pulak yang bonus extra sikit iaitu COKLAT/KOKO ditambah dengan KURMA. Pernah jugak try bg susu kambing yang lain, tapi Medina tak nak.Maybe sebab susu kambing tu dia terbau yg kurang menyenangkan bau hamis. 

Nak dijadikan cerita, haritu aku saja-saja try sekotak susu Khalish ni. Aku buat susu sorok-sorok daripada pandangan dia, takut dia perasan yang aku tukar susu lain. Memang habis Medina minum sampai licin!  Dan paling best dia sendiri mintak nak lagi dan tolong buatkan lagi ! 2 botol sekali minum dalam satu masa. Fuhhh. Seharian tu aku tukarkan daripada bagi susu Dutch Lady coklat pada Susu Kambing Khalish, dan Alhamdulillah dia boleh terima. Rasa lega jugak finally jumpa susu kambing yang sesuai dengan tekak dia. 



Tudiaaaaaaa stok susu kambing Khalish coklat/koko kurma utk Medina. Sebab rasa dah lega akhirnya jumpa susu yang sesuai, terus order banyak-banyak gini buat stok. Balance susu Dutch Lady pun ada lagi 2 peket tak habis dan disambung dengan Khalish sekarang. 


Jadi, bagi sesiapa yang dah tak tau nak gantikan susu ibu dengan susu apa kan, anak reject semua susu formula or ada anak alergic susu formula, try lahh gantikan dengan susu kambing Khalish yang sememangnya 100% ORIGINAL susu kambing asli yang diproses dalam bentuk serbuk yang organik, TANPA gula dan pewarna tiruan, dan yang penting sekali TAKDE bau hamiss langsunggg! InshaAllah memang sedap dan kena dengan tekak korang! sebab aku sendiri pun minum jugak Khalish ni. Susu Khalish bukan focus untuk bagi pada baby dan kanak-kanak je yang boleh minum, tapi orang dewasa dan orang tua pon boleh. Senang cerita, satu family boleh minum ! Kalau nak lagi best, macam aku buat susu khalish letak ice dan buat macam ice blended. memang sedap! tak rasa macam susu kambing pun tau.


Setiap kali nampak kotak Khalish, budak cinonet sorang ni mesti cakap
"tuuu susu Ninaaa, bukan susu ibuuu"
uhukkss..


Maybe ada yang nak tau lebih details tentang susu kambing Khalish, aku senaraikan kebaikan di bawah ni. Korang boleh refer dan baca ok? :)




10 SEBAB Kenapa anda perlu tukarkan susu yg sekarang anda gunakan kepada khalish susu kambing 



1. 100% organik

2. Tanpa gula tambahan
3. Tanpa pewarna tiruan
4. 100% feedback mengatakan khalish susu kambing sedap dan tidak berbau hamis
5. Tiada mineral sintetik
6. Tiada krimer tenusu, soya / jagung
7. Daripada 100% susu kambing asli yg telah pun dipasteur dan diproses mengikut kesesuaian semua peringkat umur
9. Bersifat less allergik, amat sesuai dgn golongan alahan laktosa (protein susu lembu)
10. Kaya dengan kalsium, protien dan mineral




Soalan-soalan femessss yang selalu customer tanya tentang Khalish Susu Kambing ni :- 



1) Siapakah golongan yang sesuai untuk minum Khalish Susu Kambing ini?
 -Kanak-kanak 1 tahun keatas
-ibu mengandung
-ibu berpantang
-ibu menyusukan anak
-pasangan ikhtiar zuriat
-Pelajar
-Golongan Dewasa
-golongan warga emas


2)Bolehkah Khalish diberikan pada bayi dibawah 1 tahun?
-Ya Boleh, Khalish susu kambing boleh dijadikan susu altenatif jika ibu tiada susu. Susu kambing mempunyai kandungan hampir-hampir sama dengan susu ibu. Khalish juga selamat diberikan kepada bayi kerana khalish merupakan susu yang telah dipasteur dan diproses mengikut kesesuaian bayi dan semua golongan.

Sukatan permulaan yg disyorkan untuk baby dibawah 1thn ialah 1scoop 3oz. Dalam tempoh dua minggu sukatan perlu diubah. Tambahkan sukatan sekiranya bayi tidak kenyang dan kerap meminta susu. Sebarang perubahan pada najis bayi pada tempoh 2 minggu ini adalah normal.Hubungi Khalish Careline 013-2122239 untuk sebarang kemuskilan.


3) Adakah Khalish susu kambing ini bersifat panas?
-Tidak bersifat panas, khaslish susu kambing telah dipastuer mengikut piawai dan kandungan laktosa yang ada dalam khalish susu kambing adalah sangat-sangat rendah yang dapat mencegah alahan dan boleh mencegah asthma, masalah pernafasan, radang telinga, infeksi kulit dan gangguan saluran pencernaan. 




4) Apa yang dimaksudkan dengan susu yang telah dipasteur?
-Susu yang telah dipasteur seperti Khalish ialah  susu yang dirawat dengan cara memanaskan pada suhu tertentu.  Susu segar yang diperah yang belum melalui proses pempasteuran boleh menyebabkan pembiakan bakteria listeria. Ia boleh memudaratkan ibu dan bayi yang dikandung.




5) Bolehkah Khalish dibancuh dengan koko (contoh milo) atau makanan-makanan lain?
-Boleh, malah rasanya lebih enak dan khasiatnya tidak berubah.


6) Bolehkah Khalish dicampurkan dengan susu formula(lembu) untuk diberikan kepada anak?
-Boleh, tetapi tidak digalakkan kerana khasiatnya akan bercampur, susu kambing bersifat alkali manakala susu lembu bersifat asid. Ia juga boleh mengelakkan pembaziran kerana susu lembu formula hanya tahan sekejap dan cepat rosak berbanding susu kambing.


7) Berapa lamakah Khalish susu kambing boleh tahan selepas dibancuh?
Khalish Susu Kambing boleh tahan sehingga 6 jam (suhu bilik) dengan cara penyediaan yang baik. Tetapi bergantung kepada hygine practice.


8) Bolehkah Khalish Susu Kambing diambil secara berlebihan?
-Khalish susu kambing tidak memudaratkan jika diambil secara berlebihan kerana Khalish  bersifat alkali  dan 100% organik tanpa gula tambahan


9)Bolehkah Khalish susu kambing diminum oleh golongan berpenyakit seperti kanser, gastrik, ulser, buasir, asthma (lelah), migrain (sakit kepala), penyakit kulit, insomia (sukar tidur), senggugut, darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, batuk kering dan gout ?
 -Boleh, malah digalakkan kerana Khalish susu kambing dapat merawat dan menyembuhkan penyakit berkenaan.






KHASIAT SUSU KAMBING

Khasiat untuk bayi & Kanak-kanak
  • Meningkatkan IQ dan EQ kanak-kanak
  • Mencegah penyakit demam kuning
  • Mengatasi penyakit batuk dan asma
  • Menghilangkan kahak dan lelah anak.
  • Menghindarkan masalah sembelit
  • Membantu sistem penghadaman
  • Meningkatkan selera makan
  • Tulang anak lebih kuat.Gigi cepat tumbuh. (Kalsium pada susu kambing lebih tinggi dari susu lembu)
  • Membekalkan nutrien yang cukup kepada tubuh
  • Mempunyai rasa yang enak dan tidak berbau hamis.
  • Bersifat less allergenik sesuai untuk anak yang alah protein susu lembu.
.
Kasiat untuk dewasa dan Warga emas
  • Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
  • Membantu sistem penghadaman.
  • Membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
  • Sebagai elemen anti penuaan dan mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (Inflamasi Sendi)
  • Merawat dan menyembuhkan penyakit kanser, gastrik, ulser, buasir, asthma (lelah), migrain (sakit kepala), penyakit kulit, insomia (sukar tidur), senggugut, darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, batuk kering dan gout
  • Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, gigi, otot, sendi, kulit dan tisu saraf
  • Memulihkan tenaga batin
.
Pasangan Ikhtiar mendapat zuriat
  • Meningkatkan peluang untuk mendapatkan zuriat.
  • Diiperkaya dgn Kandungan Iron dalam bentuk yang paling pantas diserap oleh tubuh dan asid folik penting untuk menguatkan rahim sebagai persediaan untuk kehamilan yang sihat
  • Kombinasi  susu kambing dan kurma sangat bagus untuk kesuburan ikhtiar cara masyarakat arab dan terkenal dgn kemujarabannya.

Khasiat untuk wanita Hamil
  • Menghilangkan loya dan pedih hulu hati
  • Memberi tenaga dan menyegarkan tubuh badan
  • Mengurangkan kesan selulit pada perut
  • Mencegah bayi dari terkena demam kuning
  • Menaikkan HB dan mencegah anemia
  • Merawat diabetes (khalish susu kambing asli)
  • Sumber kalsium dan mineral untuk tubuh & kandungan
  • Membantu membersihkan anggota dalaman dan peranakan semasa bersalin

.
Ibu menyusukan anak
  • Meningkatkan pengaliran susu badan dan menambahkan susu ibu.
  • Memekat kan susu
  • Membantu merawat bayi yang terkena demam kuning.
  • Memperbanyakan susu ibu
  • Mengelakkan bayi dari kembung perut
  • Badan kekal bertenaga walaupun bayi kerap menyusu
  • Mencantikkan kulit dan bayi (Kulit bayi tak sensitif dan susah nampak parut)
  • Bayi yang menyusu turut dapat khasiatnya.
  • Baby lebih aktif
  • Bayi cepat kenyang dan tidur dengan nyenyak
  • Mengekalkan kecergasan ibu selepas bersalin
  • Membantu mempercepatkan pemulihan anggota dalaman ibu selepas bersalin.

Harga satu kotak Khalish Susu Kambing ialah RM 44 (500gram). 
Kalau ada kalangan ibu-ibu yang nak try susu kambing ni, korang boleh order dekat tempat yang aku order bawah ni :- 



INSTAGRAM : @khalish.susukambing

YOUTUBE: KHALISH SUSU KAMBING


Tel / Careline 013-2122239
*pengedar diperlukan

ataupun boleh dapatkan dengan pengedar yang berdekatan anda :-


Selamat mencuba ! InshaAllah korang takkan menyesal :)


7 comments:

ordinary wawa said...

Alhamdulillah. Berjaya jugak tukar susu :)

http://angellovesoldier.blogspot.com/

Munirah Mustafar said...

Insya Allah boleh cuba gak ni dalam salah satu usaha saya nak hamil (^_^)

Munirah Rafiuddin said...

lama tak minum susu ni...
nak kena cari la satu

yaya shari said...

yes susu kambing memang sedap ! bagus medina

Indra Jaya Kurniawan said...

keren nih kak sharingnya susu kambing memang enak.. pengen tahu cara membuat website disini aja..

HANIEZAFRI said...

oh..agak2 macamane nak dapatkan sample ..takut anak xsuka kalu dh beli..

Ecah Shafiee said...

Nak try jugak lah..beli yang susu putih punyer..anak taknak..nak try coklat puler lah..

Kad Jimat Elektrik dan Petrol - La Genius Saver

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in