Finally, wean off !


Assalamualaikum :)

Entry yang lepas-lepas pernah kongsikan and mintak pendapat macam mana nak wean off kan Medina (cerai susu badan). Alhamdulillah Medina dah pun officially wean off, umur 2 tahun 5 bulan. Aku tak tau nak cakap happy ke sedih ke, tapi yg betulnya kali ni punya percubaan nak bagi dia putus susu, memang dipermudahkan. Tiba-tiba pulak. 

Macam mana aku bagi Medina wean off? Macam mana boleh berjaya?

Tips nya.........
aku letak colgate. haha. Itupun lepas lebih daripada 10x percubaan letak colgate baru berjaya ok. Kalau sebelum-sebelum ni, bila letak, lepastu dia tak nak sekejap je. Esok tu dia terus mintak balik nak menyusu. Sampaikan aku letak minyak cap kapak sikit, tapi lepas tu Medina demam seminggu :( huhu. 

Mungkin sesetengah orang cakap senang je nak wean off, tak payah letak apa-apa. Boleh lengah2kan bila dia mintak susu, pujuk baik-baik nanti dia faham la apa la..Tapi lain orang lain nasibnya, lain budak, lain kerenah perangainya kan. Semua benda tu aku dah buat daripada dulu lagi, tapi teknik2 pujuk tak berjaya. Sampaikan 2 minggu yang lepas, aku letak je suka-suka colgate, tapi takdelah mengharap apa-apa pun. Medina cakap pedas macam biasa, dan dia mintak ayah dia buatkan susu dekat dapur. Esok tu pulak, dia mintak buatkan susu, ada lah seharian tu dia mintak buatkan susu, LANGSUNG tak mintak nak menyusu dekat aku. Aku dah rasa pelik semacam, dah kenapa budak nih, kena mandrem ke ape. haha. Seharian tu memang berjaya, esok tu pun berjaya, lusa pun berjaya sampailah nak hampir 2 minggu.




Medina 2 tahun 5 bulan

Setakat ni Medina  sesuai dengan susu Dutch Lady perisa coklat. Perisa original dia memang taknak. Lain-lain susu dia tolak. Aku dah cuba bagi susu yang pricey and elok sikit, tapi medina tolak. Aku penah dengar orang ckp, ada sesetengah budak kalau susu mahal mesti dia taknak, bila susu yang "tak berapa mahal" mesti dia nak and sesuai. So, aku tanya la, antara susu yg harga mampu milik and ramai budak-budak suka minum susu apa, rata-rata jawab Dutch Lady! Tapi kalau ikutkan takdelah murah mana punnn! haha. Lagi-lagi skang ni zaman semua barang tengah mahal. Semua benda aku rasa mahal! --'


Tapi start 2-3 hari ni, aku sendiri yang bagi Medina menyusu balik. Aku cakap dah tak pedas, ibu dah basuh. Kenapa pulak bagi balik? Ishhh si Irine nih!! haha.  Sebabnya aku anggap Medina nih macam "breastpump". Lagi banyak demand, lagi banyak susu. Ntahh, aku tak tau nak describe macam mana kat dalam entry ni, mungkin ada yg baca tak faham kenapa pulak breastpump. haha. Tapi takla sekerap macam dulu, sebab sekarang ni memang focuskan untuk adik Medina pulak fully Bf. Cuma sehari tu ada la 2x bagi dekat Medina menyusu. Medina tolong jadi breastpump aku. Sampai bila pun aku tak tau la, tunggu sampai dia sendiri betul2 dah taknak. hihi. 


Berjayalah perjanjian ibu dengan Medina fully bF kan Medina daripada lahir sampai lah sekarang. 



Takde dugaan cabaran ke sepanjang menyusukan medina? 

Of courselah adaaa! haha

 Macam-macam dugaan jugak nak menyusukan budak seketul nih. Masa dia lahir dulu, dah lah tak pandai nak menyusu, sampaikan menangis jugak aku, dia tak pandai nak menyusu. Almost sebulan jugak baru lah pandai menyusu direct. Tambah-tambah pulak aku tengah study lagi. Lepas 6 bulan cuti pantang dan bersalin, aku masuk study sambung sem. Aku buat jugak stok susu EBM daripada pantang sampai Medina 6 bulan, tapi malangnya SEMUAAAA susu EBM yang aku buat stok sepanjang 6 bulan tu, semua aku buang, sebab Medina taknak minum susu ebm :( sadis kan? penat-penat buat, last-last buang sbb dah rosak.



Bila dah sambung study, kena ulang-alik rumah lepas habis kelas. Pagi-pagi kalau kelas pukul 8 atau pukul 10, memang sadis betul nak tinggalkan budak ni. Nangis-nangis dia sebab kena tinggal aku nak pegi kelas. Ayah dia yang banyak  jaga Medina bila ibu pegi kelas. Selalunya kalau kelas tu 2 jam, lepas habis je kelas 2 jam, terus aku pecut kete balik rumah nak susukan Medina. Kadang-kadang gap next class sejam, kadang 2 jam. Kalau 2 jam tu ok lagi, kalau gap next class sejam tu yang aku semput sikit. Rushing kejar masa nak pegi menyusu dan nak pegi kelas. Nasib rumah dekat dengan tempat study. Kalau dah habis kelas, selalunya aku balik rumah susukan Medina direct sampai lahhhh dia tertido. Agak-agak dia dah tido and dia dah kenyang, aku siap-siap pegi kelas balik. Macamtu lah rutin aku hari-hari bergelar seorang ibu, dalam masa yang sama seorang student :) Medina memang tak minum pakai botol dia taknak and dia tolak daripada kecik. Sebabkan tu dah takde cara lain, aku sendiri yg berkorban ulang-alik daripada kelas ke rumah setiap hari. Nasib baik time tu dah start solid food.



Kalau botol susu pulak, kau jangan cakap la, dah 2 kotak besar koleksi botol susu Medina dekat rumah ni. ada yang tak pernah pakai, ada yang pakai sekali untuk cuba-cuba je dan ada jugak yang tak bukak kotak lagi. Botol Tommie Tippie, Avent, NUK, dan macam-macam lagi semua ada dan semua Medina taknak. Membazir betul. 

Last-last masa aku start praktikal  bulan 12 tahun lepas, aku pegi beli botol COMOTOMO. masa tu brand Comotomo baru lagi. Aku tertarik dengan Comotomo sebab botol dia lembut bila pegang. Macam kenyal-kenyal gitu bila pegang. Memang puas hati dengan botol tu. Medina memang sesuai dengan Comotomo je sampai sekarang :)


Comotomo bottles
Kalau ada mummies yg still tak tau nak try bagi botol apa yg sesuai utk anak, maybe boleh try Comotomo ni. Botol memang lembut and cantik :P hehe


sebab paling suka botol Comotomo boleh dipenyek-penyek, dikenyal-kenyal macam gambar atas ni!!! hehehehehheheh


Ok tu je nak share!! hehehe 
Jumpa next entry
Bye bye







19 comments:

NOR HAFIZAH MUHAMAD ZIBIDI said...

sekejap je dah besaq medina..sama dgn anak saya guna botol comotomo gak

♥Fatin Annis♥ said...

comelnyaaa medina kak irine !! dah besar dahh dia.. hopefully , one dayy ada chance nak jumpa kak irine, medina n babyy hasya ! :'D hihi.. i adore u kak irine ! <3

penaku said...

tahniah irine..

penaku said...

tahniah irine

aimyOmar said...

hahaha, i know how that feeling :p.. anak nak dekat 2taun 11bln still breastfeed lagi..nak ceraikan susu rasa satu macam plak..smp kan adk 11bln merajuk xmau dah myusu badan..haishh

yoorin melacolea said...

congrats irine berjaya juga wean off Medina ye.. akk pon baru je sebulan wean off anak.. memg menguji kesabaran..sedih pon ye.. hehehe..

siti zulaikha said...

congrats kak irine. btw medina soooo cute. geram tengok.. :*

Aty_Fared said...

akak dulu anak yang sulung..pon jenuh gak... macam2 letak.. asam jawa tu hitam2..sampai die geli nak isap..tapi die pandai..die amik kain..die lap.. huhu.. pernah letak nescafe rasa pahit...
memang susah..!! tapi.. slow2.. amik masa gak die ok sendiri..syukur..

neway... try lah susu kambing.. :)

ANIES'S SHAWLS said...

Dugaan sama... Anak kita taknak botol. Orang ckp anis xbg dia try botol dr awal. Pdhl dr minggu pertama dia lahir lg dah cuba bg botol. Skng umur br cecah 9bulan. Berkorban tak kerja sebab kesiankan anak. Hopefully da cukup umur stahun nanti, dia nak terima botol. Sedih sbb org kata sengaja tak bg anak try botol sbb taknak keje. Padahal kita ni dah abes berjimat sbb taknak bebankan suami n cuba berniaga kecil2. Doakan sy moga dipermudahkan segala urusan. 😿

Puan Wawa said...

dah besar medina.. tahniah irine..)

Nadia Syakila said...

Comelnya Medina !

ordinary wawa said...

Tahniah sis Irene. Tak sangka cerai susu pun susah. Siap pakai minyak kapak. Heheh. Saya tak tau. Belum jadi ibu lagi.

http://angellovesoldier.blogspot.my/

Ersha Shalyn said...

thaniah irine :)

http://Job4Living.com/?ref=154697

Pretty vrach said...

Alhamdulillah dah wean off! I dulu just letak asam jawa..Bile die nampak macam taik die terus taknak..tapi kene hari2 sapu asam jawa without FAIL and always talk to her yang die dah ade adik..so she needs to drink milk in her bottle..Alhamdulillah berjaya. Tapi ireen later if nak weaning adik..janganla sapu minyak cap kapak lagi..takut bahaya plak utk si comeyh tu..:)

Bursa Lampung said...

Bagus sekali, saya nak baca Blog ini. :)

Hajzid Cmcsb said...

Salam sis bj Medina smua beli kat mana ye..cute miut nye...

Aara laila said...

hai,
Nak tnya, botol tu kalo kite beli online ade penutup x sis??

nikman hussin said...

Hi puan Irene,

saya ada berita untuk dikongsi. sesiapa yang berminat dapatkan site untuk buat bisnes online, boleh klik link ini : http://goo.gl/fx96RJ

Site tersebut beri kemudahan untuk kita daftar dan letakkan produk untuk dijual secara online.

admin said...

sangat bagus sekali postingannya saya suka, mampir ke chord gitar

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in