Tutorial memakai shawl labuh, lebar dan panjang.


Assalamualaikum
Salam Ramadhan dan Selamat berpuasa semua :) Hope everything amalan ibadah sepanjang seminggu ni berjalan dengan sempurna di mata kita dan Allah. 

Just quickly update, 

Something good to share to all my blog readers, ramai yang request macam mana nak lilit-lilit shawl untuk cover bahagian yang sepatutnya dengan sempurna. So, korang boleh refer dan share tutorial entry ni dekat siapa-siapa pun untuk kebaikan kita semua, InshaAllah :) 

Tutorial untuk memakai shawl labuh, lebar, dan panjang ni, sebelum ni dah pernah share dekat instagram. Alhamdulillah dpt byk good feedback and ramai yang dah terikut-ikut jugak. kalau nak tengok video, payah sikit laa sebab kena scroll video tu 3 bulan yang lepas. hoho :'D 

Tq someone yang tag dekat instagram tadi, dia cakap dia pegi scroll sampai ke bawah2 cari video ni dan print screen satu-satu gambar lebih 20x, crop dan tolong collagekan ikut susunan. haha gigih!  tq so much dik ! besar pahala tolong buat macam ni. So, yang ni just edit sikit letak no ikut susunan,



8 steps mudah.
Diri sendiri pun belajar dekat youtube. Sebelum ni kalau beli shawl labuh memang main lilit je dan hasilnya tak seberapa kemas pun. Finally, belajar macam mana nak lilit dengan kemas. 

Meh ajar sikit step by step ikut susunan.

*Sediakan inner tudung syiria dan shawl labuh + lebar yang measurement dia 2m x 0.8. Tu ukuran yang selalu pakai la. Inner syiria tu aku pakai hari-hari sebab nak cover bahagian dalam sebab mostly material shawl kadang-kadang jarang. Tapi, even x jarang pun, kalau dah biasa pakai inner syiria dekat dalam tu, mesti hari-hari pakai. depends, tapi digalakkan pakai la. 

1. Sarung inner syria dulu. Yang macam dalam gambar ni, aku pakai inner neck Medina yang aku pernah jual dulu dan sarungkan je outer tudung. tudung2 cenggitu boleh jugak beli dekat kompleks PKNS. belambak2 dan murah :D 

2. Ambil sehelai shawl yang agak-agak panjang, lebar, labuh.

3. Pin kan macam biasa, sebelah pendek dan sebelah lagi panjang. tu basic nak pakai shawl, semua orang tau kan? :)

4. Ambil bahagian yang panjang tu dan lilitkan bawak ke bahagian atas kepala

5. Bila bahagian yang panjang tu dah bawa ke bahagian atas, jangan pin kan dulu,
nampak tak dalam gambar tu aku lilitkan separuh je ? Dan tinggalkan macam ada ruang berlayer dekat bawah tu.

6. Ambil bahagian ruang yang berlayer tu, bawak ke atas tepi kepala, dan cucukkan jarum peniti antara dua bahagian tu. Yang bahagian no.6 ni kalau siapa tak faham, tenung lama-lama sikit gambar tu.haha. Ianya memerlukan penghayatan :P 

7. Nampak kan pic no 7 tu aku tengah pin kan kat tepi kepala? haa macam tu lah gayanya.

8. Tadaaa! Siapppp! pandai2 laa kome adjustkan tudung tu, letak brooch comel-comel dekat tepi bahu tu jangan kasi bergerak2. Bahagian belakang tudung sama panjang macam depan. Cuma kadang-kadang kalau aku bergerak ganas, bahagian belakang tu dia jadi pelik sikit.haha.tapi x pelik mana pun, janji kita pakai selesa.

senang kan? try2 laaa. hehe.


Antara contoh aku selalu pakai. 












Bahagian belakang macam dalam gambar dekat atas kanan tu. 





Ok bye!
selamat mencubaaaaaa! 

Kalau nak tengok video, boleh tengok dekat sini,

http://instagram.com/p/l6rTNtrdeQ/

Follow instagram : irine_nadia






41 comments:

Mazni Munawar said...

thanks sharing kak! saya pun ada shawl labuh+lebar tpi tak pandai pakai lagi. cara akak pakai ni nampak simple je :)

Eiyna Saharom said...

Thanks for the tutorial kak :) mohon share yea nanti :)

Aika Irfatini said...

kat mne nk online shopping shawl mcm ni ek?

Lily Erliyani said...

sejak irine tunjuk dalam instagram, akak sekarang nak pakai shawl pun buat macam tutorial irine je. tido dalam bas pun xsenget2 tau. hee.. thanks k.

Aimi Farhana said...

cantik !

Afifah Anuar said...

Yeayyy tutorial!! Dh lama tunggu :) Thanks kak irine

Crafty Nieya said...

cantik sangat.! :')

PeRdU cINta said...

Nice dan batasan aurat tetap terpelihara..thumbsup..demi Allah,agama dan insan yang kita sayangi..amin..

Asyiqin Marshgold said...

Nak beli shawl macam kak irine selalu pakai ,, tapi jarang jumpa

Yasmin Yusuf said...

thanks for the tutorial..sangat membantu..nampak simple je nak lilit tu tapi kadang kadang saya buat tak brp nak jadi sangat sebab maybe material kain tak macam kak irene..btw u look so cute :D

leyla nurjatiey said...

cantik n kemas sgt..

Nadrah Raihah said...

Kak Irine selalu beli shawl labuh-labuh dekat mana? Lawa.

nazirah abdullah said...

hI IRENE. IBU MUDA YANG GIGIH DAN COMEL. ;P
AKAK SELALU INTAI2 BLOG IRENE NI. GAMBAR CANTIK2.
SUKA IRENE AJAR TUTORIAL TUDUNG LABUH NI. SWEE T& SIMPLE JE. ADA JUGAK TGK2 CARA IRENE PAKAI TU. TQ DIK. ;)

QISS ME MOMMY HEALTHY

Unknown said...

Aslm nk tanye. Ktne bk beli shawl mcm ni?

Kamiela Hasmi said...

wah..sekarang baru tau cmne nak lilit shawl yg lebar..sebelum nih duk tergantung je dalam bilik..boleh d praktikan nih and style utk raya nanti..hihiii..btw, thanks irine and saya share kat twitter ek! <3

nabilahfairuz said...

Wahh akak..awesome laa..nak try la. Tapi kekadang akan jadi berserabai jgk...

NaNa Lya said...

comel cantik.. :)

Aida the Pinky said...

thanks irine sbb share..akak folo irine punye tuto..mohon share yek..lebiu u n medina..:)

NooRjAn said...

salam sis..thanks sb sharing tips...slalu saya pakai wide shawl mesti jadi seperti membungkuskan diri....huhu ngan tips ni..nanti nk cuba pakai ala2 sis...btw saya x leh follow la insta sis...x dpt cari bila guna nick sis bg tu...

Siti Hawa Abdul Rahman said...

wah!!! kak irine dah update pasal tutorial ari tu laa, yae!!!
kita baru nak update bukk2 kak irine update dulu aha~ nie lagi satu gambar yg kte ckp tu yg time kak irine pakai shawl biru tu link dia http://milkcthawa281.blogspot.com/2014/07/irine-nadia-marcello-instagram-tutorial.html

kalau kak irine free boleh laa skodeng2 hee~

Syahadat Cinta said...

salam..irene material kain jenis ape yew?

husna zahidi said...

nice sharing!! :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. lawanya .. lama akak tak bershawl, hhihihi

bliss patience said...

good tutorial sis. thanks for this tuto :) so beautiful.

Zunnayana Fairuz said...

kyaaa alhamdulillah.. thank's a lot for the tutorial kak nadia, I'll practice it :D

Zunnayana Fairuz said...

kyaa.. alhamdulillah thanks a lot for the tutorial kak nadia, I'll practice it :D

ruqayya said...

Terima kasih utk tutorial ini! Selama ni duk fikir dan belit macam-macam cara tapi tak jadi.
Ruqayya just read Healing Crisis: Apa yang perlu...

Azura bt. Zainalabidin said...

sangat-sangat membantu.Terima kasih bebanyak Irine :)

Anis Najwa said...

Kemasss... besttt ja tgkk... suatu hariii

Waney BamBam said...

Oke dah paham. hihihi

Khadeejah Hasmad said...

Comelnya.

Fisya Yusof said...

thanks sharing sis..cara pengayaan tudung yang sangat ohsemmmm..kemas dan yg penting tutup dada...

NURUL HAMIZAH said...

mcm senang je tngok akak pkai..tp bila saya nak pkai,mcm susah sangat..hehe..

NURUL HAMIZAH said...

mcm senang je tengok akak pmai..tp bila saya try,mcm susah je..hehe..

Ayutai said...

tq irene.. suami saya suh pakai tudung labuh. tengah mencari cara pakai shawl labuh, kemas n cantik.. nmpak nya cara irene yg memikat kalbu.. :)

Ayutai said...

tq irene.. suami saya suh pakai tudung labuh. tengah mencari cara pakai shawl labuh, kemas n cantik.. nmpak nya cara irene yg memikat kalbu.. :)

fara kamarudin said...

irine jual lagi ke inner neck tu....???

Bunga Matahari said...

Hai, nak tahu cara mendapatkan kulit wajah yang cantik di samping tubuh badan sihat ? Klik sini http://bungablingbling.blogspot.my/2015/10/rahsia-kulit-wajah-cantik-di-samping.html ;)

Norna Zarita said...

Cantik..tp mmg xfaham2 no 6 n 7 tu😂

Thegadismisteri said...

salam...irine.
nak tanya kain tu material apa ?
chiffon tebal ke?
2 meter kalau nak labuh kan..pastu gambar irien dgn anak itu kain tu macam labuh belakang,macamana eh? kena bawak belakang ke yg pin pendek tu?baru labuh ke?

Papaglamz dotcom said...

Cantik Sis. TQ atas perkongsian tutorial ini.

Papaglamz singgah di sini.

New Entri LAUNCHING Shawl LABUH MURAH Exclusive by Papaglamz

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in