MUA for your big day !


Assalamualaikum and hi all :)
entry ni dihasilkan atas permintaan orang ramai. cewahh. hehe. 
Sebenarnye before ni dah pernah bagitau, tapi maybe ada yang tak perasan. So, i try to create semula entry ni based on my experienced. 

Kira-kira hampir 2 tahun yang lepas (hehe), masa buat preparations untuk kawen, boleh dikatakan tak tau nak carik siapa yang boleh make up kan. Masa tu, after bertunang je, selama setahun tempoh nak tunggu kawen, seawal setahun tu jugak dah start buat preparations. Gile awal kan setahun? Yesss, bab-bab preparations untuk apa-apa event, kira aku ni antara orang paling excited nak carik itu, nak carik ini, nak sediakan itu dan sediakan ini :'D Buat dalam senyap-senyap, tau-tau je dah setel semua benda yang penting-penting. Kenapa jadinya awal sangat sebab kalau boleh tak nak kepala jadi serabut bila dah dekat-dekat nak kawen. And yes Alhamdulillah, nasib tak jadi bride gorilla for my big day. hoho!!

Untuk malam nikah, kalau boleh husband request kalau boleh cari yang boleh make up kan natural. Nikah kan, so haruslah nampak muka sesuci lebaran gitu. ngeh3x.  Berlaku lah jugak sesi bertengakar anjing dan kucing nak pilih MUA yang mana satu sebab aku dah listkan banyak sangat link-link website/facebook page tukang make up sampai pening kepala sendiri nak pilih mana yang sesuai. Last-last, proses pengundian jatuh and menang atas pilihan husband sendiri. Dalam banyak-banyak MUA tu, maka kitorang pun pilih 

ataupun nama yang aku dah biasa panggil Kak Anna :) 


One of my reasons kenapa pilih Kak Anna jadi orang yg bertanggungjawab utk make up time nikah ialah sebabkan make up from her sangat2 natural beauty. hehehe! Tak nampak terlalu tebal and suka dengan cara Kak Anna dia memang takkan trim kening even ada client yang request. Eh, bukan maksudnya aku request untuk trim kening, means kalau ada client dia yang request dia memang tak buat. Lagipun buat apa nak trim kening kan, sayang kot kening ni walaupun kening aku tak lah secantik orang lain, bersepah sana sini and memang daripada azali nipis-nipis and halus-halus je :'D Cuma dapatkan touch up drpd kak Anna untuk mencantik dan tambah serikan lagi rupa yang tak seberapa ni. hehehe! 


My make up from Kak Anna time nikah :)

Hope kalau ada bride to be yang agak-agak tengah membaca entry ni, masih dalam pening-pening lalat nak pilih orang yang make up masa nikah/resepsi, booked la siap-siap Kak Anna :) Aku boleh jamin korang akan suka dengan service Kak Anna sebab senang nak berurusan, tak banyak kerenah, and very very very friendly!! Yihaaa, tu lah paling suka sebab aku ni dah la jenis x banyak cakap bila depan-depan, tapi bila dengan Kak Anna jadi kepoh nak berborak-borak time tengah make up sampaikan lipstick terlekat dekat gigi. hahaha!  tq kak Anna sebab jadi orang yang cool kan tahap "ke-nervous-an" Irine time dup dap dup dap nak turun bawah nak nikah!! 


natural make up :)
kang kalau aku tulis natural beauty muntah hijo pulak kan.kehkeh! 


And aku boleh bet, semua orang kalau make up mesti nak make up tu tahan lama kan? 
Masa ni, nikah around 8.45pm lepas Isya'. Kak Anna start make up kan before tu and make up still tahan lama sampailah habis event nikah pukul 11 pm lebih (rasanya) . Sebelum tido, rasa sayang nak buang make up tau tak!! huhu. Punyalah sayang.

Eh lupa nak cakap, before make up tu jugak, sambil-sambil nak tunggu Kak Anna sampai rumah, dia dah pesan siap-siap kalau ada ice ketul2 dekat rumah, tuam2 muka dengan ice tu kasi freshhhhh sikit muka sebelum nak di makeupkan. I'm not sure masa tu aku tuam2 muka sahaja atau mandi terus air ice ketul2 tu satu badan!!! hahaha!!! Konon nak dapatkan hasil luar biasa.wakaka ! Ok tak yah la satu badan, tp boleh je kalau nak fresh2 kan mandi air sejuk. Muka pun ok. 



 



Ok tu jelahhhh aku nak share kali ni memandangkan dah lama sangat biarkan blog tak berhupdate. huhu. So, harap semua segala persoalan dah pun terjawab. 

To all bride to be, nasihat daripada yang penah buat semua preparations sendiri daripada A-Z tanpa pengetahuan mak dan ayah (haha, yang diorang tau bila dah dekat2 semua dah tersedia lengkap oleh anak dia ni, cuma bab makanan je mak ayah setelkan), jangan kelam kabut ok!! Relax jee and kalau boleh nak deal dgn someone macam make up ke, pelamin ke, baju ke or etc, make sure orang tu senang untuk berurusan, senang berkomunikasi, senang nak reply msg, boleh bertolak ansur and paling pentingggg boleh memenuhi citarasa kita sendiri ikut kemampuan masing-masing :) 


Guys, do follow my lovely sister kalau nak tengok banyak lagi gambar2 hasil make up daripada dia
and boleh follow 
INSTAGRAM : Anna_charms 



Salam sayang, 
Ibu Medina :) 



13 comments:

sYiRa LoKMaN said...

suka make up yg natural ni :)

Nadia Elena said...

Calon xde lagi camne nak kahwin ni wawawawawa... ='(

HaFizaH aYu said...

irine with or without makeup u still look lovely la..hehe ni ayat bukan mengampu eh ni ikhlas dari hati sesuci lebaran =)

e thebigtree said...

Kak anna make up mmg nampak natural. Suka sgt!!

MissMango31 said...

cantik sangat kak Irine. Make up dia cantik. Tak sangka boleh bertahan lama ya:D Mesti sayang gila nak cuci muka after event. Nanti saya boleh cuba service kak Anna tu..

Fairuz Aqilah said...

waa!!! cantiknya! jealous, bila nak kahwin nih.. hehe :D

Alia Az said...

Wahh kak irine memang cantik ! Tak makeup pon cantik , :) Btw , suka blog kak irine dari dulu . Kalau tak busy lawatlah blog saya . Saya pernah hadirkan nama kak irine dalam blog saya , saya pinjam kejap ye . Hehehe , hope you happy until Jannah with your family , amin , In Sha Allah :)

Atiqah Wadiah said...

Make up natural..natural beauty..suukaaa ♥

afifah adnan said...

Hahaha. Tp kak Irine mmg natural beauty pon. :) manissss je muka ;)

ienalina ismail said...

Serius cantik sangat make up Irine...ke Irine yg dah sedia memang cantik?hihi...

leyla nurjatiey said...

Cantek sgt make up kak irine nikah ni..baca entry kak irine terasa macam nak kawin cepat2 pulak..

min jasmin said...

imma newbie in blogger but if you free singgah laa my blog http://jarijemariberlari.blogspot.com

min jasmin said...

imma newbie in blogger but if you free singgah laa my blog http://jarijemariberlari.blogspot.com

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in