http://irinenadia.blogspot.com/

Cara-cara buat passport baby


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum :)

Pagi tadi kitorang pegi buat passport untuk baby Medina. Disebabkan semalam cancel nak pegi sebab terlajakkk tido, maka pagi-pagi tadi lepas subuh terus siap2 nak gerak awal. Selalunya Medina bangun awal lepas Subuh, tapi td nyenyak pulak dia tido, letih berenang kot masa dekat baby spa tu.haha.

Pukul 8 pagi macam tu, kitorang gerak pegi Pejabat Imegrisen dekat PKNS shah alam. nasib baik dekat, tapi dekat-dekat pun bila sampai parking penuh dah. Kitorang naik atas and tengok-tengok ramai dah orang. Nasib baik nak buat passport untuk baby je sebab passport kitorang still valid dan tak mati lagi.

Kitorang buat passport untuk baby RM 80 untuk 2 tahun. Before nak ambil no tu, kena isi borang kecik dulu. Dalam tu ada la kena isi nama, alamat, ketinggian baby, status bujang ke, dah kawen ke. Irine tanda dekat status Medina "bujang". Wahahah.rasa macam besar sangat pulak kan anak dara sorang ni. Tinggi dia sebenarnya tak sure, tapi boleh ukur dekat situ diorang tampal pengukur dekat pintu. Tinggi Medina 66cm. Ok lah kot untuk baby 7 bulan. Kalau korang nak buat passport baby, bawak sijil beranak baby sekali ok.

Lepas isi borang  kena beratur la dekat kioks ambil gambar layan diri dekat tepi tu. Rupa-rupanya tak boleh, sebab kalau baby orang tu suruh pegi amik gambar dekat ada bilik belakang khas untuk baby. Penat je beratur T__T

Ikut ada sorang auntie tu bawak tunjukkan bilik tempat untuk khas ambil gambar baby dan sampai-sampai je orang dekat situ cakap, takde baju gelap sikit ke pakai untuk baby. Irine pulak terlupa nak bawak spare. Irine pakaikan dia baju color merah, mungkin merah terang sangat kot, tak terima. huhu. Nak taknak, akak tu cakap kena sarungkan Medina dengan kain color merah gelap.

Ni laa hasilnya gambar passport Medina. haha.


senang pulak nak amik gambar dia senyum. cuma, bila senyum tu kepala dia jadi senget plak. akak yang amik gambar tu mcm x puas hati.haha. Rambut medina kan selalu memang masuk dalam telinga, pastu kena tolak ke belakang sebab nak kasi nampak telinga.

Sebenarnya kan, kalau korang perasan mesti nampak pelik kan kain merah tu. Sebenarnya tu tudung tau T___T tudung yang ada awning keras tu, akak tu sarungkan dekat leher medina jadikan dia baju.haha. Boleh nampak line dekat tengah-tengah tudung tu :P

Lepas setel amik gambar semua, tunggu no giliran. sekejap je pun padahal orang ramai, tapi diorang utamakan warga tua dan baby. Medina punya giliran dapat orang no kedua. Nasib passport sendiri tak yah buat lagi dah. Dah setel semua nama kena panggil, bagi sijil beranak, gambar 2 keping, and ic ayah/ibu (penjaga). Mykid tak payah pun sebab dah pakai sijil beranak kan. Then, bayar lah utk passport :) Passport siap dalam 2 jam, so kitorang balik rumah dulu, then datang lepas tu ambil passport yang dah siap. Medina sooo happy! dia pegang passport dia tak lepas2. nak amik marah + nangis. Hishhh budak nii !haha

K lah, tu je. saje nak share :)
kot-kot korang nanti nak buat passport untuk anak ke kan. Boleh la refer entry ni ape nak buat + bawak.



Tata, Assalamualaikum.

p/s : Korang dialu-alukan untuk "SHARE" entry ni 

46 comments:

sYiRa LoKMaN said...

comelnyee medina..geram !

Cikgu Belog said...

hahaa kelakar la... ptot a pelik je tgk kain merah tu... btw, medina sgt2 comel :D

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

amboi..kecik2 dah ada passport..nk pg mana la tuhhh

ms rosepuTeh said...

Wah dah ade passport dah medina. Cute jer die ..

ms rosepuTeh said...

Wah dah ade passport dah medina. Cute jer die ..

ms rosepuTeh said...

Pas ni entry psal baby medina mkn angin lah pulak...

farmiey haniera said...

comel sgt anak irine ni. serius. berstatus bujang lg ye =)

Solehah Shamsuddin said...

Wah, comelnya Medina. Geram tengok dia. Senyuman dia manis mcm Irine.haha opsss :p

Deyan Qaherah said...

COMELNYAAA kak irine n baby ...

Ayem Rawi said...

Medina is so cute :3

Faizal Anuar said...

DAH BUAT JUGA

nurulizzahz said...

Irine.. kalau bawak baby, kita pun boleh tumpang skali giliran dia.. kekekeke. Ksimpulannya, sila bawa baby atau orang tua bila nak buat pasport untuk tumpang giliran sekaki.

Cik Eka said...

comelnya medina. Geram plak tengok dia senyum camtu

Sheila Salim said...

Assalamualaikum irine. comelnya gambar medina! hehehe

strawberi said...

skang dh takyah isi borang kan..masa wat 2 bulan lps...nt peg imigresen tu just tnya je..utk dia isi..hehe
n kalo utk mak bapak..mmg boleh dpt skali no fast lane skali ngan baby... :)

Mama Safiy Arfan said...

comelnye pic passport dia tu hihi

ct aman said...

comelnye medina....geram

~♥dieyba_baby♥~ said...

thanks shareee..

cinta hati ku said...

cute la medina! (^^,) pandai ceyum ye....

HanNis SaNia said...

Hehe comei gile la MEdina.. hihi nk melancong ke mn tu ??

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

alahai, comelnya baby fm.

Munirah Rafiuddin said...

comey sgt muka medina...hehehehe

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Nurfaezah Abdullah said...

comelnyyeeeeeeeeeeeeeeeeeee medinaaaaaaaaaaaaaa

YanaUjang said...

klu buat passport baby mmg ada kaunter khas yunk...even makpak pun boleh join sekali pi kaunter khas..bkn kena asing² baby kaunter khas, makpak kaunter lain...bukan ye..huhu~ kitorang dulu pun buat passport sama² dgn baby, kejap je urusan... :)

HAJAR said...

Comelnyaaaaa!!

nor hadeema said...

tecik2 dah ada passport ye medina ni..comeii ngat bila senyum..

Owner~http://adimavitaminshop.blogspot.com/

Siti Nur Amirah said...

hehe..kalau irine dengan husband buat pun dia bagi cepat.sekali dengan no bayi..haritu buat,kami buat ber3..saya punya dah kebetulan tak cukup 6 bulan..;') nasib baik bawa baby..tak payah beratur panjang.so kesimpulan dia,nak buat passport,buat sekali dengan bayi/warga emas..hehe

Zimie said...

comel sgt medina. akak terpaksa suruh tukang gambar tu photoshop gambar husna masa amek gambar pasport hehe

Atiqah Wadiah said...

awat baby fiska median ni comel sgt?gerammmmm!!!!

Hana Nina said...

medina da ade passport..nak g jln mane ni?

aswa leyla said...

comel sangat la medina ni .gerammm

ucupiza said...

comelnye medina ni..eiii geram tengok cara dia senyum tu.

Pearl Kaz said...

Nasib baik kt kluang tak ramai org... sepuluh minit dah dpt passport dah.. hihi

IntanSaleha said...

Cheecky nyeee muke dia senyum tu. Geram!

fatin norsahida said...

Medina comel sangat dekat dalam gambar passport dia.. senyunm medina sungguh kawaiiiii ... untung ibu dia :)

Eimma Esmail said...

makin hari, medina makin comey ;)

Siti(zoey) said...

mesti nak pi holiday ni..hihi..
cute family ;)

Nur Juma said...

COMEi nyaaa,,, geram tengok madina... yela,,, my baby pon dah dekat nak buat pasport .. huhu.. thankszz irine... murah je,,,

acik nadzirah said...

anugerah terindah Fiska Medina.comey sangat!!!

acik nadzirah said...

anugerah terindah Fiska Medina.comey sangat!!!

fatima nasution said...

comelnyee medina. btw cute sgt background baru n lagu pebret kott. heee :D\

fatima nasution said...

comey angat medina. btw cute sgt background baru n lagu AKU CINTA pebret kot. HEEE :D

fatima nasution said...

soo cute medina

fatima nasution said...

soo cute medina

Ummu Hanan said...

Anugerah baby comel Medina..^_^ Thanx sharing psl info buat pasport baby ni.. Slm perkenalan Irine..^_^

http://nurkids2u.blogspot.com/

Ummu Hanan said...

Comelnya Medina..^_^ Thanx sharing psl nk buat passport ni.. Salam perkenalan Irine..^_^

http://nurkids2u.blogspot.com/

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in