Majlis Aqiqah dan Kesyukuran


Assalamualaikum.. :)

Hye. perasan tak sesuatu yang pelik, macam rajin je skang update entry :P 

Sebenarnya entry ni dah lama nak buat, tapi peram dulu kasi betul-betul masak.haha

Entry ni nak cerita pasal Majlis Aqiqah untuk baby bulan lepas. bulan lepas? ha'ah bulan lepas, basi kan entry ni.huhu :'D 



27 Oktober yang lepas. genap sebulan. huhu
Masa ni Medina baru masuk 5 bulan. So, kitorang plan nak buat Majlis Aqiqah dan Kesyukuran time ni. buat secara kecil-kecilan je. Jemput yang kawan-kawan yang dekat dan sedara mara je. Dalam 150 pax tetamu. 

The preparations semuanya berjalan dengan lancar. Ramai kawan-kawan yang bantu dan bagi itu ini. Alhamdulillah rezeki Medina. Sebenarnya preparations nak buat Majlis Aqiqah ni takdelah makan masa pun sebab kitorang buat simple-simple je, janji semuanya setel. Boleh tarik nafas lega bila perkara yang penting ni dah dilaksanakan. 

Majlis start daripada pukul 12 pm :) 


candy buffet sponsored by @gulagularhea.
Boleh search nama dia @gulagularhea dekat instagram ok! 
Tq so much kak Adawiyah sebab bagi service Candy Buffet yang best dan terlalu comel ni. 


Jadi, bila ditanya nak tema apa, maka dijawab dengan pantas " kita nak tema pink, kalau boleh nak tema Hello Kitty.". hehe. Sape yang baby, sapa yang mak budak sekarang ni? Pelik dekat situ.erkk --' 
Ntah, bila jadi mak2 ni, semua benda-benda comel macam budak-budak, automatic nak join sekaki sekali. 


Love the decorations so much!! Meja dia siap ada tutu skirt lagi tauu.
Kembang-kembang.hehe. irine suka sangat candy buffet ni sebab tuan rumah tak payah susah-susah nak sediakan meja. Rasa senang sikit tak yah tercarik2 meja. hehe. Masa ni, Irine tak dapat tengok daripada awal start nak deco-deco, sebab tengah siap-siapkan Medina dekat atas dalam bilik :) ruginyee..huuu, tgk gambar je lah.


Haaaa tu diaaaaa!
Tak rasa nak pengsan ke bila tengok benda-benda comel macam ni dah tersedia depan mata? huhuuh. 
Bagi peminat pink and hello kitty konfem2 hentak kaki bila tengok comel macam ni deconye T__T







Apam polka dot. sedappp! 



Dari segi doorgift pulak, sebenarnya limited. hehe. Sape cepat dia dapat sebab tak plan pun mula-mula nak sediakan doorgift. tup tup, adaaa.magic pulak. hehe. Pastu kan, minta maaf sangat-sangat tau sebab ada yang tak dapat.wuu, nanti next time kalau birthday party janji tebus balik doorgift ni. huhu


Doorgift corner :)

sebenarnya takdelah corner-corner sangat.haha. 
Tapi even simple macam ni, terlalu suka sebab yang tukang susun-susun kreatif ni akak ipar, adik ipar dan ibu mertua Irine.hehe.comel kannnn diorang susun.


Doorgift dalam bentuk dress. Comel sangat-sangat kan? huhu.
dekat tepi-tepi dress ni dia jahit tauuuu. Dekat bawah tu je stapler untuk senang nak bukak keluarkan doorgift :) Dalam dress ni ada apam polka dot and lain-lain gula-gula :) tp banyak jugaklah boleh sumbat dalam dress ni.hehehe!


Sepasang kasut baby versi mini cinderella :'D
Dalam kasut ni ada marshmellow and gula-gula.
So, setiap sorang dapat sebelah je, sebab bajet x mencukupi.haha.  :P 


Pengsan tengok cute overload! 
Doorgift sponsored by kak Asma.boleh search dekat instagram dia @asmaleeya!
Tq kak Asma sebab datang jauh-jauh dari Banting hantarkan doorgift ni


Adik ipar dan akk ipar :) 
tapi adik ipar still panggil panggilan "akak" haha, sebab beza umur kitorang Irine pangkat adik. Dia baya abang Irine :P dah terbiasa panggil akak. And akak Ipar kita tu Irine panggil Ateh :) 
Dua-dua ni antara yang banyak tolong Irine and husband daripada awal-akhir majlis. :'D 
Tq tq! nanti Irine belanja Bihun Sup Siam. haha.



Lupe nak selit gambar family.haha

Our little family :)
Dulu single, then berdua, and now bertiga. 
Harta dunia akhirat

Jubah Kaftan from CALA QISYA


My baby booo :) 

So far, majlis Aqiqah dan kesyukuran ni simple je :) Masa mula-mula nak start majlis ni, tunggu tetamu sampai dan kitorang start dengan doa selamat yang dibaca oleh abang ipar Irine sendiri. Tak lama pun, dalam 15 minit macam tu je. Itu pun dah memadai sebab macam sebelum ni Irine pernah cerita dekat entry lepas, Medina dah pun cukur sampai botak masa umur dia 2 bulan. Masa cukur tu takde kenduri ape-ape pun. Dan sekarang ni baru kitorang buatkan Aqiqah untuk dia. Jadi, takdelah amalan-amalan bidaah macam amalan cukur jambul tu :) Ingattt tauuu! jangan buat amalan tu. 

ok bab tetamu pulak, antara kawan terdekat Irine jemput...
...
.....
........
.......................



Blogger kesayangan semua orang. Kak Fatin Liyana and bestfriend Datin Najah.hehe.
Suka sangat dengan kakTin and kak Najah sebab daripada kenduri kawen Irine sampai kenduri Aqiqah ni mesti datang :'D terharu betul. huhu. 


Kawan-kawan since UITM dulu :) 
Nisha, Sara, Aza, and Mira. Mira kawan friendster.ehhe




Dena and Saif pon datang jugak. :)



dan bila dah last-last tu, si kenit ni dah sampai tahap mengantuk dia kuasa 5. letak dalam babycot tu terus tido. Yang tu babycot akak ipar, pinjam jap letak kat bawah in case Medina nak tido ke tak payah bawak masuk bilik :) 







Sleeping Medina


tapi kejap je pun dia tido, sejam macam tu. hehe


Ok tu je la kot, tak banyak sangat cerita. ni je lah nak cerita. sekadar update jadi kenagan. hehe
Alhamdulillah setel semua, and tq so much dekat family and family mertua banyak tolong, dekat kawan-kawan sudi sponsor sepanjang majlis ni and yang lain-lain. 

All Photo credit by 
Pegi LIKE cepatt facebook page diorang :) 







38 comments:

Mek Onie said...

seorang irine sentiasa kreatif! geram tahu

ct nyssa said...

walaupun simple tapi tetap nmpk meriah =D

Lyeen De Syifa said...

doorgift sgt2 cantik..:D

Cik Eka said...

kiutnyaa.. doorgift daun tu kiut gileeee...

Kasihnya Cinta said...

the doorgift!! cuteness overload!

~♥dieyba_baby♥~ said...

comel nye sume tu irinee.. sangat cantikk :) pinkkk

Nadhirah Noor Khan said...

comel sangat baby FM dan saif. Alhamdulillah bjalan lancar. tahniah kak irine :)

Suffi Izzara said...

soooooo comelss.. ^_^

MG schmidt said...

cantik gaun medina
satin ap tu ea?
napak mcm slesa je median pakai .
yela ..satin ni kan ada byk jnis n payah nk crik yg sedap pakai :)

kusyi said...

ya Allah. comelnyaaaaaa..

barang2 hello kitty tu comel sangat!!

medina yang comels!!

saif pon comels!!! aaaa! haha. k. eksaited terlebehh.

Nurfatin Atikah said...

comelnyaaa doorgift tu! :)

Vdah Awatif said...

Cantek !

mrs kayrul said...

serius doorgift tue sangat cantik

Kelip-Kelip Mata Biru said...

wahhh cute nye..bole la aunty kikin pinjam tema medina nie utk birthday anak aunty :)...

Kelip-Kelip Mata Biru said...

opss lupa lak nk tnye...kt mane nk tempah abjad yg mcm FM tu irine?n akak tgk IG asmaleeya tu xda pun yunk..huhu

Mama Darwiish said...

ala tomey2 moga menjadi insan solehah aminnn

Fatin Hazwani said...

wahh tema candy buffet tu hello kitty... simple & meriah :)

Siti Hajar said...

Cantik sangat! Semua cantik. Dari decoration, sampai ke doorgift. Cuteness overload <3

Siti Hajar said...

Cantik sangat! Semua cantik. Dari decoration, sampai ke doorgift. Cuteness overload <3

Nany Hedirma said...

comelnya doorgift gown tu..kertas ke apa material dia...boleh jahit pulak tu

Mysara Ab Rahman said...

comelnyer tema kaler pink! doorgift tu serius cute sgt! dr blog irene la akak tau pasal amalan bidaah ckur jambul tu..dulu pernah baca irene ada post ckp..btw, medina comey sgt! skit hari lagi dye dpt kaki hbsla irene..hbs 1 umah dye jelajah..hee

Nur Syahirah said...

FM cute <3

tanpanama said...

tak salah buat akikah sebelum baby besar,tapi kenapa tnggu smpai baby da 5bulan baru buat akikah??
sunnah nabi, akikah sesuai dilaksanakan pd hari ke-7 bayi dilahirkan..
"Telah berkata 'Aisyah : Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam itu pernah mengaqiqahkan untuk Hasan dan Husin pada hari ke tujuhnya…(HR. Ibnu Hibban, Hakim, dan Baihaqi)"
"Telah berkata Samurah : Nabi Shallallahu Alaihi wa Sallam telah bersabda : "Tiap-tiap anak itu tergadai dengan aqiqahnya yang disembelih untuk dia pada hari ketujuhnya, dan dihari itu ia diberi nama dan dicukur rambut kepalanya." (HR. Ahmad, Abu Dawud, Tirmidzi, Nasa'I, Ibnu Majah, Baihaqi dan Hakim)"
""Aqiqah itu disembelih pada hari ke tujuhnya, atau ke empat belasnya, atau ke dua puluh satunya. (HR. Baihaqi dan Thabrani)"

Irine Nadia MaRceLLo said...

Hai Tanpanama.

Tak perlu nak persoalkan atau pertikaikan ,sebab benda ni sunnah. Memang Nabi kita sendiri cakap Aqiqah dilaksanakan pada hari ke-7 tapi JIKA KITA BERMAMPUAN pada masa itu.

tak jadi isu pon kenapa nak tunggu sampai baby dah 5 bulan baru buat aqiqah. Yang penting tak berdosa, janji hak Aqiqah anak tu sudah dilaksanakan :)

Tak salah pun. Ikutkan ulamak-ulamak perkara ni khilaf dan ulamak juga mengatakan Aqiqah boleh dilakukan dari 7 hari sehingga baligh.


Jika bermampuan, boleh buat. Nabi pun tak cakap wajib dilaksanakan hari ke-7 :) kenapa manusia biasa yang nak tetapkan.

Adilah Ismail said...

perfect decoration!...so creative..birai meja pon bole jadi tutu . awesome!! LOL

Syuhada Nasya said...

comel nya.. untung medina hehe

nuraini sukhor said...

Comelnya Fiska Medina. Macam ibu dia hehe :')

Marliyana Mk said...

Arrrrr..semua cantikkkk.comelsss overload sgt ni

semoga irine n family happy selalu :)

HaFizaH aYu said...

Medina medina bila nk jmpa medina nih..nk cubit2 pipi gebu dia tuh ;-)

s.c.h.u.l.t said...

irene. berkenan dengan headband FM. boleh share kat mana beli tak?

NUNU EERA said...

semuanya comel2.. dri gift, decoration, bju smpi la ke medina dan ibu.. dress medina comel la..

nur azian said...

COMEL SGT !

Kin Naz said...

comelnya :)

Linda said...

seriusss mmmg comellll

Diana said...

goodies yg comel sgt. medina pun comel sgt2!

Red_RosSeLLaa said...

waaa doorgift tu cute sangat.. geramnye..buat sy pengsan..

Family Members said...

Comelnya hiasan tu. Semua pink :D

Temu Janji Anda Dengan Vitamin Shaklee

Scarrlet_Tsurina said...

Mommy Medina kita nak mintak izin nak share pic paperbag yang cute tu bole? sbb kita carik kat insta tak de pulak @asmaleeya! tu..huhu berkenan sangat

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in