Perlukah makan supplements sewaktu mengandung?



Assalamualaikum and Hye :)
Hari ni nak flasback balik pemakanan Irine semasa mengandung dulu. Sebab blog Irine ni mostly dalam kalangan wanita yg dah berkawin dan pregnant ataupon masih dalam berusaha lagi utk pregnant :) Maybe entry ni boleh membantu sikit2 untuk korang refer pada masa yang perlu nanti. 


36 weeks.

Alhamdulillah, since blog Irine ni banyak berkongsi life masa mengandung aritu, ada yang bertanya2 pada email dan kawan2 ramai jugak yang mesej dan wassap tanya suppliments apa yang bagus ketika mengandung. Yurp, lagi2 dalam keadaan Irine yang mengandung dalam masa yang sama ulang alik pergi ke kelas. Tak dinafikan Irine pun antara salah sorang yang mengalami morning sickness yang teruk. Bukan morning je, afternoon, evening, night semua mabuk x ingat dunia. huhu. Penangan Medina ni :P 


Irine masa 5 bulan mengandung :) Masa ni nak pergi kelas nak pegi ambil exam. hihi.
Tapi, dalam masa yang sama, Irine still larat dan boleh pegi kelas macam biasa sepajang 36 minggu tu. Naik turun tangga pegi kelas. Ok berbalik pada entry ni, Irine kongsikan sikit dengan semua bakal2 ibu yang tengah pregnant sekarang ni dan sememangnya semua inginkan yang terbaik untuk kandungan mereka. Betul tak? Lagi2 yang 1st experience macam Irine dulu.

Okla, selain daripada amalan2 rohani kita, kita juga perlu amalkan suppliment2 yang bagus untuk bayi dalam kandungan kita. Sebab ape? Sebab kita konfem2 risau akan kesihatan dan perkembangan bayi dalam perut. Di peringkat awal, 1st trimester, vitamin yang tak boleh tinggal dan sangat2 penting ialah FOLID ACID.  Bila masuk je 2nd Trimester, focus pada kalsium pulak. Dan bila masuk 3rd trimester which is final trimester, perlu Omega (fish oil) supaya otak bayi dapat terbentuk dengan baik (dengan kata lain nak anak jd bijak).

Pengalaman sendiri masa mengandung Medina dulu, (Irine dah pernah share dekat entry sebelum ni). Antara suppliment yang Irine consume ialah folid acid, Salindah, Obimin, dan vitamin2 daripada Shaklee.Apa yang bagusnya yg Irine nak kongsi dengan pembaca2 blog Irine ni, selain dr mendapat khasiat yang bagus untuk baby dalam kandungan, ianya bagus jugak untuk kulit ibu yg tengah mengandung.Biasalaaa time mengandung ada certain2 ibu yg mengandung mengalami syndrom2 perubahan hormon dari segi kulit badan dan hormon. Takpon senang cerita KULIT KUSAM. 

Masa Irine mengandung dulu, Alhamhamdulillah, xde la terasa kusam sangat.hehe. Masih bertenaga dan ada mood nak menyiapkan diri supaya kelihatan bseri time pregnant. Yang Irine amalkan ialah vitamin2 (set mengandung) Shaklee. So far, husband cakap nampaklah "seri ibu mengandung " tu. hehe. Walaupun mcm pening2 tu, tapi still bertenaga nak keluar rumah macam biasa.

Mungkinlah kot ada yang akan cakap "elehhh, bg makan ubat yang doctor bagi pon dah cukup memadai". Yess memang betul pon, tapi kita mesti nakkan yang lebih terbaik untuk anak kita masa lahir nanti kan ? :)



Irine masa ni mengandung 4 bulan tak silap :)
Tapi yang paling Irine suka bila amalkan vitamin2 ni ketika mengandung, sepanjang rekod kehamilan dengan check up dekat KK (3months-7months), Klinik Swasta dan Hospital Swasta (7months-sampai melahirkan anak), Alhamdulillah takde masalah langsung masalah2 ketika pregnant seperti contoh, tekanan darah tinggi, kencing manis dan lain2. Tekanan darah pon doctor selalu puji cantik sehinggalah lepas bersalin ni.



Jadi perlu ke makanan suppliments sewaktu mengandung ni?

Sejujurnya bagi Irine sendiri, perlu sangat, terutama kalau diet harian tidak lengkap.Apetah lagi kalau asyik muntah-muntah dan loya, minum susu tak boleh sebab tekak loya sangat, dan kalau berselera makan pun  akan pilih makanan yang sedap di tekak sahaja walaupun makanan tersebut tidak seimbang/ mencukupi khasiatanya. Dekat sinilah,peranan makanan tambahan (suppliments). Suppliments ni membantu Irine byk jugak dr segi kesihatan nak pergi kelas semasa mengandung.


Suppliments yang penting sepanjang mengandungkan bayi ialah 
(especially untuk wanita hamil 1st Trimester)

  • Vita Lea Iron Formula (Shaklee Multi Vitamin)
  • B Complex (lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk Acid Folid)
  • Vitamin C ( kandungan Vitamin C bagi setiap biji ialah 500mg)
  • Ostematrix ( Shaklee Calsium-Magnesium)



    Apabila kandungan dah mencecah 2nd Trimester, terutama selepas masuk 5-6 bulan, boleh tambah dengan 

    • Omega Guard



      Suppliments lain yang mungkin boleh korang amalkan terutama jika SELALU LEMAH dan TIDAK BERTENAGA ialah :-





      • ESP ( Energizing Soy Protein) yang ni memang membantu sangat Irine,very recommended!  before Irine pegi kelas mesti minum dulu sebelum nak start belajar.

        Satu botol ESP ni boleh tahan 3 bulan tauu :)

        Memang berbaloi2. Boleh email Irine for the BEST PRICE ! HARGA PROMO UNTUK BULAN OKTOBER NI :)

        Nak dapatkan harga promo untuk bulan Oktober ? Yes! Harga promo jauh lagi murah! 
        Cepat2 email Irine ye,

        irineshaklee@gmail.com


        InshaAllah Irine bagi harga special sempena Oktober. Serta Irine akan guide semua customer2 yang purchase dengan Irine SAHAJA :) Dan jangan risau, Irine akan guide dan ajar jugak cara2 makan yang betul set vitamin ni.








13 comments:

Nurfaezah Abdullah said...

good info sharing :) patutlah irine nampak berseri2 and bertenaga sikit walaupun sarat mengandung dulu ^^

Wahidah said...

wah my lil sis now growth so well la..since jd ibu ni byk benda irine share yea..tq dak murni..:)

well akk still kt melaka..unpaid leave..aper2 continue kat whats app kay..plz kiss kn medina utk akk..:)

Nia said...

Pergi ke pasar mencari pari,
Penjual pari bernama Ramlee,
Patutlah Irene nampak berseri,
Masa mengandung amalkan Shaklee..;)

Carlos Santiago said...

wohoho.. mcm menarik

Atie said...

Bergantung jugak pada sesetengah orang untuk makan supplement masa mengandung..ada yang tak boleh telan ubat doktor bagi tu jadi kena cari alternatif lain..pengalaman saya mengandung anak pertama cuma makan/minum ubat doktor, kurma, kismis, susu dan jus delima..Alhamdulillah anak lahir sihat elok dgn berat 3.7kg..skrg mengandung anak kedua pun masih amalkan cara dulu:)..

Hannah Miswan said...

Salam irine..
hana ni nak masuk trimster kedua. dan sama macam irine, hana mabuk tak kire dunia. makan keluar makan keluar. kulit jgn ceritalah, sampai akak ofis panggil budak itam. hikhik. berubah sungguh. so boleh tak senaraikan apa maksud irine 'VIT2' yang irine amalkan tu. Terima kasih

ChoCoLieTa said...

salam irene nk tnye irene minum esp cmne? stu hari sekali je kan..satu sudu besar? minum cmtu je ke ade cmpur pape?

mummy rara said...

salam irine... mse irine pregnant, vitamin yg biase doc bg tu irine ambik sekali dengan supplement shaklee ker? atau dh mkn supplement shaklee x pyh amalkan vitamin doc bg tu? mohon penjelasan.. :)

mummy rara said...

salam irine... mse irine pregnant, vitamin yg biase doc bg tu irine ambik sekali dengan supplement shaklee ker? atau dh mkn supplement shaklee x pyh amalkan vitamin doc bg tu? mohon penjelasan.. :)

mummy rara said...

salam irine... mse irine pregnant, vitamin yg biase doc bg tu irine ambik sekali dengan supplement shaklee ker? atau dh mkn supplement shaklee x pyh amalkan vitamin doc bg tu? mohon penjelasan.. :)

marziana shukri said...

suka tengok irine masa preggy.. alahai comelnya.. bila my turn plak

Echezrin said...

Best juga ni..

wan nurul bazilah wan mohamad said...

assalamualaikum...nk tnye pndgn kak irine ni boleh x klau sy yg hb low ambk supplement ni...

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in