Stroller baby idaman hati


Assalamualaikum..

Sejak dari awal mengandung, kebanyakkan barang-barang keperluan baby yang harga agak beratus-ratus mahupon yang beribu-riban, mesti akan letak dalam list paling tepi dan ke bawah skali. hehehe.Sebabnya, barang2 yang mahal selalunya memerlukan fulus yang banyak. haha. Selalunya, akan tunggu bulan yang betul-betul durian runtuh baru beli.

Macam Irine, semua barang-barang baby Irine suka survey dalam google dan tanya-tanya pengalaman orang yang pernah guna dan beli. Contohnya macam nak decide beli baby cot aritu. Berkenan tengok katil baby yang design ala-ala english style, terus rasa macam nak cari dan start menabung! haha.


Masa mengandung dulu, berkenan sangattt tengok design baby cot ni. Rasa macam best and selesa pulak kalau baby tido dalam katil macam ni. Lagi-lagi color putih. Disebabkan bilik kitorang katil sendiri pon dah tema putih, so nak la jugak matchkan dengan katil baby jugak.




Rasanya lama jugak nak decide dan survey baby cot masa nak beli aritu. 
Ada laa dalam 2-3 bulan sebelum tu asyik-asyik masuk kedai yang sama. Ikutkan Irine, kandungan 5 bulan dah nak beli katil baby, tapi fikir-fikir balik awal sangat. Bila dah masuk tepat 8 bulan, baru masuk kedai yang Irine jumpa sebijik ada jual katil design macam ni. Sebenarnya bersepah je kedai jual katil macam ni. Tapi, Irine ni jenis, kalau dah nampak satu benda tu dekat satu tempat ni, mesti akan stick dgn tempat tu jugak. Tak boleh tukar-tukar lg! haha.

 


Jadi, kitorang pon belilaaaaa katil yang sejibik yang Irine idamkan. hehe. 
Irine beli dekat kedai baby dalam Setia City Mall. Kalau sape nak carik, silalah serbu kedai baby dekat level atas sekali tu okeh. Kalau design macam ni ada 2 color tak silap Irine. Color putih dengan color dark brown (yg ni pon lawa jugak!). Sebenarnya katil baby ni bila lepas bersalin pon boleh beli, sebab baby baru-baru lahir memang tido sekatil dengan kita. Tapi dependsla, Irine beli sebab time tu memang dah aimkan bulan ni nak beli katil! hehe.

Tutup bab katil baby, bukak bab lain pulak~
..
......
....................
.......................................


Sejak dari awal mengandung, selain dari breastpump atau baby cot, stroller pon antara salah satu yang selalu kitorang survey.hehe. Ketiga-tiga benda alah ni antara barang keperluan baby yang boleh buat Irine semput sikit.haha. Tapi takpelah,, untuk anak je pon. Lagipun, stroller ni boleh guna lama and boleh recycle untuk anak kedua, ketiga, ke ke ke. huhu. Yang bestnya anak 1st ni lah, semua dapat merasa benda baru :)

Bila jalan-jalan dekat mall, Irine mesti nak tengok stroller dulu. So far, sekarang ni Irine tak beli lagi stroller, masih dalam mood survey lagi. Sempat pinjam stroller akak Irine je aritu. hihi. Memang dalam plan kitorang, stroller adalah keperluan nak beli lepas bersalin. Tau-tau je laa kan, harga stroller ni pon boleh tahan jugak. Puaslah jugak menabung :P Dependsla dengan brand dan kualiti dia. Sekarang, tengah tunggu masa je nak beli sebabkan kitorang pon dah selalu bawak Medina keluar pegi mana-mana. Susah nak dukung, lenguh satu badan.

Kalau diikutkan nak beli stroller, Irine suka color merah atau hitam. Dua-dua color tu mcm nampak smart sikit selain color penyelamat. hehe. Maunyaaa Irine beli color pink, anak kedua nanti boy,takkan nak pakai pink jugak. huhu. Lagi satu, kalau boleh biarlah stroller yang nak beli ni handlenye boleh guna untuk ke depan dan belakang.

So, antara yang banyak-banyak ni, ada la jugak beberapa pilihan stroller yang Irine suka dan berkenan.

Pilihan pertama Irine : Quinny Zapp Xtra

Of course Quinny paling berkenan di hati.haha. Even ramai yang pakai macam ni, tapi still suka jugakk. Rasa macam smart lagi-lagi color merah. Tapi husband cakap dia kurang berminat dengan Quinny Zapp Xtra ni pulak sebab kalau boleh dia nak carik stroller yang ada tempat isi barang besar sikit. 

Pilihan kedua Irine : Quinny Buzz


Cair hati tengok stroller Quinny color pink ni. Mesti Medina sukaaa niiiii.. Padahal ibu dia yang suka lebih sebab color pink mengancam! huhu. Suka jugak dengan Quinny Buzz ni, tapi antara banyak2 stroller yang berkenan kitorang survey, Quinny Buzz ni antara yang termahal. Jadi, ada besar kemungkinan tak beli stroller ni :P 

Pilihan ketiga Irine : SCR by Sweet Cherry

Cun jugak stroller ni. Yang paling penting, suami cakap ok. haha. Tengok ramai jugak yang pakai SCR macam ni, nampak cool and smart. Color black ni pon nampak best. Besar kemungkinan boleh terbeli stroller SCR ni. Okeh kita tengok dulu macam mana. 


Pilihan keempat Irine (sebenarnya tak masuk dalam kategori pilihan Irine pun, pilihan suami.haha) : Halford

Baru last week, Irine 1st time tgk stroller ni. Ikutkan Irine, irine x berapa berkenan sgt. hihi. Sebab design dia nampak besar sangat. huhu.Kalau boleh nak laa stroller yang comel2 sikit. heeee.Senang la Irine nak kehulu kehilir bergaya sana sini dengan stroller :P  Tapi aritu suami dah siap test drive tolak-tolak lagi stroller ni dalam kedai. haha. Konon-konon nak bagi i terpengaruh laa tu. jangan hareep.hihi. Dia kata best sebab tempat simpan barang2 besarrr. Lagi satu, dia penah cakap kalau bab stroller serah pada dia sebab last-last stroller tu dia yang akan tolak and lipat masuk kete.
Emm..yang ni besar kemungkinan akan direject-sereject2nya oleh Irine.haha.tapi x taulah macam mana nnti, ok kita tengok!


 Antara keempat-empat ni, tengoklah mana yang bakal dibeli. Nanti Irine share dalam blog ni. Kalau ada rezeki lebih, bolehlaa beli stroller yang ok sikit. he~he~he~ (gelak ada makna). Bakal2 ibu diluar sana,dah beli stroller ke? Bolehla share dengan Irine mana yang bagus, mana yang tak.


 Tengah google-google stroller, sekali terjumpa gambar stroller ni.




haha, cool gile kalau Medina naik stroller macam ni. 
nak pegi mana ni? Bulan? haha


30 comments:

Amalina Lee said...

Alahai, comelnya katil tu! At the same time tgh bygkan Medina naik stroller tu, mesti cute habis hehe :)

Un Phat Lee said...

saya belikan anak saya kete tamiya je.

cik zuriza eija said...

irine i pon tgh survey stroller untuk my first baby excited sngt hihi i suke no 2 & 3 tapi tak tahu bila nk beli masa baby dh keluar or selepas hehehe ^_^

shark said...

Rasanyer shark akan plih nom4 .
Nmpak stylo.
Besar xper..
Bnyak kgunaan kalu besar.
Kaler merah itam mmg terbaek.

sue Are said...

scr 10 pn cantik....kacak...tayar dia bsr...smart sgt...hrga pn not bad...latest dr sweet cherry..cuba la ushar...hehehe

the dietitian to be said...

quinny zapp xtra mmg nmpak best.. guna pn mcm best jugak..tapi pada sy mcm tak berapa nk praktikal sgt..ni dr pengalaman menjaga anak kakak yg guna stoller ni..kalau travel alone dgn baby mmg xsesuai..sbb nk kena cabut dan pasangkan balik dan juga agak berat..tempat letak barang pun agak kecik..so better cari yang macam boleh lipat je sng without nak kena cabut pape..just sharing =)

cik chinta said...

bli scr 6. Sbb sng nk bw travel, tyar sme bole bukak. Lipat2 pon mudah. Harge pon okla. Tringin jg nk quiny tu. Tgok harge x jdla. Hoho

Nana Saidin said...

Irene, nana ade terbaca... kalau boleh tgk berat stroller tu jgk tau.

Hihi. Bkn ape, mane tau nnt ade hari Irene nak keluar sorang.. husband keje ke. Jenuh nak mengangkut and melipat stroller tu sendiri. Lagi2 kalau dah berat stroller sampai 10kg. Kalau nak g holiday ke ape, yg kne naik flight ke.. lagi la jenuh.

Lepas tu bile stroller tu dah lipat, tgk jgk dy mkn space besar mana sbb nnt kalau nak travel balik kampung ke ape ke... even dah lipat taruk dalam bonet.. kalau stroller tu je dah makan satu bonet, jenuh nak susun beg2 baju sume.

Hope this helps. :p

::..mr.adam + ms.hawa..:: said...

irine....dulu i pun bkenan giler ngn pilihan pertama tuh...tp apakan daya...masa try2 stroller suami pun memilih pilihan yg ke4 tuh...dia ckp senang...baby pun selesa sgt2 tdo dlm tuh...sbb masa beli i bwk baby...try suh dya duk dlm tuh...tertido teros dia...sbb ruang yg besar dlm tuh...n stroller ni boleh facing kat kita jgk...^_^..tp stroller nie mmg buggy sikit...but pikir keselesaan anak...mmg nie yg terbaik..^_^..kene suruh fiska try dulu..hehee..

Ainil Syafinaz said...

Saya punye quinny zapp xtra + maxi cosi. Superb!!

Ainil Syafinaz said...

Saye punya quinny zapp xtra merah + maxi cosi. Superb!! Beli lah quinny heee...

Jannah Jane said...

aummmm warna stroller pon dah mengancam,...!! sume cantik!

Eija Tan said...

Hi! Dah tengok Quinny Zapp Xtra with Folding Seat tak? Yang ni latest model untuk Zapp Xtra. Check it out here : http://www.quinny.com/us-en/strollers-buggy/zapp-xtra/

salahiahelias said...

Assalam irine.akak pun pakai scr5 tu.mmg best sebab bahagian bawah tu besar untuk isi barang.kadang2 bile soping sumbat je barang yg da beli tu kt bawah.kiki..lagi 1 try irine survey Elle malibu stroller.bila da pkai scr5 tu rasa nyesal xbeli yg elle tu.coz bby bole baring sekali.harap dpt membantu.selamat survey menyurvey :)

salahiahelias said...

Assalam irine,akak pakai scr5.mmg best sebab ruang bawah tu besar.kalo p soping mesti sumbat barang kt bawah tu.kiki..kalo irine nk survey try tgk elle malibu stroller.bila da beli yg scr5 tu rasa nyesal pulak xbeli yg elle.coz bby bole baring sekali.harap dpt membantu.selamat menyurvey ;)

salahiahelias said...

Assalam irine,akak pakai scr5.mmg best sebab ruang bawah tu besar.kalo p soping mesti sumbat barang kt bawah tu.kiki..kalo irine nk survey try tgk elle malibu stroller.bila da beli yg scr5 tu rasa nyesal pulak xbeli yg elle.coz bby bole baring sekali.harap dpt membantu.selamat menyurvey ;)

khalida suraya said...

rasa macam yang merah gambar last tu kot. sebab besar.. kalau x suka merah, mesti ada pink kan..

Orked! said...

I beli peg perego pliko p3. Warna merahhhh. Try la review

Fazlinil Irma said...

pengalaman akak jd babysitter, akak suka mclaren. senang nak handle dgn 1 tgn.. kecik. masuk boot kereta pun x makan ruang.. yg penting tahan lasak.

kalau irine ada kenal sapa2 boleh beli dr uk.. minta tolong. beli dr sna bila ada sale, mmg murah dan berbaloi..

yg last tu kan.. akak penah nampak org bwak dkt uk.. mmg gabak tp nampak classy je..

selamat memilih.. :)

Kak Tie said...

semua cantik,kecuali yg last skali tu..x sesuai utk baby rasanya

Eta said...

I suggest u survey stokke. Sgt flexible cantik n best giler.

Fienazzuki said...

yang last tu lawak!!!
Hahaa...
Suka yang pink!!!
Hehehee..
Eh, mcm kita pulak nak pakai kan???

SyimaSyaz said...

irine, pendapat akak.. tak smart lah etak barang byk2 kat stroller anak. nampak semak...
cuba irine google stroller combi. kalau aisya ada adik (ehem) ingat nak belikan combi. design dia smart n guarantee comfy. n price is affordable

Mar Mansor said...

cantek baby cot tu..suka juga tgk..tp smua brg ni semestinya ikut kemampuan msg2..:)

iekafildza said...

yg no 4 tu okay jugak. sbb mcm husband irine ckp besar skit senang. clr pon okay. pilihan lain, vote for the number one :p

mama ct said...

pengalaman, saya ada buzz n zapp...buzz utk dlm pantang till 3 bulan sebab selesa tayar pam..baby x bergegar...bila besar pakai zapp..sebab kecil n ringan.. maxicosi skali...dan pakai sampai anak no 3..still bagus lagi...ni nak masuk mo 4..in shaa Allah will use the same old stroller!...btw...buzz best sebab senang buka...hydrolic powered opening system...senang bila baby kecik2 ni...tapi giler besar n berat!...zapp yg lama...so..x boleh reclining...so budak x selesa tidur...yg xtra...lipat pun besar..so x minat...pernah juga guna macleren pun kecil...tapi x sekecil zapp, peg perego..ada build in buggy board..bila anak 2..sgt berguna...saya peminat kumpul stroller...jadi...semua ada..bila x guna...let other family member pakai...sharing is caring...hahaha..i stick to quinny...tahan lama...berbaloi dgn harga...

Solehah Shamsuddin said...

ske yg scr tu.nmpk smart n baby pn selesa jgk

Waheeda said...

Hi- irene beli katil kat mane ye?

suhailah hamid said...

pelbagai stroller yg ada di pasaran, cuma terpulang jenis yg kita nak dan of kos bajet kita kan ;)

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Pilih katil bayi

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in