Setel sesi mendobi baju-baju baby


Assalamualaikum..

Selamat hari Ahad. hehe. Plan minggu ni penuh dan terisi la jugak dengan banyak aktiviti.  1st, semalam hari Sabtu pagi-pagi buta dah siap-siap nak pegi Pureen Warehouse Sale. Haaa yang tu next entry je lah cerita. 2nd, hari Ahad hari ni sebenarnya dah plan siap-siap daripada hari tu nak start mendobi baju-baju baby. Yelah, lagi berapa minggu je lagi takut tak sempat nak cuci baju baby. Mana tau ditakdirkan baby nak keluar awal, tapi harap-harapnya baby keluar seperti yang ditetapkan la :-) Lagipun, kalau ditangguh-tangguhkan,mesti lagi pemalas nak buat sebab perut dah beso. 

Emm, hari ni je setelkan dulu baju-baju baby, sarung tangan dan sarung kaki baby, dan barut. Total semua ada 2 baldi dan 1 satu bathtub baby (pinjam kejap tempat mandi baby..hihi). Asingkan siap-siap baju color putih dan berwarna. Takut kang tak pasal-pasal turun pulak color. 

Mitten and booties banyak jugak beli siap-siap.Lagipun, mak cakap yang tu penting, kene beli banyak nanti baby sejuk. Ada la dalam 15 helai kesemuanya (10 helai pun dah cukup sebenarnya, boleh pakai ulang2,tapi terover beli pulak..wuu). Barut pulak Irine tempah online je. Beli yang bercorak-corak sikit.hehe. Ada corak bunga, corak kucing, corak dinosour and lain2. Comel la jugak. Taktau pon sebenarnye ape function barut ni, ingat taknak beli. Pastu kena marah sebab benda alah tu pon keperluan jugak untuk elakkan baby kembung, at least kena ada 5-10 helai barut. So, Irine tempah je 10 helai terus.huhu. Mak datang rumah, tunjuk dekat mak barut yg baru beli tu, pastu mak cakap "mak dulu time lahirkan korang takdepun nak beli barut-barut bercorak ni, sekarang ni macam2 ada". hihi.  (barut nanti Irine tunjukkan design dan tempah dekat mana)

Basuh baju baby handwash je. Ingat nak masukkan ajee dalam mesin tapi macam takut rosak and kalau boleh nak rasa sendiri perasaan 1st time basuh baju baby. Biarlah baju-baju babyku dibasuh dan disental dengan jari-jemariku sendiri. Gitewwwww ! hoho. Nanti anak kedua,ketiga, masuk je dalam mesin! hewhew! :P  Jenuh jugak nak basuh baju baby. Sebab baju-baju baby semuanya cinonet-cinonet. Takdelah basuh beria-ria. Cuma rendam dalam detergent, pastu sental-sental manja gitu. Bukan baju kotor mana pun, setakat nak hilangkan bau kedai .

Lagi satu, seelok-eloknya, baju-baju baby ni atau apa-apa jenis pakaian daripada material kain, cuci lah dulu.  Takkan nak pakai baju baru yang keras kejong tu. Lagi satu, kulit bayi kan lembut, takut sensitif atau alergic dengan pakaian yang tak dibasuh. Kulit bayi bukannya macam kita. Pada yang tertanya-tanya kenapa nak cuci pulak baju baby, kan baju baru. Mestilahhhh, takut kalau2 ada hama ape-ape melekat ke kan. Takpun, mana tau baju baby yang korang baru beli tu, masa diorang nak packing nak jual2 dilambak-lambak kat lantai ke (contoh), dan takut bila diorang packing kat lantai kena pijak2 ke (bagi contoh, tapi memang ada terjadi pun benda macam ni). Biasalah tu bila dah banyak kan. 



Review tentang detergent pulak. Irine beli and pakai jenis Pureen ABD. Beli dekat Pureen Warehouse semalam.  Terpengaruh dengan kawan-kawan cakap detergent baby brand pureen ni memang wangi . Tu yang rembat 2 botol tu. Time cuci tadi memang wangi sangatttttttttttttttttttt ok! Tak tipu! Rasa nak cuci baju sendiri sekali.haha. Guna satu penutup pon dah banyak buih. 



Tadaaa.haha. 
2 baldi dan 1 bathtub baby diperlukan dalam misi menyental arini. huhu. 
Napkin, towel, blanket , cadar ke ape ke, next mission pulak. Setelkan yang ni dulu, takut tak cukup ruang nak basuh (sebenonye malas nak nyidaiiinyeee..).

Haaa tu jelahhh cerita untuk arini :-) 
sambung nanti. hehe

Assalamualaikum











39 comments:

Lyeen De Syifa said...

hahaha...comel...smoga baby nnt senyum2 pki baju wnagi2..:D

Naimah SiDiK said...

Feeling anak.sulung.ni.mmg xcited..btw chaiyok2 gndakan kerajinan k dapat clear awal..better awal sbb anak.sulung biasanya x dak.pengalaman lg..tat.how we learn k..tk dik!!"

baby kechik ! said...

waaaa rajinnya irine...tgok baju2 mcm bnyak pink colour je..baby gurl eh ?apa2 pun moga dipermudahkan segalanya nnti :)

Ara Nadea said...

mummy muda yang dedicated ni.. semoga dipermudahkan urusan melahirkan nanti yea.. :)

Fanaaaaaa said...

cepat jek kan masa berlalu~~~
dah nak dpt ank pon kak irine....

Fanaaaaaa said...

cepat jek kan masa berlalu~~~
kak irine nak dapat baby dah....

~AtiQaH~ said...

rajin mummy ari ni ye.... :)

Nor Syafiqqah said...

hoho..xsbr nk tgok baby irine plak...hope sume slmt n chat nt :)
tahniah irine
*mood;jeles dgn irine niehh* kikiki
bla nk smpai time Ika plak huhu

follow me here..thankz :)
http://norsyafiqqah.blogspot.com/

Nor Syafiqqah said...

hoho xsabar nk tgok baby irine nt... tahniah irine..smoga selamat n chat nt :)
*mood:jeles dgn irine niee* hihi

follow me here
http://norsyafiqqah.blogspot.com/

Nor Syafiqqah said...

hoho xsbar nk tgok baby irine nt... tahniah irine moga cepat sembuh n chat nt
mmod:jeles dgn irine niee hihi

follow me here too :)
http://norsyafiqqah.blogspot.com/

Ayu Hidzir said...

Warna pink..hihi

syazana jalal said...

Mesti baby irine gegurl sbb beli barut bunga2 kannnn ^.^

Anyway,slmt menempuh alam keibubapaan. Giteeewww! Sy pun xsabar nk dpt baby jugak. Besh bau babyyyy wee~

syazana jalal said...

Mesti baby irine gegurl..sbb beli barut bunga2 kannnnnn ^.^

Anyway,slmt menempuh alam keibubapaan.. Gitewwww! Sy pn xsabar nk dpt baby. Besh bau babyyyy wee~

Norzan Baizura said...

ok, tetiba jeles pulak tgk excited irine basuh baju baby..nk baby jgkkk! hahah.. *kawen pon blm. ngade je lebih* take care dear! smoga slamat bersalin! amin! :)

Lyda Mohd said...

rajin basuh baju baby.. Dulu masa dalam pantang bagi baby pakai baju tak basuh habis naik ruam2..sian baby..

TeTerBanG said...

hehe...byk jugak baju baby, sarung tgn, sarung kaki, barut yg kak irine beli. tringat kakak sy dulu. beli byk gila. jalan2 dekat mall, nmpak cute, beli. jalan lg, nmpak cute, beli. hehe..yg pstinya, beli yg hrga besa2. hrga yg masuk akal. hat mahal2, x beli. hohho~ besa la, anak first. keterujaan itu trserlah. :D btw kak irine, smoga Allah prmudahkan sgla urusan kak irine :)

intan yusnita said...

Baju baru mmg kena cuci sbb kita tak tau cara penyediaan dia. Semoga both of you selamat nanti. Moga dipermudahkan. insyaAllah :)

QiQi LoLa said...

Hew...comel jer..xcited kan kan kan..mcm sy dlu...masa nk jadi mummy umur pn masa tu 16thn lg...xcited n kompius mana nak beli mana taknak beli...tp last2 bnda tak ptutpn beli jgk..elok gk basuh awal2..persediaan awal..semoga segala nya urusan dipermudahkn n dpt bby yg superb cute.. :)

Siti Hannah said...

nk beli kat mane barut tu ?

Fizah said...

woww..semangat mommy-to-be! =)

raja zubaidah raja sabaradin said...

Yeaaayyyyy... Irine pn dh mendobi. Wangi kn detergent tu... Rs nk peluk2 je baju baby tu...heheheer

AinNawwar said...

tak sabar nak tunggu baby keluar. hehe

NUNU EERA said...

Akk pn bli ABD tu smpi 2.. Pdhal da bli 1 da Sblm ni.. Tamak sbb bau die best.. Hehe..

S.n.Fariza said...

Kan dh nmpak warna pink gitu.. ehehehe.

gadis semasa said...

irine, JANGAN msuk baju baby dlm washing machine.. jangan jangan jangan. mak sy ckp, kalau basuh bju baby dlm mesin basuh, nt baby akan sakit2 badan..dats y my sis berus dgn tangan kain bju baby. then kalau perah tu jgn kuat sgt, nt skit urat n bdn baby

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Wah..dah start basuh baju baby ye irine...akak minggu dpn lah cadangnya...mggu ni basuh playpen baby n baby bath seat (recycle semula guna anak akak yg kedua punye masih elok lagi).. every week skrg ni kisahkan buat keja2 gini lah nmpknya...tak bleh tgguh2.. risau makin x larat hihi;)

Rosmiza Ali said...

Seronoknya.. Tak sabar nak rasa pengalaman pregnant and bakal timangt baby snediri macam Irine..

LaLa mhdnor said...

seronok tgk irine post pasal baby2 ni, terus teringin nak ada baby sendiri, hiks :P

Rina Ellisa said...

eh.. tetiba kita jadi tak sabar nak ade bby.. heheheh :P

::Aja:: said...

irene edd bile? baik la basuh awal2..sbb takt nanti dh besr perot susah nak bongkok2 basuh baju tu kan? dah kering lipat elok2 masuk dalam bekas/beg baby.hehe..pink2 banyaknya...gegel ke?:)

Zarra Qaseh said...

Betul 2 lala..teringin ny..tapi jodoh tak sampai lagi laa...ahakkss:)

Siti Mutiah said...

hope baby sis lahir sihat-sihat je :)

Atiqah Wadiah said...

Untung baby irine..dpt ibu yg rajin mcm irine :)

~♥dieyba_baby♥~ said...

wahh seronok tgk irine cuci baju baby.. dieba x cuci pn lg.. x tahu plak kena cuci.. heheheh mmg balik kang dieba terus cuci.. hihihihi

Munirah Rafiuddin said...

wah...seronoknya!!! best kan dok tgg kelahiran baru ni...smg sy pun akan dapat merasa perasaan tu..amin =)

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Ain Syahirah said...

Amboii, Irine nampak semangat je nak timang anak ye..Semoga baby Irine nanti sihat dan comel2...

Mizz ErMa said...

alahai..misti xcited nk tggu baby kluar kan..hehe sy lak xcited nk p cri brg2 baby tp skrg still awal lg sbb bwu nk msuk 6 bln..hehe

ArELeEz said...

execise, ek? he3..

zafairMAS_shakleeSITE said...

Haii.. Excited plak bce entry ni.. Tak sabo nak bsuh bju tok bb ni..

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in