Make up during pregnancy


Assalamualaikum..

Yer, macam tajuk kat atas ni, percayalah yang kali ni Irine akan cerita dan sharekan serba sedikit tentang make up. Kali ni ceritanya jadi versi lain sedikit. Sebabnya, Irine nak ceritakan make up masa mengandung. Selalu kita dengar, time pregnant ada certain wanita tak suka nak bermakeup, tu normal dsebabkan pembawakan budak. Tapi, bagi Irine Alhamdulilllah untuk 1st pregancy ni masih ada mood untuk bermakeup dan nak kelihatan "berseri". hihi. Maksudnya Irine still ada mood untuk kelihatan "alive" dan seboleh-bolehnya nak elakkan daripada orang nampak muka kita pucat atau letih masa mengadung. Tapi, sebagai wanita pregnant mmg irine tak suka make up yg terlalu over (sebelum pregnant over ke? :p)

For me, time2 pregnant macam ni, kalau boleh taknak make up yang boleh buat Irine rasa tak selesa dan rimas. Biarlah tak tebal asalkan nampak bermaya. Tapi at the same time Irine perlukan basic make up dan suka make up jenis yang bertekstur ringan. Yang palinggggggggg pentingg barang make up yang digunakan tu selamat untuk wanita mengandung (time mengandung ialah time yang paling banyak pantang-larang, jadi bukan fikir diri sendiri je, tapi untuk anak dalam kandungan sekali) serta pada masa yang sama HALAL.
 

Survey punya survey, terbaca dekat beberapa entry blog dekat blogger lain yang bagi banyak good feedback tentang product FCC iaitu Farmasi Colour Cosmetic. Tertarik jugak sebab ramai bloggers yang komen FCC ni best dan texturenya ringan :)



Sejujurnya, Irine baru 1st time dengar dan nak cuba FCC ni. So, lepas dapat tau, Irine pun decide nak cuba dan rasa sendiri. Puas pujuk minta kebenaran suami nk try product ni..huhu. FCC ni adalah jenama kosmestik antarabangsa yang berasal dari Istanbul, Turki dan telah bertapak di Malaysia selama 5 tahun.

Haa ok sebelum tu, Irine bet mesti ramai yang akan tanya "halal ke product FCC tu Irine?". Jawapannya Yer! In Shaa Allah HALAL. Setahu Irine FCC mempunyai 2 sijil Halal dari Turkey. Dan sekarang mereka tengah mendapatkan kelulusan dari Malaysia pula. Jadi, tak perlu ragu-ragu sebab dan pasti ianya selamat digunakan untuk wanita Muslim di luar sana :) In Shaa Allah. 



Hoho, nihlaaaa set yang paling best Irine pilih untuk dipakai semasa pregnant sekarang. Oklaa tu kan, ni kira tebus balik barang make up untuk hantaran aritu yang tak kesampaian nak belikan. hihi.

Jadi, antara product2 yang sempat Irine rembat satu persatu iaitu Bb Crem, Compact Powder Cum Foundation (texture dia sangat halus, senang nak bawak pegi travel), Eyeshadow (suka sangat color ni sebab nak pilih yang natural color), blusher, eyeliner, lipstick,  dan wet wipes. 



 BB Cream. Masa ni minta tolong suami shootkan, macam buat iklan komersial product pulak.. :p

Macam sebelum ni, Irine jarang pakai Bb cream sebab melekit dan berminyak. Bukan jarang beli, memang tak penah beli pon! hehe. Irine lebih suka guna naturactor je. Disebabkan cepat terpengaruh tengok product2 FCC ni, terus try beli. Hasilnyaaaaaaaa? Haaa hasil daripada pengalaman Irine yang baru je cuba BB Cream drpd FCC ni memang besttttt sangattt ok! Serius bila pakai tak rasa berat pada muka, pada masa yang sama act as pelembab, pelindung sinaran UV, krim asas muka, agen anti penuaan, dan bedak asas yang telah digabungkan menajdi satu. Sebab tu laaa BB cream ni dipanggil "ALL IN-ONE-BB CREAM"  :) Recommend sangat dekat korang ! 



 Wet tissue. Irine ambil wet tissue ni sebab malas nak pakai remover yg jenis air tu lagi. Malas nak bawak berat-berat dalam handbag. Lagipun, wet tissue ni Irine guna wangii sangat sebab ada aloe vera dan mineral complex. Bersih secara effectively dgn satu wipes je, dan sesuai untuk area yang sensitive seperti kulit mata. Bagus guna kalau nak bersihkan make-up sebelum wudhu/solat, cara cepat dan paling mudah, sebab takde org bwk skin care dlm handbag.


So, selepas try punya try, nila hasilnye lepas menggunakan product2 dari FCC :P
Frankly speaking, irine suka sangat dia punya lipstick! Lagi2 untuk jenis macam Irine sebab jarang pakai lipstick lebih kepada lip balm. Lipstick from FCC sangat tahan lamaaaaaa.suke2! :D
tak lupa juga eyeliner yg sgt pekat dan tak comot :'D


Amacam terpengaruh tak dengan entry ni? hehe. Ok tu jelahhh nak share, kalau korang nak beli dan nak dapatkan product FCC , boleh buka dan tengok Facebook Page  
Farmasi Colour Cosmetics.  
Irine check out FB FCC ada buat giveaway BB Cream.. Just LIKE their page and if terpilih, dapat BB Cream + special invitation sempena NEW product launch on 2nd April ni. Yayyyyy! irine pun nak try nasib.haha
Jommmm!







30 comments:

Shawl's@ayucinta said...

IRINEE..KAT ALOQ STUCK PAYAAH NAK CAQI BRAND NI..:(

MasReena said...

Irene ke tu?? Apasal nampak matured je lepas pakai mekap? Tapi cantikk sangat, kalau tak silap blogger Fatin Liyana pun ada review pasal Farmasi Cosmetic ni.

Secret Recipe ada 4 Outlet di Putrajaya. Tak percaya? Klik link ni.

TeTerBanG said...

hehe...dh rmai blogger yg suggest guna FCC. my older sis pkai yg compact powder pnya. feedback? mmg bgus. :D

Rara Nasiha said...

Sekarang ramai sangat promote product ni. Teringin nak cuba. :)

Miss Sue said...

wau

LaLa mhdnor said...

teringin nak cuba, terpengaruh suda :P

Ieka Luvika said...

Lipstic tu True Colour code 14 ke Irene? kite yg tolong suggest tu mase kat showroom :p
Thanks from the families of FCC!

Take a good care of yourself beautiful mum to be :)

Seneorita Baharin said...

wahh dah terpengaruh dah ni nak cuba FCC neh.eheheee.. :D

leyla luv ariff said...

omeyyy..
ta mcam owg prgnant..

onie said...

rinnnnn,hensemnya rinnnnn :D

Cik Mun said...

mane nak cari FCC ni..puas dah cari kat sini...

Wahidah said...

irine produk ni ade jual dkt mana yea

Alia Az said...

kak fatin liyana and kak yuyu zulaikha dah pernah jugak buat review pasal FCC ney .. kalo tak silap .. kak irine pakai ape pun still nampak cantik and cute ! hehehe .. =)

husnaradzie said...

sy dah try bb cream,lipstick dan compact pwder dia. ternyata sangat la best.huhu.i like the bb cream most.

Farah Fauzi said...

Salam perkenalan irine :)
Irine comel, take care urself, and ur baby too :)

wAnIe said...

adik pakai ape pun comey!;p

Mysara Ab Rahman said...

ramai jgk blogger skrg ni yg promote FCC..akak byase pakai maybelline..
nk try gk la sbb ramai yg kata ok..
thanks for sharing irene..:)

Nurul Ainaa said...

eheeh bnyknya bloggers promote produk. mana satu ntah nak pkai hehehe. tp yg ni mcm best je =)

Nadia Elena said...

untunglah baby, dpt mummy yg care dgn dia, sampai bab make up pun nak kena jaga, yang penting halal kan, mesti cuba ni. hohohoho~

FCC Farmasi Colour Cosmetics said...

Salam Irene... bagus sekali review sis tentang FCC. Terima kasih sis.
Walaupun pregnant tapi majah tetap maintain pretty and sweet... ditambah lagi dengan make up FCC.
bagi teman2 irene yang ingin mencari product FCC bolehlah hubungi kami di blog ini atau add kami di facebook Fcc Beautyfarmasi Colour. Selamat mencuba :-)

cekodok said...

rasanya maybe irine mengandung anak lelaki kot...

DeQWa said...

salam perkenalan...
macam best jer alat makeup nih....
eh,baru pasan pic irine bersepah2 kt fb kan,dishare oleh org ramai...

MyMadShop (MMS) said...

Assalam, Irine, moga selamat bersalin.

nk tumpang promot.

MyMadShop (MMS) said...

assalam, nk tumpang promot. http://mymadshops.blogspot.com/

liyana awesome said...

Akak Irine, sudikan diri untuk singgah ke blog saya yaa :) Ada entry sedikit. Hope akak suka. Saya suka cara akak berblog :) Sini saya tinggalkan Link k? http://sionlinecinta3.blogspot.com/2013/04/blogger-yg-mencuit-hati.html

balqisfz said...

selalu aqis dgr pasal FCC. mcm best je.

ArELeEz said...

nk make up jugakk.. tp, tangan kayu..! tsk3..

harumanvee said...

nice sharing ... sdg cari di fb page FCC ... thanks .

Adah Ramly said...

Salam sahabat.. pengalaman yg sama dgn airen, guna FCC time pegnen mmg xde negatif side effect... 3x pegnen wajah berseri dgn FCC... sesiapa yg nak dptkan produk ni leh ke FB (Adah Ramly FCC Kulim)

Taty Nordin said...

Assalamualaikum buat Irine Nadia & fans..akak adalah RP FCC diBangi Selangor.

Terlebih dahulu akak nak ucapkan Sekalung TAHNIAH buat Irine dan suami atas kelahiran permata hati pada tanggal 6 June 2013!!

...juga ucapan ribuan terima kasih pada Irine Nadia atas kesudian membuat entri pasal produk dari FCC (farmasi Color Cosmetic) yang ternyata suci, Halal dan selamat digunakan terutama pada ibu2 mengandung.

Alhamdulillah FCC kini merupakan kosmetik HALAL paling larisss dan berkesan abad ini. :-) Insyaallah.
Ada pelanggan yng memberikan testimoni penggunaan FCC kometik setaraf quality produk jenama terkenal seperti MAC.

Pada sesiapa yang nak dapatkan produk ini, boleh datang ke Spa kami Santai Suri di Bandar Baru Bangi.

Alamat: Santai Suri Spa
No.41-1, Jalan 4/11A,
Seksyen 4 Tambahan, Bandar Baru Bangi
Contact: 03-89268680

Kami adalah authorized RP for FCC utk Bangi, Kajang & Putrajaya.

Online order juga dialukan.

Pada yg nak cuba produk FCC ini free sample BB or CC cream untuk dicuba boleh smskan :

Nama:
email:
No tel:
alamat:
Tarikh Lahir:

.. ke 0126969455 atau emailkan pada santai.suri@yahoo.com

Untuk order online sila LIKE dan PM ke FB Page kami:

https://www.facebook.com/pages/FCCBANGI

Tq alls. Jazakallh.
Mencari yang HALAL adalah fardhu.

Kak Taty
FCC Bangi

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in