List keperluan baby (newborn)



Assalamualaikum. Tajuk macam tak boleh nak poyo lagi. hehe. Dalam banyak-banyak entry nak buat, entry kali ni paling excited nak type. Yelaaaa, dulu selalu tengok mummy to be yang lain busy update checklist keperluan baby. Tapi masa tu baca pon gitu-gitu je sebab belum sampai masanya lagi nak beli. Haaaa sekarang ni, gigih buat checklist nak beli ape laaa tu laaa. Pening rupa-rupanya @__@ Nak-nak ni adalah 1st pengalaman mengandung dan 1st baby. Haruslah excited dan haruslah semua barang-barang baruuu.hihi.  

Sekarang ni masih dalam proses kumpulkan info barang apa nak beli and yang betul-betul penting untuk baby lahir nanti. Kalau nak diikutkan semua benda nak beli. Tapi, biasalaaa kena fikir betul-betul nak beli barang apa je yang betul2 penting sebab baju-baju baby yang cinonet tu ponnnn sekarang mahal.Lagi mahal daripada baju orang dewasa ni. 

Suami pun memang dah cakap awal-awal, beli barang-barang baby boleh start masa kandungan 7-8 bulan. Dah boleh start dah ni.Yeayy. Puas tunggu.  Dengan preparation yang ala-ala suam kuku ni, hari-hari berdoa supaya janganlah bersalin awal. Ye rrr, kang maunya tak sempat nak beli barang apa-apa. Tapi dalam senyap-senyap, berjaya jugak rembat beli sikit-sikit macam bedung, tilam bayi, baju-baju bayi (2-3 helai je dulu sebab nak tgu ekspo baby bulan 4 dengan bulan 5 ni..hihi).



Sekarang :) 58 kg daripada 53 kg.
Ok laaa tu nampak jugak perubahan nombor yang naik. huhu.


So, seperti yang dijanjikan, nillah antara barang-barang keperluan yang Irine refer dekat blog-blog mummy to be yang lain. Copy paste terus kt blog diorang untuk buat refer. Korang nak refer pon takde hal.Yang penting ingat satu je, beli ikut keperluan bukan kehendak ok! (geli je nasihatkan orang, tapi diri sendiri pon banyak yang beli lebih kepada kehendak..wakaka).

Baby [PAKAIAN]

1- Baju harian @ siang-baju seluar pendek dan lengan pendek..baju lubang2..dan singlet jugak
2- Baju malam @ tidur-baju malam selalu nyer beli lengan panjang dan seluar panjang
3- Romper dan Jumpsuit
4- Baju jalan2
5-Mittens & Booties-yang ni kalau boleh beli lebih sikit sebab baby baru lahir ni kena pakai byk sarung tangan dengan stokin kaki.
6- Bonnet @ topi
7-Sapu Tangan- beli yg 100% cotton supaya kulit baby tak melecet..
8- Bib- mula-mula rasa macam taknak beli, tapi tengok ada baby yang minum pakai botol dan susu meleleh2 kene baju..jadi terus rasa tu salah satu keperluan jugak kot. .
9- Barut-yang ni penting untuk baby.
10- Bedung- haaa yang ni banyak gilaaaa beli! haha. taktaulah kenapa, maybe sebab rasa comel sangat. Harap2 nanti baby nak laa kena bedung.



Diapering


1-Napkin- dah terbeli sebenarnya brand Pureen. beli 1 pack je, kalau guna pon mungkin untuk bedungkan baby je atau sebagai backup.

2-Diapers @ Lampin pakai buang- setakat ni survey-survey ramai yang suggestkan beli brand Mamy Poko atau Pet-Pet. Ramai yang cadangkan beli lebih sikit sebab baby awal-awal banyak kali "poopoo".hehe. Tunggu masa ekspo baby nantilah nak borong , murah sikit.
3-Wet Tissue
4-Changing mat- untuk lapik kat tilam baby supaye tilam tak mudah kotor biler baby u'uk atau tetiber terkencing mase bukak baju dia.

5-Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor
6-Detergent khas pencuci baju


Baby Care dan Grooming

1-Bedak Bayi

2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil) -jenama Johnson&Johnson
4-Putik Kapas (Cotton Bud)
5-Pengepit Kuku (Nail Clipper) - beli khas kecik tuk baby..
6-Minyak Telon-nak beli minyak yuu yee sebelum ni..tapi ade dengar minyak tu tak halal..biler kite was was kite tak ley guna..jadi nak carik minyak telon pulak
7-cotton ball
8-Nappy Cream-beli kot2 montot baby nanti tak sesuai pakai diapers dan tumbuh ruam

Nursering [keperluan tidur baby]

1-Set Tilam
2-Baby Cot-tak beli lagi sebab suami cakap bulan depan baru beli.Yeayyy! dah survey and dah ada yang berkenan di hati :'D
3-Kelambu[mosquito net



Feeding

1-Botol dan puting susu saiz S - maybe akan beli jenis Tommee Tippee
2-Bottle Sterilizer
3-Berus Pembersih Botol
4- Penyepit Botol
5- Nipple Cream
6-Nursing Pad Washable
7- Nursing Pad Disposal
8-Breast Pump
- -belum beli lagi. Plan nak beli dekat ekspo baby nanti. Dalam hati dah berniat awal-awal nak beli jenis Medela Freestyle, puas dok berperang dengan suami sebab dia cakap mahal sangat.haha. Tapi takpe, masih dalam proses menggoda dia supaya beli jugakk. Tak kira, tak kira. 
9-Cooler set bag [Storage Bottle dan Ice gel] 
10- Nursing Pillow- yang ni dah beli masa kandungan 3 bulan aritu sebab keperluan tiap-tiap malam nak tido lapik bawah perut dengan bahagian pinggang. So nanti baby dah keluar boleh lah guna balik time nak breastfeed baby.
11-Nursing Bra
12-Termos


Travel

1-Beg Baby
2-Baby Warmer for Bottle-warmer ni penting tuk cairkan storage susu yang sejuk beku baru keluar dari peti ais.ade orang suker rendam pakai air suam jer..
3-Baby carier

4-Stroller- maybe akan beli selepas bersalin nanti.
5-Nursing cover-senang kalau kene BF kat public.boleh cover.
6-Car seat

Bathing


1 Tuala baby
2 Besen Mandi[Bath Tub
3 Toiletries set
Keperluan berpantang 

1 Set jamu
2 Tungku
3 Tuam/tungku baby-ramai yang cadangkan beli tungku atau tuam baby ni untuk kembung perut
4 Baju sejuk
5 Kain batik-mintak kat mak je sebab mak ialah peminat tegar kain batik! haha.
6 Stokin
7 Nursing bra
8 Maternity Pad
9 Tuala mandi
10 Breast pad
11 Tukang urut
12 Bengkung
13 Air Zam-zam / selusuh

Extra

1 Penyangkut Baju Berklip
2 Mainan baby
3 Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
4 Hanger
5 Almari laci baby-untuk pakaian dan keperluan baby



Ok tu je, lain-lain kalau ada adik bradik yang bermurah hati bagi baju anak2 diorang yg still cantik, tu dianggap bonus dan rezeki baby dalam perut la. hehe.

Good luck mummies!



48 comments:

Nur Atika Alia M Anuar said...

comel .. :)

Solehah Shamsuddin said...

wah banyak betul preparationnya irine. msti harga beratus2 dikeluarkan kan. anyways, xsbr nk tgk baby irine nt. msti comel :)

Fazlina Faizal said...

Semoga dipermudahkan bersalin nanti, irine :)

AmirahSM said...

tak tahu plak byk jugak persipan utk newborn..wah3..heee tahniah irine..smoga selamat semuanya.. mommy muda =)

azifah yazid said...

membe sy dah nak due hujung bulan ni.. xsabar pulak rasanya :)

Huda Luna said...

bile tgk list rasa mcm banyak nyeee tak beli lagii


adehh T_T
*nangis bawah shower*

✿ pink velvet ✿ said...

hehe! kite pon amek list ni jugaq mase nak beli brg baby aritu.. alhamdulillah semua dah settle :)

::ifla:: said...

waaaa...banyak nye nak kene pakai duit tu..huhu

Norhaney Sazila Azaman said...

irine..bedak for baby xperlu sbb bedak leh buat baby asma..dulu i pun nk bli bedak for my baby..tpi husband xbg..;(
jgn lupa kurma ajwa...kurma sgt mmbantu time nk bersalin nnti..and utk tahnidkan baby after deliver..

~N!k nURfAt!hAH hARun~ said...

excitednya..!

Rashida Hazran said...

wow..bnyak nye barang!
tak per...yang penting bby comel pakai barang yang mummy die belikan...

~_<

✿ nurasyranee ✿ said...

wahhhhh.... eksaited saya y membaca... selamat semuanya yer irine.. jg elok2 jalan tu.. ehh makin comel lak dah cik adeq irine ni.. jd mak buyung plg hot lah ye deq..? hehe msti baby pn comel mcm ma & pa dy kan3..? hope the best for you deq.. (:

Rabi'atul said...

beznya..moga selamat semuanya nnti.. x sabar nk tgk baby irene...mst comey..;)

Nurul Nadiah said...

banyaknya.. rasa macam nak ready kenduri kawen pun ada.. kiki....

Adibah Nabilah said...

berseri muka mama wanna be nie :D semooga selamat melahirkan nnti ye... moga Allah merdhai kalian sekeluarga:)

imantizz_truper said...

banyaknya barang...^_^..nanti bila imantizz dah ada baby,boleh rujuk semua nie untuk buat persediaan...^_^

Seneorita Baharin said...

eksaited pulak bila baca brg2 baby ni, hehe :D semoga semunya dipermudahkan eyh dear... ^_____^

Nurakmaniza said...

irine..kurangkan pakai pampes.. sb biasanya bayi akan alami ruam@badas(merah-merah) pada punggung..ksian kat baby.. sbb kulit baby still nipis.. wlaupun baby slalu poop.. wlaupun ssh, tp..xsmpai hati nak tgk baby skit2 kat punggung... :)

purpleyellow said...

good luck on your preparation..bendung x perlu beli bebanyak kot.dh beli kain lapin kn..gune tu je dh ok....

Bie Cimbelang :) said...

wah bestnya checklist ^^

irine, air selusuh minum bila dekat nak bersalin tau.. sebab dah baca 2,3 blog jugak, dorg mnum awal sgt so jadi lg lambat keluar sampai kena tahan wad sume.. antidote dia, dorg bukak balik penutup botol tu (pelik kan petua hihi)cuak gak ah hee

goodluck for everything :)

ryyhan kamarudin said...

Beli yg penting2 je dl...yg kurang penting/ x sure guna atau tak beli kemudian bila baby dh lahir...lgpun skrg dh senang soping online je ^_^

Napkin tu bkn takat guna tuk bedung...blh wt lap2 muntah, hingus, etc...wt lapik2, kdg2 klu dh besar sikit jd kain peluk2 nk tdo

Lampin pakai buang awal2 ni mmg bnyk guna (klu baby ok mana2 brand xpakai mamy poko pun xpe...hehe mamy poko mahal sikit..) whoopee pun ok ( slalu expo booth diorg ada)

Sudi2 jgk blog kita kot2 la ada yg blh irene baca/ refer ass preparation mom to be

Misz Yue said...

banyak jgk ek brg2 bby ni..huhu..btw, hope irine and bby sntiasa chat.
*xsbr nk tgk bby irine!*

Anis Hayati said...

cntek lukisan gmba kak irine dgn suami

Nadiah Arisya said...

tukang urut pon nk kena beli ke irine?

myravea said...

Take care irine! Pasni excited nak tgk baby comel pulak. hehe <3

Musfirah Hasan said...

As salam Irine. Untuk minyak tu boleh cuba minyak jerslin. Bau pun wangi sesuai untuk ibu dan bayi.

zeera lily said...

ok, da bookmrk, list at fav blog..lg ape eh... '
mne tw 1 day nnt nk guna juga checklist ni..hehe (*bile la tu)

tq irine.. sila update lg info2 n tips yg berguna lg ye..

xoxo, muuahh

TeTerBanG said...

nak share experience masa sy dpat anak sedara dulu. hee~
kak saya letakkan bedak brand agnesia dekat pampers tuk elakkan ruam. mama dulu2 pun guna agnesia. alhamdulillah...punggung baby x jadi ruam. :D

zulkhuriatul hannah mhd yusuf said...

semoga selamat bersalain irine~~!!
semoga baby menjadi anak yang soleh dan solehah kepada kedua ibu bapa.. =D

'MadameModista' said...

Hi,
I visited your blog, very nice blog
I'm following you.
I also have a fashion blog, welcome
http://benlimoda.blogspot.com/

CiK ChUbbY said...

semoga semau berjalan lancar ek

Aida Jelita said...

minyak yuu yee tak halal sebab dia tak mintak sijil halal tapi ingredients takda masalah. wallahualam

LaLa mhdnor said...

makin hari makin comel irine :)

take care irine and baby :)

Aisyah Kahar said...

tahniah kak irine ! semoga sumenye berjaln lamcar ameen.

Mrs Idris said...

salam irene! ini atiqah yang baru berbual degnan u dekat FB fa ismail. salam perkenalan!!

wAnIe said...

dah nak jadi mommy pun comel maintain lagi adik ni..jaga diri ok?:)

niya maya said...

Salam irine,just nak share pengetahuan tntg bby...kebyakkannye stakat ini pihak pegawai kesihatan dan doctor bhgn knk2 sudah x mggalalakkan penggunaan bdk umui 1y 5m kebwh kerana
1.bdk sbnarnya pnas dkulit bby
2.bdk boleh menyebabkn kanser ketiak if parent letak bdk(x kira apa jnis bdk) pada kemaluan bby kemungkinan bby bleh kene kanser ttuut...
3.bdk boleh menyebabkn bby senang kena athma
4.paling pntg kulit bby amat2 nipis dan sensatif

me.ana.basya said...

Bayi jgn dibedung..biar paru2 dia boleh berkembang dgn baik

ainbustami said...

irine...awak nk cari minyak telon ea...awk boleh try produk baru hr marketing..yg dok jual higoat tu..dorg ada buat product baru...higoat healz..ada 3jenis..tp yg paling sesuai utk baby,yg peppermiint..botol merah tu...xpns pun..lbh kurg mcm yuyi jgk..tp tu la,yuyi kite dgr xhalal,so baik xpayah guna..(:

http://1.bp.blogspot.com/-bkrlSw181gs/UPKdFAMkJNI/AAAAAAAAFfI/27dQP1Bu6Qg/s1600/h.jpg

Nur Sofia said...

Irine or sesapa yang lain..
bole la guna minyak telon bayini mestika, insyaALLAH halal.. then, guna la minyak baby yg laen sbb J&J ad paraben la. just untuk peringatan. u can survey what is paraben ye dear.. then, one more thing, beli drapolene utk sapu pdn bhgn punggung baby after mandi n basuh poopoo.. this is for avoid rashes.. hope membantu.

Nurdiyanah Dzulkarnain said...

minyak jeslin best. minyak minsyam pun ok.

nahdzatul hasanah said...

Hadiahkan diaper cake dari kami kepada family or rakan2 yang baru dapat baby atau sebagai hadiah hari jadi. Sila lawat page kami di www.facebook.com/DiaperCakeMalaysia

Order la sekarang!

anakpakshaikh said...

https://m.facebook.com/?_rdr#!/RompersBajuBaby?refid=13
rompers carters 1 set ada 5 helai = rm26

Nizam said...

Tq for the sharing.

Baby Shop Malaysia

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Buat bakul baby sendiri

Mashitah Mamat said...

BERMINAT NAK BUAT SIDE INCOME YANG TERJAMIN HALAL & SECARA ONLINE? KLIK TAWARAN BERNIAGA DENGAN MODAL RENDAH

Mashitah Mamat said...

BERMINAT NAK BUAT SIDE INCOME YANG TERJAMIN HALAL & SECARA ONLINE? KLIK TAWARAN BERNIAGA DENGAN MODAL RENDAH

Mashitah Mamat said...

BERMINAT NAK BUAT SIDE INCOME YANG TERJAMIN HALAL & SECARA ONLINE? KLIK TAWARAN BERNIAGA DENGAN MODAL RENDAH

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in