DOA, ZIKIR DAN AMALAN MEMUDAHKAN BERSALIN


Ini antara doanye...
Thanks to Kak Nanie sebab sharekan doa2 ni daripada blog puterijasmin.

Antara zikir dan doa yang disuruh mengamalkannya ialah:

1.


“ Ya Tuhan kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat ( anak ) yang baik sempurna (tidak cacat ). Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doa hamba Mu”

2.


“ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ), maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim.

3.

“ Tuhanku berilah kepadaku ( seorang anak) dari anak-anak yang soleh”

Dan apabila saat hampir bersalin bacalah doa ini:
4.

“ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah”


Untuk memudahkan bersalin digalakkan pula membaca ayat kursi,

Kemudian pula :
5.


“ Bahawasanya Tuhanku, ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. Dia memasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat.
Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. Maha Mulia Allah Tuhan semesta alam.

Seterusnya perbanyakkan membaca tasbih ini:
6.

Maha Suci Allah
7.

Aku Pohon ampun kepada Allah

Sentiasa membaca doa ini :



8.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ
أُعِيْذُهُ بِالوَاحِدِ الصَّمَدِ مِنْ شَرِّ كُلِّ ذِى حَسَدٍ

Maksudnya : Aku berlindung akannya dengan pertolongan Tuhan yang Esa yang ditumpu segala kehendak kepadaNya daripada sekalian yang mempunyai dengki
* Sekurang-kurangnya dibaca sebanyak 10 kali setiap kali lepas solat 5 waktu

9.Surah Al-Ansyiqaq




10.Sentiasa membaca surah Maryam.


11.Surah An-Nahl: ayat 78-80
[78] Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur.

Insaallah akan amalkan... ape2 selepas itu kite berserah... sahaja... janji kite berusaha dahulu barulah bertawakal...

16 comments:

~♥dieyba_baby♥~ said...

thanks irine for share.. sharing is caring :)

Lyeen De Syifa said...

semoga dipermudahkan semuanya kak irene..:D

Ayu azmir said...

sharing is caring...

Hunny Kitty said...

ini pesanan my mom pada i.. masa kita tgh contraction tu sampailah bersalin tu kalau boleh bacalah ayat Qursi ulang kali... =)

Farasha Aira said...

Semoga semuanya selamat..amiin..^_^

Hai beauties and handsomes!Let's visit this blog ;)

http://damselwonderland.blogspot.com/

MasReena said...

Ini amalan mudah bersalin Masreena:

1) Banyakkan bersenam dan bergerak. Contohnya berenang, berjalan. Saya dulu suka cuci bilik air!

2) Jangan buat dosa ataupun sakitkan hati orang lain pun tak boleh... sebab orang tak redha dengan kita... tak baik ye.

3) Minum air selasih dan banyakkan berdoa.

4) Minta maaf dan restu kepada Suami, Mertua, barulah Ibu bapa kita... penting tu.

fazirah misran said...

Irine, hope baby u cute mcm u and smart like your husband.
<3 :)
saya masih baru and nak mencuba
http://fazirahm.blogspot.com/

n.a.najwa m.bakhari said...

good advise!!!amalkan ye irine..hope dpt ank yg soleh/solehah..amin..come n visit my blog plak..
http://insinyurnajwa.blogspot.com/

yan shaklee said...

SHARING :)


supplement untuk semua

http://shakleeuntuksemua.blogspot.com/

Mell Izham said...

Kak Irine! Kite share, tau. untuk kak ipar kite. Hee. :) Thanks! :)

balqisfz said...

insyaAllah di permudahkan kak..

アヌム said...

Thanks ye sharing..moga kita sama2 dipermudahkan nanti =)

cik laili said...

salam..

nak kongsi amalan yang digalakkan untuk ibu mengandung & surah2 yang perlu dibaca :

http://www.ciklaili.com/2011/06/amalan-baik-yang-patut-diamalkan-ketika.html

ana iena said...

Thanks for sharing. (mode : menunggu hari)

Mudahan menjadi ilmu yang bermanfaat buat bakal ibu.

Blog yang cantik dan menarik :)


http://www.supplementsihat.blogspot.com/

Norehan Setapa said...

nice sharing..blog yang cantik
jom singgah sini pada yang tengah mencari supplement shaklee..
http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Bersalin Dengan Lebih Mudah. Pengetahuan yang sangat penting untuk ibu yang sedang hamil.

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in