Sakit belakang masa mengandung


Assalamualaikum semua..
Kali ni nak share sikit symptom-symptom sepanjang pregnant ni. Lepas diuji dengan alahan muntah-muntah  (morning sickness) masa awal-awal pregnant dulu, sekarang bila dah half way perjalanan mengandung, datang sakit-sakit dan lenguh-lenguh dekat bahagian tulang belakang kita tu. Emm, masa awal-awal dulu tak rasa sangat, yang sejak 2-3 minggu ni makin menjadi-jadi. 

Paling sakit bila lenguh dekat tulang belakang, bahagian pinggang, bahagian punggung, dan sekaligus serang sekali dekat bahagian betis dengan kaki. Kalau boleh nak jeee menghadap katil 24 jam. katil laa penyelamat untuk golek-golek.hehe. Memang sakit sangat, duduk pon dah tak rata. Jalan pun dah macam menyenget macam gergasi. huhu. Kalau duduk dekat rumah ok lagi, kalau pergi kelas tu yang betul-betul terasa. Tapi takpe, tu memang normal kann sebab kandungan nak membesar, jadi posture badan lama-lama makin ke melengkung ke belakang. 

Bila datang sakit-sakit macam ni biasanya takde ubat yang khusus melainkan dengan rehat je, kurangkan berdiri dan berjalan-jalan. Tapi, tapi, tapi... yang Irine boleh share, tiap-tiap malam, Irine akan mintak suami tolong gosok-gosok dan urutkan dekat bahagian kaki dan betis tu. Fuhhhhh, nyaman sangat bila dapat kurangkan sakit sendi dan otot.

Yang Irine amalkan sekarang just guna losyen mustajab pati halia. Takdelah panas sangat, dia macam panas-panas "sedap" . hihi. faham tak? :P Lagipun Irine suruh husband sapukan losyen ni dekat bahagian sendi dengan otot. Sebabkan suami Irine dia penah cakap tak suka guna losyen atau minyak  yang bauu kuat tu, so Irine pilih losyen mustajab pati halia yang haruman Ros tu. Bau dia jangan cakap lahhh, memang wangi sangattt, bau rosss! :) Jadi takyah nak gaduh-gaduh sebab losyen bau rose ni memang wangiii.hehe.Setahu Irine, bukan setakat wangi and banyak khasiat, tapi losyen ni ada vitamin A, B3, C, D, dan E. Owh ye, jangan salah anggap k, Irine tak sapu losyen ni dekat bahagian perut dan area pinggang, sebab doctor x kasi. Just bahagian betis dan kaki sajee :)



Kebaikan losyen mustajab patia halia haruman Ros :-
  • mengurangkan sakit sendi dan otot
  • mengurangkan keradangan dan kesakitkan sendi
  • Membakar lemak dan melangsingkan badan
  • mengurangkan selulit
  • membantu proses penghadaman, melancarkan kitaran haid dan masalah rahim
  • Bertindak sebagai antiseptic yang amat sesuai untuk masalah ruam dan eczema

 
So far, bila husband sapu dengan losyen mustajab ni dapat rasalahh legaaaaaa, sakit-sakit pon hilang. Sejuk jee bila pakai. Losyen ni wajib Irine bawak kalau nak pegi kelas.Kalau kelas yang lama sangat tu, memang Irine dengan selambanyaaa sapu jeee depan orang.hoho. So, sapa-sapa yang rasa macam terlalu lenguh sangat bahagian-bahagian macam Irine rasa ni, boleh cuba pakai losyen ni :) Sharing is caring..hehe. Lagipun harga pon ok, tak mahal RM 24 je untuk semenanjung, and RM 27 utk Sabah Sarawak  :)





nak tau lebih lanjut, boleh LIKE facebook DUNIA HERBS







32 comments:

FarizAtie said...

owh kita samalah irine..sakit blakang n morninbg sickness..tp kena kuat demi anak tersyg dan untuk suami tercinta..mungkin sebab badan kita kecik..^_^

~YUN~ said...

tapi masa sy preggy,rasa takut nk sapu minyak panas kat belakang pinggang,risau baby kat dlm perut...hhehe!just my 2 cents...penah jugak tnye doc,she said it is ok..but make sure not too hot.. =)

take care! =)

apricot pie said...

selalu sakit blkang.just ignore je.mls nk sapu2 bnda mcm ni.sma la tak suka minyak2 bagai..ni nk kna kwen jugak,ble mntk suami buatkan.:P

YanaHime said...

just nak share,

klu nak sapu better sapu kat bahagian pelipat. elak sapu kat lutut sebab nt tulang rawan kat lutut akan haus lelama

cik chinta said...

org ckp klo lenguh2 belakang ni bse anak pompn..heee...tp me too..skg duk pon xle lm. jp senget2 dah. lenguh btol

azza_mastura said...

=) . jalan jalan kat blog kak irine ... semoga sentiasa dipermudahkan urusan ... sihat tubuh badan dan baby !

Ms.Fyna said...

tq 4 d info...Pasni nak try yang mcm irine guna plak...=)

Cikgu Azryn said...

http://amalina-peter.blogspot.com/2011/10/mengandung-dan-berpantang-dengan.html

:)

TeTerBanG said...

wahhh...menariknya losyen ni. mama sy penah beli dulu, tp yg besa pnya. x sngka losyen mustajab dh ada byk wangian.

Irine Nadia MaRceLLo said...

Yun : Yupp, aritu irine tanya doctor kalau bahagian2 macam perut dengan belakang pinggang tu kalau boleh elakkan letak minyak atau losyen panas.tapi irine just sapu losyen mustajab ni dekat bahagian sendi dan otot macam kaki n betis :)

RIMA DANIA said...

losyen mustajab bau ros tu pun bagus untuk kulit..kalau gatal2 macam alergik, sapu losyen tu pun okay jugak..

~AmyLiana86~ said...

hari tu kite kawen skali..pregnant pun skali..sakit pun skali..heheh..mmg skarg ni sakit belakang..nak2 time nak duduk n nak bangun..sakitnye Allah je tahu..baring atas carpet da xboleh..kena tilam or sofa yg empuk2 sikit baru tak rase sakitkan..tula harap2 kandungan kite sihat..lg 1 orang kate boleh sapu minyak panas tp jgn sapu kat perut n belakang..takut effect kat baby..tp xtau la tu...=)

Nur Syahira said...

wah..sy tk de pengalaman...haha..tp boleh di jadikan panduan akn dtg :DDD *nmpak sgt dh gtl* ~_~ pape pn,jgn bnyak gerak kak..and jge kesihatan...harap dpt baby comel nnti ... ^_^

Alia Az said...

hehehe .. x sabo nak tengok baby kak irine !! hehehe .. sy suke sangat baby baru lahirr !! weeeee .. hehe .. =D *tak ada kaitan gan entry =,='* haha

Mrs.Butterfly said...

bestnya kak irine.. best x kwin awal ? kami nk juga,tpi parents mgkin x bgi.. :(
kak irine jaga diri elok2 tau, semoga sihat slalu.. :)

Izzat Nazmi said...

kena jaga kesihatan tu

ct fesyen said...

jage kesihatan ye irene..
take care ur baby

ima-life said...

sama la...akak pun seorang yg aktif dan byk berjalan bila waktu kerja.Tapi kalo letih jgn terlalu memaksa diri..dpt rehat secukupnya....apapun take care irene!!!

Pearl Kaz said...

irene.. i'm 23rd weeks pregnant.. pun mengalami masalah yg sama. time cny haritu berjalan sakan.. mmg lenguh kaki sampai nampak kaki dah bengkak. ibu suruh byk rehat, dah susut pun bengkak kt kaki. time tidur pun tinggi kan sikit level kaki tu. biasanya kalo lenguh2, sakit2 tulang tu mungkin kurang kalsium. byk2 kan consume kalsium tau.. insyaAllah membantu skit. :D

Kniedaz said...

Salam Irine
Biasalah tu waktu mengandung..memang serba tak kena jadinya...akak pun guna losyen yang sama bila pms..take care dan jaga pemakanan ya!

Seneorita Baharin said...

best je baca pengalaman irine neh, heee..semoga irine n baby sihat je ye..jaga kesihatan dear :)

Aku Ibu Muda said...

Dan dan tuu terus rasa balik keje ni nak gi cari losyen ni ^_^

Diana Azis said...

Jaga kesihatan..semoga dipermudahkan.. :)

sesegar said...

irine ada rasa kejang perut atau kaki tak?

ID said...

salam..
irine just nak share kot-kot boleh membantu :)

http://izyandiyana111.blogspot.com/2013/02/set-ibu-mengandung-trimester-ii-iii.html

BUNDA a.k.a KN said...

bolihlah cube nanti..

Suf Fee said...

Kalo sapu kt blakang bdan bley x?
Sb lenguh2 kt blakang bdan ni haa,,,kdg2 smpai x bley tido,,,

Siti Hawa Adam said...

Maybe you all boleh try pregnancy pillow. Memang comfortable because pillow ni diisi dengan microbeads.
Check us out.:

http://mommiescomfies.blogspot.com

And thanks Irene!!

Siti Hawa Adam said...

Salam,

Maybe you all boleh try pregnancy pillow sekali. We are selling pregnany pillow yang sangat comfortable, coz diisi dengan microbeads, so boleh support mommies out there dengan lebih selesa bila2 masa especially waktu tidur. Lepas dah deliver pulak, pillow to boleh buat nursing pillow, and juga boleh letak baby, sebab bantal tu dia stay at position yang u all letakkan, sbb microbead kan.. So check us out:

http://mommiescomfies.blogspot.com

And thank you, Irene for letting me share my infos here!

Ps: pregnancy pillow, and ni tak panas ... Double the comfort!

Siti Hawa Adam said...

Maybe you all boleh try pregnancy pillow. Memang comfortable because pillow ni diisi dengan microbeads.
Check us out.:

http://mommiescomfies.blogspot.com

And thanks Irene!!

Siti Hawa Adam said...

Maybe you all boleh try pregnancy pillow. Memang comfortable because pillow ni diisi dengan microbeads.
Check us out.:

http://mommiescomfies.blogspot.com

And thanks Irene!!

Fatimah Bt Tony said...

salam irine

mungkin sekarang ni dah bersalin kot.

selamat berpantang yer.. :)

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in