Apa yang saya makan,minum dan guna semasa mengandung..


Assalamualaikum semua.
Baru ni berkesempatan pulak nak update dan coret-coret pasal mengandung. Yelaa, pengalaman sendiri tak salah kalau nak berkongsi dalam blog ni. Kali ni nak kongsi sikit apa yang saya makan, minum dan guna sepanjang mengandung ni. Lebih kepada suppliment lah.

Okehhhh, let's go. Nampak kan gambar dekat bawah ni. Bersusun-susun botol vitamin. Daripada sekecik-kecik size ubat sampailah segedebak size pon ada. Yang cuma dah tak makan ialah folid acid. Masa awal-awal mengandung dulu sampailah masuk 5 bulan aritu, memang tak skip-skip makan folid . Rasanya ramai dah kann yang tau apa fungsi folid acid tu. So, Irine takyah ceritakan lagi, kalau nak tau sila google :P Sebenarnya acid folid ni dah boleh ambil sebelum kita kawen lagi. Tapi sebab tak pernah terfikir pun nak makan awal :P hehe.




Jadi, yang sekarang saya still makan hari-hari ialah 
1- Vitamin C plus (Shaklee)- (Percayalah, banyak2 suppliment, yang shaklee ni lahh paling tak sedap dan susah nak telan sebab dia besarrr..huhu). tapi banyak jugak khasiatnya.

2- Salindah B1- Salindah B1 ni bukanlah wajib untuk semua wanita mengandung. Dependslah dekat korang. Tapi, sebabkan akak saya dulu masa dia mengandung, ketiga-tiga anak dia amalkan Salindah, dan Alhamdulillah semuanya aktif dan bijak. Jadi saya pun turut beli dan makan jugak! hehe. Salindah ni ramai dah bagi testimoni yang best2. Selain menaikkan darah, ramai jugak cakap InshaAllah senang nak bersalin dan baby lahir-lahir cantik dan gebu. InshaAllah, harap-harap macam tu la.  Kita dah berusaha, dan yang selebihnya kita berserah pada Allah kan? :) Owh ye, yang sekarang ni Irine masih ambil Salindah B1, masuk kandungan yang ke-6 bulan nanti dah boleh bertukar ke Salindah B2.  Salindah B1 ni boleh consume masa minggu ke-12 hamil.

3- New Obimin- Obimin ni pulak saya baru ambil since kandungan cecah 3 bulan. Obimin ni fungsi dia untuk kalsium. Rasanya saya pun tergolong dalam kalangan yang kurang kalsium. Nak kata tak minum susu,tak jugak. Pelik pulak. Tapi, sejak mengandung ni, boleh nampak perubahan  yang setiap pagi nak gosok gigi, gusi kalau tak berdarah , memang tak sah :( Doctor cakap sebab baby kita dah serap kalsium ibu dia. huhuhu....

4- Neurogain-Yang ni saya baru consumekan sebulan lepas. Doctor yang suggestkan, bukan saya nak sangat :P hihi! Neurogain ni untuk perkembangan otak bayi. Neurogain ni jenis minyak ikan tauu, bentuk kapsul. So, faham-faham jelah, bila sebut minyak ikan, mesti lah bau dia sangatttt tak mesra dengan hidung.

  
Jadi, bila dah dikumpul-kumpulkan semua ubat, terhasillah 5 biji kesemuanya yang harus telan dan hadam dalam perut.  Yang pink tu Obimin, color cream Vit-C, kapsul kuning tu Neurogain, dan lagi 2 biji tu Salindah.


5- Susu Hi-Goat - Saya confirm dan boleh jamin mana-mana wanita mengandung mesti excited awal-awal pregnant nak beli susu untuk mengandung. Termasuklah yang tengah type ni. Masa awal-awal dulu semangat pegi beli Susu Anmum, tapi alangkah malangnya susu Anmum tak berapa nak masuk sangat dengan tekak. huhu. Sekarang susu Anmum tu dah tersadai dekat dapur tu. Takde sape nak minum. Jadi, mak saya telah belikan 2 kotak susu Higoat sebagai permulaan. Dan hasilnya, memang sedap rupanya Higoat ni! haha. Yang penting tak berapa manis dan boleh diterima oleh si tekak.


Minum 2x sehari. Pagi dan sebelum tidur (tapi kadang2, rajin minum sekali je sebelum tido..huhu). Yang pentinggg, tiap kali minum susu bukan saya yang bancuh! Suami yang bancuhkan sejak daripada beli lagi. hihi. tq tq tq :'D

6- Losyen Mustajab - sejak masuk 2nd trimester ni, bila dah hilang satu dugaan muntah dan loya, didatangkan satu lagi dugaan iaitu sakit2 sendi dan otot. Bukan sakit sendi je, sakit tulang belakang, sakit pinggang, perut krem semuaaaa ada! Punyalahhh besarr pengorbanan seorang ibu tengah mengandung kan tahan banyak2 sakit dalam satu masa..  Jadi, saya pon beli dan gunakan losyen mustajab Patia Halia  Haruman Delima  untuk sapu dekat bahagian-bahagian otot dan sendi yang rasa lenguh-lenguh tu. Tapi, tapi, tapi, saya tak sapu dekat perut tauuu bila krem, doctor memang tak kasi lagi-lagi kalau losyen atau minyak panas.. (melainkan kalau nak guna lepas bersalin untuk buang lemak dan nak slim balik). Sakit krem kat perut tu nak tak nak memang kena tahan.


Bau delima. memang bestt! Wangii pulak tuuuu. Bau dia memang kena dengan hidung! haha.Yang ni antara benda wajib yang kena ada dalam bag saya dan bawak tiap masa.Asal lenguhhh je bahagian kaki lain-lain, saya akan sapukan. Korang yang ada selulit pon boleh guna losyen mustajab ni.

JOM LIKE FB Losyen Mustajab 


Saya sekarang :) 
Yang lain-lain makanan macam buah2, sayur2 semua saya makan. Yang tu Alhmdulillah takde masalah. Harap-harap baby saya nanti lahir dengan sihattt. Saya dah cuba makan yang terbaik semata-mata untuk baby kecik dalam perut ni :)  InshaAllah, usaha, doa dan tawakal. Apa-apa pon, kalau rasa was-was, tanya doctor anda k. Saya hanya kongsikan apa yang saya ambil waktu mengandung ni.




Selitkan sekali gambar ni dalam blog :)
adik-adik yang cukup peramah yang terjah saya dekat Jj semalam. haha. 

Kalau ada yang sudi nak share pengalaman semasa mengandung, bolehlah drop komen sekali dkt entry ni :) Satu kita share, 1000 lagi  yang kita akan dapat.



Ok jumpa lagi :)











86 comments:

Nur Hafifah Hazizi said...

irine makin lawa.. ,mesti baby lelaki nie ha! =)

NinaAz said...

Byknya vitamin. Hihi. Take care erk

AmirahSM said...

alhamdulillah..sihat mommy ni n baby..harap semua berjalan dgn lancar sehingga bersalin nt yer irine.. =)

pipitembam said...

malu kite ade gmbr kt cni! >_< hehehe.nanti kak irine bersalin kami terjah lg sekali okey! ;D

Z said...

Thanks Irine. I'm 6 weeks pregnant and I have no clue on what to eat and what to take. Dahla saya tak makan sayur. At least your post boleh bagi insight on what I should consume :) Thanks a lot, n post la lagi! Camne nak kurangkan morning sickness/muntah/loya eh?

http://me-itu-aku.blogspot.com said...

salindah mmg bagus,akak makan taim pregnan dulu alhamdulillah,anak2 semua jarang sakit,kulit masing2 pun gebu. badan baby tegap dan kuat masa lam pantang.

namy miera said...

sya xkawin lagi erk..
saje nak drop komen..hee
btw, take care, jage kesihatn.
n senyum sokmo :)

mimi nasir said...

comelnya kak irine ! :)

hafiz hafizol said...

Comelnya ibu muda nie... hehehe .. jaga kesihatan anda n kandungan elok2.... :D

Lyeen De Syifa said...

comel irene.:D berseri2..:D

serikandi ISLAM said...

sweet sangat.moga ummi dan baby sihat =)
haritu ada jumpa kak irene dalam surau msu,tapi segan nak tegur.hehe ^^

Nurulhuda Abdul Latip said...

Akak pun tengah pregnant anak ketiga dalam 22 minggu lebih kurang irene jugak kot, akak amik folic acid, ferrus fumerates, salindah dan susu anmum..So far alhamdulillah...haraplah kandungan kita ok dan selamat semuanya yea.

Miss Sue said...

vit c berapa ringgit irine?

serikandi ISLAM said...

sweet sangat.moga ummi dan baby sihat =)
haritu nampak kak irene kat surau msu,tapi segan nak tegur.hehe ^^

Langit Tinggi said...

smoga allah mempermudahkan urusan irine..aamiin

Eliana Althafunnisa said...

comeynyer perut dikkkk......

SEPHIA said...

Saya pon consume salindah & neurograin :) lain2 treenea VCO utk sembelit & pil kalsium..susu mula2 amin anmum tp finally tersadai jugak..cuba try mumil :)

Bui Junaidi said...

FIRST TIME DGR PASAL SALINDAH TU..KALAU PEKNEN LAGI NAK JUGAK KAK BUI AMALKAN..

TAKE CARE DIK :)

Nieyxzha Hassan said...

Semua tu akak makan time pregnant..makin berseri la irine ^^

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum,nice sharing Irene :) cantik irene ^_< moga ibu dan bayi sihat selalu. Aaamin.

Shafinaz Faizal said...

aura ibu mengandung tu jelas :)

CtNurwaty Samsudin said...

Ramai orang ckp buah delima memang bagus eh utk baby especially katanye baby bijak nnt. Betul ke? Heheh nasib baik i mmg suke je buah delima tu

Fatihah said...

tak sabar nak tengok baby irine ! hihi :D

fifie said...

Selalu stalk irine di IG, cantik sangat. Huhu

Anis Athia said...

Waaa besarnya ubat.. Kalau anis mesti ambik masa nak telan satu2 ubat tu.. Huu.. Apa2 pun, take care ye irine.. Semoga irine dan baby sihat.. Amin..

~AtiQaH~ said...

take care irine.. lpas ni bleh tgk baby plk.. heheee...

Ika Ika Faid said...

makin berseri time irine pregy ni.Semoga zuriat yg dilahirkan adalah sempurna,soleh dan solehah..take care

Sally Yatiey said...

Take care ye sis ;)

mc laa said...

comeii sgt irine mengandung .. seri ibu mengandung :)

Shahada Fauzi said...

ololo..comeynye ibu mude ni..semoga sehat2 selalu dan dipermudahkan segalanya..

♥ dak pink said...

Due bila Irine? Akak early may.

Orang kata, apa kita makan akan mempengaruhi anak bila lahir nanti. So, kalau nak anak suka makan sayur, so mak dia kena makanlah since pregnant lagi. =)

Zalina Razali said...

Irine... take care ya ! comel sgttt... :)

mama leen said...

neurogian tu bagus sgt irene... semoga sihat dan dapat baby comel

achiek anis said...

salam perkenalan irine...saya masa pregnat dulu pun minum hi-goat n alhamdulillah hasilnya anak x kena kuning....disamping jaga pemakanan with no junk food , fast food n MsG...:)...

Seneorita Baharin said...

semoga semuanya dipermudahkan irine eyh..amin2...best baca pengalaman org yg bakal jd ibu ni..hee :)

TeTerBanG said...

mama sy dulu, makan jugak salindah. tp, makn masa nak bersalin rasanya. yupp.. mcm kak irine ckp, kalu mkn salindah, insyaAllah...mudah nak bersalin nnti.
btw kak irine, sy doakan kak ngan baby nnti sihat2 n dprmudahkan sgala urusan nnti :D

bantal said...

Bagus mkn set salinda nie..sebab masa saya mengandung 7 bulan,saya jadi otot terkoyak lepas 2 try mkn set salinda terus ok....syukur sgt....la nie tunggu hari je...nk bersalin...masih amalkan set salinda,perut pun x jadi mengeras....rasa selesa je....

Bie Cimbelang :) said...

Alhamdulillah3 moga semua diepermudahkan.. take care irene!

hasyimahshe said...

seronoknya tgk irine

.. Bicara Puan eta.. said...

Irine, salindah 2 nk dpt kt mne ye?sy prgnant sama cam irine.dah 5 bln lbih.

nurayunni said...

tak sabar nak tggu baby kuar..:)

Makwe Kintan said...

susu higoat mmg elok diminum oleh ibu pregnant...dpt kurgkan sakit kuning anak nti...=)

genuine1224 said...

saya amal mkn kurma and kismis. insyallah, nnt badan anak kejap je bl lahir. and 1 thing, amalkan baca surah yassin (selain surah yusuf dan maryam apabila pregnant). utk bantu mudah bersalin.

Elly Suhaili said...

my sis pn suggest suh sy amek neurogain. sbb tgk anak2 dowg sume bijak2,sy pn follow la.. and ada org btaw kalo nk ilangkan alah,stiap pg mkn kurma 3 bijik & 7 bj kismis. sy da try. Alhamdulillah skg da ok :)

Elly Suhaili said...

my sis pn suggest suh sy amek neurogain. sbb tgk anak2 dowg sume bijak2,sy pn follow la.. and ada org btaw kalo nk ilangkan alah,stiap pg mkn kurma 3 bijik & 7 bj kismis. sy da try. Alhamdulillah skg da ok :)

Maria Menado~ said...

seri ibu.. waaa... besarnya perut.. semoga irene dan baby selamat =)

Fienazzuki said...

Take care irine!

Shakinah Kama said...

Susu hi goat memang bagus and actually dia boleh elakkan or kurangkan kuning pada baby nanti.

Shakinah Kama said...

Selain tu, banyakkan baca quran dan doa banyak2 agar baby yg lahir tu sentiasa sihat dan tak meragam. Sentiasa cakap dengan dia ketika dia dalam perut lain yg dia budak baik n juga tak meragam. Alhamdulillah...saya amalkan n baby saya senang dijaga dan tak meragam. Nangis hanya nak susu atau perut kembung atau nak minta dukung...haha.
Saya tak perasan yg baby saya mudah dijaga sbb saya ingatkan semua baby macam tu, tapi ibu dan ibu mertua cakap mcm tu n mostly kalau pergi mana2 memang ramai yg ckp macam tu. Alhamdulillah...

shahniza hasmadi said...

irine t cuba minum higoat madu pulak..serius sedap ! :) btw ibu yg minum susu kambing ni, nnt ank dy in shaa Allah pandai ! :D

Angah said...

uishhh dah besar perut...tahniah ye dik, jaga kesihatan...

permatabiru said...

saya amalkan salindah set lengkap..alhamdulillah mmg xder masalah..baby comel dan bijak..hehe

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://www.nolimitadventure.com/

suriani sakura said...

salam irine nak taye cover phon tu wat kat mana ae..sweet la ..leh g tau wat kat ne

aruddin mmea said...


Sy merupakan pembekal rumpai laut d tawau..
Gred AA RM30/KG..
Gred AAA RM40/KG..
**include postage..
Belian 10kg keatas..
Gred AA RM 26/KG..
Gred AAA RM36/KG..
Dapat F.O.C 1KG....BERMINAT?? PM SY..Lynn 0109638043..
Bagusutk ibu2 mengandung..berpantang..yg nk jge kesihatan..nk jdi gebu kulit mulus..boleh mkan rumpai laut ni..

Adam Haiqal said...

jelas seri wajah ibu mengandung tu.hati2 jaga baby tu yaa :)

RIMA DANIA said...

http://rimadania.blogspot.com/2013/01/diet-info-dan-bebelan-hehehe.html

yup..betul kata irine...sebenarnya sesiapa sahaja yang dah kawen dan plan untuk pregnant kena ambil folic acid sebelum pregnant... kalau tak ambil supplement pun, still boleh ambil melalui pemakanan biasa seperti sayur, buah dan kekacang... kat atas tu ada entri berkenaan pengambilan acid folic yang saya dedahkan sbb saya pun otw planning utk 1st baby =) insyaallah..

p/s: semua ibu mahukan yg terbaik untuk baby yg dikandung supaya sihat dan selamat...

Miss Kaisha said...

minum banyak air kosong ya. to help your kidney filter all the medicine. okay? :)

take care sis!

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

Rina Ellisa said...

berseri2 ibu ngandung ni.. :)

Hidayah said...

Salam Irine..

Waktu anak pertama saya makan juga salidah. Then, saya kol pengeluar salindah dan diorang nasihatkan jgn makan obimin coz ape yg ada dlm salindah pun dah cukup. Saya ikut je cakap diorang sbb ipar saya pon makan salindah. Alhamdulillah anak saya selamat dan sihat. Bijak pn bijak..
Tp saya tak pasti, cube awak contact diorang..

Seimura said...

Hai irine.

Saya dah 36 minggu. Just makan vitamin yg KKIA bagi je, iron tablet, folic acid, b-complex dan vit c. Baru-baru ni baru tambah lagi satu iaitu pil kalsium vitamin D coz saya tak minum susu.

Nur Qamilah said...

salam..

saya masih single dan xda pengalaman mengandung tapi pengalaman jaga baby adelah..hehehe tapi makcik saya pernah pesan kalau nak anak sihat n bijak, kene makan kismis, kacang cerdik dan minum susu..selain tu, kene jugak rajin belajar bahasa n menghafal, buat latihan math n science setiap hari sambil gelengkan kepala kiranya berfikir lah gitu..insya'allah anak yang lahir nanti akan sihat dan bijak..insha'allah..amin2

*part belajar tu xpe kot sebab irine kan memang masih student lagi kan..memang setiap hali lah kan..

Nur-nba said...

Berseri2 Irene waktu mengandung.. Semoga semuanya dipermudahkan.. Nice sharing..

Lynn Easyanz said...

hello sweet..comel sgt..dh pegnant pun maintain cute..dear..i would like to like ur blog on my blog..follow me back if u ok with it ok..take care!!

Nurul Aqilah said...

comel je perut kak irine :) sedar tak sedar dah makin besar perut..rasanya kak irine umum waktu mengandung dulu baru lg..hehehe

papepom..semoga selamat waktu bersalin nt
biasanya org ckp kalu perut cam kak irine ni baby gugurl..wallahu a`lam..hehe

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

ID said...

irine, nak share ini juge

http://izyandiyana111.blogspot.com/2013/01/esp-yang-deebakkkk.html

sesuai sgt dgn ibu mengandung dan para ibu utk hasilkan susu yang byk nnti :)

just sharing :)

Hanida Moss said...

tak sangka tau irine ade baby dlm perut dah. nah akak buat entry ada irine dlm blog akak..

http://hanidamoss.blogspot.com/

ada Hanis Zalikha, Cik Epal, Yuyu Zulaikha, Fatin liyana dan Maria Elena sekali gah gitu :)

gigiAriEma said...

makin berseri ur face irin. #alhamdulilah. semoga Allah mudahkan semuanya. :)

mummy_icha said...

akak dulu pun masa bersalin ambil salindah. Tp masa tu dokter nasihatkan x perlu ambil vita/supplement lain utk mengelakkan overdose pada baby :-) mmg anak jd putih gebu & pinkish (but actually lbh kpd gene kita lah yer dik) yg penting jaga kesihatan fizikal dan emosi. anak saudara akak pun kawin umur 20, skrg dah 2 anak, bersalin tiap thn :-) untung kwin muda...

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Kena take note ni.

:D

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Busyra Bt Takiyudin said...

irine cantik.. :)

Cikgu Azryn said...

http://amalina-peter.blogspot.com/2011/10/mengandung-dan-berpantang-dengan.html

Jenguklah blog sis ni.. :)

s.c.h.u.l.t said...

irene,

obimin tu bukan kalsium je. tu actually combination semua vitamin yang WAJIB ambil waktu pregnant.

kalau ke klinik kesihatan, usually kami akan bagi - folic acid, vitamin b complex, vitamin c & ferrous fumarate.

new obimin is actually combination of all. usually kami galakkan untuk yang Hb atas 12.0.

kalau bawah 11.0 dah kena start makan ferrous (iron) lebih ;)

just for sharing

Mrs Idris said...

cantiknye irene! :) macam mana irene jaga kulit muka masa mengandung? irene check out my blog ok. simple je blm byk update.

Indahnya Kau & Aku said...

irine jgn lupe follow blog saya yer.

meladygege said...

adik, klu perut cramp ke kan, adik guna satu cream nie.. nie doctor yg kasi akak.. dia based folic acid gak.. so mmg tak membahayakan baby.. n tempat khusus bole sapu just kat perut n belakang pinggang shj.. bila sapu cream dia melekit sket, tp sangat la lega.. nnt tweet akak or whatsapp ingatkan akak eik.. akak send pic cream tu..

syafiqah hazeera said...

take care mummy to be
seronok ny jadi ibu

Vitamom Liana said...

Thanks berkongsi.. :)

Tumpang lalu ye tuan tanah..
Saya ada menjual set ingin hamil, bersalin, menyusu & set kecantikan :)
http://thevitamom.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom

Fanny Khioe said...

Hi! Thanx for ur insight :) secara tak sengaja baca, mau tanya Neurogain dan shaklee omega guard mana yg lebih bagus yah? Sudah melahirkan? Best wishes for u :D

Fanny Khioe said...

Hi! Thanx for ur insight :) secara tak sengaja baca, mau tanya Neurogain dan shaklee omega guard mana yg lebih bagus yah? Sudah melahirkan? Best wishes for u :D

Sungguh menakjubkan - Susu HiGoat said...

Higoat kurma madu mmg terbaik utk ibu-ibu mengandung

www.susuhigoatpower.com

nurul wahida said...

Salam..nk tye, salindah tu nak beli kat mane

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in