Anak lelaki atau anak perempuan ?


Assalamualaikum. Nampak gaya macam ramai kawan-kawan terdekat and orang2 tersayang cuba meneka-neki baby gender apa yang Irine tengah kandungkan sekarang ni :P. Amboi, sape yang lagi excited ni! Cecite sikit! huhu >_<

Kalau ikut kata doctor, kalau position baby cantik, awal 4 bulan lebih pon ibu2 semua dah boleh nampak gender baby sama ada yang nampak tu "bebird atau bunga". haha. Tapi kadang-kadang ikut nasib masing-masing laaa..hehe. Ada certain cepat tau, ada certain lambat. Biasalah tu, baby nak buat suprise katanya.

Sepanjang time pregnant ni, Irine bet mesti ramai bakal-bakal ibu semua rajin baca and google2 dekat internet tentang baby. Samalaaaaa kita, tetibe jadi rajin pulak kan. Yang Irine paling suka baca, perkembangan baby and tanda-tanda anak lelaki atau anak perempuan. 

Ok, Irine listkan eh apa yang Irine alami untuk 1st pregnant ni :-
  • mengalami morning sickness yang teruk dan super tahap gaban punya teruk.haha. 
  • suka makan makanan2 masam. (walaupun ramai yg cuba nasihatkan jangan makan asam2 nanti anak dapat jaundice, tapi tetap degil jugak -,-' )
  • tak suka makan makanan manis2
  • alah dengan bau suami masa awal-awal 1st trimester dulu. haha.
  • tak boleh bau shower gel, perfume, sabun cuci baju. Sampaikan perfume suami nak pakai pergi masjid pon Irine sorokkan belakang almari (wakaka, mengada2)
  • Pemalas ya rabbi... (yang ni jgn cite lah, memang Irine malas pon. semua benda kalau boleh taknak buat)
  • Tak boleh masuk dapur, apetah lagi nak masak kan? haha (tapi bila pertengah 2nd trimester ni dah nampak dah aura2 rajin nak masak..hihi, puji diri sendiri)
  • Suka bangun lambat ( apesal semua macam sifat negative je ni.huhu)
  • Suka bersolek. haha, maksudnye kat sini, bukanlah solek mana pon. Cuma, time pregnant ni takdelah sampai malas nak berbedak. Yg tu semua masih normal macam tak mengandung dulu.

Hoho, jadi inilah rupa Irine untuk bulan ni. Hoyeyyh hoyeyyhh.
Agak-agak, dari segi tilikan korang, Irine ni tengah mengandungkan baby boboy or baby gegirl? :) 

 Sebenarnya, Irine taknak bagitau sape-sape dulu. hehe. Kita tunggu dan lihat je yang keluar ni nanti Irine's junior atau Amirul's junior. hihi.


owh ye, perkenalkan, yang kat lantai tu anak angkat terbaru Irine :p 
Bubbu namanya.ahax



Yang dekat bawah ni pulak macam teori dan pendapat orang yang Irine jumpa dekat internet. Tapi, tapi, kita bukan boleh percaya sangat. Sebab yang tentukan tu semua Allah kannn :) Just baca2 untuk suka2 boleh laa, kalau sama tu anggaplah kebetulan.

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (tengok cam bulat)

2) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan ( rasanya suka menghadap belah kiri..huehue)

3) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan ( rasa macam dua2 belah suka duduk.hoho, ke perut ni tebal sangat sampai tak boleh nak kenal pasti)

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. (hahh! hahhh! hahh! haha. ntahlah, yang ni kena tanya orang sekelilinglah.takut perasan pulak nanti :P

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan (lepas baca ni terus pegi depan cermin belek perut.haha, yang terhasil buat masa sekarang nampak macam garisan tegak takde putus2. Ye2 je aku ni, sekali daki je lebih)

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri.. (kononnya berseri, selekeh je aku nengok diri sendiri.haha)



Ok tu jelah nak membebel untuk entry kali ni. hehe. Korang2 ada yang pengalaman bolehlah share dekat entry ni ok :D Ok bye!


69 comments:

onie said...

onie sanggup bet anak irine laki sebab tgk perut bulat,hehe....dia kalau perut leper sikit tu pompuan :P

Nurul Najihah said...

xkisahlaaa lelaki @ perempuan an irine ~~~ asalkan baby sihat jeeerw an ~

# moge_moge irine dapat melahirkan baby dengan baik & selamat nanti .

♥ Crafty Nieya ♥ said...

hihiks .. tak sabo nak tengok baby comel akak ! amin :') banyakkan doa n bace quran tau :) kita doakan keselamatan akak sekeluarga .. amin :')

SemuanyaOK ^^ said...

wahhh...tahniah..baru tahu kak Irine mengandung =D

LaLa mhdnor said...

alaaa, ingat irine nak bgtaw gender baby tu, tp bagus jugak buat surprise =D

take care ya irine :)

Nur Farhana Adnan said...

Tgk perut irine tu...sy agak ank pompuan...

Nurra Atika said...

tak sabar nak tgk baby comel korang nanti :)

iszura said...

akak x suka makeup langsung..muka togel g keje..hehe..semua ckp xde seri..n x suka bergamba,klo dlu pantang nmpk camera,mesti sebok nyelit muka ;p

Nurra Atika said...

tak sabar nak tgk bby comel korang nanti :) tahniah irene...

Syahzany Ismail said...

Ada baca satu artikel, kalau makan makanan masam mungkin anak lelaki dan kalau makan manis anak perempuan. hehe~ wallahualam.

Sally Yatiey said...

Tak sabar nak tahu jantina baby Irine ^_^

Amni D's said...

Rasanya anak perempuan lah :) However, hopefully anak akak comel xD Tak sabar rasanya. Macam kita pulak yang pregnant :p

Seneorita Baharin said...

hehe, chomel laa irine, nampak pipi dah makin chubby,chomel ja, mesty anak pompuan neh.heee :D

cik annur said...

solek...boolatt...asam..seri
ermm..rasa2nya irine's junior...
hehe =)

Nurfaezah Abdullah said...

mdhn irine selamat melahirkan baby nanti :)

Leha SaLiHah said...

comelnye irine.. :)
tngk2 perot mcm bulat je.. rasa2 mcm baby gegirl pula..
bile due??

Leha SaLiHah said...

comel irine.. muka mcm budak skolah lagi.. :)
nmpk perut bulat.. rasa macam bby gegirl je.. apa2 pun jaga kesihatan bebaik.. muka pucat je..
so.. due bila??

Norazilah Abdullah said...

tak sabar rasanya , nk tgk baby irine ;)

Sophia Hany said...

mka lain je nmpk..

http://kisahhidupku1999.blogspot.com/

Diana said...

Bestnye....
semoga semuanya selamat...hi3..

Puan Sophie said...

Sy dlu..

1) perut bulat melebar ke tepi
2) tidur belah kiri..mmg itu yg disarankan doc..sbb kalo mengereng belah kanan, bby xselesa sbb nt menghimpit usus2 dalaman bdn kte sbb semuanya di sebelah kanan..nt ibu pon cpt sakit
3) both!
4) suke bersolek..tp xmekap tebal..cukup la basic ;)
5) garisan perut berwarna coklat gelap menegak xputus2..
6) pergi mana2 org ckp muka berseri2..glowing2 gitu..n jerawat xnaik langsung..kulit muka mmg cantik sgt tetibe..

Akhirnya lahirlah bby girl...1.12.11 sufiy insyirah ;)

amacam erine..rasenye betul semuanye..cume garusan perut tu salahbg kes sy la hehe

TeTerBanG said...

hehe...either baby boy or baby girl, most important thing, baby kak irine sihat. hee~ moga Allah mmpermudahkan segala urusan kak irine nnti :)

Fatin Mira said...

Saya punya mak sepupu pun perut bulat sangat, sekarang tgh tunggu due date, dlm awal bulan 3. Lepas scan, doktor ckp baby boy. :) apa apa pun, tak boleh nk sure sgt. perancangan Allah SWT lagi sempurna, kan? moga menjadi ibu yg kuat utk melahirkan seorang khalifah! wish u luck.

cikaincomey said...

tengok barang2 baby irine beli macam banyak pink je..mst pompuan.

laskar pelangi said...

rasanya cam baby boy :p
hihi ;) takpelah mana2 kan,asal baby sihat sihat jeee;)
tak sabar nak tengok baby ;)

Alia Az said...

wink2 !!! tak sabar nak tunggu !!! hehe .. mesti comellll !!! *excited giler* hohoho .. semoga baby selalu sihat ye .. kak irine jaga diri tau .. muehehehe .. =D

mOoN said...

Semoga dipermudahkan semua urusan sepanjang mengandung hingga bersalin.. :)

CahAya HaTi said...

insya Allah .. semuanya selamat .. Irine nk thu tak , gen ibu ni lebih kuat berbanding ayah tau.. irine kan cantik n comel , maybe 90 peratus ank tu ikut irine la agaknya .. <3 serius ! saya pulk yg nk nangis tngok irine tau .. nangis sbb happy jep .. :')

Mimie said...

comelnya irine. seri ibu mengandung. Tak kisah la boy/girl, yang penting baby sihat.. hehe

ntahsapeaku said...

i lagi irine.. kalau ade termimpi si suami ade pmpuan lain, ha anka pmpuan la tu maknenye...hahaha...menurut kajian sendiri..hehehe

ntahsapeaku said...

i lagi irine.. kalau ade termimpi si suami ade pmpuan lain, ha anak pmpuan la tu maknenye...hahaha...menurut kajian sendiri..hehehe

Asma' Mahadzir said...

Pasangan sama cantik sama hensem mesti anak karang memang super comel ni. hihi.

Baca Quran banyak2 Kak Irine!
Surah Yusuf : anak hensem
Surah Maryam : anak cantik
Surah Luqman : anak pandai
lain2 Rahman, Waqi'ah : murah rezeki.

In Shaa Allah. Semoga segalanya dipermudah :)

::ct luna:: said...

tahniah irine...!!! hehe kite belum ade pengalaman lagi...but kite rase baby girl tau...emm ntahla tak tau kenapa tapi hati kita kuat katakan baby girl nanti yang kuar...hee mesti tomey macam irine...btw semoga sihat hendaknya..amin :)

dee yana said...

msty comeyyy bby tu,, na tgok ye nnt

Mysara Ab Rahman said...

irene dh ada g scan ke?
tp tgok perut irene org slalu kata lelaki..
tp kta tggu la baby kuar nt..hehe..
pape pn, msti comel nt..
take care dik..:)

Eina Sakinah said...

saya rasa anak kak irine perempuan.. hehe :)

isya said...

bace dari simptom2 yang irene ade kita serupa :) dan aishah da scan bby boy.. hee.. suke makan kat seoul garden juga macam irene.. haha.. xper yg penting baby sihat =)

bila due.. klu end of May sama lah kita ;)

mrs kayrul said...

saya rasa mesti anak lelaki...pengalaman irine tue macam sama saya pregnantkan anak lelaki...

::Aja:: said...

irine..ramai kata waktu preggy kalo boleh elakkan diri dr kucing..lupa sbb apa plak time komen ni..tp nt google la yek...

husnaradzie said...

comelnya Irine...hehe..semoga selamat semuanya dear!

~N!k nURfAt!hAH hARun~ said...

rase mcm baby girl....hehe tp apepom moga irine and baby sntiasa sihat....:)

zuhaili zue said...

firstly tahniah ye irene...kite baru je deliver my first baby seminggu lepas...ckp psl gender ni of course la sume excited kan...kite dulu tak terfikir pun akan dapat baby boy...sbb ramai jiran2,kengkawan yang cakap ank dalam perut mesti gegirl...time mengandung pun xmpak tanda2 baby boy...tapi alhamdulillah...allah kurniakan kite peluang jadi ibu to my cute litte baby...pape pn irine,boboy ke gegirl ke,yang penting kandungan irine sihat..itu yang paling penting..

Shana' said...

Irine dear...org pregnen takleh dekat2 sangat dengan kucing tau....ada bakteria pada tubuh kucing yg boleh effect kandungan....take care dear. Akak teka gegirl kot...sbb macam sama je mcm masa akak preggy dulu (^_^)

Makwe Kintan said...

gayanya mcm baby girl...perut runcing & alahan teruk sgt...=) wallahualam...

Cik Cammy Lia said...

ciri2 utk ank laki2 mmg byk yg kne kat sy hehe...scan pn mmg boyboy.. hikhik...I'Allah kua t mesti laki2..

**perut irine x nmpk sgt la

kusyi said...

waaa.. mesti comel punye! tak kira ah boy or girl. haha.. lepas ni, buatlah list nama baby. hoho.. jaga diri baik2 kak irine!! :)

Cik Areen said...

irine, elakkan main kucing masa tengah pregnant tau. bulu2 kucing tu blh bg efek negatif kat baby dlm kandungan.

Yasmin Yusuf said...

kak irine comel.doesn't matter boy or girl yg penting baby is healthy kan..huhu

Izdiyani Musawir said...

Comelnyee dah pregnant. Mesti anak cantik mcm mak dia. Kalau hensem pun mcm mak nye.

Nurain Syahirah said...

Ain rasa baby girl :D

hati terusik said...

IRINE DAPAT TWIN!!! SENANG CITER :p JAGA KANDUNGAN BAIK2. JANGAN MAKAN JUNK FOODS AND KERAPLAH MEMBACA AL-QURAN. BABY DALAM PERUT BOLEH DENGAR SUASANE LUAR. MOGA SEGALANYA DIPERMUDAHKAN. LUVV YAA :)

Adibah Nabilah said...

jaga diri ye kak irene.. :) yg pntg nnt moga baby tu jd anak yg soleh/solehah <3

Shasha Mohamed said...

Wah! Samsung galaxy pun dah jadi barng hantaran sekarang ni ;)

Nurul said...

Salam,

akak tgk irine manis sungguh bertudung labuh,berseri2. bertuah muda2 dah ada zuriat dah ada keluarga sendiri. Telah sempurna agama mu dik. :)

Wani Tralala said...

rasanya baby girl sebab wani tengok ckg2 wani dulu, kalau perut bulat cute mcm ni girl2 hikhik ^^

cikyuyiyui92 said...

assalamulaikum..
alolo.. comeinye awak time mengandung nieyh..
btw sy doakan awak selamat melahirkan baby tu nanti.. hehe

p/s: nak tanya lagu yg berkumandang kat blog awak ni pe tajuk ehh?? suka la! :)

terima kasih.. :)

Cinta hazanis said...

irine makin comel masa mengandung. sejuk je tgk irine. hehe harap2 baby dlm kandungan sihat2 sahaja.:)

lia zakiah ZULKAPLY said...

salam..lia rase baby mesti perempuan..perempuan comel,tpi boy pun comel.hehe..kalau lia memang nak ank lelaki je..lagi anak first,da besar dia boleh tolong lia jaga adik2.and tanggungjawab dia sangat besar.lelaki kan,nak bagi dia kuat..papehal,semoga kak irine selamat melahirkan baby dengan selamat.

apricot pie said...

LOL.bersolek masih rajin tu.ni msti ank prmpuan.hahah.papepun.tc irine.jga diri.tak sabar nk tgk irine junior ni.ehhe

MasReena said...

Mas rasa Irene dapat baby boy! ^_^

Panduan Beli Kamera DSLR

dee yana said...

comell nya akak,,:) tak kisah la boy ke girl,yg pntg sihat. smoga akak dpt jga amanah Allah ney baik2 ya,,insyaAllah ameen..
sunnah nabi:bangun tidur

Delaila Adnan said...

tak kisah yg mana yg penting sihat babe tu..

whoeveritis said...

Cantik tudung merah yg irine pakai tu, bentuk labuh elok..boleh tahu irine beli dimana

cix umiee ツ said...

Walaupun berbadan dua. Irine tetap nampak ayu ^__________^

Shafinaz Faizal said...

tetiba eksaited lebih . PEREMPUAN PLESEEEE NAK BABY GIRL ;p

Shafinaz Faizal said...

:)

nich said...

mcm boy je..

HaniShah said...

boy!! :)

zeera lily said...

boy or gurl... myb boy..
semoga irine selamat melahirkan nnt..
bnyk2 selawat n berdoa..
irine, be a best mom ok.. =)

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in