Happy tummy! :-)


Assalamualaikum. 
Al kisahnya nak ceritakan pengalaman diri sendiri semasa mengandung ni :) Alhamdulillah, berjaya melepasi saat-saat kritikal 1st trimester yang lepas. Alahan? Dugaan? Sangat banyak... tapi bila dah berada dalam fasa yang selesa ni, rasa macam tak percaya dah berjaya hadapi dugaan pada peringkat awal. 

Mati-mati ingatkan diri sendiri boleh terlepas daripada alahan muntah-muntah dan loya. Tapi, mungkin pada waktu macam ni lah nak merasa sakit. Bila lagi kannn nak merasa, sakit tu pon penghapus dosa-dosa kita... Mula start alahan daripada minggu yang ke-8 macam tu laa. Bermula dengan loya dan selera makan hilang sekelip mata. Rasa macam nikmat makan ditarik sementara :( Semua benda makan nak keluar balik. Waktu malam paling susah saya nak hadapi sebab waktu malam selera paling tak menentu.

Memandangkan saya bukan housewife, masih full time student dan pergi kelas hari-hari macam biasa, macam-macam pengalaman la rasa waktu macam ni :) Rasanya dah boleh kira kot, lebih 100x rasanya saya muntah dalam kereta suami. Sebabkan tu lah, kalau ada rancangan selongkar handbag, mesti akan jumpa banyak plastik bersepah-sepah dalam bag saya.haha! Sebagai backup untuk muntah dalam plastik. Geli ke tak geli ke, tu tolak ketepi. Masa awal-awal mengandung pun, rasa malas tu tipulah kalau saya cakap takde kan. Nak-nak bila nak pegi kelas, tapi suami pujuk suruh pegi kelas.hihi. Malas bukan sebab apa, sebabnya satu je, sebab masa awal-awal aritu badan cepat letih ditambahkan lagi dengan alahan yang tak henti-henti. 

Owh ye, tak lupa jugak yang semasa mengandung ni jugak saya alah dengan bau suami! huhu.!. Emm, macam mana nak cakap eh, dia bukan bau busuk tau, tapi macam bau natural badan si suami yang si isteri boleh kenal suami dia. Haaa macam tu la. Mula-mula tu rasa serba salah la jugak nak bagitau suami, takut dia kecik hati kan. Yelaa, takkan nak berlaku jujur sangat :P  Last-last kantoi jugak sebab tak tahan.hehe! Asal nampak dia je, mesti nak muntah. Lama-lama jadi kebiasaan. Tapi sekarang, Alhamdulillah, kandungan dah meningkat, baby pun dah kurang alah dengan bau ayah dia :) Thank you baby sebab pandai jaga hati ayah! haha.

So far, Alhamdulillah, bila berada dalam 2nd trimester ni selera makan macam dah ok sikit. Muntah-muntah dan loya masih ada lagi tapi berlaku jarang-jarang. Nak diikutkan, alahan yang saya alami agak kuat jugaklaaa, tapi naluri setiap ibu yang mengandung kan, nak tak nak, mereka akan cuba kuatkan semangat demi baby yang ada dalam perut ni..

Sepanjang mengandung ni, ada la jugak koleksi perkembangan dari semasa ke semasa :) 


Masa ni kalau tak silap 3 bulan lebih usia kandungan kot.  haa time ni still lagi alah muntah teruk sangat! muka pon naik pucat.


 Kandungan masa ni 4 bulan rasanya :)



Dan sekarangggggg...huhuehhehe.. Syukur Alhamdulillah, 5 bulan sudahh usia kandungan :)
Pejam celik pejam celik sekejap je. Agak-agak baby boboy or gegirl laaahh kann yang saya kandungkan sekarang ni :) Nama untuk baby pon kami dah pilih *excited kalau carik bab-bab nama untuk baby ni.  Masa last check up aritu dengan doctor pon, doctor cakap baby aktif melompat-lompat sampai susah nak measure badan dia.hehe. Sempat jugak nampak baby masa scan tengah menguap besar dan tengah nak hisap jari dalam mulut. Comelnye laaa aaaii.. Nasib baik dalam perut lagi, kalau tak dah lama gomol-gomol!

Tiap-tiap malam sebelum tidur sekarang pun, dah kerap rasa pergerakan baby dalam perut. Kadang-kadang rasa macam baby tengah bergerak kat tepi dan ke tengah, macam pusing-pusing pun ada. Exercise kot dalam perut. huhu. Baby cuba tendang-tendang pon dah rasa walaupun tak berapa kuat lagi, rasa macam kena jentik dengan jari dari dalam perut :) 

 Setakat ni, kalau pergi kelas pun hanya kawan-kawan terdekat je yang tau, perut 5 bulan tak berapa nak kedepan lagi. Mungkin 7 bulan nanti baru nampak kot. Kira-kira, kandungan bila dah 8 bulan nanti  ialah time saya tengah nak final exam. Harap-harap masih larat lagi time tu dan diberi peluang jawab exam macam biasa. 

Dan  yang pastinya, berat saya sekarang semasa mengandung masih maintain macam berat sebelum kawen dan sebelum mengandung. 53kg.  huhu. Belum ada sebarang kenaikan berat lagi walaupun hanya sekilo T____T baby dah besar, tapi berat masih tetap sama. Vitamin semua lengkap and cukup makan, tapi tak tau lah. Mungkin awal lagi kot *kot*. huhu.


Ok tu je lahhhh untuk entry kali ni. Malas pulak nak panjang-panjang lebar. Cukuplah untuk kali ni :)


Doakan kesihatan Irine and baby k... :') 
Mwahx!


96 comments:

AmalinaLee said...

Hehe seri ibu :)

sYiRa LoKMaN said...

comelnyeeee

Ieka Farhana said...

Kak irine makin lama makin sihat badan pipi semua naik :)

Wina Suhaimi said...

Semoga kandungan sis selamat hingga saat melahirkan. Semoga dapat bersalin secara normal dgn selamat. Banyakkan bersabar. Allah bersama dengan org yg sabar. Insyaallah ;)

Kak Bunga said...

eh dah besar la perut irine...semoga anak dan ibu sihat...aminn

syahirah ghani said...

semoga kak irine dan baby dan suami dan seluruh keluarga baik-baik aje, inshaAllah <3

dee said...

itu sangat comel ok.

nur adila said...

bestnya.. mesti baby nnt comel mcm akak :D

Eyqa Hasnan said...

Kak irine sangat berseri ^^

adibah said...

Comel je irene.hope jage kesihatan irene n baby ekk ;)

dena dah lepas,next nak tgk irene punye baby pulak ^^

D Yatie said...

take care dear. betul. we never expect that we're 'that' strong bila kita dah mengandung dan seterusnya menjadi seorang mak. :)

Miss Sue said...

comelnye irine :') .. semoga sihat sentiasa.. update lah gambar time ngandung banyak2.. comel !

a.d.i.b.a.h said...

Comel adik akak ni! Take care tau. Xsbr nk tggu baby lahir. Hehe.

adibah said...

Dena dah lepas,next irene pulak.excited nak tgk baby irene.hihi ^^

jage kesihatan irene dan baby ek ;)

YLa Aziela said...

comell Irine.. xsabar nk tgok baby nanti.. Take care yer. Jaga keshtan elok2.

Zuhra said...

alaaalaaa....sweetnye irene pregnant!

jeles2!!!hehe

semoga semuanye selamat yea irene.

mst baby irene nnt sweet comey mcm mummy and daddy nye nnt...hehehee


zuhra@cosmoladiess.com
untuk shawl & tudung bawal yg menarik!!!

Bie Cimbelang :) said...

Xpe kak irine jgn risau sgt pasal berat.. kakak sy pregnant badan pun x naik mana.. utk semua 4 orang anak dia camtu.. nk bersalin pun mudah sebab anak x besar sgt hehe

stay strong ya semoga selamat semuanya :)

Bui Junaidi said...

COMELNYA IBU PEKNEN..HEHE..SEMOGA SEMUANYA SELAMAT YER..AMIN..

Mira Maisara said...

wah sweetnyer! hehe

Fatin Rosli said...

wah....tahniah kak...dah besar tu...huhuhu
xsabar nk tgok baby...

Nieyxzha Hassan said...

Wah irine berat maintain..kalau nieza aritu..nurse dah bising sebab berat tak naik-naik >.<

Hope irine dan baby sihat..selamat sampai deliver nanti ^^

alia azmi said...

waaa semoga sihat sihat selaluu >.< tak sabar nak tengok baby !

Izzati Robani said...

alololo tomeynya irine dgn perut yg smkin membesar tu..seronok la plak ase bile bace cerita irine kali nie hihi :)

mc laa said...

tahniah kak irine ... anyway jage kesihatan diri dan baby tau .. xsbar nk tgop anak irine msti comel mcm mak dan ayah dye kan .. heheheh :)

Liyana Azhar said...

at last.. irine update :) semoga mum to be n baby sihat walafiat..

AKMAL said...

Tahniah..
“Setiap anak yg lahir, dilahirkan dalam keadaan Fitrah, kedua Ibubapanya-lah yg menjadikannya Yahudi atau Nasrani. Sebagaimana Unta melahirkan anaknya yg sihat, apakah kamu melihatnya memiliki aib? Mereka
(para sahabat) bertanya, 'Wahai Rasulullah, bagaimana dgn mereka (anak-anak yg lahir dalam keluarga Yahudi & Nasara) yg meninggal dunia saat masih kecil?'
Rasulullah SAW menjawab, 'Allah SWT lebih mengetahui apa yg mereka lakukan'." [HR Tirmizi, dinilai Sahih oleh Sheikh Nasiruddin al-Albani dalam Sahih Sunan At-Tirmidzi (2237)].

edNA tinynasweet said...

Alhamdulillah.kuatkan semangat ntk belajar ye.nanti anak bijak n bdikari :-)

Mas Ayu said...

moga irine dan baby sihat2 aje ok:)InsyaAllah

yayanianda a.k.a DANIA AFIQAH said...

wah,sweetnyer kak irine,still mantain
cute,perut pn comelss jer :)

Nurazlili Aziz said...

Ya Allah.. sweet nyee, rsa terharu sangat baca.. smoga baby Irene selamat di lahirkan.. ^_^ amin3...

Erynn Anyssa said...

Waa..untungla berat tak naik..haha.Nnty tak susah nak turunkan balik. :)

Nurul Mazni Sawal said...

smoga sihat sentiasa irine.. n baby pun lahir sihat jugak.. amin..

Mimie Najib said...

comelnya irine sekarang.. :)
hope mummy and bby sihat2 je ye.. ^_^

zeera lily said...

congratulation irine.. u sgt comei.. hope bby pun comei mcm mummy n daddy dia =)

IchaIkram said...

Alhamdulillah, baby irine mesti cute.

Gadis said...

Rase2nyer tgk perut mcm boy...tapi x kisahla boy or gurl janji baby sihat...sweet sgt gambor yg irine pakai bju merah tu...

Gadis said...

Rase2nyer tgk perut mcm boy...tapi x kisahla boy or gurl janji baby sihat...sweet sgt gambor yg irine pakai bju merah tu...

aNiss :):) said...

moga baby sihat yaa :D

Shiera Ersyad said...

take care dear :)

Shiera Ersyad said...

take dear :)

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..wanita,isteri,pelajar dan bakal ibu,,nikmat kurniaan Allah..pelihara nikmat kurniaan Ilahi sebaik mungkin..moga hari2 yang dilalui sentiasa dilimpahi redha Allah..amin..jaga diri,,jaga semua anugerah Allah.. :)

mi$sUn@3iRa said...

kakak saya skrg pon tgh pregnant... usia kandungan dalam 3 bulan cm2... dia pon alah dengan bau suami dia... dia blk dok kg... skali waktu suami dia blk kg utk ambik dia , boleh plak dia muntah n sampai demam... dia mmg tak bleh nak bau suami dia... last2 suami dia terpaksa blk kl sorg2 dulu... 2 mggu lepas tue bru suami dia blk kg balik ambik dia... time tue dia dh ok ckit... hihi... dasyat btol alah cm2... kecik atie suami...

OHHELLO-NOOR said...

Mesti baby nanti comel macam kak irine! Yeyeez.

Sheira said...

Nampak seri ibu mengandung dekat muka kak irine..
hu..hu..

Fienazzuki said...

Tahniah irine..
Semoga sihat selalu..

Wahidah said...

alolo makin comey mommy to be nie..moga baby n irine sihat n sumernya dipermudahkan

fifie said...

Selalu stalk IG Irine memang sweet sangat Irine dan suami, tambah2 waktu mengandung nie fie tengok irine berseri seri maybe pembawakan budak. hehe

fifie said...

Selalu stalk IG Irine memang sweet sangat Irine dan suami, tambah2 waktu mengandung nie fie tengok irine berseri seri maybe pembawakan budak. hehe

Cinta hazanis said...

bakal ibu yg comel. xsabar nk tgk anak irine. semoga baby yang bakal lahir sihat tau.:)

inna_risna said...

comel je irine nie even time pregnant. take care sis. ^_^

Miss Eunice said...

wow. a mother who is expecting is a beautiful lady. =D

take care! =)

saydatul al aman said...

may Allah ease for u irine n husband!
kuatkan semangt!

Wani Tralala said...

rasa happy baca entry kali ni. Wani baca blog kak irine since wani form 4, beza umo kite setahun je hikhik..dari zaman kak irine bdk2 sampai ke mengandung..haaaa cepatnya masa belalu :)). semoga selamat lahirkan baby nanti hikhik ;)

~AtiQaH~ said...

comelnye irine...smoge dpat bby yang comel jgk... take cre ye...

Nur Zaheera said...

Alhamdulillah Irine & baby sihat & Congrats :))

aLya said...

comelnya perottttttt... :)

http://www.facebook.com/pages/WM-Shoppe/119350608243212?ref=tn_tnmn

C i k P i p i T e m b a m said...

wah hehe.. lama tk bukak blog nie.. masa bukak haritu baru tunang., tup tup dah besor perut.. seronoknya tgok sis.. comei je perut tu.. take care ye :D

Lieyana Molkacoon said...

sweet sgt . semoga dapat baby yg comel mmg nmpk bahagia sgt rumah tangga irine. makin murah rezeki bila dpt bby nnt ye :)

Lieyana Molkacoon said...

sweet sgt . semoga dapat baby yg comel mmg nmpk bahagia sgt rumah tangga irine. makin murah rezeki bila dpt bby nnt ye :)

Cik Eka said...

comelnya irine...

waaaaa suka tengok...perut pun comel jer.

pandai baby omey jaga hati ayah dia yer..hehehe

eka doakan semoga kandungan irine dan irine baik2 saja..

tak sabarnya nak rase baby tendang dalam perut...

dhia adawiyah said...

mesti baby comel macam mummy dan daddy die .. & moga-moga sihat selalu .. :)

Shazwani Ramly said...

comelnya kak irine :)))

mamma mia said...

moga adik irine bertambah sihat serta baby..jgn lupa kuatkan fizikal n mental time delivery..insyaAllah..mudah2an dipermudahkan segala urusan..

✿ pink velvet ✿ said...

wahhh! bestnyer berat x naik.. kite dah nak masuk 7 bulan, berat dah naik dekat 9kg dah, haha! same simptom2 mcm irene jugaq :)

Fazi Isma said...

naik seri irine bawak baby, comel sangat. seusia tapi dah nak jadi ibu =)

Nazuha Nasir said...

perut irine sama la ngan perut akak..tp akak dah 7bln++

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

rasanya anak lelaki....

sebab orang cakap kalo isteri alah dengan bau suami anaknya lelaki..

xtahu la betul ke tak..

kita tunggu je la irene bersalin nanti

Anne Rihann said...

semoga awk n baby sihat sentiasa :)

Nur Hanifah Amin said...

cute partner + cute tummy = baby yang comells, insyaAllah...sweet sgt dear...smge sihat sllu ye :D

Dalilah Hamid said...

Comelllllllll <3 <3

Pearl Kaz said...

usia kandungan kita sama. adakah akan dilahirkan pada bulan yg sama? hehehe.. berat saya naik hampir 10kg. tp naik 10 kg tu sama dgn berat irene skrg... :P apa pun, kite doakan semoga semuanya dipermudahkan Allah dan anak2 kite jadi anak yg soleh/solehah.. aminnnn.. :)

nur hatta said...

Salam irine...
awk mengandung still nmpk comel lg...Semoge awk n baby sihat2 selalu...:)

purpleryna said...

salam irine..
sy jeles... irine sweet sangat,
dah masuk 7 tahun masih belum dikurniakan rezeki untuk merasai detik2detik kehamilan...tak pe, sy sabar... semoga irine sihat sejahtera ye :)

HambaALLAH ;) said...

Salam, akak brdasarkan pemerhatian sy kan, kalau perut besar baby boy, kalau perut kecik baby girl..hee Wallahualam.

AyueJean said...

Naik seri ibu mengandung ni ha....
Comel... =D

ShiNju said...

dh 5bulan rupanya...moga bakal ibu & bby selamat..:)

Hunny Kitty said...

take care irine~

Ziera Ieyah said...

alolo comel nye kak irine..hehe msti baby comel jugak t kan.

cik nur said...

irine nampak cantiik wlpn preggy insyallah semua akan baik :)

Syafik Coklat said...

take care =)

u.m.i.e said...

Makin sweet tengok Irene ..:)
Aura nak jadi mummy nie ..
Semoga Irene dan Baby sentiasa sihat ok :)

Anis Hayati said...

salam, kak irine
moga dpt baby yg comey and sihat :)
btw sweet lah tgk gmba kak irine dgn suami akak :D

Nurain How @ Nurain Mohd Arif said...

Comel nye Akak ngandung.... Cuweett sangat...doakan Akak selamat dan baby Akak sihat...amin.....

onie said...

tak sabaqnya nak tgk baby irine niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :D

Nurul Afiqah said...

sweet sangat la!

Nurul Afiqah said...

sweeet la! <3 <3

Alia Az said...

semoga kak irine and baby sihat selalu .. =) and semoga bahagia disamping orang tersayang .. =D

jogjasayang said...

woow kalian romantis ya,, i love it

Dina Scarf said...

Salam .. jika ade sesiapa yg berminat utk membeli tudung sarung layer dan shawl half moon, sila tengok dan follow blog ni http://dinascarf.blogspot.com/

lavenderlover said...

alahai comelnyer irine & suami.. may ur baby's health & ur health will be great!

Faezah :3 said...

Omaigod omaigod omaigodd !! cuteee nyaaa . huuuuu hope baby nantii keluarr sama cute macam mummy diaa laaa . awhhh :3

iela_kylla said...

cantik nya irine.. anda di tag di sini http://iellakylla.blogspot.com/2013/02/segmen-random-oleh-honey-yeo.html

blueberry kiwiey said...

comelnye tummy ! hope baby pown comel mcm mommy dye jgk ! hehe

mrs kayrul said...

comelnya perut....makin berseri ibu mengandung nie

iela_kylla said...

blog anda di tag lagi.. kat sini ea http://iellakylla.blogspot.com/2013/02/short-segmen-by-nurirwane-miwaa.html

Susan Lolo Bua said...

salam..
Irine take care,

you still nampak cantik meski pucat.
baby pun mesti cantik & handsome :)

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in