Majlis Bertandang @ Perlis


Assalamualaikum.
Just a short updated...


7th July 2012 

Beseri, Perlis
Majlis Bertandang



Layan gambar dulu lah ok.




Rombongan pihak pengantin perempuan daripada Melaka.
tapi pengantin perempuan dah siap2 ikut suami dia balik Perlis dulu. ahaxx! 


Pelamin, waktu awal pagi Subuh baru siap :)


My 2nd family..
Love them  :') 


dari kiri :-
 adik ipaq, anak buah, mak tiri (tengah2), akk ipaq and akk ipaq lagi..hehe :)





p/s : Sedang menikmati kehidupan di Perlis.. :P
Balik raya nanti sambung entry ni :)



Video Nikah + Bersanding Irine & Amirul



Assalamualaikum.
Just want to share our video solemnization and reception :) 
Before ni Irine dah share video akad nikah dekat facebook. Time tu tak dapat nak share lagi dekat blog, sebab tak upload dalam youtube. Sekarang dah complete video masa nikah dan video masa bersanding.

Ingat lagi kan entry Irine yang Part 1 : Solemnization  masa awal-awal aritu? Bagi sesiapa yang drop comment tanya macam mana suasana adat "Lafaz Sakinah" tu, boleh lah tengok adat tu dalam video ni. Irine nak menceritakan suasana tu dengan lebih details pon tak berapa tau sangat, dalam video nikah ni akan yang cerita dan menggambarkan suasana sebak time tu. Dalam video nikah ni dapatlah jugak korang feel2 sebak + sedih sikit :') Untuk video bersanding, bolehlah tau serba sedikit macam mana cara irine dan suami start kenal (sikit je, x banyak..hihi)..

Thanks to our videographer Lhmediatv ! :) Dalam masa sebulan video dah siap. cepattt dan pantassss..! They are highly recommended! 





Video Nikah 29 June 2012

.
.
.
.
.
.
Video Bersanding 30 June 2012 
Complete sudah cerita dan kisah Irine :)
the end~
-

My Wedding Reception @ Melaka


Assalamualaikum and Hye.

Cerita sebulan lepas, diimbas kembali memori indah ni. Majlis bersanding yang diadakan pada hari Sabtu 30 June 2012 berjalan seperti yang dijadualkan. Memang Irine dan suami merancang untuk buat dua hari kenduri iaitu kenduri malam nikah dan kenduri bersanding. Asing-asingkan kenduri sebab taknak nampak terlalu rushing pada hari majlis. Nak semuanya berjalan dengan relax dan cool. Kalau boleh, memang daripada dulu nak elakkan buat dua kenduri (nikah & sanding) secara serentak dalam waktu sehari. Takut pengantin (diri sendiri.hihi) orang boleh perasan letih dan lesu. Mula-mula ayah rancang nak buat sekaligus dalam waktu sehari, tapi diri sendiri tetap berdegil nak buat dua hari jugak. Last-last ayah beralah jugak (walaupun Irine sempat merajuk kejap dgn ayah)

 

The rings

Dalam kad kawen, atucara majlis bermula dengan majlis khatam Al-Quran pada pukul 9.30 pagi hingga 10.30 pagi. Dan kenduri makan dijadualkan bermula pukul 11 pagi sehingga pukul 5 petang. Selesai je khatam Quran, terusss Irine naik bilik ready untuk make up. Sambil-sambil tunggu my MUA sampai, Irine pergi mandi siap-siap, kasi wangi-wangi, nak bagi badan freshh! Dannnnn perkara yang Irine buat lepas dah setel mandi semua, Irine bilaskan muka dengan air ice. Nak tuapkan muka dengan ice cube pon boleh.Caranya mudah je, just balut ice cube tu dalam kain dan tuap dekat muka. Haaaa.. tips berguna ni speselll untuk bakal pengantin ni untuk kasi muka kita fresh dan naik seri masa make up nanti :) 


Suasana malam nikah. I like glow-in-the-dark canopies! :)


Chiavary chair. Love it .



Guest table, Main table & pelamin decorations



Simple pelamin setup. Untuk pengetahuan ibu-ibu sekalian, pelamin ni dibuat di garaj kereta je berhadapan rumah Irine. Semestinya plan asal nk buat pelamin dalam rumah, tapi memandangkan imaginasi dalam kepala Irine melampaui size biasa maka tempat dah bertukar di luar.hehe. dan sebenarnya pelamin pun nak buat bawah canopy, tapi bila Kak Raihan dan hubby datang untuk ukur kawasan, we decide to change the set under the garaj, so dah jimat satu canopy dan ruang. Lagi2 ruang garaj ni memang sesuai dan agak besar, sebab tu sebelah pelamin irine buat tempat Deejay ( En. Tunggal).



All tents, pelamin and fresh flower decorations by Khareyan Events (Kak Raihan & Hubby)


Pada hari kejadian, iaitu majlis reception, tak tahu kenapa perasaan nervous still terasa lagi. Mungkin nervous nak jumpa kawan-kawan dan tetamu yang dijemput kot? Segan :'D hehe.  Bila my MUA sampai je, teruss dia make up kan. Untuk kedua-dua majlis, Irine memang request make up yang nampak sweet, pinky2 sikit and look innocent :P ahax. Time make up tu rasa macam tak senang duduk, tak sabar nak sarung baju dan pakai tudung terusss! Sessi make up ambil masa 1 jam setengah untuk siap dan dengan pantas terus gapai tangan ni bukak zip sarung baju reception :) 

Rasanya dah ada yang dah tengok baju reception haritu. Sebelum Irine update dekat blog ni, dah ada blog-blog lain yang dah updatedkan dulu, nampak sgt i buat cerita basi di sini..huhu :p Nak dijadikan cerita, sebenarnya sebelum kawen, Irine still tak tau nak pilih baju colour apa untuk dipakai time majlis walaupun masa dah sangat2 suntuk. Yang terfikir dalam kepala, semestinya nak colour DUSTY PINK! (macam colour baju tunang Irine :p). Tapi, bila cakap dengan suami time tu, dia teruss pandang tempat lain sambil cakap
"boring lah asyik-asyik colour tu (duck face)". **Kecewa di situ. huhu. Colour apa lagi yang sesuai dengan Irine selain pastel colour macam tu. Then, suami terus cakap dan bagi idea apa kata kita buat baju colour "baby blue"? idea tu timbul selepas dia belek2 majalah Pengantin dalam kereta. Bukan blue yang betul-betul biru tu tau. Tapi dia ada baby-baby sikit (faham-faham la sendiri bila baca ni.haha). It looks more to pastel colour. Lagipun theme wedding kitorang pun more to pastel colour, baby blue + baby pink, so nk bagi ada keserasian skit dengan color baju. Combination colour yang jarang orang pilih kan (rasanya la :p)

Tepat pukul 1 tengahari, Irine dah siap-siap dan ready nak turun bawah untuk sambut rombongan pengantin lelaki dan berarak. Bila rombongan lelaki dah sampai, hati rasa tak sabar pulak nak pergi salam tangan suami.huhu Sebab tu la  dalam gambar bawah ni nampak mcm i jalan sorang2 je pegi sambut.. :p yang ada adalah pengapit dan flower girl, termasuklah abg sulung Irine menyelit kat kiri gambar tu..heheheh 


Baby blue + baby Pink (bila tambah "baby" perasaan jadi lembut2 skit mcm baby :D)

Tq so much to our designer Rico Rinaldi. Walaupun awal2 hanya plan untuk buat baju nikah, lastly terus decide untuk buat baju sanding sekali bila tengok sketch baju dari atas kertas Rico yang dibuat utk Irine. Masa tu ada 3 jenis design yang Rico sketch untuk kitorang n lastly Irine combine 2 design jadi satu, dan terhasillah baju ni.. Konsep baju Irine ni sebenarnya Irine nak buat macam dress pengantin style ala-ala Indonesia (ni lah akibatnya selalu sangat tengok sinetron indon..huhu). Yelah, kalau tengok orang-orang sana punya dress kawen, MasyaAllah cantikkk sangatttt.. Tu yang teruss cakap dengan Rico yang Irine nak dress macam ni.

 Personally Irine dan suami sgt berpuas hati dengan design dan layanan dari Rico Rinaldi. Thanks Rico sebab berjaya kabulkan impian Irine ! Rico sangat baik, humble and senang nak berurusan dengan dia walaupun pada awal-awal perjumpaan kami , Rico saaangaat shy-shy cat. lalala~ hihi. Jadi, marilah kita beramai-ramai buat baju  kawen dengan dia! hikhik **Rico, Irine nak ice cream baskin robbin satu scoop! :P


Masa ni dah ready semuanya. Pakcik dan makcik sedara Irine yang banyak tolong kenduri ni :) Thanx Busu, Moksu dan sedara-sedara yang lain.

Pengantin besar dengan pengantin kecik comel :)
  

From back.
Sementara menunggu rombongan lelaki parking kereta. Nampak tak budak perempuan kecik yang macam pandang slack tepi tu? hehehe. My flower girl, pinjam anak buah sekejap tolong iringi Irine. Tolong pegang ekor kain sekali :P



Rombongan lelaki.
Nampak macam pengantin lelaki yang excited nak pegang payung sendiri.haha :P 



Time tengah berarak, terus terfikir macam tak sangka tengah berarak dalam rombongan pengantin, betul ke ni? tengah kawin ke ni? apa mimik muka yang harus aku buat? mcm2 persoalan yg timbul..haha bila tgk ramai orang dekat tepi-tepi, dengan bunyik kompang lagi, rasa macam dalam tv pon ada jugak. Yela kan 1st time kawin... :p

Pic credit to Clicks The Moment

Nampak macam pengantin perempuan lebih tak segan berbanding pengantin lelaki.hoho



Menuju ke pelamin .
Terima kasih flower boy and flower girl Mashu =) Comel and ensem! 


Shot atas pelamin dari tetamu2 yang hadir :)



Bila dah duduk atas pelamin, awal2 mesti blur skit ape nak buat, dan yang paling selamat adalah senyummmm je tak perlu kata apa-apa


Mengaminkan doa..



Otw nak turun ke meja makan beradab. 
Masa ni, Dj kami pasangkan lagu romantik bagi menaikkan lagi suasana time tu (katanya lah kan).huhu. Dj pasangkan lagu Dealova by Once :)



My pengapit, Sara. Boleh nampak dalam gambar ni dia gigih jalankan tugas sebagai pengapit sejati..hehe

Masa ni ialah dekat meja beradap. Ya Allah, kalau nak tau, Irine dan suami tak dapat nak menikmati makanan-makanan pengantin tu sangat. huhuhu. Nak tau kenapa? Sebab masa tu kawan-kawan yang datang semua tertumpu dan serbu kami dekat meja makan. hehe. Sorang-sorang datang untuk salam and bergambar.  Tapi yang peliknya, takde pulak rasa penat nak salam-salam diorang :P hehe. Mungkin sebab happy ramai tetamu yang Irine jemput majoritinya sudi datang =)  Tq sangat-sangat :')



Orang nak suap dia senyum2 kambing pulak.. :P


Wedding cake & cupcakes sponsored by abg Irine, Benjal & Kak Nurul
Timacih :)



  

Suapkan kek untuk mak dan ayah :')

Time ni suasana agak emotional dan sedih lagi2 bila lagu dari Allahyarham Sudirman didendangkan. Sebanyak mana pun suapan anak untuk ibu dan ayah takkan terbalas jasa mereka membesarkan kita.. :'(



Ayah nangis lagi masa ni..wuwu

Pelukan erat anak, ibu dan ayah. I love both of you



Pencarian kilauan emas
Sesi tunjuk bakat bila semua orang dah balik. :P
Lagu Dua Insan :)

...................................


Dan seterusnya, selesai je majlis dan orang ramai pon dah mula berkurangan, Irine, suami dan geng-geng videographer LhMedia dan Photographer terus pegi carik location untuk outdoor session. Masa tu lebih kurang dalam pukul  5.30 petang macam tu. Wooawwhhh..kalau nak tau, cuaca sangatttlahhh sejuk dan best. tak terikk pun. Alhamdulillah sangat.  Jalan punya jalan, ronda punya ronda, carik punya carik, akhirnya kitorang decide pilih tempat outdoor dekat pantai yang berdekatan dengan rumah Irine je =)
Pantai Pengkalan Balak. Outdoor ni tak lama pun shoot, sekejap je sebab masing-masing dah penat. Setakat ni, gambar ni je yang Irine baru dapat drpd photographer abg Subhi Karim :)


Full dress picture with baby Blue & baby Pink color.
Design by Rico Rinaldi



Cuba pusingkan diri 360 darjah untuk kembangkan dress. *pening* hehe


Ngeeeeee :"D 


:) 


Time ni muka masing2 dah nampak kelat dah..
Maybe sbb kene air masin kot..hehe


Last but not least, shoot terakhir dekat kapal atau bahasa sintifiknya sampan. Ikutkan hati, nak je hanyutkan sampan ni dalam air, shoot dalam air nampak lagi extreme sikit ;p Tapi apakan daya, sampan tu bukanlah ringan untuk ditolak ke laut. Duduk tepi sampan pun jadilah :)


Btw, segala entry yang Irine selitkan tentang wedding Irine, tiada niat atau pon lain-lain maksud. Just untuk berkongsi pengalaman dan untuk bakal-bakal pengantin di luar sana mana tau boleh mendapatkan sedikit input2 berguna dalam entry Irine :) Itu jeee, takde kena mengena untuk menyinggung mana2 pihak samada yang hidup atau yang dan meninggal dunia.


Tidak kira siapa latar belakang kita, apa taraf kita, di mana kita berada, berapa usia kita dan apa tujuan kita, sebaik2nya yang penting adalah keyakinan atas niat baik kita dalam melakukan sesuatu. Tidak kira muda atau tua, soal ajal, maut dan jodoh adalah ketentuan dari Allah swt sejak azali lagi. Sebaiknya kita berdoa untuk kebaikan dari mempertikaikan ketetapan yang telah tertulis. Lebih baik kita cuba memberi contoh teladan yang baik untuk sahabat dan rakan2, dan jika kita terlalu asyik mempersoalkan kebaikan bila pula kita nak membetulkan kemungkaran.. Perkara yang baik tetap perkara baik cuma mereka yang melihat dan menilainya perlu lebih bijak dalam memahami perkara tersebut supaya dapat memberi kebaikan pada dirinya, bukan kejahilan. Lengkapkan iman kita kerana Allah swt, bukan kerana nafsu semata-mata. Perkahwinan itu indah, jangan jadikan ia sebaliknya.. Memang tugas menjadi isteri sangat berat tapi ingatlah berat lagi pahala yang akan dikurniakan oleh Allah nanti..  insyaAllah ujian yang datang dapat dihadapi dengan sabar, tenang dan penuh keinsafan.




Rasulullah s.a.w bersabda. " Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi).




Salam Ramadhan dari Irine dan Suami tercinta... :)






Our Reception 30 June 2.0.1.2


Assalamualaikum....



Teaser..
Tungguuu.... :)




 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in