Part 2 : Khatam Al-Quran


Assalamualaikum wbt.

Sambungan dari entry Part 1 akad nikah Irine dan en. suami, kali ni adalah khatam Al-Quran. Sebelum tu Irine nk ucap terima kasih bagi yang dah baca entry part 1 dan sangat terharu bila baca komen2 korang semua dalam entry tu, rasa sebak balik pon ade..wuwu Owh yer, lupa nak selitkan cerita tentang suasana malam nikah aritu. Malam nikah aritu Alhamdulillah apa yang dirancang berjalan dengan lancar dan baik-baik sahaja. Tetamu pulak? Tetamu yang datang lebih ramai daripada yang dijangka. Kami sekeluarga bajet untuk malam nikah dihadiri oleh 100 orang je. 100 orang termasuk keluarga pihak lelaki + pihak perempuan + kawan-kawan terdekat Irine. Tapi ayah cakap, tetamu yang datang lebih daripada 150 orang. huhu..Nasib laaa siapa yang makan lambat tu. (irine ngn suami la tu) hewhew.

Selesai je majlis akad nikah malam tu, en. suami tak stay dengan Irine lagi. Dia balik ke homestay dia dulu dan jumpa hari esok tu. Malam tu feeling dah jadi lain sikit, dah jadi isteri, automatik rindu dekat suami sebab berjauhan lagi walaupun homestay dia daripada rumah Irine tak sampai berapa jengkal je..hehe

Mengikut jadual atucara yang tertulis dalam kad kawen, pukul 9.30 pagi - 10.30 pagi ialah Majlis Khatam Quran. Memang daripada zaman akak Irine sendiri kawen, majlis ni kitorang adakan pada waktu pagi sebelum majlis bersanding. Awal-awal pagi dah bangun. Nak dijadikan cerita, sebenarnya Irine just sediakan  Jubah Dress colour Grey yang Irine jual sendiri di blogshop Irine untuk dipakai sepanjang majlis Khatam Quran tu :) hehe. Jimaatttt and sesuaiii untuk majlis macam ni.

Lepas siap je, mak terus panggil suruh turun bawah. Katanya, makcik-makcik berzanji untuk khatam Quran dah sampai. Mula-mula ingat macam tak berapa ramailah, yelahhh..sebab 1st time kan. Tak terfikir macam satu kumpulan pakai baju sama datang rumah nak pimpin kita sorang. Segan semua ada sebenarnya time tu. Tapi, layankan je lahhh , niat sebenar nak baca Quran pagi tu :) Lagipun semua makcik-makcik yang datang tu Irine pernah kenal dan jumpa, sebab diorang semua jiran-jiran taman sebelah rumah.


Owh ye, majlis khatam Quran ni dihadiri oleh kumpulan berzanji. Mula-mula diorang mulakan dengan berzanji and ketua makcik2 tu suruh Irine ikut je apa yang diorang baca. Lepas dah setel berzanji, Irine mulakan baca Quran dengan Surah Ad-Duha. Irine baca sorang-sorang and ayat terakhir disambut ramai-ramai oleh diorang :)


Irine dikelilingi oleh kumpulan berzanji. 
Tapi nampak macam Irine yang jadi ketua pulak duduk tengah-tengah.hihi.



Alhamdulillah, ustazah yang mengetuai kumpulan berzanji tu cakap Irine takde apa-apa masalah dalam bacaan. Sampaikan majlis khatam Quran ni selesai terlalu cepat, kurang daripada sejam waktu yang dijangkakan. hehe.



Focussss..



Selesai je majlis, Irine cepat-cepat ambil breakfast. Risau kalau sepanjang majlis bersanding letih dan takde tenaga. So, paksa diri makan lebih sikit pagi tu untuk bekalkan tenaga sikit untuk salam ramai orang :P






Bersambung..... :P

68 comments:

Ardini Humaira said...

dni pun amik breakfast gak.. risau masa akad nikah nanti perut bunyi kriukkk kriukk hehe

AsOne Cleo said...

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

LaLa mhdnor said...

nape x berwarna gambar tu, hehe
will wait for the next part :))

sea_lavender said...

Alhamdulillah.. khatam Al-Quran ;)
selalu sebelah selatan ye.. kte suka.. pe2 irine smoga berbahagia bersama suami tersayang :) moga mnjadi isteri yg solehah.. Salam Ramadhan yg bakal mnjelang... hee tahun ni berpuasa dan beraya bersama suami tercinta la heee... ^_^

cik Deela said...

WOW..bestnya..siap buat mjls khatam lg :)

Lovely Peeda said...

ala..tak puas....excited nk tau part 3.hehhee....

Maya Mahbubah said...

As salam...Bju kak Irine sgt cntik dn comel...Hehe

kynn asyikin said...

congrate dear.

miss nia said...

bestnye irine... :).. teringin plak nak rase jadi isteri org.. entah bile lah.. huhuhu

Eeqa said...

cantik.:)

aDaNi isMaiL said...

best bace,kak irine cpt2 update tau.kalau ade mase tgk la blog kite..
http://kelipkelipsiang.blogspot.com

AmirahHafizi said...

alhamdulillah..semua berjalan lancar...irine baca surah ape lg masa khatam??

haryati mahmod said...

Salam irene..tahniah ye.insyaAllah nak buat majlis ni :)

Jannah Latif said...

sambung?? part 3 pliz.. hehe

Crafty Nieya said...

hehehe..bestnyee..khatam ramai2 :)

http://craftynieya.blogspot.com

Hanis Syazana said...

menarikk.. tak sabar nak tunggu entry seterusnya.. !

Miss Sue said...

alhamdulillah... ni laa contoh remaja sekarang :) .. bukan hanya tahu kawin je, baca al quran mesti kena lancar dulu.. tabik ngan irine :DD ..

ilot said...

alhamdulillah dek.. semua yg adek rancang menjadi kenyataan. Memang seeloknya majlis perkahwinan kena ada wat majlis khatam. Lgpun org kata ambik berkatnya di pagi hari..hehehe

Nisa Kay said...

"bersambung..."


BERSAMBUNG??!!! hahahah nak baca lagiiiii! mana tahu boleh jd rujukan untuk nisa pulak. ohmaiii! hahahaha

:p

ADEEYA said...

:)

Sya Hyo-Sonn said...

kenapa saya rasa nak geget kak irine ? uwaaaaaa .. awatnya bersambung kak oii .. tak abih lagi nak melayan perasaan ni -_-"

Rara Nasiha said...

alolorrr, bersambung pulak dah. hihi. cepat2 sikit tau, tak sabar :)

adasyuhada said...

Aarrghhh tidak ! Bersambung plak . Besttt .

bai baizura said...

alhamdulillah:)

fifie said...

Alhamdulilah Irene, dah ada pelengkap hidup dah. :D

MIA H said...

alhamdulillah . :)

evalovevo said...

penah rasa pengalaman khatam al-quran masa wedding amy sis..nebes!hehe

DESY ANJAR SARI said...

alhamdulillah kak irine sudah jadi isteri owg kan..kak irine kalu ada masa sambung part 3...saya xprnhjemu bace blog kak irine...very nice...:)

Misz Mieza said...

Alhamdulillah.. Aura isteri dah nampak dah di wajah Irine.. Waiting for next entry.. Wink! ^_~

DESY ANJAR SARI said...

alhmdulillh akhirnya kak irine dh jdi isteri owg kan..kak irine, kalu ada masa sambung la part 3..best la..hehehe..saya xpnh jemu baca laman blog kak irine nie...very nice...:)

.:MrS cHerRy:. said...

alaa..irene..update lagi plisss..sket sgt nih..xpuas bce.~

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

alhamdulillah...segalanya dipermudahkan

=)

zainatul abu bakar said...

ok pasni sambung lagi ek irine..suke bace, hehe

Amoychanteks said...

suke :)
part 3 please?

Hartina Arssid said...

Syukur alhamdulillah dan semoga cekal dan sabar mengharungi kehidupan suami isteri.


Cheers,
www.mylittlewing12.com

Miss AniSya.. said...

Alhamdulillah kak Irine.. Sedap je mata tengok akak cantik plus ayu baca Al-Quran.. Cepat-cepat sambung part 3 pulak ek..Tak sabar ni.. Neway,congrats.. ! :)

hazanis said...

Irine...cepat sambung.....:)

Boni Kacak said...

wah.. bestnya... alhamdulillah semuanya berjalan lancar

Atiqah Wadiah said...

x sabar utk next entry :)

♥♥szumika sakni♥♥ said...

best tengok irene..ni la contoh isteri yg baik..bkn sja cantik, malah pndai dri segi agama..tak salah encik suami pilih isteri kn subahannallah....sy ske hehhe

mrs kayrul said...

alhamdulillah selamat sudah...bakal pengantin kena isi perut awal2 kang masa kenduri tak sempat plak nak makan...ada plak yg pengantin pengsan kang

fae jamal said...

Alhamdulillah..majlis berjalan lancar..can't wait for the next entry! heee!:D

Riena Haiqal said...

x sabar nak tunggu next entry..
alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.. (^_^)

Sally said...

hi Irine Nadia Marcello, kak ina dah follow silalah follow balik...terima kasih. dairisally.blogspot.com

khairul akmal bin azman said...

doakan kowang bahagia ke anak cucu..

❤~Emma Abduh~❤ said...

comel je bila tgk pic kat side irene 2,,mula dr kapel2 bdiri jau2,,tunang da dkat ckit,,,pas kawin terus berkepit.. :p

Solehah Shamsuddin said...

cepat2 buat sambungan untuk part 3 pulak ye :)

Riasya I-syah said...

hehehe first time dgr 0rg buat majlis khatam al-Quran dlm majlis prkahwinan... sy lh bru dgr... :)

★ Nurul Nadhirah Norsalim ★ said...

Alhamdulillah akak! tggu ssmbungannya! ;)

Fndy said...

wahh nice lah

intan yusnita said...

next entry please :) best nyaaaa.

FatihahRadzi said...

alhamdulillah . barakallah .. macam lama je nak tunggu sambungan .. :p

Izzati Syazwani said...

Alhamdulillah.. Irine cantik sangat masa Majlis Khatam Al-Quran tu.. Semoga diberkati.. Amin. :)

miez areyou said...

Cpt2 update..tak sabar nk baca cite irene

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Patut pun adikku ni bertenaga :D

AZLITA AZIZ said...

Alhamdulillah..

Assalamualaikum Irine

Selamat berpuasa dan salam Ramadhan dari kak ita buat irine dan keluarga.
Semoga kedatangan Ramadhan pada tahun ini memberikan keberkatan, di berikan kesihatan yang baik agar dapat menjalani nya dengan penuh rasa keinsafan dan kesyukuran..

Selamat menjalani ibadah puasa

Shazwani Ramly said...

semua tak sabar kak irine (: cepat cepat.

a.N.I.s said...

kenapa bersambung?? saje je kasi suspen kan. hehe.

tahniah.tahniah.tahniah. semoga bahagia sampai ke syurga. insyaAllah.

lavenderlover said...

wow..alhamdulillah semua bacaan okay..tahniah.. =) im so happy for u my blogger friend =)

akuskalo said...

=) kena byk tenaga kalau nak salam orang kn? nk senyum2 lagi, kalau sekejap je xpe, ni byk org naik lenguh muka.

btw irene, xnak tukar header jd header irene ngn encik suami? sy cdgkn je.. =)

'aliatulhuda said...

salam irine..tahniah ye..btw, irine jual lg x the dress tu?leh ke nak wat permintaan anta g oversea kat australia?harap irine dpt respon asap..through email lah easier i think.. alia1991@yahoo.com

Secrets of A Teenage Girl said...

salam irene... tak sabar nak tunggu part 3.. hehe..

selamat berpuasa ya ;)

onie said...

irine nampak comei tak mekap,kalau mekap lagi comei :D

nexttttttttttttttttt ,hehe

Cik Fizza Lovalova said...

Alhamdulillah. Mmg dah jadi kebiasaan di selatan buat mjlis khatam quran kan.. :-)
Insyaallah Fiza pon mcm ni jgk nnti :-)

the tempo of life said...

bestnya berzanji :)

ateynaleeya said...

tahniah! alhamdulillah.. :)

bonda hazim said...

sweet sangat...

MissApple said...

Aww. So sweet...

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in