http://irinenadia.blogspot.com/

Food + Family/Friends = FUN!


Assalamualaikum.
Hye you all :) Kali ni nak bawak anda semua ke dunia makanan lagi sekali. ahax! Sebelum tuh, nak lah jugak buat survey, siapa yang memang suka makan dan merasakan diri dia memang kaki makan? Yelahh, macam aku sendiri, aku memang suka makan dan makan, tapi you all suka tak kalau kita makan dan ditawarkan dengan pelbagai diskaun sehingga 80% ? WoOOooo!! 80% ok! lagi 20% dah dapat free.hehe. 


(boleh click link di atas untuk  visit this website)

MakanDeals.my dilancarkan dengan tujuan untuk memberi peluang kepada anda untuk mencuba sesuatu makanan baru di restoran/kafe pada harga diskaun sehingga 80%. MakanDeals.my juga menawarkan pelbagai tawaran istimewa untuk dinikmati oleh anda bersama keluarga mahupon rakan2 tersayang.

Menggunakan konsep daily deal dan group buying, pihak MakanDeals.my bekerjasama dengan pemilik restoran/peniaga makanan untuk menawarkan diskaun sehingga 80% khas kepada anda untuk mencuba makanan-makanan di restoran mereka.

WHO LOVES MACARONS ?
Kalau tanya Irine, Irine awal2 akan angkat tangan dulu! hehe. Sebab Irine sendiri suka makan macarons. Irine sure ramai yang dah rasa macarons kan? Yang belum pernah cuba lagi makan maracon ni, MakanDeals.my ada menawarkan diskaun untuk macaron ni ! 



Deal #1: 10 Biji Macaron Pada Harga RM10 Sahaja!
Harga asal: RM20
Harga selepas diskaun: RM10 (50% diskaun!)


Gulpppp! Fresh from oven!


Dengan 4 perisa yang berbeza, korang semua boleh campur-campurkan any flavour dalam order korang :) Menarik kannnn? Belum makan lagi, dah kecut liurr ngk macaron yang cantik-cantik and colourful ni !


10 pieces of Macarons in a box with mix flavours of :-
Chocolate, strawberry, blueberry, cream cheese.



Red Velvet Cupcakes
Cupcakes! :P My favourite, dalam blog Irine yang before ni pon, Irine banyak cerita about cupcakes kan? Now,ada promotion !




Deal #2: 4 Biji Red Velvet Cupcakes Pada Harga RM8 Sahaja!
Harga asal: RM16
Harga selepas diskaun: RM8 (50% diskaun!)




Untuk memudahkan lagi, you all boleh "LIKE" fan page MakanDeals.my and follow mereka di twitter !

Facebookhttps://www.facebook.com/MakanDealsMY



Family is everything


 Assalamualaikum :)
Selamat Tengahari Guys! 1st time aku update blog lelaju dan publish dalam waktu tengahari. hehehe.Selalunye, publish entry malam-malam je. Now, sebabkan mood rindu family datang tetibe. ahaxx! Owh, aku rasa kan, dalam banyak-banyak blogger, aku kot yang paling lambat nak update entry about raya dengan family aritu. hihihi. Takpe, biar lambat, same jugak kan. Well, macam biasa, tahun ni 1st day raya, we all satu family tak raya dekat kampung. Melaka tempat kitorang membesar, kitorang semua dilahirkan oleh sepasang husband and wife yang romantic! erkk..hikhik.

 Kali ni jugak, 1st time kitorang satu family beraya sama-sama. Sebelum ni, raya sama-sama jugak, tapi tahun ni lagi best, sebabnya abang sulung aku dpt cuti, akak aku and hubby dia serta anak2 buah tahun ni beraya dekat melaka, kira full house la jadinya raya aritu. huhu. Tahun ni untuk pengetahuan korang, tema raya family kitorang ialah tema suka hati. haha. Elok-elok tema tahun ni colour dusty pink atau pon senang cite tema kaler ala-ala "pink belacan", tapi dah dipesongkan dengan kedua2 abang aku tu beli baju kaler hijau lumut. Eeeee! geram aku! huhu. Aku geram bukan sbb ape, sebabnya aku nak geng dengan diorang skali pakai baju kaler tu..:P 

Jom layannzzz!


Our Family :)
Tahun ni diserikan lagi dengan penambahan ahli keluarga kitorang . Tau tak sape.huehueheue.
Korang pandai-pandai la carik baby kecik yang sedang syok tido macam shin chan tu. hehe. Yeahh, tuh anak buah baru aku yang baru =) Raja Danish.

Dalam gambar ni, ada abg sulung aku, Benjal, Akk aku Cpm Honey, Benjoy, Benloy, and aku yang paling last, serta abg ipar and anak2 buah tercomel.
 
 Walaupon tema raya tahun ni tema suka hati, tapi aku rasa cam colourful pulak! haha. Best2!
Itu diaaa anak buah aku ketiga-ketiga orang. Budak kecik yang bertudung syiria duduk paling depan skali tu, anak buah kedua aku, tahun ni dia jadi alim sikit.heheheh. Dah pandai and bijak nak bertudung. I love u lahh sayang. Jaga aurat ok since drpd kecik lagi, dah besar nnt boleh join rancangan " Ustazah Pilihan"!  :P


Hulubalang Melaka :P
Ayah and abang-abang aku :)


 Yang tengah-tengah tu mama aku tau. Bukan akak aku :) ahax!
Sebok je yang manusia hijau kat belakang tu nak interpremmm jugak. hehe


 My sporting brother, Benjoy :)
Yup, dia abang aku yang paling sporting skali dalam dunia. huhu. Dia jugak yang paling rapat dengan aku since drpd kecik. Dan dia jugak dikatakan adalah kembar aku! Kenapa! Sebab ada orang cakap, muka dia macam muka aku bila pakai tudung! Cissss!


 Dak Kak and Benjoy  :):)


Ada iras-iras tak kitorang? heheh. 


 Ini dia anak buah aku yang baru start berjinak-jinak pakai tudung. Dia ni kecik lagi, baru 4 tahun tau, tapi gaya dia melaram dah mengalahkan Mashu dia. Jelessss i ! heheh. Damia ni dia adik paling sabar dan  tabah bila kena buli dengan abg dia tu.Dia tahannn je, kental betol ! haha.


Ayah and Benjoy ! Kalau nak tau kan, ayah aku dulu time muda-muda muka dia sejibik macam muka abang aku Si Benjoy ni. kurussss dan tirusss je bentuk muka time muda2 dlu. haha. Skang, dah mengembang sikit ayah aku ni. hehe. Dan aku jamin 100%, abang aku bila dah kawen, dia akan mengikut jejak langkah mengembang macam ayah aku. kuikuikui!
 

 Satu hari raya, aku dah salin 2 baju kurung. Punyelah tamak sebab aku nak habiskan raya aku cepat. haha.


Family aku dengan family Busu and Moksu :)


Haaa..tuh je lahhh kan. Malas nak cite panjang-panjang and lebih-lebih.

Apa-apa pon, moral of the story, 
sayangilah family korang :) Sebab tanpa diorang, korang takkan kemana-kemana dan korang jugak bukan sape-sape.. Jangan jadi anak durhaka. huhu.Hanya family kita je yang akan berada dekat sisi kita even kita berada dalam keadaan susah macam mana skalipon. Trust me guys! 

Ok daaa~

Bui..bui..

Bagi anda yang tidak pernah mencuba ke Seoul Garden,anda perlu datang ke sini.


Assalamualaikum.
Selamat hari raya lagi sekali. hehe. Masih ada yang berada dalam mood raya ke? Aku rasa, tak semua yang berada dalam mood tu sekarang, mungkin dah ada yang berada dan bertukar menjadi mood nak exam. Howwwyeayyhh! HAHA. Haihhh...kenapa laaa kan, bila kasi cuti lama-lama, naik je cuti terussss dihadapkan dengan exam. Pelik aku. Tak baik tau spoilkan mood orang yang tengah happy @__@
Apa-apa pun, aku ucapkan selamat kembali ke sekolah bagi hadik-hadik hakak semua, selamat kembali ke Uni expecially geng-geng UiTM aku yang tersayang (hehe), serta tak lupa kepada yang sudah bekerja, jangan nak gatai-gatai ponteng tak masuk kerja ye.

Owh entry kali ni sangat lah simple dan takde ape sangat. Just nak share serba sedikit apa yang aku tahu tentang one of my favourite tempat makan ( yeahhh..since i menjadi pencinta makanan ni,  i memang kecoh sikit.ahax).  Kali ni, aku nak cerita pasai Seoul Garden. Aaah, aku tau aku antara salah seorang yang agak ketinggalan kalau cerita bab-bab Seoul Garden ni.Tapi, ada aku kesah?ekekeke.  Dan aku pasti, ada jugak yang tak pernah masuk dan try untuk merasa keenakan, kesedapan, kesyiokan di Seoul Garden ni. Mungkin ada yang pernah lalu-lalang je depan Seoul Garden ni tapi tak berani nak mencuba dan membuat anggapan sendiri " macam tak sedappp jee". (pandai bukan aku baca isi hati korang?ahax!)




Dolu-dolu, masa aku 1st time makan dekat sini pon, aku boleh dikategorikan as "minah jakun" jugak lah. Aku masuk-masuk je, macam biasa kena bayar dulu, dan aku suggestkan bagi student, bawak lah student card korang sebab banyak juga beza student price dengan normal price. Yang dah kerja tu, kalau nak murah jugak, korang bawak lah student card korang yang dah lama tu. HEHE. Boleh je aku rasa korang mengaku student, sebabnya diorang dekat cashier tu bukannya check dan pandang tilik betol-betol student card korang. Diorang pon banyak kerja lagi nak buat. haha. But, make sure tau korang kena tengok betol-betol sebelum nak bayar tu. Jangan main pakai bayar dan hulur duit je.


Haaa..tengok ni ! Aku kasi pamphlet besar-besar untuk korang =)
Sila teliti dengan baik-baik ok.

Tapi kan, masa puasa hari tu, harga dia mahal sikit. Yelaa, pergi time nak berbuka puasa dan waktu weekend pulak tu. Mana taknye ye dak? Untuk satu kepala dia charge RM 40. Yang aku suka dekat sini, once korang dah bayar, korang boleh makan SEBERAPA BANYAK YANG MUNGKIN ! Tak payah nak cover-cover konon-konon nak diet lah ape lah bila masuk sini. Tips yang sangat bagus boleh aku bagi dekat korang semua, better korang kosongkan perut sebelum nak makan sini, kalau boleh datang time betol-betol waktu kemuncak kebuluran. Dan satu tips yang sangat berguna boleh aku kasi, ELAKKAN MINUM AIR semasa tengah makan dekat Seoul Garden ni. Nanti korang cepat kenyang dan kembung sebelum makanan-makanan tu semua habis.  Itu semua tips yang korang perlu praktikkan, trust me! haha.


Memang heaven gilosss ok bila makan dekat sini. Style ala-ala Korean gitu. Yang bestnya, korang yang masak sendiri, kira macam layan diri lah. Berdikari laa sikit ! Kat rumah dah laa malas nak masak, dekat sini lah korang nak tunjuk bakat-bakat korang yang terpendam tu ! wakaka.  Yang tengah-tengah bowl kecik tu, boleh makan dengan "soup" yang dia sediakan.Boleh letak sayur ke, fishball ke, fishcake ke, udang ke or whuteva. Jangan kau rendam chopstick dalam tuh sudah. Boleh pilih lah nak letak soup ape. Dalam banyak-banyak soup yg ada tu, TOMYAM lah yang best, jangan pilih chicken soup. Tak sedap weyhhh ! @__@
Pilih tomyammm tauuu :) Yang dekat luar-luar tu untuk jalankan aktiviti menggoreng.ahax. Bakar lah kau selagi kau boleh bakar ayam2 dan daging2 kat situ. Jangan kau bakarkan Seoul Garden tu sudah.huhu.

Lagi satu, dekat sini, korang kena lah feeling-feeling macam orang Korean kan. Makan pon kena pakai chopstick. Macam aku, aku pura-pura je reti guna, padahal failed @_@ haha. Kalau tak pandai tu, buat-buat pandai je lah. Jangan tunjukkan kelemahan kita depan orang lain ye hadik2,hakak2,habang2 semua. Haaa..satu sifat confident yang penting perlu di situ yerr .huheuehue.


Layan diri. Amik jeee ok ! Kauuttt je itu semua makanan yang tersedia. Oppss, yang ni semua jenis yang "mentah-mentah" lagi ok. Jangan lah jakun sangat sampai korang terus makan lak. ape kejadah pulak kan. huhu. Macam-macam jenis ayam dan daging dalam pelbagai variasi perisa korang akan jumpa. Daripada sedap hingga yang tak sedap juga.haha. For me, semuaaaaa sedap dan best !

Selain tu, yang best dekat sini,  lepas makan, agak-agak perut tuh dah berasap, sejuk-sejukkanlah perut tu dengan "desert". Korang boleh buat ambil aiskrim dan buat ABC buatan tangan korang sendiri. Air yang disediakan kat sini pon semuanya free flow drink. Lepas abis, boleh refill lagi =)  Tu sebab aku cakap, dah alang-alang korang bayar mahal tu, gunakan peluang makan ni dengan sebulur-bulurnya! haha. Makan sampai habis ok, dan jangan korang tetibe jadi tamak pulak. Ambil banyak-banyak, last-last tak habis! Jangan ye! Nanti diorang "claim" balik dengan kita kalau tak habis makan.



Apa-apa pon, untuk memudahkan lagi u all yang nak try cuba test makan dekat sini after baca entry ni (hehe), boleh la ikut step-step di bawah ini yerkk =) 


Step 1 hingga ke Step 7 perlulah dipatuhi dan dipraktikkan dengan sebaik mungkin ! =)




Jadilah seperti aku yang makan licin dari ke mangkuk kecik sehinggalah ke kuali besauu tu =) ahax!



My BFF yang cantek dan sangat sporting, Irna Melissa. 
Dia nih laa orang yang 1st time ajar i makan dekat Seoul Garden ni. Sekarang ni, aku pulak balik-balik yang ajar dia. HEHE. 


Yang bawah ni pulak, waktu aku sama-sama berbuka puasa beberapa hari sebelum nak raya hari tu dengan ex-schoolmates aku.



Terdapat banyak muka-muka kebuluran terpancar di situ ye.haha.


kawan2 perempuan yang terlibat, x ramai pon yg join sekali sebab masing-masing busy.Lama jugak tak jumpa diorang-diorang ni. Muka pon dah ada yang berubah. Yang dulu kurus, sekarang dah gemuk , yang dulu pendek, sekarang dah tinggi, yang dulu muka berminyak, sekarang dah tak berminyak dahh. hekhekhekkk! Mungkin, lepas-lepas ni kalau ada reunion lagi, mesti kerusi pon dah double. Mungkin juga ada yang sampai nak tambah "baby chair". hoho.



Lelaki yang kepala gegar-gegar tu excited sedikit dalam pic ni =) 


And lastly, selepas perut dah kenyang, masa untuk menaik dan menambahkan "muscle".HAHA. kidding babe! 

Byeee! Selamat Mencuba tips yang tidak seberapa daripada
IRINE NADIA ni ok :)



Raya! Raya! Raya datang lagiii !! Selamat Datang Syawal 2011 =)


Assalamualaikum.
Rasanya, belum terlambat lagi nak wish selamat hari raya kepada semua pembaca blog ni. Rasa macam tak sah kalau tak tulis luahan hati serba sedikit di blog sendiri. Apa-apa pon, saya sendiri, Irine Nadia dengan penuh rasa rendah hatinya, menyusun sepuluh jari untuk mohon ampun kepada semua yang pernah mengenali diri saya. Semua manusia dalam dunia ni tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan. Mungkin saya tidak pernah mengenali anda tetapi anda mengenali saya dan keberangkalian juga saya pernah terguriskan hati atau menyakiti hati anda semua secara sengaja atau sebaliknya. Oleh itu, saya mohon ampun daripada hujung rambut sehingga ke hujung kaki. Kita setkan semula dosa pahala menjadi nilai 0-0 okeh? :) Jangan disimpan lama-lama di dalam hati. Kalau ada apa-apa yang kurang menyenangkan, bolehlah contact saya secara personal di email :P  hihi. Jangan risau, saya sendiri pon manusia biasa ciptaan Tuhan, kalau saya boleh meminta anda semua memaafkan kesalahan saya, kenapa pula saya tidak boleh melakukan perkara yang sama bukan? Saya secara terbukanya, maafkan kalian yang pernah melakukan kesilapan terhadap saya.
(Tak kisahlah kalau korang pernah termengumpat aku ke,buat sakit hati aku ke, ape ke..whutever ^^ )

Tahun ni seperti korang alami dan korang rasa, aku pon turut mengalami suasana hari raya yang agak suram. Aku pon tak tau kenapa, mungkin disebabkan, tahun ni aku tak dapat nak abiskan sebulan berpuasa dengan family di Melaka. Hampir sebulan jugak aku abiskan puasa di kolej. Hermm, biasalah, kehidupan di kolej, mesti rasa sebak plus plus awan-awan yang terpilu di situ ye adik-adik sekalian. Makan berbuka dan makan bersahur pon tak menentu. Kalau dekat rumah, memang dah menjadi kebiasaan bagi semua orang, bangun sahur disajikan dengan makanan sahur yang enak-enak macam kenduri kahwen je aku rasa. Kalau dekat kolej, mesti ada feeling-feeling diva taknak bangun, malas katanyaaa, lagi nikmat tidur daripada makan sahur. Itu semua syaitonnnnnnnn adik-adik oiiii ! Tapi aku buat camtu jugak. huhu.

Dan mungkin jugaa tahun ni raya aku agak suram sebab 1st time dalam hidup aku 2 angpau je yang berjaya aku dapat..................................... ( tetibe lagu sedih keluar time ni ).

Ape-ape je lahh, yang penting aku dapat raya. Syukurlah sebab dapat merasa raya tahun ni, daripada NON-ADO !  Gambar raya kali ni aku hanya letakkan beberapa keping je. Cukuplah sekadar gambar aku kucup tangan ibu bapa aku khas untuk tontonan pembaca-pembaca blog ini. Ok lahhh tewww, daripada takde.Gambar yang sikit ni lah bukti aku beraya jugak tahun ni. huhu :P  Takdelah, gambar full tak siap lagi daripada official photographer iaitu abang aku sendiri si Aizul Marcello tu =) Dia busy merayap pegi beraya rumah kawan dia. huhu.


Macam biasa, tiap-tiap tahun aku mesti sediakan "skrip" minta maaf untuk parents aku. Tapi, entah kenapa tahun ni aku cakap spontan je tahun ni. hehe. Aku rasa, gambar aku cium tangan ayah aku ni nampak macam suweeet sangat. Sesuai diletak dan ditampal besar kat atas meja study ok. Senang nak kasi aku insaffff sikit bila malas nak study dekat kolej.


Yang ni pula, gambar aku meminta maaf dengan mak aku yang tersayang. Sory lah, gambar siku je yang nampak. kuikui. Rahsiakan sikit wajah mak i ni. ahax. Owh sebelum aku lupa, hari ni, 2 September, birthday mak Irine. Tq so much yang comment2 wish kan selamat hari lahir kepada mak aku semalam ok ? =) Really appreciate it !

Apa-apa pon, aku ucapakan
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN
kepada semua pembaca-pembaca blog ni. Rumah aku sentiasa terbuka untuk korang semua beraya di rumah aku.  Duit raya je yang tak terbuka untuk korang. huehuehuehue!

Ok bui bui !





 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in