REVIEW : FILEM OMBAK RINDU


Assalamualaikum dan Salam Jumaat. 
1st of all, aku nak cakap terima kasih yang teramat sangat pada yang dah join GIVEAWAY DARIPADA IRINE NADIA yang lepas. Mini Giveaway yang berlangsung secara seminggu mendapat sambutan yang menggalakkan daripada kalangan kaki-kaki blogger semua. Dengan ini, secara rasminya GIVEAWAY tersebut ditutup.Haaa..cepat2 potong reben. hehe. Keputusannya aku akan umumkan pada hari Ahad ni :) Siapa yang bertuah? nantikan :)

Back to the topic, entry ni aku nak cerita dan buat review tentang Filem Ombak Rindu. Memang tipu lah kan, kalau orang lain pon semua dok sibuk-sibuk cerita dan kepoh-kepoh pasal ombak sana, ombak sini. Inikan pulak aku? For sure lah, aku adalah antara salah seorang yang excited jugak nak tengok filem ni :) 


Baru je tadi aku tengok Filem Ombak Rindu ni. Rasa macam ketinggalan sikit lah, sebab dapat tengok filem ni pada hari kedua. Tapi, aku rasa ramai lagi kot yang tak sempat nak tengok? hekhekhek ! Sebelum aku pergi nengok filem ni tadi, aku sibuk2 jugak usha-usha page facebook kawan2 aku yang mana dah tengok. Ada yang cakap filem ni biasa2 je dan ok2 je. Dan watak yang dibawa oleh Maya Karin x berapa best. Dan ada jugak yang mengatakan Maya Karin sesuai berlakon jadi pontianak je? haha. hampehs! Tuh ulasan dan komen daripada kawan2 aku lah. Aku pon assume macam cerita ni biasa2 je. 

Nak tau ape pulak comment daripada aku???
Ok sumpahhhh tak tipu memang BEST YANG TERAMAT SANGAT ok! Bagi kaum perempuan yang berhati sensitip memang akan menghayati lah filem ni. Yang kata x best tuh,mungkin orang tersebut x menghayati. haha. X pon, mungkin mereka terlepas scene-scene yang best sebab pergi toilet ke, or whutever. hoho.


So far, jalan cerita dalam filem ni memang bestttt giler. Dan bagi sape2 yang dah mengikuti cerita Ombak Rindu ni since novel, mesti lagi rasa best. Aku boleh bagi 20 bintang untuk filem ni. HAHA. sape suruh best sgt, kan dah terroverdose kasi bintang :'D 

Ok aku kasi sinopsis cerita ni dulu. Copy paste je pon. 

Izzah (Maya Karin), gadis yatim piatu yang kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, ayah saudaranya, Taha, mengambil tugas memelihara Izzah. Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam.
Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz (Aaron Aziz). Hariz sanggup ‘membeli’ Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.Kehadiran Mila Amylia (Lisa Surihani), anak Tan Sri Rashdan, model dan pelakon terkenal akhirnya menggugat kebahagiaan Izzah dan Hariz. Apakah mereka bermadu?

Lakonan Aaron Aziz memang menjadi sangat-sangatlah. Romantic abis. Aku kadang2 fikir gak, isteri dia x jeless ke bila tengok babak2 manja Aaron dengan pelakon lain? huhu. Mula-mula dalam cerita ni, Aaron memang x suka pon dengan Izzah (Maya Karin). Alasannya, sebab si Izzah ni perempuan kampung. Last-last,  jatuh cinta jugak. Betollah orang cakap, mula2 je benci, lama2 jadi sayang. 

Dalam filem ni jugak, aku suka dengan watak Maya Karin :) Mungkin sebab dia bertudung. Cantikkk ok dan tak nampak macam janggal pon dia bawak watak wanita bertudung. Dia pakai tudung pon cantik. Sweet je :)

Nih haaa..watak jahat dalam cerita ni. haha. Bukan watak jahat sangat pon. Alahh, normal lah, bila dapat tau orang yang kita sayang, then kita rasa macam nak "eeee..nak kuti2 jeee". So far, Lisa Surihani ni pon mmg bessttt dan memang cantik sangat2. Lagi cantik daripada Maya Karin. hehe. Tapi Maya Karin lagi cantik. Eh, pening. Dua-dualah cantik senang cite.

Jadi kesimpulannya, bagi sesiapa yang tertanya-tanya, besttt ke Filem Ombak Rindu ni. Bagi aku, memang besttt yang teramat sangat and filem  ni memang berjaya cekik air mata aku kat panggung wayang tadi.haha. Basah tudung aku. huahua. Aku x nak cerita lebih-lebih kat entry ni, nanti korang dah tak suprise nak pegi tengok. Better pegi nengok sendiri :) 


60 comments:

fitrah said...

hmm...x sempat tengok lagi..ahad ni baru boleh..huhuhu

adibah mazlan said...

ombak rindu the best :)
best best sangat

AmirahSM said...

btol...xleh tahan air mata ngalir...kat blakang dh dgr dh org sok sek sok sek..sy bace dr novel pastu g feeling lak kt wyg..basah pipi nie haaaa....terbaik cte nie ;)

NfaridaHamimi said...

sy nak pegi tgk esk ngn kengkawan....mintak2 sama mcm dlm novel die...superbb

al_hakim said...

tak boleh jadi ni!haha..

hazanis said...

teringin nak tengok...auwww..=)

LaLa said...

ramai ckp x best, yg ckap best x ramai sgt...
pening, nk g tgk ke x?

@juera said...

ai bca novel pn leh nangis2..inikn plak tgk cite ni msti lg nangis ni..huhu..nk g tgk jgk klu ade klpngan nnti..:)

umie naziera said...

novel dya lagi best akak..seyes terbaikk..kalau masuk filem maybe xbrapa sama kot!!novel lagi best!!

insheerah said...

alaa tak dapat nk pi tgok...cite laa..cite laa... huhu

Ms.Siti said...

kalau bace novel best jugak tp filem xtawlg..huhu.

d.i.y.a.n.a said...

aa..da 2ari bturut-turut pegi wyg nak tguk..tp sold out:(

roseputih zumie said...

alamak kak irine mg tringin nk g tgok sgt2.. aish.. novel pn nak rembat gak..

kaka said...

wiiii..kaka baru je tgk cerita ni tadi..memang best pun..member sebelah siap nanges2 sakan lagi..haish haish

Nur Haslinda said...

alaa ni yg tak sabar nak tgk ni! huhu asik tak dpt je sbb fully booked T_T

saeko_nakamura said...

bestnya da dapat tgk!nak tgk jugak....=(

EirA said...

ni yang makin x sabar nak tengok OR nehh..nasib da book tiket besok..huhu :)

laskar pelangi said...

macam nak g tgk wayang lah esok;D

laskar pelangi said...

macam nak g tgk wayang lah esok;D

laskar pelangi said...

macam nak g tgk wayang lah esok;D

laskar pelangi said...

macam nak g tgk wayang lah esok;D

laskar pelangi said...

macam nak g tgk wayang lah esok;D

zaty said...

napa mcm bukan kak irine yg update?haha. :p

nfaTinseira said...

x g tgk pun..nk li cd ja..hehe pawagam ipo penuh kot..hehe
tp memang best pun cite nih..suka

Mimie Michiko said...

xsabar nk tgk... hehe tp kat sini xde pawagam.. sedih

X.a.n.a said...

irine, i share review u kt ombak rindu official page tu taw...=)

Hidayah Shukor said...

belum tengok pun dah boleh agak 'ombak rindu' besttt =)

miraa said...

kak irine,citer ni mmg best sgt2.tak puas tengok skli.nak tgok berkali kali kali kali.hihi

Atiqah Wadiah said...

ok..x saba nk g tgk ^^

Eyfa Zalifa said...

still never get a chance to watch this interesting movie..Isn't that annoying?Apa2 pon,nak jugak tengok..Anda ya,Maya Karin looks beautiful and sweet wearing the tudung..She suits well..

ishiko said...

tu mcm irine dah cerita semua je.. hek3

nasha sanza said...

nak pergi tengok jugak la...

Cik Emie said...

Akak pon tingin nk tgok tp skang kt kg xde wayang :((
Arghh lmbt lg nih nk g kl plak :(

Nazura Naa said...

hehe..okey...tak sabar nk tengok esok..kompem..hehe best giler..semua pelakon feveret

NoRfArAhiN said...

da tngok gak! ;D tp siyesly novel lg best ;) lg feeling! kt movie bnyak skip part yg pnting..tp ape pon OR ttap best;)

Dian Hazwani said...

tak tengok lagi tp hope ending die best2 la.. :PP

Legasi Piston Pecah said...

apa yg buat rasa best nk tgk eh?sebab adaptasi dari novel atau pelakon yg membawa watak dari novel tu?

lakonan lisa berlainan kali ini eh?watak jahat? jahat betul atau seperti biasa dah boleh diagak lakonan dia?..

Cik Puan Echa said...

Salam ukhwah INM ;)

~ Tersangat setuju dengan INM..
Ombak Rindu memang best sangat3
kan !! =)Rasa nak repeat tengok
lagi..

~ About wife AA tak kisah ke
adegan2 ranjang semua 2..
Kak D sendiri baca skrip b4
shoot n sama2 ada kat lokasi
masa Abg Long shoot this film n
anggap tu semua 2 tak lebih dari
lakonan..

~ So, sape2 belom g tengok wajib g tengok cepat! rugi kalau tak tengok! kisah Hariz dan Izzah yang sangat menyentuh emosi ! =)

ADEEYA said...

Cerita ni memang best ! :) Tapi novel lagi bestttt. and me love the songs ! :)

dinamush said...

best nye u dapat tgk citer ni ... i masih tak dapat tgk ..cinter twilight pun x dapat tgk lagi ...:( harap harap betul la citer melayu da maju ...
bila dapat tgk entah ? :(

noni said...

irine, 1st tym tau komen kat sini sbb kita suka sgt citer ni, best2 sgt, sy kasik 30 bintang, overdose kan, haha,, tp citer ni sgt lah best, sy stuju ngan irene, mungkin bg org lain, citer ni tak best sbb dorang tak sensitip kot, hehe

Nurul Ainaa said...

Fuuh tak sanarnya nak tengok tonight!!! Wehoooo :D

ehah helmi said...

cerita nie best sgt...sama la dpt tgk hari kedua gak...

alyaclumsy said...

td nak tgk full :( uwaa, sedih. bila la dpt tgk. hoho

Myiesha said...

tak sabar dah nak tengok filem ni..:)

cik aiEn moks said...

kaq irene cute..kitew un lom cmpt g nk tnok..busy...^^

miss sabyy ;D said...

alahhh.. nk tgok.. tggu la hari isnin nie. peminat aeron , maya karin dgn lisa nie. wajib tgok..

♥ zatieebayim ♥ said...

rasanya mila(lisa surihani) tak adalah jahat sangat. yang jahat beno tu mak si hariz tu.. dia mmg jahat..

simply nana said...

Siyes memang best crite ni.romantik habis diiringi lagi lagu2 yg mendayu-dayu...

reen said...

kalau baca buku lepas tu tengk cerita, best ke?
agak2 ade tak rasa x puas hati sebab jln cerita filem x sama dgn buku?
hehe..

The Real Nurna Azrin (^_^)v said...

irine tengok kat mane ? saya pom tengok hari jumaat jugak. heehee

nur hafizah aKa eija said...

hurmmmm.....mcm #b+7et# je!

AMYCYRUS said...

Teringin nak pergi tengok tapi haritu tiket habis :( Balik dengan perasaan yang kecewa juga lah.

fathiyyahISMAIL said...

wahh bestnye. tak sabar nak tengok :D

Kisah Farah said...

Bestnye klau dpat suami/boy mcm Aaron Aziz kan?? Romantik n sweet gituh!! :)

zuhaida said...

teringin sangat nak tengok, huhu.

Taty Hasbi said...

dh tgk...nk kate bez,mcm x bpa bez..nk kate x bez, mcm bez...Tp asanya novel lg bez..hehe...BTW, suda follow blog kak irine comey yg gojes...sudi2kn la folo blog sy jgk ye..

http://tatyhasbi.blogspot.com

tq!!

Nur Syazana said...

memang best gile lah filem ni. hihi

imantizz_truper said...

sdih gak cita nie...basah tdg..huhuhu..tp.ada juga babak yang mengelikan hati..kejap nangis,kejap gelak...

mekar24 said...

salam.
Kalu org yg tak berapa hayati novel, agak2 boleh "masuk" ke dengan cerita di filem ?
pst: banyak org komen cerita ni best !

From : http://juadahmalaysia.com

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in