Kami sayang kucing. Bagaimana anda menunjukkan rasa kasih sayang anda terhadap seekor binatang kesayangan Nabi ?


Assalamualaikum dan hye again.
Rasa macam dah lama tak membebel-bebel kat blog sendiri. Buruk perangai rasanya tinggalkan blog sendirian macam tu je. Tapi ape nak buat, masa memang takde untuk seminggu lepas. Bisness pon agak tergendala sedikit. Sekarang dah kembali normal sudah. Jadi, untuk minggu yang baru ni, minggu untuk aku update kan beberapa entry. Ok sudah, tinggalkan mukadimah di situ. Back to the topic, kami sayang kucing. As u all know, aku adalah antara salah seorang daripada berjuta dan berbillion manusia dalam dunia ni yang penggemar kucing :'D  And aku jugak adalah salah seorang yang membela kucing. hehe.



Bagaimana aku start untuk membela kucing? Ceritanya begini, ( dah start ni ). seingat aku, masa umur aku  sekolah rendah rasanya, ada laaaa seekor kucing ni ulang-alik dan merayau-rayau depan umah aku. Aku rasa dia macam nak usha-usha aku. Maklumlah, masa tu muka aku muka kanak-kanak lagi. Mana tak nya kucing tu terpikat dengan muka freshie aku tanpa tompok-tompok jerawat kann. haha. Ok aku tipu je. Pastu, pastu, pastu, lama jugak lah kucing tersebut survey2 rumah aku, aku pon jatuh hati tengok kucing tu. Serius aku cakap, kucing tu biasa-biasa je. Bukan kucing parsi yang terlepas, tapi ni jenis kucing terbiar dan kucing jalanan sahaja. Tapi bulu dia cantik lahh, walaupon bulu pendek dan kontot. Colour putih + kelabu tompok-tompok.

Mula-mula, aku saje je kasi dia cuba hidangan terhebat daripada aku iaitu nasi digaulkan dengan beberapa ekor anak ikan bilis. Mahal jugak tu hidangan tu. Mak aku dah bising-bising anak ikan bilis dah habis kat dapur. haha. Aku tengok kucing tu enak sungguh dia makan hidangan aku.  Aku pon ape lagi, rasa macam dihargai. Lantas, aku terus berkejar ke pasaraya termuka, mencari makanan kucing. Aku pilih makanan "friskies dan whiskas". Aku fikir jugak, kucing ni suka makan makanan jenis biskut ke atau jenis sardin. Aku cuba membayangkan aku sendiri yang makan, sedap ke tidak rasanya antara kedua-dua makanan ni. haha. Last-last, aku beli kedua-duanya skali.

Balik je rumah, terusss sediakan makanan yang baru sahaja dibeli tu dan tuangkannya ke dalam satu "mangkuk khas" kucing tu. Yang sedihnya, batang hidung dan kelibat kucing tu tak nampak pulak time tu. Aku dah sedih, sedih sebab habis duit aku beli makanan byk2. haha. eh xde lah, bukan camtu, sedih sebab kucing tu tak datang laaaa T___T . Aku cuba pelbagai taktik nak carik kucing tu supaya aku boleh tunjukkan dekat dia, yang aku dah belikan makanan mahal untuk die. hihihi. Kan aku cakap tadi, aku ada mangkuk khas isi makanan die tu kan, aku cuba lah hentak-hentak mangkuk plastik tersebut kat atas lantai, hentak sekuat mungkin, mane lahhh tau kalau kucing tu dengar. Hentak punye hentak, ketuk punye ketuk mangkuk tu, akhirnyaaaaa..kucing tu datanggggggg berlari-lari terkedek-kedek ke arah aku. So sweet!

Maknanya, dengan adanya mangkuk khas yg aku hentak2 tu, dia boleh kenal cara aku panggil dia nak makan. huahuahau. Baguslah kucing ni. Aku ambil keputusan, terussss melantik kucing tersebut menjadi kucing peliharaan aku :):) Eh lupa lak nak kasitau nama dia. Disebabkan time tuh, kucing tu dah rasmi jadi kucing aku, so, aku namakan dia "Dak Cheng". Since dia duduk Melaka, wajiblah ada nama panggilan "dak" di awal nama. hehehehhe.


Ni laaa diaa "Dak Cheng" yang aku dok bebel-bebel cerita pasal kisah silam dia tu. hehe. Macam yang aku cerita tadi, kucing ni kucing biasa saje. Takde bulu-bulu panjang mencecah ke bumi. Ni je yang tinggal kenangan aku dengan Dak Cheng. Sebab Dak Cheng sekarang dah takde =((

Kalau nak tau, aku jaga dan bela kucing ni daripada dia zaman anak dara, sampailahhh dia melahirkan zuriat. Banyak trip plak tu beranak! haha. Puas aku dok jaga dia time nak carik tempat beranak. Happy gile kot, sebab kucing yang kita sendiri jaga tanpa tahu asal usul dia, last-last bagi kita cucu yang banyak. haha. Gambar ni gambar yang aku snap dekat album Dak Cheng ni. Aku siap hasilkan album khas tauu untuk perkembangan kucing aku ni. Daripada awal, sampailah dia baru lepas beranak.  Dan yang paling sedihnya, akhirnya Dak Cheng menghembuskan nafasnya buat kali terakhir sebab ayah aku cakap dia sakit cherry berry ( cirit-birit ). Badan dia jadi lembik dan terus mati. Aku punya sedih time tuh, punyelahhhh tak hengat dunia. Sampaikan 2-3 hari aku tak boleh terima kenyataaan. Aku tidur bawak gambar dia howkayyhhh.. Nangis teresak-esak sebab dia tinggalkan aku macam tu.  Dengar dan baca entry ni macam lawak, tapi tu lah antara salah satu pengalaman pertama aku menjaga kucing yang tanpa tahu asal usul dia.

Bermula dari tu, aku start berjinak-jinak dengan kucing parsi pulak.haha. Tetibe kannn. haha.


Ni antara rumah untuk kucing-kucing aku dekat rumah. rumah banglo versi kucing jugak ni. haha.

Yang ni pulak, kucing kesayangan abang aku. Kira kalau tu abang aku, yang ni pulak, dikira kucing aku lah jugak kan? haha.


Name : Xaarel Aqasha  (grey colour)
Age : 2 tahun
Gender : Male

Name : Xaara Armani ( orange + black colour )
Age : 1.5 tahun
Gender : Female

Comel kann? hehehe. Nama nak kalah justin bibir.



Pasangan bahagia :) Baik je dua ekor ni. Memang kawenkan dua-dua ekor ni :)
Si betina tu nampak cam terpaksa lak. haha


Aksi menggoda kucing jantan terhebat . Masa ni dia kecik lagi rasanya. sekarang ni dah makin gemok, montel, tembam, dan gagah perkasa.


Otw nak pegi grooming class. hehe. Nak potong-potong ape yang patut, nak mandikan dia, nak wangikan dia.


Xaarel Aqasha diangkut ke mana-mana je oleh abang aku. haha. Termenung dia duduk dalam kereta. Nasib baik dia jenis kucing yang baik. dengar cakap tuan. hehee. Walaupon duduk dalam kereta and ada cage dia, takut die lemas, sebab tu kasi je dia duduk kat mana-mana dia nak. Asalkan jangan lari ikut tingkap kete sudah. uehuehuehue


Nampak tak tangan Xaara Armani tu berbalut ? Haaa..time ni si Xaara terjatuh daripada bilik abang aku. huhuhu. Ngeri aku dengar cerita dia jatuh time ni. Abang aku cepat-cepat bawak dia ke klinik nak selamatkan Xaara Armani. Muka dia sedih je kannn? Boleh nampak kannn?


Xaara Armani dalam keadaan yang sangat lemah time ni. Satu badan dia lembik. Tak boleh nak bergerak aktif.


Makan time :)
Haaaa..ko mampu suapkan kucing makan pakai sudu? hehehehhe. Masa ni Xaara Armani memang dimanjakan sangat sebab kondisi dia pon memang lemah. Jadi, semua benda abang aku yang uruskan. :) Sweet jugak abang aku ni. Kalau dengan kucing pon dah caring macam ni, belum lagi dengan manusia kan? HEHEHE.

Ok itu sajaaaa untuk pagi ni :)
Harap semua terhibur dengan entry panjang lebar aku ni. 
Chaw~





75 comments:

syufaa said...

syufa allergic dgn bulu kucing.
but i still love them.
they are soooooooo cute.
ase nk gomol2 je. tp cannot.
nti sneezing xhenti2.
=.="

POSH76 said...

I pun peminat kucing....cumil2 ur cats

Zetty said...

waahhhh!! akak!! sumpah cOmel kcing2 akak... jelez taw..heheh...sdih pon ad.. sy nie pon penggemar kcing.. tp bkn kcing jer.. smua haiwn sy ske..

cik Q said...

Kak Irine ! Comeyynya kucing akak >< . Sweetlah korang jaga dia time sakit . eeeeeiii comel :3

aizul marcello said...

masa armani patah tangan tuh, perghhh, luluh jntung aku ko tawu!

shark said...

bertuahnyer ada kucing tomey..
stakat ni just caring kucing kt tepi2 jalan jer..
kalu mcm ada makanan hulur2 jer kt diorg..
kt umah xdek kucing
sbb x braper ssuai:(

Y U Y U N said...

irine
best bace entry ni
kite pon ade kucing
so sweet laaaa
kucing awk pon comel2 sume
geram
kite punye kucing xde la kucing parsi
kucing jalanan je
tp da jnak2 da
nty nktgk gmba2 kucing irine lg boleh?
heee

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

akk takut kucing la sayunk huhuh

qila said...

gerammmm tgk kucing 2..comel sgt2

aisyah fauzi marshamellow said...

cayalah!....
hebakk meow2 sume =)

umi aisha karim said...

saya pon ada bela kucing.. and it's exactly as xaarel aqasha .. tapi saya punye female :). anyway, like this post ..

::EIDA:: said...

Pembela kucing tegar! 8 ekor in hand now.. hhehhehe

roseputih zumie said...

kite mmg tk mnt bela kucing tp suke kucing.. cute sgt ciptaan Allah ni.. :D

Suwaibah YS said...

waahh..sedapnye nama..
heee..
gmbr suap menyuap tu so sweet :)

umie naziera said...

saya pown ada bela kucing jugak..baiik sangat..mak sya yunk xminat kucing pown sayang,tapi taun lepas dya mati..satu family sedih,terutama skali father saya...nangis kami semua...skrang xbela kucing dah...tp ada jugk yunk dtg menumpang,haishh

nasha sanza said...

hai,sweetnya..siap suap lagi...hehe..comel la kucing kak irrine...

K.I.N.A said...

suka baca entry ni..hehe..armani macam jenama dah..comel sgt..

zyanfara said...

sngguh comel pic2 kucing irine nie...geram pun ye...haa la..abg irine pun sweet je..baek sungguh dye dgn kucing2 nye ye...

Cik Azmah said...

wahh ~ comell kucing tu.. nk pinjam boleh? hehe.. ^^

hira said...

comel momel dah haaa tengok. haha. nak satu!

wawa abdullah said...

sweet nye bila part abang irine suapkan xaara mknn.. :)

haney said...

kesiannye ngn kucin patah kaki tu

FatihaMedan said...

comel gile kucing kak irine.kite ade satu kucing parsi jumpa kat rumah tapi tak pernah keluar cage sebab die garang.haha

Mizan said...

mizan suke sangat dengan kucing..kite bela hampir 9 ekor kucing..tapi sekarang tinggal seekor jew the one and only 'BUNCIT'..syg sgt2..but my mum x kasi sgt cium sbb bulu kucing boleh masuk paru2..

ceritera ouhhmiera said...

Comel nye kucing-kucing sis :)
Sedih ngan citer dak cheng tuh T.T
Kita punya minat yang sama ,
Sayang Kucing :]

nabila azmi said...

sweetest=)

Myiesha said...

banyaknye kucing Irine..semuanye tomey tomey...:) luv cat very much..

Solahuddeen said...

i love cats. but i hate their poo. hehe.

Rara Nasiha said...

suke gambar first tu. nampak sangat kucing tu manja dengan Irine =)

syaidatie nurdilla said...

Serius chomel giler kucing tu.. nak minx satu boleh?? heheh..

MIRA :) said...

comel kucing irene byk pulak tu :)

49 said...

nama gebu- gebu tuh glemer haviss yuuu! hhe

Cik tikah said...

comelnya kucing2 dia! geram tgok!

starzieti said...

comelnye kucing irine. geram tgk. rase nak gomol2 pipi die. hee.

Nur Nazreen said...

sama macm saya.. rupa kucing tu seakan-akan rupa kucing kak irine...

Ily Aqi said...

irine .. sedih laa akak baca entry ni . kena pulak dgn lagu die . .bergenang kot air mata ni . .entah apa apa entah akak touching2 pulak kann . .haha

akak pun suke kucing gak ..sukee gilee

Aflina Affandi said...

i pun die hard fan kucing ni, siap ada 3generasi kucing kat rumah ;)

:: Cik Nur :: said...

Tomeiiinyaaaa....!

m a r i s s a said...

saye pon mase kecik bela kucing.. bergeneration jgk la.. tp rashes satu badan... rupe2 allergy kuceng.. trus la mama xbagi bela lg... but still suke main2 dgn kuceng2 jinak.. yg garang takut die cakar!

Sahira (: said...

Wah! Samalah kita.
Saya pun minat kucing jugak. Dulu ada bela kucing lepas tu hilang. Apa lagi menangis dan takdapat terima kenyataan macam kak irine. Hehehe..

Syazfida Afzan said...

Fida sayang giler dengan kucing...tapi kucing Fida sume dah mati...huhu sedih...skunk kalau nak bela memang xboleh...sebab peraturan duduk kuarters kerajan xboleh bela binatang peliharaan...sedih...tapi xpelah...tengok kucing Irine & Aizul pun dah suke sgt...comel2 semuanya...nama pon memang sedap sgt...hehehe

Syima Syaz said...

kucing kita umur 11 tahun dah...blh challenge ke? hehehe

PariPari Puteri said...

comel comel comel :)
sa pun suka ba sama kucing . hehe

AmirahSM said...

saya cintakan kucing!! haiwan kesygn nabi kan. =) tapi syg due kali beli due2 tu mati..xsanggup nanges, cume tumpang kasih kucing jiran je.sob3. u knoe what, kucing irine sgt la gebu debus comelan! geram toi.culik satu boley?

Eni Adnan said...

waa.. irine.. tunjukla gmbar penyuap kucin yg penyayang ituu... ngengee~~

nfaTinseira said...

dulu kecik2 minat kucin..pernah kucin tu berak ats badan..kena marah gan MAk..hahaha

MiSz fiFiEyQa said...

Saya pun suka sgt kat kucing..tp mak x kasi bela..so cuma dpt mnumpang kasih syg dpd kucing nenek je...tu pun jadi la kan..hee

Pamie said...

wah..kucing comel gile..serius comel..nak anak dia klu ade..hehe..nak bela kucing parsi tpi dapat kucing biase je..pernah jatuh dri rumah tgkt 4,kaki patah,masuk besi..tpi skg dh elok dah..hehe :)

Aku Anak Labuan

hanieycahaya said...

kucing comey2 r...same r.uma kite pon byk bela kucing..kat blakang umah tu da byk kubur kucing..sbb kebanyakan jage dorang sampai hayat terakhir..sobss...name kucing kite puteri :)

FatihahRadzi said...

hahaha . klakarlah abg kak irine .

♥kisah hidupku♥ said...

irine mmg terbaik la..nana x mmpu wat cmtu..

cujen said...

yay!!! kita pencinta kucing..gimme five!!

meh dtg blog akak tgk kucing :)

amirah rahmad said...

dulu saya sgt la takut ngan kucing . tp sejak abg saya bwk seekor kucing betina yg sgt la comel .saya terus cair dan rasa nk belai dia.mula2 belai wlaupun takut kena gigit,tp sbb dia terlalu comel,saya beranikan diri belai n peluk manja dia .now,dh 10 ekor anak dh lahir,semuanya saya syg wlpun,kadang2 perasaan takut kena gigit still ada,tp perasaan syg kat kucing sgt2 wat saya xde perasaan takut lg . saya juga suka ckp2 ngan kucing sbb diorg cm paham je ckp saya .haha .pencinta kucing . :)

Mawar MahSury said...

SubhanAllah.. comelnyeee...
geram tengok..
teringin jugak nak bela kucing, tapi keluarga ada alahan bulu kucing..
so, tak boleh la.. :)

cikpuanhady said...

comelnya kucen2 ni..geram tengok..

http://www.ceritaindahkami.com/

penkcintadia said...

cat lover here.. huhu.. cumil la kucing u tuh.. for me.. sy sygkn kucing2 sy.. sy akn korbankn semua yg mampu.. korbankan masa belajar, sb nk jge dorg sakit.. demi nk buat dorg hpy.. sy beli ape2 je yg semampunya.. mainan.. ubat.. mknan.. tp yg sedihnya.. sy bca at satu forum, ada owner kucing mcm mengungkit je ble kluarkn byk duit utk kcg.. huww.. ada byk beza nya antra peminat kucing dan pencinta kucing.. follow k?? meeooww!

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

kucing!!!!!!!!!!!!! okay, x berapa suka sangat, heh.

♥nurulizzatie♥ said...

ololo. sweetnye abang awak. hehe

Rafhan said...

nice entry irine... xaara armani? sweet nye name kucing tu... :)

Mila Ahmad said...

comeynye dak bulu tu..meOOOwwww..heeeee..

Hunny Kitty said...

ai sayang kucen..kucen sayang ai~

intandayani said...

saya sgt memerlukan sesiape yg sudi mengambil kcg belaan saya dgn SEGERA dlm tempoh seminggu dr hari ini kerana sye membela mereka di kuarters krjn.br td terima notis utk di keluarkn kucing2 ni...TOLONG la mereka...

Twiggy said...

aaawwww, ramai nya cat lovers!! saya pun sama, kat rumah nih ada dua ekor gebu-gebu, heheheh

Syazwani Mazlan said...

wah..comelnye kucing..teringin nk bela kucing bulu2 lebat n pjg ni..hehe..

INaseha said...

comey!! dan bulu kucing ini sgt digerami okey!! haha

ZaroL said...

Weeee~~ Geramnya gua tgk. dpt peluk pun besh neyh ! Wink*wink*

ZaroL said...

Weeee~~ Geramnya gua tgk. dpt peluk pun besh neyh ! Wink*wink*

Live LiFe..LoVe LiFe.. said...

sweet jer cerita nie..bergenang jer air mata akak...akak pun adalah peminat kucing yg tegar...akak suka sgt ngan kucing..ada 2 ekor..sekor kucing biasa..sekor lg kucing parsi+biasa sb mak dia kucing parsi..ayah dia kucing biasa..kalo kemn2 akak akan bawa dia nek keta..tidur pun ngan dia...:)

Ash Kyouhei said...

fuhhh . gempak nama :)
sronok baca entry ni , mama kita tak kasi kita bela kusing sbb kita alah pada bulu kucing T___T

Coklat_Comel said...

geram nye..kalau dapat sepasng mcm abg kamu ponya kn best..comel sangat sangat...

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

comelnye cats... =)

Nadyya Dhia said...

sedih pulak baca pasal dak cheng tuh ='(
anyway,parsi tu cute..

Cik Mizah said...

ada adek kecik ni, susah skit nak bela kucing cumil2...kui3

anis said...

irine..sedihlah tengok gambar last tu...kesian dia..nasib baik dapat tuan baik hati...sob2..

Noor Akma Shamsuddin said...

Jom Singgah bagi pencinta haiwan

http://petsloverssolutions.blogspot.com

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in