Tips dan Petua untuk Bakal Pengantin Baru/ Tunang dan mereka yang nak jaga bahagian mata !


Assalamualaikum. 
Terpanggil untuk share kan beberapa info yang bagus untuk pembaca blog ni. Info dan tips yang Irine nak story- mory ni sangat bagus dan Irine dapat from blog Kak Aleeya ^_^ Thanx kak Leeya sbb bagi info dan tips yg sgt best ni ! :)  Untuk Irine sendiri, masalah terbesar ialah masalah eye bag. Senang cerita, eyebag tu macam ala2 lingkaran hitam bawah mata.Ada orang cakap tak sama. Aahh tak sama. Tapi,  Cuba tengok dan belek-belek muka korang jap depan cermin. Perhatikan dengan teliti, ada tak lingkaran hitam bawah mata korang? 

Macam aku sendiri, dulu masalah ni biasa-biasa je tau, sekarang ni macam ape je tengok @__@  Memang la mula-mula tu rasa macam x kisah, tapi dalam tak kisah tu, sedikit sebanyak merisaukan kita. Betol tak ?  Kenapa ada dan kenapa terjadinya lingkaran hitam bawah mata ni? Untuk aku sendiri, aku tau, masalah eyebag ni jadi sebab tak cukup tidur, tidur lewat dan selalu sangat menghadap laptop/komputer. Aku boleh jamin, semua kaum hawa sekarang memang alami benda yang sama :P  Betol tak ? Alaaahh..toksah nak menipu. haha. 

Expecially untuk bakal-bakal pengantin or yang nak bertunang. For sure, kaum perempuan nih laa paling banyak buat kerja untuk preparation mereka. Yelah, mana taknya, kaum lelaki duduk goyang-goyang kaki dan tak perlu risau sebab keluarga dah setellkan.Untonggg laaaa~ huhu.  Yang kaum perempuan ni pulak, 5-6 bulan sebelum event pon, dah dok rushing2 nak siapkan preparation sampai ke tengah malam. Sampailah ke malam sebelum nak event tu still bekerja keras. Akibatnya? Mata tak cukup rehat/letih dan tak dapat tidur yang sempurna.


Jom kita pelajari tips yang berguna ni :)


agak-agak masa korang belek-belek mata korang, ada rupa macam ni tak? haha.
  Macam mana nak elak daripada terjadinya mata camni? Korang mesti tak nak dan biarkan mata korang terus-terusan lebam macam ni je kaannn.So, apa yang kita kena buat?

1- JANGAN MINUM AIR 1-2 JAM SEBELUM KITA NAK TIDUR @ DI ANTARA WAKTU TIDUR (bangun tengah-tengah malam dan minum air)
KENAPA ? SEBABNYA IALAH...supaya dekat bawah mata kita tu takde kantung mata atau kawah besar macam gambar dekat atas tu tadi. Tapi, tak tau lah kalau daripada sejak azali lagi dah ada mata camtu, tak dapek den nak nolong ehh..hehehe. Kalau korang ni semua jenis yang suka air waktu malam 1-2 before tido, maknanya korang DENGAN SEGALA HORMATNYA MENJEMPUT gelembung bawah mata tu. YERR..air manusia dia simpan kat situ ! Bukan macam UNTA punya bonggol kat belakang dia tu. UNTA boleh jugak dia simpan air tu untuk kegunaan dia masa takde air. Yang korang ni pulak? Simpan air bawah mata buat apa?

2- JANGAN makan makanan YANG PEDAS!

3- JANGAN  makan makanan YANG BEREMPAH!
KENAPA ? SEBABNYA IALAH...supaya bawah mata kite tu tak HITAM! Orang Mat Salleh kata DARK UNDER EYES tu. Bila bawah mata kite hitam, kite selalu pikir yang benda tu berkait rapat dengan tidak cukupnya tidur dan rehat. Tu memang salah satu daripada puncanya jugak. Tapi, MAKANAN JUGA MEMPUNYAI PENGARUH YANG SANGAT HEBAT JUGAK TAU !

Kalau korang semua tak percaya, korang cuba bandingkan  :-

ORANG MELAYU ( suka makan pedas - bawah mata ada laa hitam sikit-sikit pada sesetengah orang)

ORANG CINA ( kulit putih sebab tak makan makanan berempah dan bawah mata pon kadang-kadang ada eyebag dan sea sewaktu dengannya.

ORANG INDIA ( SUKA MAKAN PEDAS DAN BEREMPAH - MAJORITY BANGSA INDIA mempunyai bawah mata yang gelap, tidak dinafikan itu juga sebahagian daripada genetik kita. Jangan marah yer kaum2 sekalian. Ini hanya untuk example saje.



contoh bawah mata gelap
So, jawapan dia ialah,


1-  MINUM AIR BANYAK-BANYAK

Amalkan minum AIR SUAM, AIR MINERAL, or SPRING WATER 8 GELAS SEHARI ATAU BELI JE X2 1.5L air botol tu. Habis kan untuk sehari. Tapi INGAT! AIR SUAM JE OK !! Jangan nak gatai2 tegok air sejuk yang ada ice berketul-ketul tu.


Apa akan jadi bila kita minum air? Yerr..korang akan selalu lah berjumpa dengan MR TANDAS! Kalau korang jenis malam nak jumpa MR.TANDAS, kirim salam laaa nak ubatkan diri sendiri tu. (haiiihh..aku balik-balik terasa dengan tips ni.haha). Bila kita kerap jumpa MR.TANDAS bila dah banyak minum air tu, kita akan membuang segala toxic dalam badan kita. Clear the skin dan makin berkurang lah puffyness under your eyes tu. InsyaAllah :)


2- TEA BAG

HAAA... kata eyabag! meh kite treat dia guna TEA BAG PULAK! BERKESAN OK! Macam mana cara-cara dia? Sila amik uncang teh yang telah dicelup-celup ( buat-buat lah rajin nak buat teh panas secawan untuk mak ke, ayah ke, suami ke, adik ke) pastu perah sikit lebihan air kat uncang teh tu, dan sila baring sambil tekapkan ke atas mata anda dengan uncang teh tu. Macam dalam gambar kat bawah ni. Letak selama 20-30 minit pon dah ok. Depends dengan korang lah nak letak berapa lama. :)  jangan letak sampai selama-lamanya sudah. Pastu, terus basuh muka :)



3- TIMUN or TOMATO


Stock kan timun atau tomato banyak-banyak dalam peti ais korang tu. Bagus tau!terbukti berkesan!  caranya, HIRIS TIMUN atau TOMATO dalam dua hirisan. Pastu lekapkan saje kat mata kita tu. Sama jugak caranya macam letak teabag tu. Boleh pilih mana yang berkenan di hati :P

4- COLD EYE PADS

Haa..untuk yang rajin bangun pagi sebelum pergi keje atau pegi kelas tu, sila awalkan 20-30 minit supaya korang boleh pegi amik cold eye pads ni kat dalam peti ais, pastu sambung tido balik selama 20-30 minit.Pastu baru lah korang boleh siap-siap dengan rutin biasa korang. TUJUAN dia supaya, bagi kesegaran di bawah mata anda untuk hari yang ceria! Tak caya cuba lah! Alaah, korang boleh pergi carik benda ni dekat pharmacy jek ! Cuba carik dekat GUARDIAN or WATSON :)



5- EYE CREAM/EYE ROLLER

Sapa kata eye cream tu tak perlu? Perlu ok! Sila amalkan pemakaiannya setiap hari pada waktu pagi dan waktu petang. Kulit di bahagian mata kita sangat sensitif dan halus, so, kena jaga baik-baik. Korang boleh laa nak pakai ape2 untuk eye cream or eye roller yang sesuai dengan korang ok. Janji pakai! :)


6- COMPUTER/LAPTOP/TV

Wahh..ini peneman baik kita kan setiap hari? Tapi dia jugaklah musuh kita dalam selimut.haha. Kalau terover sangat menggunakannya dalam sehari, mata akan menjadi letih dan lesu apabila continuosly duduk menghadap semua musuh2 ni.hehe. so, ini jugak menjadi punca kepada gelap bawah mata. Cara terbaik untuk atasi masalah ini ialah, letak laa pokok warna HIJAU yang fresh di meja anda. ATAU carilah pemandangan yang berwarna kehijau-hijauan untuk dipandang selama 10-15 minit. Ini dapat merehatkan mata sebentar dan menyihatkan mata.

8- TIDUR

Tidur yang cukup juga membantu menghilangkan hitam bawah mata. So, tidurlah dengan secukupnya ok? :)



Itu je tips dan info yang aku boleh sharekan :) Aku harap dengan adanya tips yang berguna ni, aku sendiri boleh praktikkan untuk hilangkan sedikit demi sedikit eyebag ni. Sama-sama lah kita try benda yang baik ni kalau kita sayangkan suami, tunang atau bf kite. hiihhihi. 

Ok bye

p/s : kalau suka dengan entry ni, boleh tekan button "LIKE" di bawah. ^^



34 comments:

DoRaEmoN LuRvE said...

thanks 4 the tips, kak irine.. nice info :D

shahjiehan said...

orang cakap letak timun haaa... pastu telan timun tuh. hua3...


selamat pengantin baru dari sjiehan.com !

Misz-sakura said...

Uwaaa, saya pon ada eyebag, da abes daya try guna macam2 tips tapi takdenye ilang, sobs3

Thx for sharing =)

misz gedik said...

heheheh..tips yang baik...
pasti mau cuba ni...sy pun termasuk golongan yang mempunyai hitam di bawah mata..hahaha

ღ p!nk veLvet ღ said...

tengs for sharing tis irene ... mmg memerlukan tips ni skang *wink wink*

zOeY zAu YaH said...

yup betul =)

EYQASARA said...

nice tips... tQ irene.. :)

nuruashia ♥ said...

nice tips....nuru pon kne kurangkan mkn mkanan pedas huhuh

IFA Athirah said...

bwh mata blh effect overall muka kite gak kn?adoi.dh la sy suke rempah.abeslah cmni..

Atiqah Wadiah said...

tanx irine 4 d tips..x saba nk try cold eye pack tuh :)

Muammar Gaddafi said...

yg timun tu kne check dulu yer timunnyer..kalo x nt mate bole jd merah..

Asma said...

this is a great entry! I always have problems with eye bags =.=

Danbo said...

Irineeeeeee :'D

Eyebag dengan dark circles tak sama. Hehe.

Eyebag tu macam mata sembab.

Tapi mata kita time senyum tu bukan eyebag :p

Ramai orang ada masalah dengan lingkaran gelap bawah mata / dark circles.

Saya tak ada eyebag tapi ada dark circles. Wuwu :( tapi nasib baik tak teruk sangat.

Ada lagi satu, lemak bawah mata. Ni kalau mata yang dalam keadaan biasa2 pun macam ada bonjol kat bawah mata. ><

Boleh lah kita tanya Encik Google fasal mata. Hihi.

tieha ismail said...

tapikan irine, tieha ni mula-mula je semangat nak buat...pastu timun ntah ke mana, tea bag ntah ke mana...huhuhuhuhu

Aida Azryn said...

thx irine cuz share pasal ni. :)

NuR 'aQiLaH said...

alaa kak, kalo dah tantek, mata panda pon stil nampak tantek. huu

hanabunga said...

hana pakai yg garnier roll on eye takda kesan apa2 pun.dah dekat setahun pakai :'(

:.syUe.: said...

info bagus :)

nti nak try lah yg tea bag tuh..

.:Aishah Zailani:. said...

thanx irine for d info.now dh tahu napa mata senang gelap. i am spicyholic T_T

Gadis said...

tea bag tu Gadis slalu jugak buat..

mmg alhamdullillah berkesan...

^_^

Adila Amalyna said...

Wahh irine, info yang sangat berguna. Mata saya berkantung teruk ni. Hiks.

Mila Ahmad said...

info ni sgt berguna mekaseh ya...

POSH76 said...

GOOD TIPS

Khadijah Nas said...

nice tips !

0nenanina Vanilla said...

tq irine share tips ni. sangat memerlukan

N U R A L Y N said...

aduhai sys..! thanx yaw kungsi2..

HafizaYunus said...

thank 4 the info. mohon shareeee :DD

Un Phat Lee said...

satu lagi lu tinggal irine.Pegi laser mate.sekali2 dengan rabun terus hilang ooh.hak2.

ps: cantek template baru weyh.gua br perasan nih.dem.

Syafiq_Elf said...

Nice entry.. Thanks 4 the info ^_^

안녕하세요, Maaf sb dh lama tak singgah sini, busy trial-spm ◕‿◕

myravea said...

wewwit..tips terbaik sygs..sukee!! NICE !

Hasrina.As said...

Very Good Info...

Yuyu AtiQa said...

tima kasih kak irine !! Tiqa pun ada masalah yang sama. seriously appreciate all the tips ! love yaaaa! kalau kak irine baca comment tiqa ni, sudi2 la ke blog tiqa kejap say something kat shout. It will be honoured. :D

Ash Kyouhei said...

thanks for sharing this info sis :)

nurdani said...

tips yang berguna dan telah pun berjaya! weehuu!

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in