Bagi anda yang tidak pernah mencuba ke Seoul Garden,anda perlu datang ke sini.


Assalamualaikum.
Selamat hari raya lagi sekali. hehe. Masih ada yang berada dalam mood raya ke? Aku rasa, tak semua yang berada dalam mood tu sekarang, mungkin dah ada yang berada dan bertukar menjadi mood nak exam. Howwwyeayyhh! HAHA. Haihhh...kenapa laaa kan, bila kasi cuti lama-lama, naik je cuti terussss dihadapkan dengan exam. Pelik aku. Tak baik tau spoilkan mood orang yang tengah happy @__@
Apa-apa pun, aku ucapkan selamat kembali ke sekolah bagi hadik-hadik hakak semua, selamat kembali ke Uni expecially geng-geng UiTM aku yang tersayang (hehe), serta tak lupa kepada yang sudah bekerja, jangan nak gatai-gatai ponteng tak masuk kerja ye.

Owh entry kali ni sangat lah simple dan takde ape sangat. Just nak share serba sedikit apa yang aku tahu tentang one of my favourite tempat makan ( yeahhh..since i menjadi pencinta makanan ni,  i memang kecoh sikit.ahax).  Kali ni, aku nak cerita pasai Seoul Garden. Aaah, aku tau aku antara salah seorang yang agak ketinggalan kalau cerita bab-bab Seoul Garden ni.Tapi, ada aku kesah?ekekeke.  Dan aku pasti, ada jugak yang tak pernah masuk dan try untuk merasa keenakan, kesedapan, kesyiokan di Seoul Garden ni. Mungkin ada yang pernah lalu-lalang je depan Seoul Garden ni tapi tak berani nak mencuba dan membuat anggapan sendiri " macam tak sedappp jee". (pandai bukan aku baca isi hati korang?ahax!)




Dolu-dolu, masa aku 1st time makan dekat sini pon, aku boleh dikategorikan as "minah jakun" jugak lah. Aku masuk-masuk je, macam biasa kena bayar dulu, dan aku suggestkan bagi student, bawak lah student card korang sebab banyak juga beza student price dengan normal price. Yang dah kerja tu, kalau nak murah jugak, korang bawak lah student card korang yang dah lama tu. HEHE. Boleh je aku rasa korang mengaku student, sebabnya diorang dekat cashier tu bukannya check dan pandang tilik betol-betol student card korang. Diorang pon banyak kerja lagi nak buat. haha. But, make sure tau korang kena tengok betol-betol sebelum nak bayar tu. Jangan main pakai bayar dan hulur duit je.


Haaa..tengok ni ! Aku kasi pamphlet besar-besar untuk korang =)
Sila teliti dengan baik-baik ok.

Tapi kan, masa puasa hari tu, harga dia mahal sikit. Yelaa, pergi time nak berbuka puasa dan waktu weekend pulak tu. Mana taknye ye dak? Untuk satu kepala dia charge RM 40. Yang aku suka dekat sini, once korang dah bayar, korang boleh makan SEBERAPA BANYAK YANG MUNGKIN ! Tak payah nak cover-cover konon-konon nak diet lah ape lah bila masuk sini. Tips yang sangat bagus boleh aku bagi dekat korang semua, better korang kosongkan perut sebelum nak makan sini, kalau boleh datang time betol-betol waktu kemuncak kebuluran. Dan satu tips yang sangat berguna boleh aku kasi, ELAKKAN MINUM AIR semasa tengah makan dekat Seoul Garden ni. Nanti korang cepat kenyang dan kembung sebelum makanan-makanan tu semua habis.  Itu semua tips yang korang perlu praktikkan, trust me! haha.


Memang heaven gilosss ok bila makan dekat sini. Style ala-ala Korean gitu. Yang bestnya, korang yang masak sendiri, kira macam layan diri lah. Berdikari laa sikit ! Kat rumah dah laa malas nak masak, dekat sini lah korang nak tunjuk bakat-bakat korang yang terpendam tu ! wakaka.  Yang tengah-tengah bowl kecik tu, boleh makan dengan "soup" yang dia sediakan.Boleh letak sayur ke, fishball ke, fishcake ke, udang ke or whuteva. Jangan kau rendam chopstick dalam tuh sudah. Boleh pilih lah nak letak soup ape. Dalam banyak-banyak soup yg ada tu, TOMYAM lah yang best, jangan pilih chicken soup. Tak sedap weyhhh ! @__@
Pilih tomyammm tauuu :) Yang dekat luar-luar tu untuk jalankan aktiviti menggoreng.ahax. Bakar lah kau selagi kau boleh bakar ayam2 dan daging2 kat situ. Jangan kau bakarkan Seoul Garden tu sudah.huhu.

Lagi satu, dekat sini, korang kena lah feeling-feeling macam orang Korean kan. Makan pon kena pakai chopstick. Macam aku, aku pura-pura je reti guna, padahal failed @_@ haha. Kalau tak pandai tu, buat-buat pandai je lah. Jangan tunjukkan kelemahan kita depan orang lain ye hadik2,hakak2,habang2 semua. Haaa..satu sifat confident yang penting perlu di situ yerr .huheuehue.


Layan diri. Amik jeee ok ! Kauuttt je itu semua makanan yang tersedia. Oppss, yang ni semua jenis yang "mentah-mentah" lagi ok. Jangan lah jakun sangat sampai korang terus makan lak. ape kejadah pulak kan. huhu. Macam-macam jenis ayam dan daging dalam pelbagai variasi perisa korang akan jumpa. Daripada sedap hingga yang tak sedap juga.haha. For me, semuaaaaa sedap dan best !

Selain tu, yang best dekat sini,  lepas makan, agak-agak perut tuh dah berasap, sejuk-sejukkanlah perut tu dengan "desert". Korang boleh buat ambil aiskrim dan buat ABC buatan tangan korang sendiri. Air yang disediakan kat sini pon semuanya free flow drink. Lepas abis, boleh refill lagi =)  Tu sebab aku cakap, dah alang-alang korang bayar mahal tu, gunakan peluang makan ni dengan sebulur-bulurnya! haha. Makan sampai habis ok, dan jangan korang tetibe jadi tamak pulak. Ambil banyak-banyak, last-last tak habis! Jangan ye! Nanti diorang "claim" balik dengan kita kalau tak habis makan.



Apa-apa pon, untuk memudahkan lagi u all yang nak try cuba test makan dekat sini after baca entry ni (hehe), boleh la ikut step-step di bawah ini yerkk =) 


Step 1 hingga ke Step 7 perlulah dipatuhi dan dipraktikkan dengan sebaik mungkin ! =)




Jadilah seperti aku yang makan licin dari ke mangkuk kecik sehinggalah ke kuali besauu tu =) ahax!



My BFF yang cantek dan sangat sporting, Irna Melissa. 
Dia nih laa orang yang 1st time ajar i makan dekat Seoul Garden ni. Sekarang ni, aku pulak balik-balik yang ajar dia. HEHE. 


Yang bawah ni pulak, waktu aku sama-sama berbuka puasa beberapa hari sebelum nak raya hari tu dengan ex-schoolmates aku.



Terdapat banyak muka-muka kebuluran terpancar di situ ye.haha.


kawan2 perempuan yang terlibat, x ramai pon yg join sekali sebab masing-masing busy.Lama jugak tak jumpa diorang-diorang ni. Muka pon dah ada yang berubah. Yang dulu kurus, sekarang dah gemuk , yang dulu pendek, sekarang dah tinggi, yang dulu muka berminyak, sekarang dah tak berminyak dahh. hekhekhekkk! Mungkin, lepas-lepas ni kalau ada reunion lagi, mesti kerusi pon dah double. Mungkin juga ada yang sampai nak tambah "baby chair". hoho.



Lelaki yang kepala gegar-gegar tu excited sedikit dalam pic ni =) 


And lastly, selepas perut dah kenyang, masa untuk menaik dan menambahkan "muscle".HAHA. kidding babe! 

Byeee! Selamat Mencuba tips yang tidak seberapa daripada
IRINE NADIA ni ok :)



59 comments:

fad ali said...

suke suke...hehehe ^^

zaty luvlianncezzz said...

nk try gak la g ctu dear =)

Wawa Amran said...

Seoul Garden mmg best! Paling best bile Mak pun minat jgk so selamat lar duit hehehe~ =D

Luqman Hakim said...

pergh!! jadi archer..huhu

Rtp Farra Arisha said...

so heaven with many food!!
u're just same with me..arisha pun food lover jugakkk..ehehe..

one fine day, when i be in melaka or around kl, make sure kita hangout and makan2 skali ok!

u and ur bff sgt comel..mcm twins :)

Akma Asyiffa said...

cantik tudung irine yg ade kaler itam manik2 kt atas tu.. :)

Akma Asyiffa said...

cantik tudung irine yg kaler itam manik2 kt atas tu :)

meaw said...

fuhhhh!menarik ni :D

Sara Ali said...

wauuuu,,nampak menarik,
nk try la nntie..
tq..

delarocha said...

dah pernah pegi..memang bestm banyak pilihan... berbaloi baloi.

tapi tak leh g slalu..pokai

suriani sakura said...

best ye bile irine nak turun sepang??

nur said...

OMG..!!
q.irine..!
sheddaapppp nyeww....!
must try it....^^

erin moshimoshi said...

wahhh nice2.:)

Atiqah Wadiah said...

perghhh!!!sedapnyerrr irine :)

Paris Hilton (M) said...

ohhh aah
best2~~

Billa.Bel said...

:D

y u y u Z u l a i k h a said...

ARGHHHHHHHHHHHH! kena try gak ni!

Farida Amira said...

nyummy macam sedap je. nak try lah nnt :)

Apricot Pie said...

yupppppp...sy pasti akan ke sana minggu depan..sebab dah booking set promosi..nilai rm70..tp dpt rm25 je..heiii..:)

Wahidah said...

akk tk pernah try lg..ne yg kena cuba ne...

irine memanah tu kt mlk gk ke? kt mn eik

nadiaazira said...

sama....suka seoul garden jua...hehehe... =)

Hishyamuddin said...

cam best je niii

Saiazuan said...

tak pernah try lg.. :D

Eyfa Zalifa said...

nice han..tapi yeke kena masak sendiri?ke dorg masakkan?blurr=,=
Sis nmpk cntk dlm pic tu..menyerlah:)

Lya Colours said...

boleh ketat perut if makan kat sini
last akak makan before puasa
sedap memang la sedap, lepas tuh nak jalan balik, malasnyaa oh

Irine Nadia MaRceLLo said...

selamat2 semuanya menjamu selera dekat sini !makan sampai demok pon xpe.ngehehehhee

POSH76 said...

bess gak ni

NurulAthirah said...

hehe...sy pnah g sne celebrate Mother's Day...mmg besh!!nsb g awl...sbb full!!ramai btl....mknn sume sdp glerr!!hehe...

Izyan Masri said...

SEOUL GARDEN MMG BEST.TAPI SKRG ADA SHABUSHABU MCM SEOUL GARDEN.JAUH LGI MURAH XD

Izyan Masri said...

KENYANG GILA LEPAS TELAN SEMUA MAKANAN KAT SEOUL GARDEN NI KAN XD

Gadis said...

wahhh... nak try mkn la kat situ..

nak feeling2 ala korea jugak ni..hihihi

nur hidayah isa said...

hoho tak pernah merasa lagi makan kat seoul garden ni...leh ar gak try lepas ni....dah ajar cara2 nak makan kat situ....hihihi

ika radiusite said...

soul garden best!! =D

LisaLisut said...

terliurrrrrrrrrrrrrrrrrrr. nk seoul garden,now! haha.tp satu je xbest,kuar dr situ bau asap! sighhhhhhh haha

alyrds said...

omak ai~ mengerlip betui blog ni~

:.noRuL.: said...

alahai cm best jek..kena g gak nie..rase sendiri baru tau.

:)

Nafisah Ruslan said...

yg penting semuanya halal kan?

jackieKOH said...

huhu..x pernah sampai kat situu..nak try gak r

Cik Jaja Sahaje said...

irine : mamat yang pale gegar2 tu dak apis kan..always eksited die tu..huhu

aLya maNip said...

seoul garden memang best!!!! hihi

justbeah said...

besss!!

schakeyra said...

olweiz my fav with my besties~

Anna Farhana :) said...

ni mesti SEOUL GARDEN kat MP kan ? ehehe . ari tu baru mkn kt situ . memang terbaek kan ? :D

-Iz Squidwood- said...

hahah...nk gne la tips 2 nti..bajet x jakun...=p

fatinadawiahkhairudin said...

http://kisahdongengfatinadawiah.blogspot.com/

jom join bloglist kisah dongeng^^

abah khalisha said...

Wah menariknya tempat ni..
Ibu mengandung dilarang melihat gambar ini!

Nienyz Ayub said...

irine , best laa . na try jugax . lapa when tgok irine makan . hehe .
btw , dekat mahkota parade melaka ae ? huhu

rerehalim said...

Seoul garden mmg best.

zazaw said...

eh hujung belah kanan tu faten kak?

haha my junior
kicik jee dunia
kakkakakak

kema said...

haha~suke part tips bg penjakun kali pertama....mmg kalo g mane2 tpt utk 1st time mmg akan blur2 jap tak tau nk buat ape....

Naddy said...

tumpang tanya, nampak sedap food kat seoul garden. Ada cert. halal ke?

Wahida Ghazali said...

KENE TRY NI!!NPK CM BEST JE..

Maicher said...

ok first. suka suka suka sangat dengan ur blog!

nicely decorated! semua click je.
orang dia pon comel je. hew hew hew

pastuh tengok plak post pasal seoul garden. oh myyy, lagiii la.
double like!

^^

AdEk M@nJa said...

Teringin jugak nk try makan kat sini ... heee

AdEk M@nJa said...

Teringin jugak nk makan kat sini ... heee

zaiyadi sudin said...

Apa yg sedap niiii?irnie atau tempat tu. He he

zaiyadi sudin said...

Apa yg sedapnye..yek? Irnie ke tempat makan tu. Hehe..

fatihah kamsah said...

salam..mommy to be yg santeq..lagu ape ni ye kt blog u ni??meremang i dengar..

alif hyuna suzy iu said...

Ni seoul gardeb mana ye? Mohon reply

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in