REVIEW : Demam NUR KASIH THE MOVIE


Assalamualaikum.
Now aku baru je balik from cuti2 dengan family. Tapi, kalau kebiasaannya, macam tiap-tiap tahun mesti kereta penuhhh dengan abang-abang aku yg tiga orang tu, akak aku, aku, and mak ayah. Tu zaman masa semua still muda-muda and muka masih fresh suci. hekhek. Sekarang ni, akk aku pon ada family dia sendiri...Abang2 pon busy dengan job. Jadi, yang pergi cuti ni pon aku,abg atas aku (tapi ramai ingt dia adik aku.huhu), and mak ayah.. Takdelah cuti2 mana sangat pon, abiskan masa nak seminggu jugaklah dekat belah-belah utara tu. Perlis lah yang best aku pegi spnjg cuti ni :) Spnjg cuti ni, ayah aku lebih suka duduk dekat homestay sebab bebas nak buat ape bile duduk homestay. Bilik pon byk and ada ruang2 lepak yg besar.

Errrkkk.. cerita macam dah lari terpesong dengan title entry ni.. 
Sebenarnye nak buat review tntang Filem Nur Kasih The Movie. Aku tengok dekat facebook pon, ramai gilosss yang update status tentang filem ni. Tu sebab boleh dikategorikan dengan "demam nur kasih".So far, filem nur kasih ni memang best lah. Nur Kasih ni kesinambungan daripada Drama Berepisod Nur Kasih dekat tv dulu. And apa yang aku tau, aritu diorang cakap lepas movie nur kasih ni je, dah takde lagi dahh cerita ni Kiranya tamat terus la cite ni. (pandai tol pengarah dia umpan orang ramai buat cite ending habisss terus camni.hehe).  


Pelakon yang memang tak asing lagi Remy Ishak, Fizz Fairuz, Tiz Zaqyah. Filem macam ni lah best, sebab diorang still kekalkan pelakon yang memang sama dan sedia ada macam drama berepisod kat tv dlu. Macam ada sesetengah drama yang buat filem, ada yang tukarkan watak dengan pelakon yang lain. Konfiusss kot penonton kalau camtu. Nur Kasih The Movie berjayaaaaa tarik perhatian penonton :) Syabbasss Betteyyy!

Sinopsis Nur Kasih The Movie :

Sinopsis dan kronologi plot ceritanya sarat dengan konflik dan kemelut cinta yang tidak berakhir. Malah lebih kusut dan tampak terlalu padat hingga ada kalanya mengelirukan penonton apabila versi layar lebarnya ini ditambah dengan beberapa sub plot lain kononnya bagi menguatkan jalan ceritanya.

Mengangkat tema kekeluargaan dalam jalur keislaman mengisahkan Adam lakonan Remy Ishak dan Aidil lakonan Fizz Fairuz sebagai subjek utamanya. Dua jasad dari darah yang sama menyimpang jauh dari segi perwatakan. Aidil, anak muda penuh pegangan agama manakala Adam penuh dengan jiwa memberontak.

Dalam memenuhi wasiat terakhir ayah tercinta, Adam dan Nur Amina lakonan Tiz Zaqyah dinikahkan dengan penuh meriah tanpa terlihat kesengsaraan yang dilalui Aidil yang dalam diam mencintai Nur Amina sepenuh hati.


Enam tahun berlalu, Aidil, Adam dan Nur berada di persimpangan kemuncak kehidupan mereka. Aidil kehilangan isteri tercinta, Aliya lakonan Ayu Raudah yang hanya digambarkan pada gaya imbasan menyebabkan dia membesarkan dua anak comelnya Ilyas dan Maryam sendirian.

Adam dan Nur pula walau bahagia, tapi dalam diam bergelut dengan rontaan apabila masih gagal menimang cahaya mata.


Untuk mengisi ruang kosong di hati, mereka menjadi sukarelawan di Pusat Perlindungan Kanak-Kanak Terbiar. Adam juga punya kesinambungan hitam dari kejadian letupan di Mumbai.

Semua harapan kini bersinar bila Nur disahkan berbadan dua. Namun bencana tidak diundang menimpa dan memisah dua hati ini sekali lagi. Lantas wujud pula konflik lain yang terus menghangatkan lagi plot ceritanya.

Mampukah Aidil membesarkan Ilyas dan Maryam sendirian? Pengorbanan apakah yang akan di lalui oleh Nur Amina dan Adam? Adakah cinta Adam Dan Nur Amina akan terkubur? Jangan Lupa saksikan tayangan Nur Kasih The Movie pada 19 Mei 2011. Saksikan juga lakonan comel Mia Sara sebagai anak Aidil dan Alia.

Lokasi penggambaran filem ni banyak diadakan di Kampung Sg. Gulang-gulang, Tanjung Karang dan di Jordan ( Amman, Wadi Ram dan Petra)

Lagu dalam filem ni :-
Tanpamu - Sabhi Saddi feat Helena
Mila-Bertemu Di Cinta


 

all pic credit to ohmalaysia.com







Behind da scene : Penggambaran di Jordan




Pandai melukis Nur Amina dalam cite ni . hehe.Sape dah tengok mesti rasa sweet


Dalam banyak2 gambar, gambar behind the scene ni la yang paling comel!


Yanggg paling best and klakarnye, time syiok2 tengah nengok Nur Kasih ni, sekali Nur Amina (Tiz Zaqyah) pakai tudung yang sama macam aku pernah pakai time shoot dlu :) Tapi yang super kelako nye, time aku kitorang tengah nengok movie ni, akk aku plak kebetulan pakai tudung yg sama tuh.huehuehuehue. Trus tgelak kitorang :P Feeling2 Nur Amina di situ ye..hehe. Try jugak google2 dekat ternet ada tak pic tiz zaqyah pakai tudung ni, tapi x jumpe lak. Tapi sape yang belum tengok lagi movie ni, nnt time tengok, korang mesti perasan! Haruslah korang ingat aku time tuh.hihihi.


Tudung cam Tiz Zaqyah pakai (kiri). 
credit pic to Kak Tya :)


Aku and akk aku yg tgh pregnant :) 
Tak sabar nak anak buah baru bulan 7 ni :)


Berkenan dengan tudung2 macam ni ??
 boleh beli  from Collection De Zahra Boutique. :)

Pendapat korang pulak tentang Nur Kasih The Movie? Any comments?
Jom share!

 tingkiuuu :)


38 comments:

udacun said...

nur kasih xberjaya wat akak menangis.. adess..

adekah hati ini hati batu??
haha tp berjaya wat akak gelak geli perut.. kekkekee...

kureng sikit rasa cite ni.... myb laen org laen rasa.. :P

jln cite bnyk xlogik cte ni.. n kureng laa.. hihihii

(Luahan berani mati..hehehehee.. jangan maraaaa)

sorry 2 say.. :)

TAPI.. Tiz mmg cantek lam cite ni n remy sgt2 caring woo.. n i'm falling in luv ngn lagu tema depe TANPAMU....

starzieti said...

3.5/5 bintang. :)

Erra Kyra said...

nanti nk tgk lah.













time kasih kak mashimelo^^

Azreen Zunairah said...

reen tak tengok lagi..tapi ramai kata yang best sangat2...apa2 pon irine memang cantik sangat..kalah tiz zaqyah..huhuhu

Syafiq Rosli said...

huhu..tak tgk lg..agak2 sy ada rupa remy ishak tak..hehe

Biey said...

dgr citer ari ni team Nur Kasih dtg dataran pahlawan....

emma liesa said...

wah..!
msti superrbbb annn.....!
ta tgok lgi kk.irin...
msti tengok nie.....
hukhukhuk

Moon said...

Awk, gamba yg aminah lukis tu bkn adam, tapi gnba budak yg pakai shades adam tu.yg carikan cincin aminah. Huhu

*wink* said...

best kn..cita nie...sy pown da tgk

Irine Nadia MaRceLLo said...

@ ann : haha. same la kite kak. sbnrnye irine ngk diorang ckp smpai nangis2 pegang tissue, tp irine byk tgelak kot dalam cite ni. huhuhuu..

@ star : yezzza! :)

@ erra : sila2 support industri kta ;p

@ azreen : eyh tu komen x de kne mgene .hehe

@ syafiq : mcm same je (mood pura2) ;p

@ biey : owh arini ke? irine pulak xde kt melaka.huhu..

@ emma : superbb!

@ moon : eyh yeke.hoho. ok2 dah padam balik ayat tu. tpi cam pelik je, camne tiz zaqyah penah jumpe budak arab tu pulak?

Dieba Azman said...

waa...cam best.. huhu na tgok kt wyg gak, ade mmbe na tggu CD je..

Farah Atiqah said...

cite ni tak buat akak ngis la tp touching je..hehe...ada certain part tak msuk akal lebih2 guna effect api tu...adam so romantic...i give 4 star from 5 star... ^_^

afrizalaminin said...

lokasi di sawah sempadan, tg. karang yang paling menarik..penah shot weding ank tuan umh..ada kat entry ni...http://afrizalaminin.blogspot.com/2010/03/majlis-perkahwinan-wati-dan-pasangan.html

Bella Ayub said...

comel nyaaaa kakak awak.. geram nengok pipinya tu huh

beLLa said...

kte tak tgk lagi. mbe2 ckp best jugak. xtw la sebab mmg best or dah dowang memang ske sgt ngan citer nur kasih neh. nway, bestnya da nak dapat anak buah! ^^

udacun said...

hahhaa.. kantoi la irine ni.. die pon gelak gak ea.. adess.. meh tgk review akak lak..hahahaa

http://oyiehan.blogspot.com/2011/05/nur-kasih-movie-punye-hal.html

aTy _faRed~ said...

tak nak bace sinopsis...[huhu] sebab nak tengok sendiri...[tah biler dapat tengok] buat mase ni panggung mesti ngah penuh..tapi tak sabar..!!! :)

Miss Emmi said...

http://emmiliciousboutique.blogspot.com/

azly&iejah said...

muka tiz n irine hampir sama taw..hehehe

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

waaa...lame tak tgk korang bedua, makin comel+megancam..eh- kalah si tiz zaqyah.. =)

Ariana Sophilea said...

kak irine..
ari ta tengok lagi pon cite ni..
otw na tgok..tgok cre penyampaian dy na attract kite tgok..cm best jea ...:)
tapi lw kite tgok yg drama punye kita da ly nanges taw..


na comment , tiz zaqiyah mmg cantek ..about tdg plak kan..
mmg match laa..n suka tgok dy pakai tdg..nampak cm irasiras kak irine taw :)

ehem !

hanisah said...

aiyokkk~xtgk lg la irene.. irene g utara?nape xsinggah penang..leh jumpa soh irene cerita nur kasih sampai abes.xyah g wayang.hehe

Hazieq Sanat said...

erm... x tengok agi... teringin sangat nak tgk... tp transport rosak...sabor je lah...

farahMOMSEN said...

kak irine :)

comel lah mia sara dalam cite ni ?
hihi :)

anyma said...

best :)
sadis :)

Wani said...

haha . yang tudung tu kelakar ! nak tengok NKTM ni tapi sekarang tengah exam :( wuwuwu T___T

*ehhh , lagu niyhhh . tanpamu ~ sedap2 !

Dea said...

lum tgk agi... huhu

Ain said...

NKTM memang best...cume ending dia unexpected...sy mengharapkan ending lain...tp jln cite dia terbaik..kemas susunan plot...sinematografi yang cantik..lain dari yang lain...watak2 semakin matang...graf emosi dia mendadak...

p/s: saya sanggup tengok banyak kali NKTM...

ifarizatul said...

belum tengok lagi.. btw.. suka jugak lagu ni.. tanpamu.. :) feeling je!

Miss Green Rose said...

ahaha.. best giler.. x sabar je nk tgk citer NKTM nie.. hee~ :p

Nizam Ijam said...

jom pi tengok sama2???hhahaha :)

jemput irine ke blog saya :)
”Kisah Lucu Dengan Perempuan Bertudung Hijab”

~ NANA ~ said...

wahhhhh mia sara pon berlakon ke??? weekend ni baru nk g tgk kot...nk intai tudung yg tiz pakai tu la....kekekeke

BudaKamponGugup said...

nak tengok nak tengok...weekand aritu dah plan nak tgk tapi member nak tgk pirates carribean..so, disebabkan dia yang beli tiket so terpaksa la ikotkan..huhuhuhu.. tapi citer pirates carribean tu pon best gak..

Izzul Amir said...

Irene muka you macam Tiz lah =P

[i.l.y.a] said...

ehh. i have the same tudung. tapi awning tudung warna gold. hehe

Fatin Syahira said...

hehe tengok cerita nie sambil lap air mata tsk tsk T__T emo emo! haha. masa tengok full panggung makcik pakcik bawak satu kampung romantik gitu huhu =')

cheqwa said...

dah tengok!bes lah jugak.suka part diorg kat jordan :) and sedih time budak name mamat kot yang kena pukul dgn besi...kesian..sobsob..hehe.tapi memang bes lah ^_^

AYuNG said...

dtg nk ckp wajah belog baru irene nih cnteeeeekkkk bangatttt!!!!

& the header, verryyyyy niceee!!

suka la nengok irene nih!!! :)

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in