Persian Cat - Dak JoJoL. Meooowwww!


Assalamualaikum.

Agak lama aku tak berkongsi cerita aku dalam blog ni. Haiiihhhh...masalah kesihatan aku yang tak menjamin, sebab tu aku menghilangkan diri sekejap. huhu. Aku rasa, dalam blog aku nih, memang banyak aku pernah cerita pasal kucing-kucing je. Yelaahhh..aku memang pencinta kucing yang tegar. Ingat ada blogger "tegar' je ke? Pencinta kucing pon ada tegar jugak ok! hekhekhek.

Aku bukan jenis penggemar kucing yang suka memilih. Maksudnya, aku tak pilih kasih macam abang aku, Si Benjoy tuh. Dia tuh jahat sikit.haha. Dia tak suka kucing-kucing biasa. Aku tak kisah baka parsi ke, baka kampung ke, baka bali ke, baka raja ke, haha. Kalau nak diikutkan, baka kucing biasa tu sebenarnya lagi manja and jinak kot dengan semua orang.Kalau perasan, dalam blog nih aku pernah tempekkan gambar persian cat kaler owen aku, Dak Chatty. Tapi, bulan lepas dah kena curikkkk dengan budak-budak taman perumahan aku ni. :'( Kuang hasam keping!! 

Takpe, kita hilang sesuatu yang kita sayang, nanti kita akan digantikan dengan sesuatu yang lebih baik daripada sebelum ini. hehe. Ayat skema pulak ;p


Taddddaaaaaa! :) Peneman dan pengacau dalam rumah aku sekarang. 

Name : Jojol Enstein Wal Mustaqiem
Nickname : Dak Jojol
Baka : Himalayan Persian
Age : 8++ months
Gender : Male ( metrosexual.hehe)

Kenapa semua kucing-kucing aku, semuanya pangkal nama ada perkataan "dak" ?
hehe. Yerrr rrrr..orang Melaka kan bila bercakap suka sebut-sebut dan menambah perkataan "dak" kat depan nama. Contohnya, macam "Dak Irine", "Dak Benjoy", " Dak Mak", "Dak Ayah". hehe.
"Dak" tuh sebenarnya singkatan kepada BUDAK ! Habisss semuaaa nama-nama orang complete aku dak-dak kan..ngeee~

Semalam, Dak Jojol dapat rantai mas baru. Aku tak tau ape motif abang aku belikan dia gelang leher colour pink. agagaga.  Bukan Dak Jojol tuh jantan ke? hoho. Mungkin abang aku ingat dia nak hadiahkan gelang leher pink untuk adik dia kot. Kan aku suka pink. hehe.Tapi comel jugak sebenarnya :P

Actually dah banyak persian kitorang dah hilang. Kali nih, kitorang dah pasang "microchip" kat dalam badan Dak Jojol ni. Senang nak detect kalau Dak Jojol nih merayap-rayap carik hok tino. ngehngehngeh. Dak Jojol nih agak pemalu sikit yer. Bila terkurung dalam rumah banglo 3 tingkat dia tuh, automatic korang akan rasa macam
" alololololololo comellnyee.."
Comel yewww? Dalam sangkar memanglah nampak manja Dak Jojol ni, perwatakan dia macam hipokrit sikit bila duduk dalam sangkar dia. Malu-malu kucing je nampak. Tapi, sekali dia dah keluar dari kepompong dia, terserlah kejantanan dia.huhu.


Dak Jojol 8 bulan. Tapi macam dah Tingkatan 6 aku tengok.

Masa baru beli Dak Jojol ni, dia nih ada masalah keguguran bulu. Lepas tuh, memang tak puas hati betol. Bergegas bawak dia pergi klinik haiwan. Ingat nak bawak pergi buat rawatan dekat Yun Nam Hair Care. Tapi pikir-pikir balik, kang orang kata aku gila pulak. haha. Mampu bawak pergi klinik je. Doctor kasi inject-eksyen kat bulu dia dengan harapan lepas nih bulu-bulu dia tumbuh semula dan kembang merimbun macam orang utan. Boleh ke camtuh? haha. Senang sikit nak jaga Dak Jojol nih, sebab masa beli pon, dia memang dah biasa berak dalam pasir khas untuk kucing . Dekat situ, takdelah nak menyusahkan kitorang nak ajar dia berak di tempat yang sepatutnya. Kalau tak, mesti nak berak kat carpet lah, sofa lah, alas kaki lah. Pandai pulak tuh carik tempat yang selesa-selesa. huhu.

Aku suggestkan, kalau ada antara korang yang mempunyai kucing yang ada masalah bau badan/bulu, (betol ke ayat aku nih), korang pergi dapatkan perfume khas untuk kucing. Sumpah wangi ! Ingat manusia je ke ada perfume-perfume bagai ni. Kucing pon ada ok. Kalau korang macam malas nak mandikan kucing korang tiap-tiap minggu, at least semburkan je perfume khas untuk kucing tu. Perfume tuh memang aku sorokkan dalam almari khas untuk kucing dalam rumah ni. Bahayew letak dekat sepah-sepah. Takut ayah aku tersembur pulak perfume tuh dekat badan dia masa nak pergi masjid. Mana tau ayah aku ingat minyak atar ke..ape ke.. ngeeehh~. Btw, korang boleh carik perfume tuh di pet shop yang berdekatan. Murah je aku rasa. Jangan korang beli dekat kaunter Parkson sudah. Lagi satu, aku suggestkan, kalau korang nak tengok kucing korang mempunyai bulu-bulu yang berkilat dan berkilau sunsilk urang-aring, better bagi kucing korang makan makanan "Royal Canin". Kucing aku cakap sedap, tapi tak tau lah apa rasanya. Dan satu lagi tips, kalau korang mampu and ada fulus lebih sikit, bawak la kucing korang pergi "grooming" dekat pet shop. Murah je aku rasa. Dalam Rm50 camtuh la (depends on pet shop). Siap sekali dia mandikan kucing, penjagaan kuku, penjagaan telinga, kasi vitamin,  and bla bla bla (lupa).

Tuh la kot, serba sedikit tips yang aku boleh kasi. Takdelah tips mana pon. Sekadar untuk berkongsi-kongsi apa yang aku tau tentang kucing ni.

Nak tengok Dak Jojol face to face?  hihi. See this video

video
Bagi penggemar-penggemar kucing di luar sana, yang suka baca-baca story2 about kucing,
korang boleh follow blog ni. Besh blog nih. Semua cerita pasal kucing jeee :) MeeeOOOowww !

Bui Bui ! :)

99 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

SAYANG NYEEEE.. YUYU SUKA SANGAT SANGAT KUCING! TAPI SESAK NAFAS KANNN.. BILA MAIN DENGAN KUCING, RASA SEMPUT JE..

HMM.. COMEL NYE KUCING IRINE~

Ayeem Jemain said...

grrr comel!

choco bread said...

irine mmg byk kucing jer ker?
arnab x de ke?
hahha

Diya Edhayaa said...

yeah! kmi syg kucen..
byk2 jnis pet, kucen kot plig suke..
sbb die mcm fhm bile kite ckp gn die..
n kucen juge dpt berikn ketenangan..
btw, comey tol lar dak jojol ni...:)

ezhan_artwork said...

waa, comel gila dak jojol ni. Rasa nak picit2 je. hahah

DoRaEmoN LuRvE said...

waaa... comel nyerrrr... geram. geram..

Aszira Yessy MahSury said...

EE... ya Allah, comelnye kusing irine ni.... serius comel!! :)

ceritera asni said...

wowww!!sy penggemar kucing tegar..
tq for ur sharing..
anyway,mana lama menghilang cik irine..

nurulfzz said...

yeay..kucing itu comel!!

Princess Nur said...

comelnya dak jojol..akak pun suka kucing..kalau irine nak sedekah sekor boleh la..ehehe..

Taq said...

boboy pink!!!
dak jojol ni dah sunat blom nih? :P

nurul ainul farhain said...

comell nye kucing tu.
sy ske kucing tapi xboleh pgg kucing^,^

Syazwani Mazlan said...

wahhhh!!!!!!!!! comellll..nakk!! :)

Jan@Afzan said...

Salam Irine..

Jan punn sukeee kucing... Ada 3 ekor kat umah ni...Tapi kucing biasa jek. Takdelah persian..hehe. Janji kucing, haha.

KAMI PUN SUKE KUCINGGG

Jan

nurul ainul farhain said...

comell nya dak jojol..
kte ske kucing tapi xley pgg.hehe^,^

myracupcake said...

alolo comelye jojol umur die mude sebulan dari kucing persian mira :)

McCat said...

Wow..never know u r cat lover...kucing u amat chumillll

suffer8zine said...

mesti sengal leher kucing tu dipakaikan rantai :P

Terkini : Pakwe Durjana Bakar Makwe

laskar rainbow said...

comenyeee dak jojol nieee;)))

Dang Intan Duka said...

comel kucing..;p

mia Olive said...

memang comel r kucing nie..badan ja nampak besar tp sah ringan punya kan..kan..kan.. =)

AmellaJuhanna said...

Lama gila irine nadia tak update blog dia . Ingatkan tamo update lansung dahh Hee . Bila tgok ada entry baru msuk , rasa teruja nak bca ;O HEE Slalu lah update yehhh ,
Comel kucing tuuuu (": Nama dia pun comel Hahah

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

suka tengok , tapi takut nk pegang kucingg. wuhuhuhu;(

Nisa Adnan said...

komain lagi nama penoh kucing dak irine tuu :)) Heeee

fya zainal said...

wahhh comelnya kucing ni
bulu dia tersangat2 lah gebu

MaS PuTRi said...

wow! sangat comel ok.. tapi akak mampu bela kucing hutan je la =)

Bercinta dengan DUDA? Fikir sekali lagi.

MaS PuTRi said...

wow! sangat comel ok.. tapi akak mampu bela kucing hutan je la =)

Bercinta dengan DUDA? Fikir sekali lagi.

cikTINGtong said...

comel nye kucing irine . . tbe2 rase rindu ngan kucing cik ting tong yg ade kat umah . uhukkk ;(

♥aMyLiAiNdAhOuSe♥ said...

im addict cat too!

kucing ni bole buat teman kongsi suka duka kite.

bile kita ade mslh kite mesti main2 dgn die, berceite mslh kite.
even die xmengerti ape yg kite ckp tp kucing bole phm keadaan kite sprti mcm kite die bile die lapar or perlukan kasih syg.

wah! pjg gile comment!
irine, nnt bolela kite berbesan ye.

=)

❤NazirahMoktar❤ said...

ya ampun..suke kucing jugak..suke gila..tpi kucing yg bersih je..demand tak..kalao kucing kat asrama ke, kucing katpasar pagi ke, memg tak layan..tpi kalao dah cuci bawak gi kelinik, memg cantik betul kan..

BeYLa! said...

whaa impian tercapai nmpk nyehhh. comel comel comel itu kuchenggg~~!

✿bellaBELLITOS✿ said...

tomey tomey...sy suka kucin jugak (:

~ azWa ~ said...

^_^
comelnye..gebu!
name mcm jawa je!ahaks

syuwai said...

eiii...

c0mel!

princess laila said...

comelnyer...! mesti bes maen ngn dier! :))

~eZmALiZa~ said...

comeyh abes...tapi ade je yg takot kucing....adeyhh..lemas kalo ade org cmtuu........

bunga_lily_pink said...

kucing comey!! tp takut la ngn kucing...hihihi

Pelangi said...

SEDIH SLPAS KEMATIAN KUCING SBB ORG RACUN..:(..SGT COMEL, BULU LEBAT, PERSIAN GAK..ADA LAGI, TAMO DAH, BG ORG LG BEK..T_T

Pelangi said...

NAK KUCIN PARSI LG X? MEH TURUN PERAK..^_^..LAWA2 SGT2!!

Farhah Zaidah said...

comelnya dia...suka2.. =)

nurayunni said...

comelnye..geram tgok!!

cik wanie LovelA said...

comel2

cik wanie LovelA said...

comel

aresaliyana said...

comelnyerrr dak jojol.... pnjam ley? hehe

weeyaaweeohh said...

comel la kucing kak irine. :)

♥cik fyza ♥ said...

waa comei kucing airin~ cik fyza nye kucing ni pon memilih gak makan~ nk yg sedap2 je..yg murah2 jual mhal tol~ngengade

~fatin~ said...

cute gile dak jojol

Wahidah said...

comel nya dak jojol ne...hahaha..

Nisa A. said...

comel nye kucingggg :D

Hishyamuddin said...

meh la sini sekor..hehehe..
kat umah pon bnyk ni, nk?hahaha

Rafhan said...

Terima Kasih Irine Nadia Marcello

yad'z said...

arghhh... histeria... shomel gilerrr.... grrr... ase nak geget geget jek.. ngeh3x..

::Cik Zatie:: said...

geramnya tgk kucing tu!!

MARI LEPAK BELOG ::CIK ZATIE::

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

kucing yang sangat cumil lah . heee

miss z said...

alolo...so comey..hehe..sya pun suka kucing..n got one..tp yg biasa2nya la..tgk dak jojol gebu2 comel...XD suka...
dgr lagu blog nie..k.irine mst suka tgk cita syurga untukmu nie kan..hehe

Uchi kay-f @hmad said...

isk2 cute betul kucing tue...


psst iklan iyer di sini
"mouse pad......mousepad..."

meh2 dtg blog saya...ade byk design mousepad..hi3 :p

Nurul Mazni said...

comelnye kucing dak irine. cm tuannye gak. hehehe~ jaga elok2. dh pakai mikrocip ni harapnye tak hilang lagilah yer. hehehe

si flower said...

hee..comel sangatt!i love his name..:)

mishy weird to do? ! said...

fuyyooo, name panjang bebenor ~ kekekeke. >____< kucing pown ade perfume ! gle~ wahahahhaa

mishy weird to do? ! said...

fuyyooo, name panjang bebenor ~ kekekeke. >____< kucing pown ade perfume ! gle~ wahahahhaa

lysa sofia said...

comelnye kucing tu ! :)

NOOR FATIN said...

comelnya!! meowww

Siti Nur Amirah said...

untuk dek jojol kan dpt free photoshoot..huhuhu..cutenye..kucing kite kucing bese je..-_-"

Nurana said...

kucing cumil..photogenik lah kucing niyh..ehehe..

merahitujambu said...

comel sgt2 comel..geramjee tgok...

Leeya Amalia said...

waaa...comelnya..^^

zaty luvlianncezzz said...

akak...atifzati dtg nie

cumei kucing2 tue

nama dy pn cumei

<3

Zabedah Wahab said...

pandai pulak dak jojol tu tengok camera. haha

Atiqah Shamsul said...

comeyy !
comeyy !
comeyy !
hehe XD

Miss Marquis said...

betul2 xbaik diskriminasi kucing mcm Benjoy tuh :p irene ada bela kucing kampung tak??

syazwani othman said...

saya syazwani bakal mencuri kucing itu hahahahahahaha

NUR IZZATUL NADIAH said...

wooowwww..dak jojol tuh sangat lawa, comel dan chantek .

Terjojol mata nengok nieyh !! hahahaha...


www.ceritanadiah.blogspot.com

nabil_potter said...

ni guna 7d ke irine?

far[A]_swEEt=) said...

wahhh..comeynyeeeeerrrr..geram sgt2..dakjojolmemg kiut..um,skang ni kat uma fara ade 2 ekor kucing..satu siam satu biase..pastu,kawn baik nk bg 2 ekor kucing ala yg bulu kembang ala2 parsi 2..tp xsure nk ke x..um,kak irine,susah x nk jg kucing bulu kembg nie..?

hakimansor said...

salam..hye!
just follow ur blog.hehe
dah lama follow ur abg blog, asek x teradd je ur blog.

uhmm sory i dont like cat.
phobia.hahaha
ajarlah mcm mne nak bg xtakut kucing!
buat entry pasal tu,mesti ramai ske :)

Nabieeeeelahhhh said...

waaa...comelnye kucing ni....!!!nak pnjam ley??heheh

irzat adam said...

mne nk dpt kcing cmni ekk...comel...

IeDa_IsHiDa88 said...

sy pun suka kucing... tp mak xbg bela...

MisS NaSiHa said...

kucing!!!grrr takot..huhuhu

jom bca ni...
Lelaki skarang suka perempuan tak bertudung???
http://itqannajah.blogspot.com/2011/01/lelaki-skarang-suka-perempuan-tak.html

Teratai Ibunda Catering said...

comelnye dak jojol...irene nk kuchen...umh akk ade seploh ekor...heheh~lg rmai dr tuan-tuan dia~

miss'ENH said...

sgt cute...chihuahua..hehee..tu,anjing..nnt,irine buat lah chihuahua kucing plak..huhu..
lau rajin,
http://missenh.blogspot.com/

dynadeenadina :) said...

comel kucing irene. :)
click link ni. about cats jugak.
http://dynadeenadina.blogspot.com/2011/01/cinta-hati-ku-pengarang-jantungku.html

~pinyunyipa~ said...

i loike..meowww! ;)

LAVENDERIES SHAYLEE said...

comeynyeee kucen irine~saye pun de gak dlu bela persian, but suma ilang coz org curik..sedey jer.. last2 bela kucen biasa jer.. huhu~

Husna Z.A., 2009 said...

salam irine, err..saya pun ske kucing tp saya nk tanyaa pasal lagu yg men dlm blog irine ni..lagu pe eh? layanla.. (ehe)

sTaRLighT said...

shumell larr
:))

nazirulhazwan~ said...

irine, jodohkan kucing irine ngn kucing den.haha


http://nazirulhazwanws.blogspot.com/2011/02/hangit-baby-baru.html

Firdaus Kasim said...

kucing siam ke tue?

Encik Blogger said...

kucing.. kucing...

kina_razali said...

gerammm nyer tgk kucing2 irine.comel lar.=D

faizah nadia said...

comelnye !!

SYAFIQ TENGKU said...

boLeh saya tangkap cat tu..wat SATEYY..hahahaa

arghhh geram3(muke cat tu nmpak bek)

syahirah shuairi said...

Comel gilaa!! Jeles2. Hehehe sye minat kucing juga :D http://syahirahxblog.blogspot.com/

Amirrah Zawani said...

mmg comel gila kucing u :)

Siti Mashitah Saidin said...

tomeynya kucin tuh!~

Ms Serry + Fatieha Fatie said...

comelnye... i have 1 but still small lagi.. new born baby...colur sama mcm tu..

Budak Botak said...

comeknya kucing tue. nk seekor, he3...

chantekdress said...

irine, nak pengsan tgk kucing irene sebab terrrrsangat lah comel... ^___^

jom tengok dress cantikkk sangat kat sini --> KLIK SINI YEE...

ima althafunnisa' said...

IMA SUKA KUCING GAK...

KAT RUMAH NIH ADE KUCING BIASA JE..

TAPI BULU MACAM KUCING PARSI..GEBU SANGAT..!!^^

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in