Meo0w...meow..meow..errrkkk..!


Helo Semekom <---nada ala2 tiap kali aku mengangakat tepon or menepoN orang!HOHO

Assalamualaikum and Hello! Ok baru betol!

Aku rasa aku makin hari makin bosan lak dok umah.Asik menghadap pc je..Aiiihhhhhh..smpaikan mata pon selalu je berair.Jari aku pon dah berurat-urat di sana dan di sini..mahupon di sinun gara-gara asik tekan-tekan kibod nih.Hurmm..macam typist pon ada! Sampaikan ada kawan aku ckp tgn aku besar and ada muscle.HAHA! Heyyy..i tiap2 hari exercise dalam rumah je taw..menegang2kan urat2 tangan dan jari.katanyeww lah kannn!

Kan bagus kalo ada adik.Boleh buli2 dera2 gurau2 main2.Mak!! sila pregnant lagi! (wahh tetibe je) 
Aku skang lebih spend time pc and kucing aku je kot.  
Owang cakap kucing ni digunakan untuk memberi 
kegembiraan kepada mereka yang berada dalam kesakitan, untuk mereka melupakan kesakitan mereka, atau mungkin jgk kesunyian yang melanda. Kucing mampu memberikan nih semua, hanya dengan berkelakuan sebagai kucing.Hebat kan,kan,kan,kan? Aku banyak dapat info nih sume daripada sumber AlamKucing.

As a cat lover, aku dah bela banyak kucing sama ada yang masih hidup atau yang telah mati . And every cat have their own name 
dengan kisah hidup diowang. Emmm..dalam family aku x ramai kot yg minat sgt kucing.Kenkadang aku rasa cam ape je kalo aku sedang syiok2 pegang2 belai2 kucing..owang suh alih2kan.Adooii..kucing pon ada perasaan jugak maa.Hargai rr binatang kesayangan Nabi tuh.

Penah sekali tuh, time aku ngah main2 ngn kucing aku,
family aku marah suh alihkan. AKu sure kucing aku tuh boleh dengar ape yg family aku ngumpat2 kan.haha. Sedih aku..mmg aku 
kecik hati rrr time tuh..siap leh jatuh air mata suci aku lagi time tuh :( 
Kucing bukannye mampu nak melihat drpd kacamata manusia,
so mmg wajar rr bagi kita as manusia yang mempunyai
akal fikiran melihat sesuatu insiden itu drpd kacamata kucing.
Haaa..kan aku dah emo! haha.Boley jadi doktor haiwan aku nih.
X pe kucing, i tetap sayang u!

Emmm...perkara normal kot bila kucing nih jadi terlalu 'nakal', atau suka kencing merata-rata, main cakar-cakar karpet atau sofa korang 
smpai nampak besi sofa dan mengunyah kabel telefon kowang? 
Nih semua perkara yang berkaitan dengan 
perilaku kucing n sgt2 penting kita kena faham. Sebahagian pemilik kucing suka membelai kucing, ketawa nengok telatahnya tapi x mahu memahami tabiat kucing yang dibelanya. Bila jadi je satu masalah, 
misalnya melihat tompokan air kencing pada kaki kerusi, mereka bertindak dari sudut alam manusia iaitu kemarahan dan hukuman.Errgggggghhhhhhh..biasalah tuh..dulu time korang baby2 pon korang x kencing kat tmpat spatutnye kan? Bezanya kita manusia yg ada akal fikiran..and kucing tuh x de.

Alangkah indahnya kalo time kita tengah ngk kucing kita nak main-main cakar sofa yang baru di beli, dan kita berkata kepadanya ,

"Comel, jangan cakar sofa tu, ianya baru dibeli dengan Aeon Kredit dan belum habis di bayar lagi, duduk diam-diam".
Owhh..kemungkinan besar, kucing tuh mengerti nasihat kita kalo macam tuh.haha

Mula2 dulu masa aku kecik aku bela kucing tempatan je pon.
Bukan rr baka persian,bukan juga baka domestik mahupon baka kucing yg ala2 muka diowang macam bulldog tuh.HAHA. Kucing tuh kucing jalanan je..tetibe je datang merintih kasih dan meminta secupak nasi dan seteguk air kat aku.hehehehhe. Kebetulan time tuh, aku ada stok makanan friskies yg mane aku ragu2 akan tarikh expirednye.Tp disebabkan kesian, aku bg jgk.Kang mati, jadi satu dosa lak. 

 

Nih Arwah Dak Botchi..Errghhhh..pemergian dia meninggalkan aku sungguh sadisss!! Dia mati time aku nak mik spm.mane x nye aku meroyan segala.! 
 

Cuba teka ape?hahha.Sape betol, i kasi 50 dolar! haha

Antara nama-nama kucing aku dlu.

1- Dak Cheng <--dia nih kucing biasa je.Colour putih2 masam campur kelabu skit.Dah mati daa sbbnye kena cirit birit..huhu.Masa dia mati, 3 hari berturut2 aku nangis..nak tido pon letak gambar dia kat atas dada aku. Sadisnye! Pegi sekolah pon mata bengkak2..Kawan2 tya kenapa, aku cakap sedara aku meninggal..haha.Baik punye cover!

2- Dak Teh <--dia nih anak lelaki kepada Dak Cheng.Sgt2 aktif, manja, bergaya,berkarisma,unggul, suka posing2 bila aku shoot dia.haha.Tp dah mati jgk..sbbnye dia tlampau aktif berlari berkejar-kejaran bersama teman2 sekampung smpaikan x nampak ada sebuah kereta melanggar badan beliau.Huuu..so sad. wuwuwu. 

3- Dak Mok <---yg nih kucing baka parsi.Colour ala2 hitam2 coklat tak bersih.haha.Mak aku beli time dia kecik je lagi. 50 hengget je beli kat kawan mak aku.Jaga smpai dia besar. Dak mok nih bijak..masa dia besar, ayah aku banyak kali antar dia g pasar.. :(( Sbbnye x tahan dia ada kat rumah.Smpai ati..Pastu, 2-3 hari tuh, Dak Mok balik umah aku balik.hehe.Biasalah kan, kucing nih kan kalo kita dah lama bela dia, dia dapat kesan mana rumah dia. Pastu, ayah aku anta lagi dia kat masjid. ADoiiii..ape lah salah dak mok tuh..Tp tape..seminggu lepas tuh Dak Mok balik umah aku semula.hehe.Dia jalan kaki taww..Bukannye dekat.Jauh! dats y makan masa seminggu nak jalan. But akhirnya, dia menghembuskan jgk napas terakhir beliau! Dak Mok banyak kali melahirkan zuriat..bape kali sesi dah..tp sume mati jgk.

4- DAk Chatty <--yg nih paling2 aku sayang.hahahaha.Dia kuat bedengko.hahha.APe yg aku tau lah kan, kalo kucing berdengkor time tido,  tuh namanya dia tengah gembira...and mungkin gak dia tengah x selesa or sakit.
DAk Chatty nih colour oren2 cream.Aku suka main gesel2 kat bulu bawah perut dia tuh..sbbnye bulu dia kerengteng.Kerenteng natural weyh.hehe.Satu je masalah DAk Chatty nih, dia suka bebeno mengawan ngn kucing kampong setaman dia :(( Patot rrr anak x lawo.Aku rasa dalam byk2 kali dia beranak, x byk kot yg pure parsi cam dia.Yg menjadi, yg Dak Botchi dulu tuh..penah aku masukkan video dia dalam blog.
(time aku ngah type cerita pasal DAk Chatty nih, Dak Chatty tengah panjat2 nak duduk kat pangku aku..hehe..comel gile!
tau2 je tuan dia tengah ngumpat dia.)

5- Dak KJ a.k.a kucing jantan...


6-DAk...??? Comiinggg SooOOooOOnn!

sume nama kucing2 aku sume bermula dengan pangkal "dak".
Biasalah..orang melaka jatilah katakan! hahah.Kowang sume slalu cakap yg orang melaka nih kasar2 kan?So,secara tuntasnya! aku tegaskan kat sini, kucing melaka pon kasar2 ganas2 jugak! yeah! hahaha

SAtu je pesanan aku kat korang korang korang korang dan juga korang!!

Tolong lah,aku rayu sgt2.. jangan rr sesekali gunakan kekerasan kat kucing. Kalo korang tak mampu bersabar, korang seharusnya tidak memelihara kucing.

Mungkin anda boleh memelihara buaya ke..biawak pasir ke..
(ayat ini adalah untuk melepaskan geram...hehe)
peringatan utk diri aku sendiri. 

Ok aku chaww dlu!! jumpe di hari dan masa yg sama di rannncanngggaannnnnn abg kasim pon pon! hehe.

pssstt : lately nih...aku ngk bila zaman berubah..nama kucing pon berubah.Skang nih penggemar kucing dah x nak guna lagi dah nama2 Si tompok..si hitam..si belang..Sume dah canggih2 dah nama..Antaranya penah aku dengar n ngk kat internet..nama kucing canggih diowang...

-Rizal
-Siti Nurhaliza
-Fadzli
-Marry
-Ila
- M.nasir
-Jamal Abdillah 
-Stokin
-Neng-neng ( sbb dia kuneng)
- dayang(dayang senandung = etam legam)
-kopi(etam gila..xde warna len)

Errrgghhhhh..nama nak ikut ala2 artis.haha.


Senang cite, kowang kasi je nama kucing korang..
kalo ada 3 ekor kucing..kasi nama

 "Satu","Dua" & "Tiga"..
 senang katanya...


So,nama kucing korang ape lak?Jom share!


haha..bye~!
 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in