http://irinenadia.blogspot.com/

3 x 5 =15 plus 4 = DAY 19 :)

Baru sajaa menjejakkan kaki ke rumah Newton,Sydney.
Terasa kematu di seluruh anggota badan terutamanya di tempat itu.HAHA.
Pjalanan ke Blue Mountains, Canberra n bla,bla,bla.. (lupe kot nama tmpat)
Macam2 kot yg jadi kat kitorang..huhu.

So, KITA....Mulakan cerita dengan ..





Ok! tinggal lagi 4 hari je lagi kat sni! HAHA!

W i N D U kat umah
W i N D U kat bilik
W i N D U kat orang2 di Malaysia..(ngohoho) KATANYEW!
W i N D U kat Dak Chatty..x tau dia makan ke x..tp aku dah tinggal n belikan dia makanan..berbungkus2 dan bertin2 makanan aku belikan..dan berkotak2 susu aku belikan tuk Dak Chatty.
Aku harap, wasiat aku kat abg sulung aku utk jaga dia akan dilaksanakan dengan sebaik mungkin.HAHA<--wasiat penting nih!

Dok kat sini sgt2 lah menguatkan fizikal dan mental aku..haha.
Menguji tahap kesabaran aku..
Menguji tahap segala tahaplah senang cite!
Boleh dikatakan TIAP-TIAP HARI aku n family keluar jalan.huhu.Padahal kaki dah sakit nih..tp kalo aku x ikut kang, x aci lak aku biaukan abg2 aku 2 owang tuh gambar diorang byk.Pegi jugakk last2 kannnn.

Takpe..aku penat camne skalipon, byk tuhhhh pengalaman dok negara owang kat sni.Boleh improvekan English aku kat sini..sbbnye..kat sini segala2nya speaking.Aku suka sgt2 lifestyle diorang kat sni, diorang sume
x busy body lgsung..TAPI diorang CONCERN.
Diorang kat sni sopan..dalam bus pon, diorang mmg dah automatik hormat warga emas.

Warga2 emas kat sini, ala2 umor macam maktok aku yg 88 tahun tuh pon, aku ngk punyelaaaahh semangat keluar shopping2, mandi kat pantai laa walopon kulit diorang macam serupa dah x de kulit..bertenaga lagi nih pegi pasar lah..hapelahh..Huhuhu..kalo pasangan suami isteri warga emas lak, still mengamalkan amalan romantic-romantic gitcchuuu! ( aku suke bab nih) HAHA!

Ok! kalo aku x tunjukkan pic aku peluk koala or bergambO dengan kanggarOo macam x sah plak kan! Ok! Meh aku buktikan! aku dah smpai sini Aussie! hia3

 

 Waahhh!! comel bukan Koala iteww! 
ARAHAN : Yg kiri itu koala..yg sebelah iteww bukan! haha
Nampak muka cam bahagia je kan pegang2 koala nih.
TAPI!!
After begambo nih!! Tewos masing2 menuju terkedek2 ke singki berdekatan utk cuci tangan! hahaha..Melleeekaaaatttttt bau koala tuh.Haiyayaya~~Leh pengsan.haha
 

Yg aku tau lahh..koala nih mmg pemalas skit.haha. dalam sehari 20 jam dia tido..dia berjaga 4 jam je.Pemalas bukan?  Semalas2 aku pon x cam koala tuh..huhu.

 
Hencik KanggarOO pulak.:) Comel2 diorang nih.Suke aku ngk.huhu.belambak2 gak rrr kanggaroo bersepah2 kat sni.Boleh pilih je nak yg mana..
Jantannye kah? Betinanye kah? 

banyak lagi nih aku nak cite.haha.entry nih kot banyak gambo.hihi.
Keesokannye plak, we all g bcuti di Canberra plak. Aku suke g sini!!! Beach dia superb! chantek!! kalah semua beach kat tempat2 lain.Air biru! X de pencemaran! Sejuk plak jgn rr cite! Boleh gigil..hihi.Angin kuatt x hengat dunia.SApe yg pakai rambut palsu tuh pon boleh melayang2 rambut tuh bila pegi tempat nih.

We all g  Stanwell Park.



Anda lihat? haha.Siap berguling2 lagi kitorang kat sini.Angin dahh rr sejukk..huhu.Suke g sini!!
 

Punyelah slumberr cucu mat salleh duk guling2 segala bagai kat sini.huahua3
BenLoy wat muka comel..padahal x de la comel mana.haha
 

Sumpah best!! x tipu!!
So, lekas...!! Jangan lepaskan peluang keemasan ni. Tempat nih besh tau?   Serius I tak tipu. Kalau I tipu I dosa. Alip Lam Lam Ha. Ha, tulis kat dada ni. Ha...



Dah abis lepak2 punyelahhhh berjam2 kat sni, kitorang decide MALAS nak balik umah.HAHA! Terus g carik penginapan kat sni yg bdekatan. Susahnye laaa aaaiiii cari hotel kat sni.Canberra nih tmpat cam sunyi sepi je..Boleh kira bape orang yg lalu lalang..bape kete yg main hon2 kat sni.Hurmm..Nak kata x maju..x de plak..



yeahhh..kami lebih senang memilih MOTEL! Bukan HOTEL!! hahaha..Punyelah pandai n bjimat kitorang.Pandai dan bijak bukan Ketua Keluarga i sediakan budget2 di sni.hehe. Tp i cakap sama u laaa kan, walopon MOTEL, tapi i berani jamin standard MOtel nih macam standard punye hotel.nyiahaha.
Orang2 motel dia pon peramah, anak tuan motel dia pon comel, senduk pisau oven,fridge, towel punyelah banyak dia sediakan macam utk 5 family, haaaa..segala bagailah ada... Kira macam pakej la kalau ambik perkhidmatan dia. Serius I tak tipu. Kalau I tipu I dosa lagi buat kali kedua! 

 

 Haaa..pagi2 buta lagi tau kitorang dah bertepekk kat luar motel nih nak amik gmbo! haha.sejuk x hengat dunia.Tp! we all gigihkan diri pakai baju yg agak nipis.hahaha.



Weee~~ 1st time mak i beli baju remaja macam i..hikhik!

After dat, dah check out, we all terus menuju ke destinasi seterusnya!
War Memorial Museum. Kalo korang nak tau, dalam hidup aku, aku mmg x suke pegi MUSEUM. Serious i x tipu!!! Mmg x suke! Even kat Malaysia tuh pon, tempat tumpah darahku sndiri, aku x suke pegi..hihi. I x kisah pe u all nak cakap tntg i, tp i berlaku jujur sejujurnya nih! haha. 
 tapi bila i pegi War Memorial Museum nih, i jadi sgt teruja u! 1st time aku g museum mata x dok pejam celik pejam celik.I jadi seorang yg serius bila masuk museum nih. ( haha )
 

Nih la dia War Memorial Museum.Terima kasih War Memorial Museum!! 
Kerana anda! Irine Nadia Marcello dah insaf dan sedar betapa pentingnya melawat2 museum nih.huhu.Byk gile sejarah2 tentera2 zaman dulu2 kat dalam nih.

Nak bukti i dah insaf? Ok fine! X caye! i buktikan!



Jap..jap..cop..cop! I perkenalkan gambar datuk i.Kira jejak kasih la kat museum nih.Datuk i nih dulu bekas tentera.( hua33) Nih kira cucu dia datang jenguk2 laa..Sama kan rupa kami bukan? 



kan i dah cakap yg i dah makin insap! Siap kasi tabik springg lagi! 
Haaaaa.....



Ayah i macam x puas je bergambar kat sini.hahah.



Ayah!! Mak!! Murni and benjOy dah buktikan yg kitorang dah ikut jejak ayah jadi navy! haha
ada plak costum pakaian navy nih kannnnn..Hape lagi! aku rembat rr..Ada plak pakaian navy yg khas tuk girl! Memang cocok rr buat aku.Diorang buat baju nih macam ikut size aku je..Ada pape ke nih?
*Ayah i ada topi navy je yg sesuai.haha..Baju OUT OF STOCK! haha.

 

Last but no least! Aku sedih nak tinggalkan bumi Australia! Aku decide nak dok sini after kawen nnt..Wink..Wink (smbil kelip2 mata)


1,2,3,4,5,6,7 days!

Hye babe!
Hari nih aku dah cipta rekod! dengan teroverrrr limit tido.Aku bangun pukul  2pm. Terrerr x? Terrerr x? Bayangkan, daripada smlam aku dah start jadi x betol.Naik train..naik bus lah..jalan kaki lah..hape lahh..sume dengan muka masam n muka bengis.haha.Aku penat woOOo..kaki aku dah makin longgau.Kalo gerak2kan skit dah boleh dengO bunyi urat2 kaki meletop. Mmg sgt2 pening kepala nih..  Pagi td pon, pas mndi, aku duduk sowang2 kat blakang umah abg aku nih, lepak sowang2..nak katakan pmndangan cantik.x de rr sgt..sbbnye ada ampaian baju je pon..tp besh rr sejuk..baru nak tangkap jiwang, dah hujan..terus aku tkedek2 larik masuk dalam.Panggil abg aku, suruh bawak naik panadol..Then terus tido smpai petang!

Howyeehh..aku pening maybe sbb Smalam satu hari aku n family pegi kluar Bondi Beach kot..Wow! Sgt2 chantek howkeyh! aku jadi jakun..kalah pantai2 lain.Yg penting, air pantai diorang bukan datang dari sumber Paya Mengkuang.hoho. Kat sni aku suggestkan korang pkai sunglasses..HAHA. diorang kat sni slumber skit..ada yg bersidai kat tepi pantai seksi meksi.Ada yg x de sehelai urat benang pon ada.So, pandai2 rr korang kawal pgerakan mata korang.haha. 

Spnjang kat sni, aku dah pegi Harbour Bridge, Bondi Beach,Paddys,Opera House, Luna Park...and hape tah lagi..Next week, mau pegi peluk Koala n kanggaroo..hihihi..X sabo.

1,2,3,4,5,6,7 days!!
ada 16 hari lagi!

Nah! Hamik! Pic yg aku peram2 nih! 

 yeahhhh!!! Muncung mari!

HarBour Bridge kat belakang tuhh..hehe :)


In front Of SydNey Opera House

Bondi Beach! :) Air biru watercolour katanyewww..!


Belambak mat salleh and minah salleh bersidai kat sni..ada yg sampai terjunam2kan diri dalam pasir pon ada..punyelah taksub.huhuhu



Suke time malam2 nih!! Besh!! kaki aku kuat time nih! sanggup jalan kaki jauh2..hehe

Ok! sekian :)


Sydney~ Here I come babeh!


SYDNEY!! :)

Salam guys! 
sukenye bila dapat ketak ketuk ketak ketuk lagi kat laptop nih.

Aku x leh write entry panjang2 sgt nih.kene cepat n yang terpantas mungkin!! Maybe dapat ceritakan serba sedikit pengalaman kat Sydney. Yeaahhh..as u all know, irine now ada kat auusie..Ramai lak yang tanya2 irine kat pesbook, "eyhh irine x g sydney ke"? WooOO..irine dah smpai la..siap on9 segala kat sini.Irine stay kat rumah my bro,Newton,Sydney. ( misteri seyhh umah die tuh,takut aku..hahhaa..Jaga2 cik salmah! )

Flight yg amat2 bosan tuh sgt2 lah wat aku gase cam nak jalan kaki je drpd umah smpai sydney..hahaha. 8 jam dalam flight ke Melbourne.Then, dah smpai sana..kene tgu lagi next flight ke sydney pukul 6.50 a.m.Mmg lepak2 je rr kat melbourne airport tuh..aku lak? Jgn cite rrr..mmg abiskan masa tuk tido.hehe.Gigih nih carik port utk tido..last2 tido kat kerusi.and last2 jgk, aku join je tido skali ngn benjoy n benloy kat lantai airport tuh.huahua! Slumber je kan,padahal orang tengah lalu lalang segala bagai nih.hehe.Ape aku dulik.huhu.Ngntok :((

And paling x boleh blah..dalam flight punye cite nih..hehe.Kitorang punye seat x sama:(( hahha..flight ke melbourne time tuh. Masing2 terpisah.kecuali Benjoy je.Benjoy dpat dok sblah mak irine.pandai die nak curik2 amik kesempatan manja ngn mak! hu3.Ayah dok ujung belah tingkap kanan..benlOy dok depan ayah.Aku? Aku lak tpisah..huhu.aku dok belah tingkap kanan sbelah minah salleh nih.Huhuhuhuh.Mane x aku sdeyh.aku bukan risau ape..aku risau je kalo aku tlebih xcited dok sblah die nnt.huhu. Speaking abis rrr minah salleh tuh..Sgt2 baik ok!! suke2!! Aku dah isyhtiharkan yg die mak angkat aku..hehe. Seb baik aku boleh rr speaking2 nih.Aku sowang2 je time tuh dok sblah die.Last2..Benjoy tolon tukarkan tmpat aku kat sblah die..he3 :)

Seriusly, memang x leh tipuu aussie sgt2 and mmg besh.But aku mmg x leh tipu jugak yg Malaysia STILL DA BESh! Yeahhh!! :):):) haha. Aku ada 15 hari lagi kat sini.Kenkadang terasa cam kitorang nih manusia paling janggal and pelik pon ada gak..kalo kat Malaysia, mat2 and minah2 salleh pandang pelik je kat kite kan.Kat sini, terbalik.haha.Kite balik2 pandang pelik kat diorang. Suasana kat sini pon mmg sgt2 teratur.Lifestyle diorang..disiplin diorang..memang bagush! diorang kat sini mmg x penah kemut nak senyum kat kite..Asal jumpe je..senyumm..asal senyumm je jumpe.Yeah! itu aku sgt2 respect diorang! spatutnye orang2 kita pon kena camtuh jgk rrr..senyum tuh kan sedekah rite? Jgn leww wat2 muka masam bile jumpe.X ke sombong namanye? Papepon, sume tempat..sume negara..same je.just kita je kot yg kena pandai2 bezakan yg mana baik dan yg mane buruk.

 Yg penting!!! we all kat sini masak je kat rumah Benloy..hehhehe..Beli hayam..beli sayur lah...hape lah..macam2.Tp yg aku geramnye, susah nak carik barang2 makanan.Ikan bilis pon susah nak carik..huahua! Aku mengaku yg aku jakun! hahaha:P 

Ok babe!
u all ngk je la pic yg aku pamerkan nih:) nnt2 rr smbung..mak ayah benjoy benloy sume dah tido..aku je belum..huhuh.


Mari..mari..! haha


Mampu naik Air Asia je pOn! X mmpu naik MAS! hahaha.


Yeahhh! eskot2 dengan muka penuh bangganya! Time nih diorang baru pas gelakkan irine sbb irine kena duduk seat lain dalam flight! chet!


5 dolar katanyewww! Jgn lupe darab 3.1 yew~<--pesanan penaja.hehe.
Makanan superb2 katanyeww! x halal yeww rakan2:))
In front of University Of Sydney :)
Tertarik sgt2 dengan seni ukir sume buildings2 kat sini! sgt kreatip! bak kata ayah aku, " baguss rr kat sini, bangunan diorang x berlumut2 pon".hahahhaa

 
Cantik sgt2!! Uni Of Sydney

 
  

Tetibe jadi terrrpendek plak time nih.Aku x bawak satu heels pon ok!! haha..sbb abg aku x bg..die kata nnt sure2 ko jalan jauh n melecet.So, aku pakai sandal serata-ratanya! yeahh! haha
 
 

Ikut muka ayah or ikut muka mak? benJoy dah sure2 ikut muka ayah! ho3.Aku?

 


Darab 3.1!! jgn lupe..huhu 



Bye2! smbung nnt plak Howkeyhh =)

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in