5 Tips Asas Berblogging ikut cara Irine . Ewaaaaahhhhhh..


Salam and Hello !
Uhuk..uhukkk..tersodak-sodakkk dennn baca title tuh. WALAUUUPUUUNNNnnn aku yg create title tuh.hihihi. Dah alang-alang nak create entry baru, aku dengan murah hatinya nak share sedikit seciput cinonet ilmu blogging yg aku tau nih. Tapi takdelah ape sgt ppuunnn. Itupon, aku banyak membaca daripada blog-blog otai yang lain. Still menuntut jugak.Bak kata orang, saya budak baru belajar, amik galah tolonnnn laa jolok2kan. Sharing is caring rite?

Ramai yang dok tanya-tanya macam mane nak promote blog mereka sndiri. Hermm, apa yang aku tau, bila dah jadi seorang blogger nih, korang kena pandai-pandai bijak-bijak otak-otak geliga untuk mempromosikan diri korang. Means dekat sini, bukan mempromosi untuk mendapatkan publisiti MURAHAN. 
Ohh No! No! No! Nehi! Nehiii!! Nehhhiii!! Maksudnya, 

1- Rajin menempekkan diri korang di blog-blog orang lain.

-  Setahu aku lah kan, selalunya orang yang berblogging nih, ialah orang yang suka membaca dan suka mengekspretasikan pandangan, pendapat, atau luahan mereka. Jadi, dekat situ, memang tak menjadi masalah bagi korang untuk membaca setiap kali entry yang dihasilkan oleh para blogger yang lain. Kot yew pon laa kan, korang nih busy mengalahkan PM, xde masa nak baca sgt blog2 orang lain, at least, tanamkanlah sikit perasaan     
"bila rajin,kita akan dapat ganjarannya". Dalam sehari, korang baca dan komen sekurang-kurangnye 2-3 blog pon dah kira ok whut ( ini kalau korang mmg dikira golongan yg busy lah kan). Jangan plak jadi kera sumbang yang berpewatakan bodo sombong. Nehiii! Nehiii! Nehiiii!

2- Bina hubungan yang baik dengan blogger-blogger yang lain.

- Dis is da most important thing! Kalau boleh, selalu-selalulah berbalas2 comment kat blog ke..kat pesbook ke..kat twitter ke...kat nsett ke..(wahh gitcchuuu kann melampau2), tp kalo nak tau, tuh la dulu caranya aku ngn Si Dia  masing2 tengah dok usha perasaan masing2. Berbalas2 comment dan chat2 saje...dah timbul perasaan! haha. Haaa..kan dah lari topic! huahuahua. 

3- Jangan mempunyai perasaan hasad dengki syaitonnnnirrrajimm dengan blogger lain.

- Owwkeyyy..yang nih memang dah jadi suatu trend dalam kalangan kita semua. Bukan blogger je, tp yang bukan blogger pon sama. Aku x tau pe motif diorang..but plzz, ingat satu je, hidup nih KARMA! Karma ok..bukan Karam Sigh Walia. KARMA tuh wujud!  Karma tuh, perbuatan baik pasti balasannya baik, sementara perbuatan tak baik, balasannya pun tetap tak baik dan buruk. Takde faedahnya kalo korang nak dengki dengan sesetengah blogger yg lebih ke hadapan sedikit dengan korang. Dapat dosa je ada lah kan. Elakkan la daripada memberi comment nak menyakitkan hati, menghina, mencaci, mengutuk, memfitnah para blogger lain. DOSA tau tak! Nak kene hangus dekat akhirat nnt?

4- " I follow u, u follow me balik "

- Perkataan yang acap kali kita dengar kat merata2 tempat. Seriusly, for me, aku tak suka cara orang melakukan perbuatan camtuh. Selalunya, benda2 camni akan jadi dekat para blogger yang muda. Diorang akan seboleh2 tarik perhatian orang lain dengan cara camni. Kalau boleh, elakkan daripada cakap camtuh, sebabnya benda nih diibaratkan macam korang menarik perhatian orang dalam masa yg sama MEMAKSA orang nk follow blog korang. DAN! Dalam masa yang sama, korang akan buat, orang merasa MELUAT dengan ayat ko camtuh.Biarkan jee...kalau diorang x nak follow  xpe, kita  yah paksa. Biar diorang follow blog kita atas dasar kerelaan hati diorang sndiri. Barulah terasa nikmatnya blog kita dihargai kan?

5- Masuklah contest ke..ape ke..ataupon promote blog dekat magazine.

- Yang nih pon salah satu tips jugak nak naikkan nama blog korang. hehe. Ok aku bagi contoh. For example, masa awal2 dulu, the 1st contest yg aku join ialah contest Arnie's Style! Contest yang main2 fashion la nih kiranya. Tup tup tup..berbekalkan doa serta restu ibu bapa aku ( ewaahhhhhhh..huahuahua), ok abaikan yg tuh. Aku dpt no 1 dlm contest tuh..sekali gus naikkan nama aku sikit.. n nama blog aku.  And then, aku pernah try join masukkan blog aku dekat Magazine. Masa tuh magazine In-Trend...yang dalam ruangan2 blog tuh. Walopon secipot cinonet je keluar dekat ruangan magazine tuh, tapi kire ok la tuh. Bersyukurlahh! Jangan lah dok tamak-tamak bongkak-bongkak segala. Since drpd tuh, ada writer from Magazine Yezz, writer from Magazine Remaja offer aku untuk ruangan magazine diorang. And, kalo korang perasan, masa aku jadi Cover Girl Dara.com pon , cerita dan kisah aku berlatarkan  
" Irine, Blog Ibarat Diari Harian". Semua pasal blog...dan lepas2 tuh, dpt peluang masuk paper. Dekat situlah korang kena bijak2 and pandai2 dalam dunia blogging nih! Bukan bermaksud mengejar populariti ok, tapi ada peluang, kita GRAB! :) 

( bukan nak menunjuk2..x de niat pon.tapi nak kasi semangat membara dekat korang..plz think positive and be openminded dan jangan berfikiran kolot !  )

Ok tuhh je 5 TIPS yang aku boleh share-sharekan dengan korang.
Selamat Membaca dan Semoga Berjaya Menaikkan Traffic Di Blog Anda!
Renung-renungkan! Dan Selamat Beramal!

" Jangan hanya nak berangan-angan Mat Jenin dalam masa yang sama tidak melakukan apa-apa. 
Usah mengharapkan keajaiban akan berlaku pada masa depan.
Letak target secara berperingkat-peringkat. "

292 comments:

1 – 200 of 292   Newer›   Newest»
Admiral Hafiz said...

Hehe
nice tips..
memamg betul sumer 2..

tp yang pasal nk masuk magazine 2 mcm susah la pulak..
yela, slalu yg masuk magazine mcm Irine ni
blogger2 yang hebat2 je kan...



Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

ummuhanie said...

irine .. thanks for tip .. tp nnti ajar plak nk wt blog bg cntik mcm blog irine .. heheh .. melampau kan sy ... heheh ..

little cart00n said...

tak suka istilah i follow u, u follow me back..macam paksa rela je follow blog org..heee

momochan said...

ooo000 macam tuh..hehe thx for sharing :D

syakirah samat said...

teng irine..sngt bernas :)

Nadia arRumaisha said...

dear irine...nice tips and info...
keep comel ya dear...:p

LORD ZARA 札拉 said...

woot!

terbaiklah adik comel!

(menunggu kari ayam dengan gigih)

ha ha ha~

hiDAyah_muRNi said...

yeah! like! biar folow dgn rela hati. (>_<)v

Cik Gallus Gallus said...

tips yang best..
thanks for the tips

aqilah zolkifli said...

like3 tips bergune tu...

Puteri Iqa Izyan said...

hah,betul2..

kdg2 rimas ngn org ajak follow balik.. haih.. follow ikut hati jugakk... muehe..

eyh..rajin benau ye update skang. hargai cuti sem 6 mggu. bagus2.. hehe :P

Nur Hana Danila said...

tips2 bgs aka bg bg

Zana Hani :) said...

wahh , ehee . nice :D

Dauspozi said...

Thanks kak Irene... suka tips akak... Selain majalah In Trend, majalah mana lg ek yg sediakan ruangan blog?

aanie said...

terkagum jgk dgn awk irene....

aYu said...

Suka dengan cara awak..
saya perlu contohinya~

Mari Berbicara Hati Ke Hati :
Blogger Lakaran Hati Kasi Ayu Gift

aiman said...

tip kamu memberangsangkan.. tahniah!!!! :P

MRS. K said...

i folo u, tapi u tak follow i balik...

hikhik.. sedih..

a n a s t a s y e a said...

Anastasyea sokong dengan semua tips yang Irine berikan tu. Memang betul! Kalau ikut semua tips-tips tu. Insyaallah .. pasti boleh berjaya =)

n@iem88 said...

1st comment msuk,
hebatnyer awek nie promote

NuR 'aQiLaH said...

cantek,femes x termasok ke irine..
nak cantek jugakkkkkkk..
sob sob T__T

Miya Omar said...

very lyke those tips! kita paling setuju dekat tip nombor 4, thanks cik irine nadia marcello :)

Ekin Isa said...

ske kte2 t'akhir irene...
cz dlm idup ni kne ade target...:D

pinkysh aQuiela said...

thanxx kak irine..bg tips mcm nie. suke bace. hehe :)

Izzan Salwana said...

Thnks for the information Sis Irine Nadia! :)

hannafauzann said...

i loikee number 4 . ahaks !

a.m.y ^_^ said...

hehe nice tips.. =)

Si Gadis Pipi said...

thnz irine..hehe atlist bg tip kat bloger br mcm nisa ne ;)

kobEj0rdan~ said...

woh entry melawan:P

cik irene,adakah cik irene dtg kat blog saye sbb ade org report yang saye slalu blogwalk gune name cik irene k?:P hehe

p/s : sorry la gune name cik irene.suke2.ngeh3 pasni nak gune lagi.hehe

leafareesya said...

hehee. boleh tahan tips. style gila.

Liyana Adzim Ezequiel said...

thanks kak irine for the tips...

::Cik Zatie:: said...

sangat2 berguna utk bloggers ikan bilis mcm saya ni..hehehe

thanks irine!

isephia said...

hehe tips yang baik. thanx irine~ :D

hanna iymeera :) said...

irine,
thanks for the tips.
really appreciate lahh!
muuaahh!

maiMOONyet said...

thanks for sharing :)

aphyx said...

tQ for the tips..

Whitey Mommy said...

irine... akk paling tak gemor dengan i follow u and u follow me... kot ya pun nak cari follower... ades... niat nak follow terua jadi tak nak follow...:P
hah!...cepat balas komen ni...=p

Ekin_Alia MySara said...

hye arine...saye pon cik blogger baru ni..thank ye 4 the tips..tp follower sy x la bpe bnyk...

Gee Jah Noor said...

thanks irine..lepas nih leh la apply tips2 irine ni..hehe

eymma said...

terima kaseh chekgu! hehe..
thanx for da tips!

Tn.Punya said...

wah nice..tips.. memang betul semua tips tu.. bab follow me mollow ni aku pon kurang gemar..macam paksa kita je follow dia.. kalau follower berjuta pon tapi reader ciput takda makna betul tak irine?

♥..cik_mas..♥ said...

ala irine...baru 20 org jek join 1st GA cik mas...hahha..byk lagi mase..mane taw leh menang kann..
lagi pon irine kan kreatip+tomei2..hehe..jom join ye...org len nk join pn bleh..hik...

http://masluvnerul.blogspot.com/

shilasam said...

nice tips...
boleh follow ni..
tq adek maniss.. :)

Fathin Ain Aziz said...

tenkiu irine for the tips. sgt berguna ^_^

a.N.I.s said...

thanks adik comel kasi tips. hehe

suka baca blog irine sebab dpt kenal banyak lagu best. hehehe

lagu opick memang best ( tetibe ) hehe :D

fittiariri said...

best tips irine ! tq:)

Fyka said...

tips terbaik dari,thanks dear...
slalu berkongsi bersama2 blogger len kan..
suka cara irine..

Dya Aisya Helyka said...

thanks kak irine..
tips tu best!
saya tak start blogging lagi.boleh pakai tips nih nanti :))

nabil_potter said...

wAH....info yang sangat berguna ni irine.pasni boleh senaraikan lagi 10 tips dapat trafik tinggi pulak..heheheh..

no fone tak dak, cmna nak berbalas mesage? hahaha..sory yew abg spaek mata.. :)

aima in luv said...

tenkiu irine.....
^_^

zuar said...

wahhh..tips bagus ni....nak bina hubungan baik dgn irene la..bleh x?hehehe..bila nk g komen blog zuarxpdc.com plak..ni bukan paksa..tapi suruh:-p

ardinihumaira said...

dni asyik join contest tak menang langsung... sobsss... sedih ni :'( hanta gamba kat dara.com pun tak terpilih... dni renek sangat kot. heeeeeee :D

reena said...

Kalau blogger tu cun, cantik manis & comel macam Irene, lagi senang famous. Hee :D

Yutaka Mushimura said...

betul tuh irine....tip sayng beshhh....

sharing is caring maring.

Eman said...

nice one! tips kelima tu sy mcm malas sikit lately. uwaaa, selalu pompuan jek menangg. hiksssss.

Carl Samsudin said...

wah! kasi salute lah sama kau! dari kecik2 lagi follow hang irene. dah makin membesar smpai dah pandai nak kasi tips blogging dah ni! bguih2! kudos lah! =)

La Dolce Azila said...

like! like! like!

efa said...

tip yg terbaik la...tp yg kt majalah tu...hoho..blum lg kot keke :)tq for the tip ok ;)

Encik Tikus said...

IRINE DAH MAKAN ?

KEH KEH KEH =P

myravea said...

Howyeahh..bab follow2 tu mmg setuju..NIce tips babe :) *wink

dak DEBAB said...

ooohoii... tips yang amat bernas + berguna..

i3na said...

thanks Irine for the tips..

Qaseh Rasheqa said...

stuju ngn irine.

xsuke "i folo u, u folo me back"...
da tuan umh 2 xlayan, dimaki2 gune anonymous.ishhhh...

safura zahari said...

nice lah.

afiqah said...

aduh Irine, kalau sampai masuk mag tu. susah kot. hahah, tapi nice tips :) Thnks.

cik EPAL said...

tu diaaa otai blogger dah bagi tips.


saya dah follow blog awak irine, awak follow la blog saya pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. hahaha

Aina Nadhirah Bt. Ab. Hisham said...

thaks la kak irine.. luv u ! hik.. =)

neyra shazeyra said...

nice tips. cuma...masuk magazine tu susah sket. takpe, masuk tv da penah hahaha

Miza Yusof said...

thanks for the tips. samalah miza pun tak suka konsep "i follow you, you follow me back" nampak sangat nak kaut follower beribu riban. hehe

sehaa said...

org kate nk best pki wordpress.ape beze ea..

wirdawahid said...

okay irine ! boleh masuk akal jugak kann...;)
thanks.

Kakerou said...

Like quote yg last tu...(^_^)/

ini blog ayin! said...

hah...irine pn jgn lupe follow kite gak...hehe

husna said...

thanx irene ^^

Arine Romano said...

hi..
nice ur tips..
err..
follow i k..
salu gk jenguk2 bloggy u...

http://arineromanoofficially.blogspot.com/

b a m b a m ' s said...

kalau u follow me..then i tak follow mcm mana lak??hahahha..tiada paksaan kan..just enjoy the reading.. :)

syazwani othman said...

hehe thx for the tips... mmg sangat berguna :)

adyhollowgurlz said...

hehheheehehe sgt2 informative tips irine

cplud miera said...

thanx for sharing ;)

::HANI MA'AMOR:: said...

hi sis..thanx for the tips. akan ku berusaha gigih untuk menjadi blogger yg berjaya. :)

fatin nabila said...

nice tips n nice blog..

fatin nabila said...

nice tips n nice blog.. :)

someone's name TIQA said...

wahhhh ! nice tips .
thanks :DD

Dg..... said...

syaitonnnirrajim..... eheehehhe

tq tips....

nadz|rah said...

hai sys irine!best tips : )
emm,ap kgunaan nuffnang tu ? :P
still tk phm smpai skang,hehe >.<

ImaDean said...

maceh cik senyum menawan..(melampau tak pujian??) hehehee
tips2 yang sangat berguna...

FUZY said...

salam irine... semoga terus success like ur blog n everything about u.... thx cuz tip yg berguna..semuga murah rezeki okey....

sy masih baru dlm dunia ni ngeeee...

nora amila ghazali said...

woooowwwww.... tips yang baik... huhu..

Ana Musa said...

Nice Tips la Irine..=)
suke...^_^
Thanks share your tips with us..
(^_^)V

whiteco-p said...

thankz irine bg tips..mmg sgt useful..
i mmg kagum dgn u,mmg stylo la... thumbs up!!
('_')

Myra _ Amyraa said...

hu. nice tips!
nak ikut la cara you ;)

kobEj0rdan~ said...

entry utk anda:P

huNNy said...

wow,great tips
nextime bg tips cne nk upgrade blog jd cute n cun mcm irine:P:P:P

d_LA said...

tq sharing..sgt berguna :)

ain nina said...

irine, thanks 4 the tip.... nina masih baru dlm dunia blog.....hehe

iedchan said...

wow...komen yang bijaksana...nice2 eh..hehe..kongsi la ape2 tips lagik..

:)))

Hidayah said...

wah..cantiknye blog die...best lak tu..thanx for the tips...akan di usahakan utk dpt trafik riban2 ngeh ngeh ngeh....keep writing love to read it

Marya Hana . said...

SETUJU dgn tips irine.

ade setengah blogger yg kekwat,
wah. mulot melaserr jugak aku ni. haha.


paling setuju, meluat dengan blogger yg kate " i follow u, u follow i balik". alamak, ske ati ah nak follow ke xnak.. kan.. ~

Gayahspears said...

salam knai~tip yg berguna utk blog baru macam Gayah.. thnk..

meche said...

thanx akak kongsi tips nie
hehehehehe

A gUrL wHo iS rEaLlY wOrK fOr HeR fUtuRe said...

yeah...thanks for the tips :)
blog nie best..hehe

asmaroro said...

thanks for the tips irine!! love your blog!

yaya said...

cayalah irene!

Tengku Nabilah Alya said...

0owhh ,, best ah smua cite2 kat bl0g akak nie .. ade seni gitu .. hu88 .. sm0ga trus bjaye .. :)

AZLIN said...

tips yg sgt berguna..

Eazy Izzuddin said...

thanks 4 da tips....
i'll try...
hehe

MisS NaSiHa said...

tq bg tips...comei sgguh noo...ank sapa la nih.. :)

tklina90 said...

Salam..thanx irine!!sye baru nak belajar..tolong beri tunjuk ajar.... =)

ash_asyraf said...

wow,,
what a nice tips,,
thanx sis. .
^_^

farah said...

nice tips! :).

Hishyamuddin said...

tq tips tu..
irine, mintak pinjam gambar dan link blog ok..lau ade slh dan silap,sila komen ok..
http://hishyamuddin.blogspot.com/2010/11/blog-yang-aku-paling-minati.html

pN.rOs said...

betul3.... (versi adik2 kita tu)
tp ok la untuk irine..
blog tomey, tuan tomey padan r masuk mag..
kalu saya yg terperosok ni ahai... jgn kate mag nak masuk risalah yang edar2 kat umag pon belum tntu org mau kelih

farahunny said...

:) tips berguna . suka suka

DayangR said...

thanks a lot for the tips marshmallow lembut2...hee...

Visit my blog, What Where, When and Why http://hidayahrahman87.blogspot.com/

Irnie said...

owh ni rupenye si irine tu.. :)
hi irine.. thanks for the tips sharing.. ;)

::contengan hati::)) said...

cgt suke tips nie n suke blog u smrt n style wee ;)

eyoykyrul eyoyanamzess said...

tips yg menarik...=)

z_zakiah said...

good tips.. thanks irine :-).. tips no4 tu sy suka.. sebab ye la, kalo kite nak follow org laen, mesti dgn niat yg baek.. bkn follow untuk dptkan balasan diorang akan follow balik.. kan3??

汚れた said...

;)

EmanCloud said...

weet2 irine ade top 5 die lah! ahha

AngahSayang2314 said...

wowo tips2 yg bernas la.. bebeh hehehe

kopiah_alrazi said...

Tq atas tip yang berguna :)...

nazierah roslan said...

thanks utk tips yg berguna tu. :)

Un Phat Lee said...

ade orang daripada berita harian tadi email gua.dia nak cakap nak buat interview.emm...

rupe2nye itu member gua.die saje buat prank.grr...

*cimOt* said...

oyeahhh..likelikelikelike..

Ati Masrif said...

terima kasih ..

tips yang sangat berguna buat
orang baru macam kak ati ni.

greenailin said...

kena ikut nh tips2 sifu irine nh
hehe..
thanks irine, sudi berkongsi =)

Greenlava said...

Semuanya tips bagus-bagus.
Thanks

cahayachenta said...

salam irine...

thanks for the tips.. mmg berguna utk blogger yg baru belajar berjalan mcm sy ni..

salam perkenalan...

nur liyana said...

irien..sesuai jadi lect taw..:) hehe
betul3..semua yg di kata kan mmg tepat..dak coomei sdg berkata ttg realiti nya skrg terjadi kan..

gha said...

ooooo..
bru sya thu...
tank yu kak irine..
nk tnye cm mane nk wt layout blogger??
sya da bntk kali try tp x ley gak..
hope eply cpt ea.. :)

-akmal-(",) said...

good tips!!

hanna iymeera :) said...

irine, mntak izin letakkan ur link at my entry okeh, :)
ada lg neh mmber2 saya yg tak penah dtg blog irine. haish, apalah. hehe

ceeta said...

oke betol sume tue ;p

chintayu said...

tQ irine cz sudi sharing maring tmbh2 tuk sya yg baru ag lam blogging ni

AiDa AzRyN said...

whoa! info berguna! thanx ya~ :)

Adriani said...

Agree with you! :)

'i follow u, so u should follow me back'
is so lame and like a trend nowadays amongst the young...
sad...

9w2ayn said...

wah tq2.. nanti boleh tak bagi tips utk wat entry utk orang2 yang selalu xde idea cam akak ni.. masalah betul selalu jek xde idea.. tgk org len nye blog best jek..

CiK NuRuL said...

thanks untuk tip nie, bagus untuk saya yang baru menjinak-jinak kan diri dalam bloging.

♥ Cheenta ♥ said...

tips yang sangat sangat berguna.
terima kasih irine
:)

Amanina Sofea احمدل said...

wah..
ok gak cdangan nie..
tp tntg contest 2mmg xpena try lg..

syazalina ridzuan said...

tips2 yg berguna... saye pown bdk baru blaja.... kalau salah jolok2 je.... ^^.... teruskan tips yg berguna yek..

mahfudzah said...

waaaaa..informasi yang ah selalu bace pada blog laen..tapi xbuat buat jugak..hehe..best entry ni!!tq ye arien!!:)

Ayeem Jemain said...

i folo u, i will folo u may go mmg tak suka dibaca. n i takkan folo blog org yg ckp camtu. kalau lawa lain lah. hehehehe. irine bila nak buat kontes sendiri ni? ;D

kEruL said...

hi, nice tips tapi bab masuk magazine tu cm payah sikit je....
but anyway, try to follow sikit2 mane yg mampu...=)

brown19 said...

sy suka blog anda cik irine!!!!! <3

khairul farhan said...

Great tips by great blogger

AYuNG said...

irine...nice tips...

moceh...moceh....

nYomeL said...

tq for the tips irine!
maybe pasnih irine leh anjurkan contest plak ke..??

kann..?? kann..?? ;)

meowwmania said...

yup! setuju sgt

nice entri =)

Aisyah AR said...

thanks dear..for sharing....huhu...mmg selalu wat pun apa yg irene ckp tue....mmg betul...tp nk masuk magz tu yg tak bernasib baik lagi tuh!! huhuu...anyway!!! heppy blogging ya irene!!

http://yoishme.blogspot.com

sabella mohamad said...

thanx a lot kak irine..
kak irine da best lah..!!

cik piko said...

ha..btol2..
nice komen..

sabella mohamad said...

waa..thannx ya kak irine..
sy pown baru b'jinak2 lam dunia blog ni..=)

Kuronofu91 said...

nice tips...sy kene ikut ni...hahaha

sabella mohamad said...

thanx a lot ya kak irine..
sy pown bru b'jinak2 lam dunia blog nih..=)

dhyraa said...

k.irine , suka bace blog akak <3 thanks 4 da 5 tips tuh ! nice entry btw :D

:.f@f@u.: said...

nice tips irene ! ;)
thanks ;)

Noorsha Muhamad said...

wow..nice tips..hee..

FARHANA KADIR said...

sharing is caring..caring is loving..
i love this tips..im new.boleh la sy amik tips Irine..tq :)

:mikaomei: said...

woww! agak susah la kan nak jadi mcm irine kan. btw, thanks 4 the tips. irine buat layout sendiri dekat mane yek? klo secret ta pe lah. hehe.

puteri cahaya. said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA.. http://ainblogger.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

Cik Nadia Bayu said...

suka entry ni. thanx irine :)

NadGorgeous said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

http://gorgeouscerita.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

hihihihi :)

hanna iymeera :) said...

IRINE, I LIKE UR BLOG. :)
http://hannaiymeera.blogspot.com/2010/11/hey2-i-suka-lah-blog-u.html

rabiatuladawiyah said...

part follow2 tu mmg x ptut~!!
tp kdg2 tpakse gak ikut..

AdDy AzIzuL JeFfRy said...

Assalamualaikum.....irine...aQ dah follow blog ko....so far nie aQ suka bangat ngan ceritah2 ko tu....x memboringkan...tapi aQ nak taw mcm na maw earn money from our blog sendiri...aQ pown nak cari duit dengan hasil titik peluh dri sendiri kan....so blehlah bagitaw tips yang len yang useful....trimas...

Ogy said...

tq for the tips irine...mama pun pernah wat silap gak ni..hik3

Amalina Jo said...

tapi kkdg problem juga , kalau dia follow kita , kita follow dia balik mesti " hek eleh berlagak pulak budak ni org follow dia , tak follow" kan? huhu

cikZATI said...

saya suka blog awak la!

http://lurvebeby.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

Cik Hasnah said...

baru je nak terjebak dalam dunia blogging ni secara serius ...
harap2 tip ni berguna untuk saya :)

saya dah comment..ape lg?? follow la..haha:D

aima in luv said...

saya suka blog awak la

http://rosesnebula.blogspot.com/2010/11/segmen-saya-suka-blog-awak-la.html

My MiRa said...

mira sangat teruja tengok blog kamu..huhu nak jadi femes jugak boley?hehe

farhana said...

Thanks for the tips Irine!

fittiariri said...

sayew sgt2 suka blog awk !! :)

http://dolcidollfittiariri.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

rahayu subagiyo said...

baek la irine nie:)
sye mmg bru..follower pon xde lg..
hehe..nway,thankss!

Syafiq Rosli said...

tip-tip yang bernas..:)

Shyra said...

Tocey sifu!
Kalau takde spe bgtau tips ke-4 tu da lme sy buat.Mmg x patot kan!
Hehehe..;p

micha la nosha said...

tips yang sangat padat dan bernas isinya.. teruskan usaha yea irine. suke tengok blog nie sebab byk pengisian dan gambar menarik..

Siti said...

wahh tips! suka baca tips! hehe, first time datang sini.dah jatuh hati. :)

teddyuna said...

masuk magazine? huhu una ni bukannya model macam irine..

garfield88_aini said...

thanks 4 your information...
memang bernas sekali...tapi kalau bab masuk magazine tu cam susah cikit arrr... segan pun ada...hehehe...

Che Sakinah said...

thanks for this beautiful info.. sukee sanggaatt!!! :)
banyak lagi yg saye nak kene belajar nih.. hehe ;D

mR.sYaH said...

wah tips yg bagus.. bleh guna terus ni.. thanks..

amy shuhada said...

saya suka blog awk la!!

http://amyshuhada.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

CiK PuaN NeTTY said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA..http://skyjuicemyself.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

H.O.L.L.A.N.D said...

k irine .. memang betul pon kate k irine serius ohh blogger muda suke gne ayt cm tuhh ..ahaha..goods idea lar :) eheheh..

Pyka Rahmat said...

terima kasih untuk tips. naaah 20c :D

H.O.L.L.A.N.D said...
This comment has been removed by the author.
cHiEydA said...

tips berguna tp yg masuk magazine tu cam susah je..

cantik blog awak ni tp awak lg cantik..mix ke?

mie said...

nice tips anyway...
sesuai tuk semua golongan..
heheeee

Yuhaini Ayu said...

info yg sgt gud buat sy budak baru belajo.tgk blog org len utk tolong jolokkan.hehehe..thx irine comeiii...

kobEj0rdan~ said...

irine
hujah balas utk tips no 4 kat blog den:P

Mr FieQ said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA.

sila lah view link di bwh ini. thanks.

http://mrfieq.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

al-lavendari said...

tips yang terbaik. terima kasih.

zazaw said...

nice tips irine :0

Gee Jah Noor said...

dah apply sikit2 tips irine..hehe

Irine, SAYA SUKA BLOG AWAK LA !
ada entry sikit pasal irine kt cni..hehe..
http://giegurl.blogspot.com/2010/11/saya-ikuti-segmen-saya-suka-blog-awak.html

kobEj0rdan~ said...

fuh o0oh, ingatkan irine nak bkk meja debat da td.haha

thanks babe follow my blog
nak kene buat entry khas ker??:P

rmzm said...

salam...blog ni nampak kemas,cantik dan mudah utk di baca...tahniah!!!

kobEj0rdan~ said...

naseb bek cepat reply.
da nak siap da entry:P kiddin~

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 292   Newer› Newest»
 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in