http://irinenadia.blogspot.com/

Meo0w...meow..meow..errrkkk..!


Helo Semekom <---nada ala2 tiap kali aku mengangakat tepon or menepoN orang!HOHO

Assalamualaikum and Hello! Ok baru betol!

Aku rasa aku makin hari makin bosan lak dok umah.Asik menghadap pc je..Aiiihhhhhh..smpaikan mata pon selalu je berair.Jari aku pon dah berurat-urat di sana dan di sini..mahupon di sinun gara-gara asik tekan-tekan kibod nih.Hurmm..macam typist pon ada! Sampaikan ada kawan aku ckp tgn aku besar and ada muscle.HAHA! Heyyy..i tiap2 hari exercise dalam rumah je taw..menegang2kan urat2 tangan dan jari.katanyeww lah kannn!

Kan bagus kalo ada adik.Boleh buli2 dera2 gurau2 main2.Mak!! sila pregnant lagi! (wahh tetibe je) 
Aku skang lebih spend time pc and kucing aku je kot.  
Owang cakap kucing ni digunakan untuk memberi 
kegembiraan kepada mereka yang berada dalam kesakitan, untuk mereka melupakan kesakitan mereka, atau mungkin jgk kesunyian yang melanda. Kucing mampu memberikan nih semua, hanya dengan berkelakuan sebagai kucing.Hebat kan,kan,kan,kan? Aku banyak dapat info nih sume daripada sumber AlamKucing.

As a cat lover, aku dah bela banyak kucing sama ada yang masih hidup atau yang telah mati . And every cat have their own name 
dengan kisah hidup diowang. Emmm..dalam family aku x ramai kot yg minat sgt kucing.Kenkadang aku rasa cam ape je kalo aku sedang syiok2 pegang2 belai2 kucing..owang suh alih2kan.Adooii..kucing pon ada perasaan jugak maa.Hargai rr binatang kesayangan Nabi tuh.

Penah sekali tuh, time aku ngah main2 ngn kucing aku,
family aku marah suh alihkan. AKu sure kucing aku tuh boleh dengar ape yg family aku ngumpat2 kan.haha. Sedih aku..mmg aku 
kecik hati rrr time tuh..siap leh jatuh air mata suci aku lagi time tuh :( 
Kucing bukannye mampu nak melihat drpd kacamata manusia,
so mmg wajar rr bagi kita as manusia yang mempunyai
akal fikiran melihat sesuatu insiden itu drpd kacamata kucing.
Haaa..kan aku dah emo! haha.Boley jadi doktor haiwan aku nih.
X pe kucing, i tetap sayang u!

Emmm...perkara normal kot bila kucing nih jadi terlalu 'nakal', atau suka kencing merata-rata, main cakar-cakar karpet atau sofa korang 
smpai nampak besi sofa dan mengunyah kabel telefon kowang? 
Nih semua perkara yang berkaitan dengan 
perilaku kucing n sgt2 penting kita kena faham. Sebahagian pemilik kucing suka membelai kucing, ketawa nengok telatahnya tapi x mahu memahami tabiat kucing yang dibelanya. Bila jadi je satu masalah, 
misalnya melihat tompokan air kencing pada kaki kerusi, mereka bertindak dari sudut alam manusia iaitu kemarahan dan hukuman.Errgggggghhhhhhh..biasalah tuh..dulu time korang baby2 pon korang x kencing kat tmpat spatutnye kan? Bezanya kita manusia yg ada akal fikiran..and kucing tuh x de.

Alangkah indahnya kalo time kita tengah ngk kucing kita nak main-main cakar sofa yang baru di beli, dan kita berkata kepadanya ,

"Comel, jangan cakar sofa tu, ianya baru dibeli dengan Aeon Kredit dan belum habis di bayar lagi, duduk diam-diam".
Owhh..kemungkinan besar, kucing tuh mengerti nasihat kita kalo macam tuh.haha

Mula2 dulu masa aku kecik aku bela kucing tempatan je pon.
Bukan rr baka persian,bukan juga baka domestik mahupon baka kucing yg ala2 muka diowang macam bulldog tuh.HAHA. Kucing tuh kucing jalanan je..tetibe je datang merintih kasih dan meminta secupak nasi dan seteguk air kat aku.hehehehhe. Kebetulan time tuh, aku ada stok makanan friskies yg mane aku ragu2 akan tarikh expirednye.Tp disebabkan kesian, aku bg jgk.Kang mati, jadi satu dosa lak. 

 

Nih Arwah Dak Botchi..Errghhhh..pemergian dia meninggalkan aku sungguh sadisss!! Dia mati time aku nak mik spm.mane x nye aku meroyan segala.! 
 

Cuba teka ape?hahha.Sape betol, i kasi 50 dolar! haha

Antara nama-nama kucing aku dlu.

1- Dak Cheng <--dia nih kucing biasa je.Colour putih2 masam campur kelabu skit.Dah mati daa sbbnye kena cirit birit..huhu.Masa dia mati, 3 hari berturut2 aku nangis..nak tido pon letak gambar dia kat atas dada aku. Sadisnye! Pegi sekolah pon mata bengkak2..Kawan2 tya kenapa, aku cakap sedara aku meninggal..haha.Baik punye cover!

2- Dak Teh <--dia nih anak lelaki kepada Dak Cheng.Sgt2 aktif, manja, bergaya,berkarisma,unggul, suka posing2 bila aku shoot dia.haha.Tp dah mati jgk..sbbnye dia tlampau aktif berlari berkejar-kejaran bersama teman2 sekampung smpaikan x nampak ada sebuah kereta melanggar badan beliau.Huuu..so sad. wuwuwu. 

3- Dak Mok <---yg nih kucing baka parsi.Colour ala2 hitam2 coklat tak bersih.haha.Mak aku beli time dia kecik je lagi. 50 hengget je beli kat kawan mak aku.Jaga smpai dia besar. Dak mok nih bijak..masa dia besar, ayah aku banyak kali antar dia g pasar.. :(( Sbbnye x tahan dia ada kat rumah.Smpai ati..Pastu, 2-3 hari tuh, Dak Mok balik umah aku balik.hehe.Biasalah kan, kucing nih kan kalo kita dah lama bela dia, dia dapat kesan mana rumah dia. Pastu, ayah aku anta lagi dia kat masjid. ADoiiii..ape lah salah dak mok tuh..Tp tape..seminggu lepas tuh Dak Mok balik umah aku semula.hehe.Dia jalan kaki taww..Bukannye dekat.Jauh! dats y makan masa seminggu nak jalan. But akhirnya, dia menghembuskan jgk napas terakhir beliau! Dak Mok banyak kali melahirkan zuriat..bape kali sesi dah..tp sume mati jgk.

4- DAk Chatty <--yg nih paling2 aku sayang.hahahaha.Dia kuat bedengko.hahha.APe yg aku tau lah kan, kalo kucing berdengkor time tido,  tuh namanya dia tengah gembira...and mungkin gak dia tengah x selesa or sakit.
DAk Chatty nih colour oren2 cream.Aku suka main gesel2 kat bulu bawah perut dia tuh..sbbnye bulu dia kerengteng.Kerenteng natural weyh.hehe.Satu je masalah DAk Chatty nih, dia suka bebeno mengawan ngn kucing kampong setaman dia :(( Patot rrr anak x lawo.Aku rasa dalam byk2 kali dia beranak, x byk kot yg pure parsi cam dia.Yg menjadi, yg Dak Botchi dulu tuh..penah aku masukkan video dia dalam blog.
(time aku ngah type cerita pasal DAk Chatty nih, Dak Chatty tengah panjat2 nak duduk kat pangku aku..hehe..comel gile!
tau2 je tuan dia tengah ngumpat dia.)

5- Dak KJ a.k.a kucing jantan...


6-DAk...??? Comiinggg SooOOooOOnn!

sume nama kucing2 aku sume bermula dengan pangkal "dak".
Biasalah..orang melaka jatilah katakan! hahah.Kowang sume slalu cakap yg orang melaka nih kasar2 kan?So,secara tuntasnya! aku tegaskan kat sini, kucing melaka pon kasar2 ganas2 jugak! yeah! hahaha

SAtu je pesanan aku kat korang korang korang korang dan juga korang!!

Tolong lah,aku rayu sgt2.. jangan rr sesekali gunakan kekerasan kat kucing. Kalo korang tak mampu bersabar, korang seharusnya tidak memelihara kucing.

Mungkin anda boleh memelihara buaya ke..biawak pasir ke..
(ayat ini adalah untuk melepaskan geram...hehe)
peringatan utk diri aku sendiri. 

Ok aku chaww dlu!! jumpe di hari dan masa yg sama di rannncanngggaannnnnn abg kasim pon pon! hehe.

pssstt : lately nih...aku ngk bila zaman berubah..nama kucing pon berubah.Skang nih penggemar kucing dah x nak guna lagi dah nama2 Si tompok..si hitam..si belang..Sume dah canggih2 dah nama..Antaranya penah aku dengar n ngk kat internet..nama kucing canggih diowang...

-Rizal
-Siti Nurhaliza
-Fadzli
-Marry
-Ila
- M.nasir
-Jamal Abdillah 
-Stokin
-Neng-neng ( sbb dia kuneng)
- dayang(dayang senandung = etam legam)
-kopi(etam gila..xde warna len)

Errrgghhhhh..nama nak ikut ala2 artis.haha.


Senang cite, kowang kasi je nama kucing korang..
kalo ada 3 ekor kucing..kasi nama

 "Satu","Dua" & "Tiga"..
 senang katanya...


So,nama kucing korang ape lak?Jom share!


haha..bye~!

56 comments:

Fakrul Radzi said...

mane gmbr kucingnyee...grrr!

N. Fadhilah said...

teringat pada nyit yang dah arwah. T____________T

Irine Nadia MaRceLLo said...

benloy : kene tgu benjoy balik..baru besh pic! hehe

dhilah : aaah kan..ingt lagi entry dhilah pasal dak nyit tuh..wuuuuu..tumpang sedeyh!

nur afiqah salleh said...

hehehe... first time nih bg komen kat blog irine.. heee.. ika ada 9 ekor kucing kat umah.. nma dia suma pelik2.. tantan=jantan..tina=betina.. ktaorg bg nma mcm tuh sbb bulu dia sma jer..warna puteh.. tp sekor laki..sekor pompuan.. hahaha... ada yg kna bg nma tot laa.. tp yg paling senior,ktaorg bg nma ibu.. heee...eno

Edriena Hazelina said...

akak ade 2 ekor kucing.
hitam & putih.
yang hitam da mati da.
tinggal putih je.
ramai yang nak kucing tu sebab bulu die tebal dan suci bersih. hehe..

oh ye dek.
akak ade buat review sal blog adek.

<a href="http://edrienahazelina.blogspot.com/2010/03/blog-review-irine-nadia-marcello.html>Review blog</a>

durianjawa said...

salam dik irine.
bc entri kali ni ase sedih pulak.
akak xpenah bela kucing, tp akak selalu menangis kalau nampak org pukul kucing.
masa akak skola dlu, budak2 lelaki pernah cukur bulu kucing tu sampai botak.kesian kucing tu kesejukan.harap je student bio, tp otak x aplikasikan ape keperluan bulu di badan haiwan.xde plak akak nampak dorg pakaikan sweater ke kt kucing tu.ade jugak kes bakar bulu kucing pki lighter.akak menangis mcm hape je tgok.kesian sgt2 tgk kucing tu.

sori,pjg plak. ;P

Hizami Li said...

alolo.
irine, hari tu mcm dah post entry ni.
pastu, x jd ek?
hehe.
;D

deqyalalink said...

my kucing name nye moshi moshi, dan sebagainya banyak sangat sampi lupee !!

Hanida Lavida said...

hehe. irine..
u can read my post to know my kittens's name ;)

cik haA ™ said...

akhirnyerr...
terpost gakkk...
al-fatihah tuk arwah dak botchi....;))

iyllienaz said...

gambar tu, anak2 kucing tgh menyusu dpd ibunya ke??comel kucing irine..

SaiyidahAisyah said...

nama kucing saya GENY! sempena nama adik ron weasley dalam cite harry potter.
now umur die dah 7 tahun.
kucing baka biase je. jumpe pun tepi jalan cian tgk tada ibu. heee.
tp tetap cute! :)


hai irine. selamat berkenalan tehee :)

Qarl said...

ho ho

qarl sgt alah pd kucing

bgusla, cintai alam sekitar

eh silap, kasih sayang dgn haiwan

Adika said...

kucing den nme dia Putih.....ada 'Devil's Eye' (istilah orang putih) mata sebelah biru, sbelah coklat....antara aktivt feveret dia...tido sbelah tuan dia....(ehem..:D) n gigit kaki tuan dia msa tuan dia gah tido antara kul 5-6 pagi....(dia kjut sruh sembahyang subuh......(pandai ko Tih...):)

myraa said...

ade seekor kitten name die simba.
sbb mmuke die mcm singe.huhu telinge die ade bulu2 terkeluar ! hee~
kucing tema terapi paling best <3
:)) btw;kucing2 irine sume comel !

joegrimjow said...

wahhh
teringat kat zubaidah!

rasa nak plihara kucing
kat mana nak cari kat sini ek
urmm

queen ♥ lyana said...

I pun bela kucing dan i sanggup spent the whole day untuk bersihkan 'hasil' mereka dengan rela hati.
I juga jenis yang akan cry baby cry bila rindu tahap gaban dekat my cat. I treat them like humans..! Apa masuk kat mulut depa pun, kalau I ada, I akan check betui-betui. Love them so damn much. T____T

aizul said...

tggu laa my new cat ya...

Farah ^_^ said...

saya suke kucing <3
tapi alah pd bulu...kn best kalau de kucing lg2 kucing parsi :)

seri said...

nm2 kucing ye??
1.reegeen
2.clinton
3.comot
4.obama
5.reeqi

atas2 ni sume kucing jalanan.hah3.kucing beli kompom2 la jinak.xmencabar.

adeQ said...

akak pnh ade kuceng gak... vanyak.. sume kuceng parsi... sume hadiah owang..

name die??
1. irren - wrne kelabu.. adiah dr pakcik utk abah..
2. mickey- kawan abah bg..
3. rickey- ank mickey ngn sekor kuceng kawan abah..
4- kimble- ank irren

tapi sume tuh da tadew... irren mati tue.. kimble ilang.. sesat..
rickey mati sbb termakan rumput yang diracun...
mickey kasik owang... sbb die sekor je.. cian die....

FaTin GemiNi said...

penah ade kuceng name cheetah,zorro,beckham,baby,jack,watoni,gulgul,jopia,moo,omey,abg ngeng dan laen2..x hengat daa..

myra anne said...

huu~teringat kuceng saye...namenye mok sbb dia gemok! dia ade 3 tompok oren kt tulang blkg dia.badan dia kaler putih...tp mok dh mati sbb sakit tua..sedey sbab dia x blk umh dkt2 nk mati 2...pape pon mok mati dlm iman sbb tok imam yg jmp mayat dia n tlg tanamkan...huuu

Lilianna Mardiana said...

comelnye kucing u irine!!!!

[zai][han] said...

irineee...

dah post ke yg aritu irineee... jd ke anta? hehehhe.. mesti tgh kecut kann.. sebelas mac dua puluh sepuluh ni ada sesuatu yg sungguh mendebar3kan bg anda2 semua... hehhehee

arifays said...

nama kucing i ikut hari2 depa semua dijumpai.

seekor yang first family i jumpa time hari selasa, so then dad i kasi nama dia :sasa.

yang seterusnye lak : alang sebab jumpa kat alang sedayu.

anak2 kepada si alang pulak nama nye khamisa dan khamisi, sebab depa kembar yang lahir pada hari khamis.

:D

cik EPAL said...

Comelnyaaaaaa kucing tu :)

cLoud9 said...

sy takot kucing, geliii =)

Neuroneko said...

salam. ekceli sy ni bknny fond sgt of cats. tp sy xkn la sakitkn dorg lak. klau dok mkn kt kedai n dorg wat muka kesian cam puss dlm shrek tu, klau ada lebih mknn mmg sy bg. hee. anyway, ur entry ni reminds me a lot bout my bestfriend. dia mmg ada tahap compassion yg tggi terhadap animals especially kucing. leh kata kucing2 tu cam soulmates dia r. cam irine, dia pn cam leh phm je pe kucing2 tu nak n perasaan diorg. de satu kucing dia tu dia combine nama dia (azlina) n the word 'kicil' (or kecil). so nama kucing dia tu jd la 'azkicil'. so myb dia regard kucing dia cam dr dia yg kecik kot. like a part of her.

pardon my long comment. cant help it since ur entry is so interesting la. nice2. i will follow you~ ;pp

sPastic MeNtal said...

akhirnya dpt jugk tngok muka selain pmilik blog...sronok jugakla tngok model kucikng hehege

twinkle twinkle said...

huaaa xbele kucing la :D

comel kucing2 akk :)

fiqa said...

fiqa pun ade kucing dulu, name die bolos...huhu...tapi, die mati sebab kena patuk dengan ular...huhu...fiqa terus demam pas u :(

yukirashiya said...

kte pon ad kucing... 4 ekor.. nme dy bom bom, julie, harlequin and tom tom... cute..!!

eCha Insyirah said...

hai Irine..slmt bknln..best la blog irine..sy suka bc..and this entri kite paling suka..sbb kite sggt2 sukaaaa kucing.. skg ade 6 je kucing kat umah..n name dyorg :

1.Odie- kucing ni cousin bg sbb mak dy x suh bela kucing kat umh.
2.Andecca- kaler oren, ekor pendek muke sgt comel.
3.Bambinao- kaler oren,ekor pjg, kuat mkn, bdn gagah, suka begging espclly bila dgr bunyi kotak whiskas dy.
4.Manjana- kaler oren, ekor pjg & bdn gemuk
5. Hantony- white colour tp nose dy kaler itam,,hahah..=)suke picit nose dy
6.Aiyakun- kaler mix white,oren & choclte.( ni la satu2nya kucing betina)

dyorg ni sume dpt dr kwn2 adik yg ade anak kucing..
sy paling x suka if adanya org wat kekerasan kat kucing!! even dy kata "shooossh" (ayat nak halau kucing)sgt kejam!

Useriez said...

comel kucing kamu!
nama kucing sy kontot!
haha

merahitujambu said...

comel laa..suke tgok..geram

fyka said...

alololo..comel2 kucing irine..
gebu gla lah..

alyn said...

comel nye kucing irine ;P

QILA said...

comel kucing!
nice blog.

folllow me please

Lya Samsula said...

cumil la kuceng kak irine.....

ツ ZatiL e-OneNiey said...

hye irine!!!
comel ohhh kucing2 tuhhh~
btw, i like ur blog..sgt menarik tertarik n da boom! ewahhhhh...
:)

♥♥ciK piNkY♥♥ said...

ouh si chanteq, kam0 dapat award..
feel free amek kt blog aii yeh :

http://pinkypwincess86.blogspot.com/2010/03/eh-ehdpt-award-la-plak.html

maceh ;)

udacun said...

Dik irine...

akak mau tanya... mane beli slendang yg ade krawang tuu?? yg kaler klabu.. kasi tau akak.. akak mau jugeeee..
emel kat akak pon boleyy.. :D

gtau kat bLog akak pon boleyy..:D

naqia meera said...

nama kucing kite ayong ;)

PHIRDOTE said...

i ws here :)

Lyana Hisham said...

irene, akak bg irene award okayh :)

diriku conis lolipux said...

tiap2 ari sy memekak "chiko..chiko.. come here.." hehehee berlari2 dia lari ngn bunyi loceng dia.. hhihi chomel jer.. tu la nama kucing sy... chiko.. kaler oren.. :) macam tiger.. ader yg tiger.. huhuu

xurra said...

hye akak irine ...
adek pon ade kucing ,,
fmily adek smuenye minat nan kucing !
sblom ny kucg nye bse2 saja ,
tp yg skang ny,ade 3 ekor ..
2 ekor btine,sekor jantan , smue ny kucg parsi yg byk bulu , n bulu nye tebal n gebu2 ...smuenye chumil !
akak sme cam cye , cke nan kucg ..
huhu

Rizal said...

'rizal' = nama glamour kucing??wow..namo den tuuu derrr

suara sizuka said...

dik,mehle follow..akak dah follow adik..

- Нεαят Yσυ® - said...

ape tajok lagu blog ni ekk?suke la lagu ye huhu..!

salamat_sabtu said...

Har...Har...Har...

Aku ada bela ikan...

Nama nya Arnab...

Ok kn???

http://salamatsabtu.blogspot.com/2010/03/minatang-peliharaan-ku.html

HUH?? said...

aku ada seekor kucing...
aku panggil dia "doggy"
sesuai tak??
heheh..
=D...

meowwmania said...

wahh xsangka ko ni cat lover dik so utk mmbuktikan lover ko pd cat-cat seluruh alam meh sign petition nih

http://meowwmania.blogspot.com/2010/05/stop-plans-to-build-animal-testing.html

wanie said...

wny x de kcing...
coz wny tko n geli nan bulu kcing....
uhuhuhuhu

nissa said...

lame da xbace blog irene sbb bz.skrg ni tgh cuti skul so wat blog walking la wpun xtgl komen.klo psl kuceng ni mmg hepi sgt nk ckp.name kucing ek??akak bele kucing betine,name beliau comel.klo da kuceng betine konfem bnyk kali beranak kn?haaaa...kiteorg ikut batch...ade y ikut name choc,name buah,name watak katun,name org dsb.cthnye berry,orange,choco,choki,cumi,gigirl,boboy,faizah,faiz,buruk,canteq n mcm2 lg la...pasni nk gune name nset plak kot...aino,satio,yari...wahhh...name nk cgih2 je kn?hehehe

 
Copyright © Irine Nadia | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in