Kawan atau Lawan?

Dis entry..Irine nk bercakap about persahabatan pulekk..Irine cukup bertuah jugakk sbb dlm masa Irine kena disabotaj,dipulaukan,dingumpatkan,di'batu apikan..ada jugak kawan yg still baik ngn Irine lg..Teman2 irine yg memahami as Myra Uttika,Adik Fadhilah,Abg Din,Kak Yati,Faz,Zira n ramai lg..tuh yg irine ingt laahh..Dalam masa yg sama..siblings irine sndiri still supprot Irine:) n Cik Nabil yg owez memahami Irine:)

Tp...betol jugakk kot..x semuanya sempurna dalam persahabatan sbb ada juga kawan seperti kawan2 baik irine sndiri yg memang Irine cukup sukar untuk memahami n dowang pon x memahami Irine..Dalam masa yg sma,,tikam Irine dr belakang..X pew kot..sbb Irine hilang kawan..ramai lg yg datang kat Irine..Pernah jugak laa Irine give up..smpai nangis2 cakap ngn mama,,x nk g skola sbb kena dipulaukan..Eyhh..irine x tau apa yg irine buwat dowang smpai sanggup buwat irine camni..Kalo yew pon..plish face to face wif me.X semua masalah akan selesai kalau x cakap secara terus terang.. Sedeyh kan kalo tuh sume terjadi kat korang suma?
Irine sendiri sedeyh smpai nangis2 sbb kawan..Nak2 bila irine jenis manusia yg sensitif dan "benye" kuat nangis..

Kadang2..kita boleyh jd keliru sbb kita sentiasa nk cuba fit-in atau dilihat "cool" dalam sesuatu kumpulan tuh...Biasalah..pengaruh rakan sebaya n masih dlm pemprosesan nk matang..Al maklumlahh..Irine masih budak bawah umo..baru 16 taUn..
X kisah laa dengn siapa kita berkawan pun..yg penting Irine gembira, x menimbulkan masalah dan ibu bapa Irine pun menyukai rakan2 irine sndiri:)


  • Kawan bila.....dia sentiasa menyokongmu dan menerima kamu seadanya.
  • Lawan bila......kamu berusaha sedaya upaya untuk memenangi hatinya agar dapat menjadi rakannya,smpaikan kamu terpaksa berubah.

  • Kawan bila....dia sentiasa mmberi kamu perangsang dan semangat..
  • Lawan bila...dia sentiasa memperlekehkan kamu.Buat kamu rasa rendah diri.

  • Kawan bila...dia berada di sisi kamu sewaktu susah n senang.Bila sedih, call saja dan dia pasti menenangkan kamu.
  • Lawan bila....dia macam "biskut".Kejap ada...kejap x ada.Hilang bila kamu paling perlukannya.Terpaksalah kamu menangis seorang diri..

  • Kawan bila....kamu berjaya kerananya. Kamu cemerlang dalam akademik,sukan,koku sbb kamu saling mendorong satu sama lain.
  • Lawan bila.....kamu sentiasa ditimpa masalah kerananya.Kamu terjebak dalm pengaruh kurang sihat dan macam2 lagilah~!

(sumber from magazine)

So..dalam persahabatan..SaY NO TO HIPOKRITO DE AMMOR, X JUJUR, n X IKHLAS..
Sesape yg makan cili..dia yg terasa pedas!

16 comments:

nur said...

terharu....
akan cuba sentiasa berada di sisimu biler susah ataw senang..
[terjiwang lak]
=)

Irine Nadia MaRceLLo said...

:)
maceh2...:):)sayang kamOo laa dik:)

TiNTa^_~MeRaH said...

dik shumelll..
jgn sedey2 k..
jom mkn choc...hehehe

fadzrul said...

jgn sedih ye irine nadia.. ramai lg kwn2 kamu syg kan kamu k.

ku tak sempurna said...

kalau suka berpada2... kalau benci berjaga2... :D

Irine Nadia MaRceLLo said...

tinta merah-:) jom2 makan choc...hohoho...belanja irine taww:P

fadzrul-yerp2:) rmai lg shayang irine???tmasuk kamu skali ka???hhohoo...

ku x sempurna-maceh2 di atas peringatan anda:)

~honey_nurhaliza~ said...

akak pon da rasa cam na muni rs skang nih...mmg sakit bile kwn2 pulaukan kiter....ingat pesan akak...kwn tuh smua x ke mana..yg pnting fokus pd study ok...ingatlah kwn yg sejati adalah suami n anak2 kite...kini aku bahagia sgt2....:))

[z@ck] said...

erm..akak x penah lg rs cm 2..
harap2 xde la kawan yg mkan kwan..
makan la bnd len..
hehehe
zzzzzzzzzzzzzzzz
=p

Irine Nadia MaRceLLo said...

honey-yerp2....murni ingat sume pesan akk....only my future husband n anak2 jew nnt jd kawan yg paling baek bagi kitew...ngeeeeeeeeeee~:D

zack-yerp2..sungguh beruntung kamoOo..:)

adaliciOus said...

lawan mmg ramai. tp kawan lg ramai sbnrnya.kita je x prasan.

MIRRAH ATIKA said...

wahh !
mira sgt lah terharu la ade name mira disitu.
first tuh.HEHE.

i'll alwys stand beside you dlm ape jua keadaan okay :]

Irine Nadia MaRceLLo said...

adalicious=yerp2..kawan mmg ramai..tp x semuanya kawan boley dijadikan kawan yg boley memahami kita..

myra=yerp~!of coz laa name u ada di sitewwww...ngeeee

Rabiatul Adawiyah said...

teenagers... bittersweet huh~

biasela tu pulau2 kan nih...

adah pun penah kena...

but then, bila benda ni jadi, baru kita nmpk true colour dieorg...

baru kita tau siapa yang sebenar2nya sayangkan kita...

neway, hr tuh adah tak leh bukak blog irine.

Irine Nadia MaRceLLo said...

rabiatul-yerp2...dah jadi camni..bawu kite dapat ngk true colour dowang..emm..x pew laa..kawan2 camtuh mmg xpenting lgsung dlm dunia nih~

Sweet Thinker said...

berkawan biar ramai. berkawen biar satu. heheh!

Irine Nadia MaRceLLo said...

sweet thinker--hohoho..saya sokong 150%...hahah

 
Copyright © Irine Nadia Marcello | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in